Billeder af vandresokker, fra mange af Erik B. Jørgensen ture og ekspeditioner. Guide til valg af vandresokker!

Blogindlægget er opdateret den 30. dec. 2020.

Valg af vandresokker er vigtigt på tur, fordi ømme fødder eller vabler kan ødelægge enhver tur. Sokker gør meget, men er selvfølgelig også afhængig af dine støvler er gået til. God sokker kan ikke rede dine fødder, hvis du har dårlige støvler eller støvler du ikke fik gået til. Så har du ikke styr på dine støvler, kan du læse mere her ”Sådan vælger du vandrestøvler”.

Du vil også opleve folk har meget stålfast meninger om sokker og hvordan det skal være. Jeg kan ”kun” sige hvad der virker for mig, igennem flere ture, mange km og med tungere oppakning end de fleste. Der er kun en god vej til det rette sokkevalg, det er du afprøver de forskellige ting.

Så jeg håber du finder nogle sokker/løsninger der virker for dig, og giver det videre, uden at sige det er den endelige sandhed.

Jeg vil her under fortælle lidt om mine forskellige løsninger

Indholdsfortegnelse

Først en video helt overordnet

 


Hvad skal en vandresok kunne

En vandresok  skal for mig kunne nogle enkelt ting

 • Sidde godt og ikke kravler af fødderne, dreje eller andre mærkelig ting.
 • Undgå jeg har fugtige fødder.
 • Skal kunne holde mine fødder i en god temperatur, ikke for varme eller kolde (kommer selvfølgelig an på vejret og hvad du udsætter dem for)
 • Beskytte mine føder, mod vabler og trykskader.
 • Holde længe, så jeg ikke står på en tur med sokker der ikke kan mere.

Hvilke udformning, materiale og mærker det skal være, er mere op til dig og din fod. Det ser vi på her under.

 

Vandresokker opbygning og funktion

I dag er det et hav af forskellige vandresokker, i mange former. Lige fra de er lavet til en bestemt fod, højre eller venstre. Mange har forstærkninger omkring tær og hælen og andre igen har udluftninger, og forskellige materialer rundt omkring.

Groft sagt har jeg ikke kunne mærke forskel på hvad der er. Det jeg kan mærke er hvordan den sidder på min fod, hvordan holder den sin form og størrelse og en vigtig anden ting hvor længe holder sokken!

I dag synes jeg sokkerne er blevet bedre til at holde deres form, da man blander forskellige materiale som uld, elastik og kunststoffer.

Jeg kan bruge begge dele, men jeg har altid noget med uld i, i en af de 2 lag sokkerne jeg bruger.

Noget der er rigtig vigtig det er hvordan syningerne/samlingerne er på sokken, de må ikke side og trykke eller irritere. De skal gerne være flade og side steder på din fod, så du ikke mærker dem.

Jeg har selv haft sokker, hvor samlingen sad oven på tæerne og irriterede, dem beholdt jeg ikke længe.

Selvfølgelig er der en grund til producenterne sammen sætter deres sokker med forskellige materialer, udluftninger, osv.

Men som forbruger vil jeg ikke gå op i om de er af det ene eller andet design. Det er kun hvordan de sider på foden der er afgørende.

Selv om vandresokker er dyre, er min oplevelse at de fleste holder længere og gør noget godt ved mine fødder.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Vandresokker damer/herre

Der er mange der spørg om der er dame eller herre sokker, det er der generelt ikke. Det er kun størrelserne der afgøre. Af en eller anden grund er farverne i de mindre modeller altid lidt lysere.

 

Vandresokker uld eller kunststof

Nu nærmere vi os region og øretæver, når vi skal snakke uld eller kunststof. Jeg kan se at jeg næsten kun har uld og selv om jeg fortrækker og elsker uld, har jeg også kunststof sokker, som har nogle andre kvaliteter.

Jeg prøver løbende at holde mine verden åben og prøver forskellige sokker. Men der skal godt nok meget til

Jeg kan godt lide uld, fordi jeg synes det er mere behageligt og jeg har en bedre ens temperatur i støvlen.

Ofte når jeg bruger kunststof, for jeg kolde fødder, selv om jeg går. Især ved Coolmax-sokker, det er helt galt.

Men det ved jeg kun fordi jeg har prøvet det.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Mine bedste sokker

Erik B. Jørgensen under "Alaska på tværs". Erik står men sin rygsæk ved fødderne, med myggenet på, mit i vildmarken, få træer rundt om ham. Vandresokker er super vigtige på sådan en tur.

Jeg har fundet mit personlige sokkevalg/løsning, ved mange km i støvler, desværre også med en masse vabler og ømme fødder i starten. Jeg vandre dog altid i to par sokker, for at udgå vabler, det fungere bedst for mig.

Da jeg startede i militæret, var der mange der fik ømme fødder og vabler af de udleverede strømper, man det gik for mig, men kunne godt mærke der måtte være noget bedre.

I militæret var det en syntetisk tynd indersok, tror det var nylon, med en tyk uldsok udover. Mange havde især store problem med indersokken.

Jeg begyndte så at eksperimentere med forskellige sokker. Jeg havde hørt man fortælle om princippet med tynde indersokker, der kan lede svende væk, derfor begyndt jeg at gå med forskellige tynde Coolmax sokker, jeg fik ikke vabler, men jeg havde store problemer med mine tær blev kolde, uanset årstid. Det virkede bare ikke på mig.

Jeg prøvede også en sokke-løsning, med to sokker sat sammen i en, men synes ikke de sidder godt, samt er så besværlige at tage på og få til at sidde rigtigt, især når de er brugt lidt.

