Sådan vælger du vandrestøvler. Collage Erik B. Jørgensen vandre på forskellige ture og ekspeditioner

Der er et hav af vandrestøvler på markedet og jeg har langt fra prøvet dem alle. Jeg vil her give min viden og erfaring med vandrestøvler. Vi skal se på form, materialer, såler, mv. Vi skal se på hvad jeg ville lægge vægt på, når jeg vælger støvler og hvordan du så vedligeholder dem undervejs og efterfølgende.

Indholdsfortegnelse

Hvad kommer jeg ind på herunder:


3 typer af støvler

Groft sagt kan man dele støvler op i 3 typer, let, mellem og kraftig.

  • Let: Dagligdagsting, rejser, dagsture, hytte til hytte ture.
  • Mellem: Vandring, dag-/ topture i svært terræn, gå bestigning, weekendture med mad og overnatningsgrej, hytte til hytte ture.
  • Kraftig: Længere ture med tung rygsæk, vandring i hårdt terræn, udenfor stier.

Det er dog langt fra sandheden at det er så let at dele op. Så du kan tænke over hvad støvlerne skal bruges mest til og vælge støvler ud fra det. Mine dagligdagsstøvler er af mellemtypen, men det er rart at gå de støvler til, jeg skal vandre i.

Næste ting er hvilke materiale du vil have dem i.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Materialer

Sådan vælger du vandrestøvler, typer. Billeder af støvler i forskelligt materiale

Kunststof

Der findes vandrestøvler lavet i rent kunststof. De flest er lavet til vandring i varme områder eller meget våde.

Vandrestøvler til ørken og tørre områder kræver en god ventilation, samtidig skal de være slidstærke over for sten og sand der slider på alt.

Støvler til sump som jungle er ofte også i rent kunst stof. Fordi det er alligevel umuligt at holde fødderne tørre. For at støvlerne kan holde til at være våde konstant er de lavet i kunststof. Flere modeller har ligefrem huller hvor vandet kan løbe ud.

Stof/læderstøvle med vandtæt membran

En af de mest almindelige støvler er en kombi-støvle, hvor man har sat forskellige materialer sammen. Det kan være læderstøvler med en vandtæt membran eller stofstøvler med membran eller en kombination af det hele.

Her går man ofte efter et materiale udvendigt der dækker det behov støvle dækker. Solidt, let eller hurtigttørrende. Indvendigt har man så en vandtæt membran, af Gore-tex e.lign. for at gøre støvlen vandtæt.

Stof/læderstøvle med vandtæt membran

Læderstøvler

Det siger nok lidt sig selv at alt er læder på nær sålen. Her bruger man ofte forskellige slags læder, alt efter hvor det er på støvlen. Yderst er det mere solidt læder, der kan klare slitages. Inderst er der ofte mere blødt læder, der kan tilpasse sig foden ved brug.

Læderstøvler kræver god smørelse for at være vandtætte. Omvendt tørre de hurtigere end støvler med vandtæt membran.

Gummi

Gummistøvler kan også bruges. Der findes specielle gummistøvler der er udviklet til vandring. Det kan være en fordel i områder hvor der er meget vådt. Der findes modeller der er en kombination af gummi og neopren. Her er der ikke meget vedligeholdelse. De skal passe meget godt, da de ofte ikke kan spændes til og du skal være opmærksom på, at nogen får meget fugtige fødder af at gå i gummistøvler. Ofte er støtten heller ikke den sammen, som en normal støvle.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Støtten

Støtten i støvlen hentes fra udformningen af støvlen, hvordan sidder den på din fod, hvor kraftig den er, hvordan sålen er opbygget og hvor meget skaftet støtter. Alt dét skal du tage stilling til og mærke hvordan den enkelt støvle påvirker din fødder.

Sålen (ydre)

Selve sålen på støvlen har meget af sige. De har forskelig stivhed og greb alt efter hvad støvlen er lavet til. Ofte er sålen i ren gummi med forskellige mønstre og forskellige lag, der giver stivhed, dæmpning og giver den rigtige bevægelse i foden under vandring.

Rigtig mange støvler bruger såler fra firmaet Vibram, andre har deres egen.

Det er sålens stivhed, der er afgørende for, hvilket terræn, den er god at gå i. Til områder med mange sten er sålen ofte meget stiv. Vandrestøvler har en mellemstiv sål.

Sålen er meget afgørende for støvlens komfort.

Der findes også såler i rent læder, der skal gås til. Ligesom de gode gamle militærstøvler, der skulle bruges timer på at gås til, men så var de fantastiske i lang tid, indtil de blev bløde. Med nutidens gode såler vil jeg aldrig satse på det.

