Sådan vælger du vandrestøvler, [Fif og råd]

 Sådan vælger du vandrestøvler

Der er et hav af vandrestøvler på markedet og jeg har langt fra prøvet dem alle. Jeg vil her give min viden og erfaring med vandrestøvler. Vi skal se på form, materialer, såler, mv. Vi skal se på hvad jeg ville lægge vægt på, når jeg vælger støvler og hvordan du så vedligeholder dem undervejs og efterfølgende.

Indholdsfortegnelse

Hvad kommer jeg ind på herunder:

 • 3 typer af støvler
 • Materialer
  • Kunststof
  • Stof/læderstøvle med vandtæt membran
  • Læder støvler
  • Gummi
 • Støtten
  • Sålen (ydre)
  • Højde på skaftet
  • Indlægssåler (mellemsål)
 • Fokus punkter ved valg af støvle
 • Råd og fif til støvler
  • Lige efter køb
  • Træn
  • Skift indersålen (mellem sålen)
  • Træn bevægelighed i tæer
  • Ændre en støvle der begynder at gnave
 • Vedligeholdelse
 • Hvad fortrækker jeg af støvler
 • Afrunding
 • Relateret indlæg

3 typer af støvler

Groft sagt kan man dele støvler op i 3 typer, let, mellem og kraftig.

 • Let: Dagligdagsting, rejser, dagsture, hytte til hytte ture.
 • Mellem: Vandring, dag-/ topture i svært terræn, gå bestigning, weekendture med mad og overnatningsgrej, hytte til hytte ture.
 • Kraftig: Længere ture med tung rygsæk, vandring i hårdt terræn, udenfor stier.

Det er dog langt fra sandheden at det er så let at dele op. Så du kan tænke over hvad støvlerne skal bruges mest til og vælge støvler ud fra det. Mine dagligdagsstøvler er af mellemtypen, men det er rart at gå de støvler til, jeg skal vandre i.

Næste ting er hvilke materiale du vil have dem i.

Materialer

Sådan vælger du vandrestøvler, typer

Kunststof

Der findes vandrestøvler lavet i rent kunststof. De flest er lavet til vandring i varme områder eller meget våde.

Vandrestøvler til ørken og tørre områder kræver en god ventilation, samtidig skal de være slidstærke over for sten og sand der slider på alt.

Støvler til sump som jungle er ofte også i rent kunst stof. Fordi det er alligevel umuligt at holde fødderne tørre. For at støvlerne kan holde til at være våde konstant er de lavet i kunststof. Flere modeller har ligefrem huller hvor vandet kan løbe ud.

Stof/læderstøvle med vandtæt membran

En af de mest almindelige støvler er en kombi-støvle, hvor man har sat forskellige materialer sammen. Det kan være læderstøvler med en vandtæt membran eller stofstøvler med membran eller en kombination af det hele.

Her går man ofte efter et materiale udvendigt der dækker det behov støvle dækker. Solidt, let eller hurtigttørrende. Indvendigt har man så en vandtæt membran, af Gore-tex e.lign. for at gøre støvlen vandtæt.

Læderstøvler

Det siger nok lidt sig selv at alt er læder på nær sålen. Her bruger man ofte forskellige slags læder, alt efter hvor det er på støvlen. Yderst er det mere solidt læder, der kan klare slitages. Inderst er der ofte mere blødt læder, der kan tilpasse sig foden ved brug.

Læderstøvler kræver god smørelse for at være vandtætte. Omvendt tørre de hurtigere end støvler med vandtæt membran.

Gummi

Gummistøvler kan også bruges. Der findes specielle gummistøvler der er udviklet til vandring. Det kan være en fordel i områder hvor der er meget vådt. Der findes modeller der er en kombination af gummi og neopren. Her er der ikke meget vedligeholdelse. De skal passe meget godt, da de ofte ikke kan spændes til og du skal være opmærksom på, at nogen får meget fugtige fødder af at gå i gummistøvler. Ofte er støtten heller ikke den sammen, som en normal støvle.

Støtten

Støtten i støvlen hentes fra udformningen af støvlen, hvordan sidder den på din fod, hvor kraftig den er, hvordan sålen er opbygget og hvor meget skaftet støtter. Alt dét skal du tage stilling til og mærke hvordan den enkelt støvle påvirker din fødder.

Sålen (ydre)

Selve sålen på støvlen har meget af sige. De har forskelig stivhed og greb alt efter hvad støvlen er lavet til. Ofte er sålen i ren gummi med forskellige mønstre og forskellige lag, der giver stivhed, dæmpning og giver den rigtige bevægelse i foden under vandring.