Da uld altid har været en favorit begyndt jeg at prøve forskellige modeller, fra tynde sokker til tykke.

Jeg fandt frem til at mine bedste løsning, var en mellem tykkelse uldsok inderst, med en tyk uldsok yderst, så frøs jeg ikke, samt følte sveden stadig kunne komme væk.

Da militæret fik de ”nye ørken” sokker, har jeg også gået en del med dem som indersok, de var ganske udmærket.

Men når den helt tunge rygsæk kom på, var det tilbage til det sikre valg igen, som det var vinter eller i varmen i Irak eller Afghanistan. Mange kikkede en gang, når jeg gik i to tykke sokker i varmen, men følte min fødder havde det bedre af det og netop ikke blev for varme.

I de senere år har jeg også prøve at vandre i høj løbe/kompressionssok i kunststof, med en tyk uldsok ud over. Det har jeg været rigtig glad for, når det er hård vandring, men bruger det ikke hvergang.

 

Så mine bedste sokker løsninger er

Inderst:

 • En forholdsvis kraftig uldsok, med forstærkninger ved forfod og hæl.

Eller

 • En løbe/kompressionssok i kunststof som giver noget andet støtte til benene.

Så kan jeg veksle lidt i mellem det.

Yderst

 • En tyk uldsok yders men kraftige forstærkning eller den bare er tyk.

For mig er det ALTID dobbelt sokker i støvler. Det beskytter mine fødder meget bedre. Da sokkerne kan glide mod hinanden og lagende er tykkere, så det beskytter mere om stød.

I sko bruger jeg kun en sok, men jeg går aldrig langt i sko.

Men husk selv at prøve med en sok, det kræver dog så lidt mindre støvler.

HUSK også sokker vare IKKE evigt. Skal du på en længere tur, så søger for at have forholdsvis nye sokker. Ældre sokker bruger jeg kun til dagligdagsbrug.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Test af vandresokker

Jeg har fundet mange gode mærker af uld sokker, jeg personligt har ikke været så glad for Smartwool, har oplevet en del der har problemer med at gå i dem, samt deres holdbarhed ikke er ret lang. Men har også oplevet folk der kun vil gå i Smartwool.

Jeg har enkelt par Smartwool par der har holdt godt.

 

Bridgedale

Jeg har elsket mine Bridgedale, sokker. Jeg har stadig indersokker, fra 2002, der har gået hele min tid ved Jægerkorpset, de bruger jeg mest til dagligt brug i dag. Men sommer tider kommer de med på vandre ture.

Jeg har brugt:

 • Indersok: Bridgedal Endurance Trail, en letvægt sok, men forholdsvis tyk som indersok
 • Ydersok: Bridgedale Endurance Summit, en kraft sok med forstærkninger

 

Aclima

Jeg har i de senere år, brugt Aclima’s sokker rigtig meget. De er super dejlige bløde og sidder rigtigt godt på mine fødder. De holder godt, men de holder ikke så længe som Bridgedal, men jeg kan også godt lide at have nye sokker, når jeg virkelig tager på langtur.

Jeg har brugt:

 • Indersok: Aclima’s Trekking Socks
 • Ydersok: Aclima’s HotWool Socks

Anmeldelse her ”Test af vandresokker fra Aclima, anmeldelse”. Indre sokker er i dag uden det tynde område på forfoden hvilket jeg synes er bedre.

 

Eskimo sokker (sokker til vinterbrug)

Til vinterbrug, bruger jeg to tykke par sokker, eller Eskimo sokker, læse mere om dem her ”Vandre sokker / ski sokker, anmeldelse”. Men så skal det være meget koldt. Men selv over den Grønlandske Indlandsisen, når jeg går på ski, bruger jeg et par mellem sokker inderste. Men så er de yders sokker tykke.

 

Danish Endurance

De løbe/kompressionssok jeg har brugt på forskellige ture er fra ”Danish Endurance

 • løbe/kompressionssok ”COMPRESSION SOCKS”

Jeg har også brugt og testet deres uld/blandings sok (har 33% uld), som jeg har brugt som den inderst sok eller som daglig dags sok. Den virker også for mig.

 • “MERINO WOOL ALL WEATHER PERFORMANCE SOCKS”

 

Norrskov

Jeg har også teste Norrskov, sokker et stykke tid nu. De sidder rigtigt godt. De er ikke så høje, men det er vane, de har kun indersokker. Til gengæld har de 5 års garanti på deres sokker, mod gennemslid. De holder super godt ind til videre og er også en behagelig uld sok

 • Indersok: Performance Multisport
 • Indersok, tyndere: Run Light Mid Crew

 

Vandtættesokker

Jeg har altid en vandtætsok med som ydrelag på mine mange ture, da jeg så kan gå mine støvler tørre I lejren og hvis det hele er gennemblødt. Det kan du læse meget mere om her Vandtættesokker, en gave til ture.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Som du kan se, så er der mange sokker der virker for mig og lige så mange der ikke gør.

Det er hvad jeg fortrækker, men det er meget Individuelt, man har også en tildens til at blive ved de løsninger der virker, man har ikke den store løst til vabler, osv. igen.

Så hvis du skal have sokker, vil jeg se om jeg kunne prøve dem og så købe et par og prøv dem af. Så kan du altid købe flere, hvis de er de rigtige.

Men lad med endelige høre dit valg.

Erik

 

Relateret indlæg

Sokker

Støvler

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Blogindlægget er opdateret den 30. dec. 2020. Tidligere udgave af indlæg, fra 14 juli. 2010.

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.