Højde på skaftet

Højden på skaftet af støvlen er meget forskelligt. Skaftet skal beskytte anklen og hjælpe til god støtte. Højde kan også hjælpe lidt på hvor mange sten og hvor meget vand, der kommer ind.

Mange støvler stopper lige over anklen. Her giver skaftet en god beskyttelse af ankel og forhindrer de fleste ting i at komme i støvlerne.

Støtte har også en stor betydning, hvis du skal gå med tungt læs.

Her kan man også beskytte sig ved at bruge gaiters ud over støvlerne.

Ofte er der ikke brug for en meget høj støvle. Den kan give mening i våde områder, eller hvor der er brug for mere beskyttelse. Da jeg var ved Jægerkorpset, valgt jeg ofte høje støvler når jeg gik i Danmark, fordi her er så vådt. Men til alt andet havde jeg støvler lige over anklen.

Indlægssåler (mellemsål)

Sådan vælger du vandrestøvler, såler inder

Min oplevelse er, at mange støvler ikke leveres med en indlægssål i ret høj kvalitet og slet ikke til langtidsbrug.

Derfor er det ofte en god ide at invitere i en rigtig god indlægssål til din støvle. Den giver den sidste støtte. Du kan få såler, der giver ekstra støddæmpning, men vigtigt at alt, kan sålen forme sig efter din fod og støtte den godt.

Jeg har brugt, Såler Sidas RUN+ Customready 3D, 2012 CSESPRUN1205, som jeg var glad for bl.a. under “Alaska på tværs”.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Fokuspunkter ved valg af støvle

Først skal du gøre op med dig selv, hvad den skal bruges til. Det vildeste skal den gerne dække. Så vil du have en rigtig stiv støvle til at gå i klippefyldt terræn, skal du ikke forvente, du også har en dejlig støvle til at gå en hyggetur i. Men skal du ud at vandre med rygsæk, kan du godt få en støvle, du kan gå ned i byen med også.

Du skal tænke over, hvor meget oppakning, du forventer at gå med og hvor i verden. Det betyder meget for støtte- og materialevalget.

Pasform. En støvle i dag skal efter min mening side godt på foden med det samme. Men selvfølgelig skal den gås lidt til. Men sider den ikke godt med det samme, , ville jeg med det samme se efter en anden støvle. Husk at tage højde for, at dine fødder hæver lidt i løbet af dagen især i varme områder. Personligt føler jeg ikke, det er ret meget, min fødder hæver. Det er mest omkring tæerne, jeg skal føle, der er god plads.

Bredden af støvlen skal være rigtig. Du må ikke føle, den er for stor, omvendt hvis du allerede føler, den er bred, når du prøver den, ér den for bred. Mange model kan fås i forskellige bredder.

Længden: Ddu må aldrig kunne mærke spidsen af støvlerne med tæerne, fordi fødder hæver lidt og så kan du godt forvente vabler, mistede negle og andre sjove smerter.

Hælen skal føles som om den sidder fast, når du går i støvlen. Køre din hæl op og ned i støvlen, giver det vabler, og støvlen er forkert til dig. Jeg er selv overrasket over, hvor forskelligt støvler kan føles. Den måde du binder dine støvler på med snørebåndene gør også meget.

Vær opmærksom på, at støvlen ikke er snøret hele sammen, når den sidder godt. En støvle vil ofte give sig under brug, så vil det være surt, hvis den ikke kan strammes mere op.

Sålen (ydre), skal have den rigtige stivhed til, hvad du skal lave. Den må godt føles en lille smule stiv, når du prøver den, det kan du gå til, men igen, hvis det føles meget forkert, så er det nok også forkert. Det absolut vigtigste er, hvordan du føler støvlen. Giv dig god tid til at prøve og prøv forskellige mærker og modeller. Husk at prøve støvlerne med de sokker, du bedst kan lide at bruge. Personligt bruger jeg altid to par sokker: En normal kraftig uldsokk inderst og en kraftig ydersok. Det virker for mig, uanset om det er ørken eller vinter.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Råd og fif til støvler

Her under vil jeg give råd og fif til at få mere ud af dine støvler, når du nu har købt den perfekte støvle.

Lige efter køb

Når du har købt dine støvler, så lad mærkerne sidde på og gå rundt i dem der hjemme, gerne en hele dag, så du kan mærke, om du har valgt rigtigt. Hvis mærkerne bliver siddende kan du stadig bytte støvlerne.

Træn

Skal du på en længere tur, så tænk over, hvor meget, du har støvler på i hverdagen. Er det ikke meget, så gå en masse i dine nye støvler, så dine fødder og især skinneben bliver vant til det. Så undgår du skader på grund af det.