Rigtig mange støvler bruger såler fra firmaet Vibram, andre har deres egen.

Det er sålens stivhed, der er afgørende for, hvilket terræn, den er god at gå i. Til områder med mange sten er sålen ofte meget stiv. Vandrestøvler har en mellemstiv sål.

Sålen er meget afgørende for støvlens komfort.

Der findes også såler i rent læder, der skal gås til. Ligesom de gode gamle militærstøvler, der skulle bruges timer på at gås til, men så var de fantastiske i lang tid, indtil de blev bløde. Med nutidens gode såler vil jeg aldrig satse på det.

Højde på skaftet

Højden på skaftet af støvlen er meget forskelligt. Skaftet skal beskytte anklen og hjælpe til god støtte. Højde kan også hjælpe lidt på hvor mange sten og hvor meget vand, der kommer ind.

Mange støvler stopper lige over anklen. Her giver skaftet en god beskyttelse af ankel og forhindrer de fleste ting i at komme i støvlerne.

Støtte har også en stor betydning, hvis du skal gå med tungt læs.

Her kan man også beskytte sig ved at bruge gaiters ud over støvlerne.

Ofte er der ikke brug for en meget høj støvle. Den kan give mening i våde områder, eller hvor der er brug for mere beskyttelse. Da jeg var ved Jægerkorpset, valgt jeg ofte høje støvler når jeg gik i Danmark, fordi her er så vådt. Men til alt andet havde jeg støvler lige over anklen.

Indlægssåler (mellemsål)

Sådan vælger du vandrestøvler, såler inder

Min oplevelse er, at mange støvler ikke leveres med en indlægssål i ret høj kvalitet og slet ikke til langtidsbrug.

Derfor er det ofte en god ide at invitere i en rigtig god indlægssål til din støvle. Den giver den sidste støtte. Du kan få såler, der giver ekstra støddæmpning, men vigtigt at alt, kan sålen forme sig efter din fod og støtte den godt.

Jeg har brugt, Såler Sidas RUN+ Customready 3D, 2012 CSESPRUN1205, som jeg var glad for bl.a. under “Alaska på tværs”.

Fokuspunkter ved valg af støvle

Først skal du gøre op med dig selv, hvad den skal bruges til. Det vildeste skal den gerne dække. Så vil du have en rigtig stiv støvle til at gå i klippefyldt terræn, skal du ikke forvente, du også har en dejlig støvle til at gå en hyggetur i. Men skal du ud at vandre med rygsæk, kan du godt få en støvle, du kan gå ned i byen med også.

Du skal tænke over, hvor meget oppakning, du forventer at gå med og hvor i verden. Det betyder meget for støtte- og materialevalget.

Pasform. En støvle i dag skal efter min mening side godt på foden med det samme. Men selvfølgelig skal den gås lidt til. Men sider den ikke godt med det samme, , ville jeg med det samme se efter en anden støvle. Husk at tage højde for, at dine fødder hæver lidt i løbet af dagen især i varme områder. Personligt føler jeg ikke, det er ret meget, min fødder hæver. Det er mest omkring tæerne, jeg skal føle, der er god plads.

Bredden af støvlen skal være rigtig. Du må ikke føle, den er for stor, omvendt hvis du allerede føler, den er bred, når du prøver den, ér den for bred. Mange model kan fås i forskellige bredder.

Længden: Ddu må aldrig kunne mærke spidsen af støvlerne med tæerne, fordi fødder hæver lidt og så kan du godt forvente vabler, mistede negle og andre sjove smerter.

Hælen skal føles som om den sidder fast, når du går i støvlen. Køre din hæl op og ned i støvlen, giver det vabler, og støvlen er forkert til dig. Jeg er selv overrasket over, hvor forskelligt støvler kan føles. Den måde du binder dine støvler på med snørebåndene gør også meget.

Vær opmærksom på, at støvlen ikke er snøret hele sammen, når den sidder godt. En støvle vil ofte give sig under brug, så vil det være surt, hvis den ikke kan strammes mere op.

Sålen (ydre), skal have den rigtige stivhed til, hvad du skal lave. Den må godt føles en lille smule stiv, når du prøver den, det kan du gå til, men igen, hvis det føles meget forkert, så er det nok også forkert. Det absolut vigtigste er, hvordan du føler støvlen. Giv dig god tid til at prøve og prøv forskellige mærker og modeller. Husk at prøve støvlerne med de sokker, du bedst kan lide at bruge. Personligt bruger jeg altid to par sokker: En normal kraftig uldsokk inderst og en kraftig ydersok. Det virker for mig, uanset om det er ørken eller vinter.

Råd og fif til støvler

Her under vil jeg give råd og fif til at få mere ud af dine støvler, når du nu har købt den perfekte støvle.

Lige efter køb

Når du har købt dine støvler, så lad mærkerne sidde på og gå rundt i dem der hjemme, gerne en hele dag, så du kan mærke, om du har valgt rigtigt. Hvis mærkerne bliver siddende kan du stadig bytte støvlerne.

Træn

Skal du på en længere tur, så tænk over, hvor meget, du har støvler på i hverdagen. Er det ikke meget, så gå en masse i dine nye støvler, så dine fødder og især skinneben bliver vant til det. Så undgår du skader på grund af det.

Skal du ud og vandre langt, er træning af ankler og knæ også en god ting før turen.

Skift indersålen (mellemsålen)

Skift indersålen (mellemsålen) til en god sål, der passer din fod. Den holder længe og vil passe godt på din fod.

Træn bevægelighed i tæer

Går du meget i stift fodtøj og vandrer du meget, er det vigtigt at holde bevægelse i tæerne. Eller får du let nedsunket fodrodsknogle og ondt. Noget jeg selv har haft og får, hvis jeg ikke træner mine fødder.

I dagligdagen vil jeg foreslå at du går i bare tæer eller tykke sokker derhjemme, så dine tæer kan bevæge sig. Når du træner eller står derhjemme, så prøv at løfte og sprede tæerne alt det du kan, så du bevare bevægeligheden i tæerne. Når du sidder, så træn dig i at samle en sok op med tæerne, så du også kan bukke dine tæer.

På selve turen har jeg stor glæde af at massere mine tæer og fodrodsknogler hver aften, så jeg får løsnet op. Alt for mange har mistet kontakten til deres tæer, noget jeg selv slås med.

Ændre en støvle der begynder at gnave

Har du har en støvle, som du pludselig synes knækker et forkert sted eller er den begyndt at gnave og gøre ondt?. Så kan du redde de fleste støvler. Læg støvlen i vand, så det bliver gennemblødt. Tag støvlerne på med de sokker, du vandrer i og gå dem tørre. Det fungerer bedst ved læderstøvler. Det er ikke sådan, at vandet løber ud af dem, så ofte kan du gå rundt i dem derhjemme. På den måde kan du gå støvlerne til på ny.

Hjælper det ikke, bruger jeg ofte en gummihammer og banker støvlen blød. Ofte er den støvlen der knækker forkertSådan vælger du vandrestøvler, gummihammer over tæerne, så en lilletå eller andet kommer i klemme. Så banker jeg støvlen blød over det område, støvlen klemmer, så den får et større område at knække over. Det sker ofte på støvler, der er gået godt til. Det hjælper også at banke hælen mere blød, hvis den begynder at drille.

På vandreture, har jeg også brugt en sten eller multitool til at blødgøre et område på støvlen.

Det er også muligt at få skiftet ydersålen på mange støvler. Hvis du har slidt sålen ned på dine ynglingsstøvler kan det være en god mulighed.

På den måde kan du redde et par ellers rigtig gode støvler.

Vedligeholdelse

Husk at vedligeholde din støvler, når du komme hjem. Tør dem og smør dem ind i det anbefale produkt. Læderstøvler giver det god mening at smøre, når de er våde, så de trækker fedtet med ind mens de tørrer stille og roligt.

Tør ikke støvler hurtigt ved bål, osv. hvis du ønsker en lang levetid. Det tørrer materialerne ud. Jeg gør det ofte selv alligevel, fordi mine støvler er slidte i forvejen.

Husk også at tage smørelse med på længere ture, da støvler også tørrer ud af at gå i terrænet og blive våde. Har du læderstøvler er her et indlæg til inspiration:  Pudsning af støvler på vandretur

Sådan vælger du vandrestøvler, snørebåndTag altid ekstra snørebånd med på tur. Ssnørebånd har en lille smule elastik i sig, så vælger du i stedet at bruge snor, vil du højst sandsynligt få ondt i fødderne. Snørebånd kan også bruges som snor og til mange andre ting.

Hvad fortrækker jeg af støvler

Sådan vælger du vandrestøvler, Erik B. Jørgensen

Jeg har igennem årene prøvet rigtig mange støvler og synes, jeg har haft gode støvler i alle materialer. Jeg har endda brugt gummistøvler til at gå på jagt i.