Skal du ud og vandre langt, er træning af ankler og knæ også en god ting før turen.

Skift indersålen (mellemsålen)

Skift indersålen (mellemsålen) til en god sål, der passer din fod. Den holder længe og vil passe godt på din fod.

Træn bevægelighed i tæer

Går du meget i stift fodtøj og vandrer du meget, er det vigtigt at holde bevægelse i tæerne. Eller får du let nedsunket fodrodsknogle og ondt. Noget jeg selv har haft og får, hvis jeg ikke træner mine fødder.

I dagligdagen vil jeg foreslå at du går i bare tæer eller tykke sokker derhjemme, så dine tæer kan bevæge sig. Når du træner eller står derhjemme, så prøv at løfte og sprede tæerne alt det du kan, så du bevare bevægeligheden i tæerne. Når du sidder, så træn dig i at samle en sok op med tæerne, så du også kan bukke dine tæer.

På selve turen har jeg stor glæde af at massere mine tæer og fodrodsknogler hver aften, så jeg får løsnet op. Alt for mange har mistet kontakten til deres tæer, noget jeg selv slås med.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Ændre en støvle der begynder at gnave

Har du har en støvle, som du pludselig synes knækker et forkert sted eller er den begyndt at gnave og gøre ondt?. Så kan du redde de fleste støvler. Læg støvlen i vand, så det bliver gennemblødt. Tag støvlerne på med de sokker, du vandrer i og gå dem tørre. Det fungerer bedst ved læderstøvler. Det er ikke sådan, at vandet løber ud af dem, så ofte kan du gå rundt i dem derhjemme. På den måde kan du gå støvlerne til på ny.

Hjælper det ikke, bruger jeg ofte en gummihammer og banker støvlen blød. Ofte er den støvlen der knækker forkertSådan vælger du vandrestøvler, gummihammer over tæerne, så en lilletå eller andet kommer i klemme. Så banker jeg støvlen blød over det område, støvlen klemmer, så den får et større område at knække over. Det sker ofte på støvler, der er gået godt til. Det hjælper også at banke hælen mere blød, hvis den begynder at drille.

På vandreture, har jeg også brugt en sten eller multitool til at blødgøre et område på støvlen.

Det er også muligt at få skiftet ydersålen på mange støvler. Hvis du har slidt sålen ned på dine ynglingsstøvler kan det være en god mulighed.

På den måde kan du redde et par ellers rigtig gode støvler.

Du kan også ændre på den måde du har dine snørebånd. Det kan du se mere om her: [Fif og råd] Gode råd til at snøre dine støvler.


Vedligeholdelse

Husk at vedligeholde din støvler, når du komme hjem. Tør dem og smør dem ind i det anbefale produkt. Læderstøvler giver det god mening at smøre, når de er våde, så de trækker fedtet med ind mens de tørrer stille og roligt.

Tør ikke støvler hurtigt ved bål, osv. hvis du ønsker en lang levetid. Det tørrer materialerne ud. Jeg gør det ofte selv alligevel, fordi mine støvler er slidte i forvejen.

Husk også at tage smørelse med på længere ture, da støvler også tørrer ud af at gå i terrænet og blive våde. Har du læderstøvler er her et indlæg til inspiration:  Pudsning af støvler på vandretur

Sådan vælger du vandrestøvler, snørebåndTag altid ekstra snørebånd med på tur. Ssnørebånd har en lille smule elastik i sig, så vælger du i stedet at bruge snor, vil du højst sandsynligt få ondt i fødderne. Snørebånd kan også bruges som snor og til mange andre ting.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Hvad fortrækker jeg af støvler

Sådan vælger du vandrestøvler, Erik B. Jørgensen

Jeg har igennem årene prøvet rigtig mange støvler og synes, jeg har haft gode støvler i alle materialer. Jeg har endda brugt gummistøvler til at gå på jagt i.

På min lange ture foretrækker jeg læderstøvler uden membran, fordi jeg synes, de er lettere at tørre. Uanset hvad bliver de våde af det vand, der løber ned i dem, og de skal være solide.

Dog holder jeg mig til støvler, der sidder godt på mine fødder fra begyndelsen. Og jeg vælger de store gamle mærker, der har bevist deres kvalitet.

Her kan du læse et indlæg om de støvler jeg bruger for tiden: Støvler jeg bruger, til dagligt og til friluftsliv (opdateres løbende)


Afrunding

Jeg håber, du nu er bedre klædt på til at komme ud og vælge vandrestøvler.

Held og lykke

Erik


Relateret indlæg

Sokker

Tilbage til Indholdsfortegnelse



Sådan vælger du vandrestøvler, vandpassage

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.