På min lange ture foretrækker jeg læderstøvler uden membran, fordi jeg synes, de er lettere at tørre. Uanset hvad bliver de våde af det vand, der løber ned i dem, og de skal være solide.

I mange år har jeg også gået i Island, Meindl ved Jægerkorpset, som jeg også var glad for.

Dog holder jeg mig til støvler, der sidder godt på mine fødder fra begyndelsen. Og jeg vælger de store gamle mærker, der har bevist deres kvalitet.

 

Afrunding

Jeg håber, du nu er bedre klædt på til at komme ud og vælge vandrestøvler.

Held og lykke

Erik

Relateret indlæg

Sokker

Sådan vælger du vandrestøvler, vandpassage

19 Comments on “Sådan vælger du vandrestøvler, [Fif og råd]”

 1. Hej John
  Tak for din hilsen og spørgsmål. Det er Tine der skriver. Erik er på lang ekspedition i det Nordøstlige Grønland, og kan derfor ikke svare…lige nu. Jeg håber, at du finder en rigtig god støvle. Og så vil jeg bare ønske dig nogle gode ture – hvis det er Haute Route mellem Chamonix og Matterhorn, du overvejer at gå, så glæd dig. Det er så smukt 🙂

 2. Hej Erik,
  Jeg har besluttet at begynde at vandre – først småture i Sverige og inden længe højruten Schweiz/Frankrig på 12 dage. Så fodtøjet skal jo være i orden. Jeg er jæger og har en del gode jagtstøvler som jeg går godt i, men ofte kun en halv dag – Spørgsmålet: er der umiddelbare forskele på vandrestøvler og jagtstøvler eller kan jeg bare bruge mine jagtstøvler til den lange tur?
  John

 3. Super detaljeret og virkelig god guide!
  Mange tak for denne artikel.
  Når man “kommer lidt op i alderen”, så er bliver fødderne lidt mere krævende.
  Faktisk er det bare generelt irriterende, når ens fødder begynder at protestere .
  De rigtige fodsåler, den rigtig støtte – ja faktisk det rigtige fodtøj, er virkelig vigtigt på længere vandreture.
  Takker endnu engang herfra:)

 4. Hej Frederik
  Tak for din kommentar.
  Jeg kender ikke den støvle. Men som alle andre støvler, er det bare ned at prøve den og mærk om det er noget for dig.
  Mvh
  Erik

 5. Hej Erik

  Fed hjemmeside! Jeg ville høre om du kende Lowa Combat Boot GTX, og om du i så fald kan anbefale den.

  Mvh Frederik 🙂

 6. Hej igen Erik

  Tak for det hurtige og brugbare svar.

  Jeg vil gå i dem weekenden over – fruen synes også jeg er fantastisk at se på, når jeg vader rundt i boxer og vandrestøvler:-)

  Jeg tror, det er mig, der skal vænne mig til, at støvlerne er lidt stivere end mine andre speedcross. Jeg fik dem på tilbud til 1.320 kr., så hvis de skal udblokkes, er der vist rum til det i budgettet. Har aldrig før set dem nedsat så meget, og desværre var der kun en af hver størrelse (og størrelsen større var udsolgt, da jeg kom til) – ja og tilbuddet er udløbet. 1 1/2 cm, var vist også overdrevet. Men lidt over 1 cm er der i hvertfald ved storetåen.

  Igen tak.

  God weekend til dig

  MVH
  Johnny

 7. Hej Johnny
  Tak for dine pæne ord.
  Jeg personligt har mine vandrestøvler et sko-nummer større end mine hverdagssko, da jeg har to tykke sokker i.
  Men da du har prøvet dem med to par sokker og der forsat er god plads (de 1,5 cm). Så er mit bedst bud de er store nok.
  Når du skriver de klemmer i siderne, skal det ikke føles ubehageligt fra starten. Jeg plejer at sige det kan være de føles stramme og lidt stive i starten, men ikke ubehagelige på nogen måder. Der fra skal de gåes lidt til.
  Men det er en støvle der ikke kræver ret meget, før de er gået til.
  Det er dog også de første rigtig vandrestøvle, så det vil føles noget stiver end du er van til.

  Jeg ville gå i dem inden for her i weekend og mærke efter, går det ikke kan du bytte dem endnu.

  Hvis det ikke går, kan de godt blokkes ud, men det er bare ærgerlige penge.

  Håber du bliver glade for dine nye støvler.

  Mvh
  Erik

 8. Super godt indlæg, og super godt du deler din viden.

  Jeg er selv ny i “gamet”, men er lidt en grejfreak. Jeg har fået købt et par Hanwag Lhasa Wide, og er virkelig i tvivl om jeg har købt dem for små. Det er mine første rigtige vandrestøvler, hvor jeg har købt min normale hverdagsskosstørrelse. Jeg håbede den “Wide” udgave ville give det ekstra plads i breden, som jeg ofte mangler ved normale sko. Jeg prøver dem med en indersok og en tynd vandresok i uld sidst på dagen. Der er nok 1,5 cm fra storetåen til spidsen, og kan få en finger med lidt luft ned bagved. Det nok mest lilletåen mv., hvor jeg ikke kan finde ud af, om de klemmer, eller om det bare skal gåes til. Jeg er som skrevet ikke vant til at have vandrestøvler på, så er usikker på, hvordan det skal føles.

  Du har tidligere anmeldt denne støvle, så det var derfor jeg måtte have denne. Har købt dem online på tilbud, og det er vist ikke muligt, at jeg får et nummer større.

  Jeg er ked af at skulle returnere dem. Hvis jeg beholder dem, og det viser sig, at de er for små, kan man så blokke sådan nogle, så de udvider sig 1/2 nummer, og primært pladsen omkring de mindste tæer? Eller skal jeg bide i det “sure æble” og returnere. Skal jeg være tålmodig og gå dem til, eller hvordan tænker du om pasningen. Jeg synes ofte det er et problem for mig, at jeg er utilfreds i starten, men ender ofte med at blive tilfreds.

  MVH
  Johnny

 9. Hej Claus
  Den er svær fordi jeg ved ikke om slemt det er og om du har været ved lægen med det, da det kan være mange ting.
  Jeg har det ikke selv, så det er svært.
  Dog vil jeg sige, at der ikke er nogen forskel på hvad du skal gå efter og alle andre. Hvis jeg skulle give et bud, skal din støvle være bred, så du har en lille smule mere plads, så de fod kan bevæge sig lidt og være sikker på du ikke nedsætter blodcirkulationen.
  Jeg ville personligt tænke over at få min fod godt trænet op i daglig dagen, ved at bevæge din fod meget og få den motioneret. Det må alt andet, styrke blodcirkulation og styrke.
  Lidt som da jeg havde nedsunket fodrodsknogle, det har jeg skrevet om her: Nedsunken fodrodsknogle / Fivefingers

  Ellers vil jeg spørg andre, der også har neuropati. Håber det bare er lidt hjælp.
  Mvh
  Erik

 10. Hej Erik
  Har du lidt vejledning/gode råd til køb af vandrestøvler hvis man har neuropati i fødderne?
  Hilsen
  Claus

 11. Hej Charlotte
  Jeg har spurgt Hanwag, de svare “Hun skal til den forhandler hun har købt den hos og de vil sende den ind til omforsåling. Det tager ca. 4-6 uger og koster mellem 500-600 kr”.
  Håber det kan bruges 🙂
  Mvh
  Erik

 12. Hej Erik,
  Har du erfaring med forsåling af et par Hanwag vandrestøvler? Jeg bor på Sydsjælland og ville gerne finde en god skomager, som kan forsåle mine dejlige Hanwag:-) Ved du hvad prisen er på den type reparation? Der skal jo helst samme type (Vibram) således på igen.
  Tak for en super blog!
  Mvh
  Charlotte

 13. Hej Peter
  Tak for det. Det lyder til du allerede har gjort en masse egne erfaringer.
  Men hensyn til hvornår du bør købe støvler, kommer det meget an på hvor meget du kan gå i dem op til. Når du nu ved du skal af sted, vil jeg da købe dem i rigtig god tid 3-4 måneder før, så du har god tid til at gå dem til, så er du også sikker på det er de rigtige støvler.
  Jeg selv har sjældent problmer, så jeg køber dem senest 1-2 måneder før, gerne før, men så går jeg også en del ture i dem.
  God tur
  Mvh
  Erik

 14. Hej Erik, Tak for en super fin guide. Jeg har selv store problemer med min meget hule/høje svang og er derfor nødt til at gå med speciallavede indlægssåler (får dem lavet hos Snow&Fun). Ydermere, skal jeg som regel bruge ekstra god tid til at gå nye sko og såler til inden halvmarathons o.lign. I hvor god tid mener du, at man bør købe sin nye vandrestøvle op til en længere vandretur, som for mig er 50-60 km i svensk skov over et par dage?

 15. Pingback: Vandring giver energi - Vandreshoppen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *