Erik B. Jørgensen står og fortæller om små dagligdags, endags rygsække. Valg af dagligdags, hverdagsrygsæk

Min dagligdagsrygsæk/endagsrygsæk/ hverdagsrygsæk eller hvad man kalder den, er næsten en forlænget del af mig og mit liv. Næsten uanset hvad jeg går ud ad døren for at lave, så har jeg ofte en lille rygsæk på ryggen. Det gælder om jeg skal bruge min rygsæk til at handle, vandre en tur, cykle, løb, pendling, møder eller til lives skole.

Et er at vælge en rygsæk til vandreture, noget andet er en lille rygsæk til dagsture, indkøb og lives mange gøremål. Jeg vil herunder komme ind på de ting jeg sætter stor pris på ved en dagligdags rygsæk.

Er du til gengæld på udkik efter en vandrerygsæk, se mit indlæg her:

Mine fokuspunkter/guide ved valg af dagtursrygsæk

Jeg har en række ting/fokuspunkter jeg lægger vægt på når jeg skal vælge en dagstursrygsæk. Derfor har jeg lavet en lille guide herunder, som jeg håber du kan få god gavn af.

Indholdsfortegnelse

Aktivitet

Lige som med alt andet udstyr, så kan ikke lille rygsæk ikke dække alle min behov.

Jeg 90% af det jeg laver bruger jeg en dagligdags rygsæk, som er en toploader, med en volumen på 30-35 liter.

Men du skal selvfølgelig også overveje om du skal bruge den til skiture, klatring, eller andre frilufts-/outdooraktiviteter, hvor du har specielkrav, til fastspænding af grej, ski og andet udstyr.

Du kan også have andre krav hvis din rygsæk er primært til pendling, skole og arbejde. Så kan det være der skal være en computerlomme og masser af lommer. Der kan jeg ikke hjælpe, der må du finde hjælpe andre steder. (se evt. min video herover).

Men når jeg bare skal en kort tur, jeg ikke skal handle, eller cykle ind til et møde om sommeren, eller løbe en transport tur, så har jeg en mindre rygsæk, der ikke kan rumme så meget.

Her går jeg væk fra nogle af min krav, for at få en lille og let rygsæk. Her har jeg ikke brug for en toploader.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vægt og volumen

En rygsæk jeg bruger til stort set alt, må ikke være for tung eller for stor, men omvendt forventer jeg også at mine indkøb eller grej til skal have med kan være i min rygsæk. Det gør at mine rygsæk skal være solid, så det er heller ikke letvægtsmateriale jeg går efter.

Billede af Norrøna Stridssekk 35 l rygsæk, med stor kasse monteretMin lille rygsæk har transporteret mange sjov ting, som cykler, store kasser, og møbler, der lige skulle hentes.

Volumen går jeg efter en rygsæk i størrelse 30-35 liter, med udvidelses muligheder. Til løb og mindre ture, går jeg efter en lidt mindre rygsæk.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Funktioner og detaljer

Når jeg skal vælge dagligdags rygsæk, skal jeg have en rygsæk der kan løse et hav af brugsmønster, derfor er der nogle funktioner og detaljer jeg går efter, som er:

Krav til dagligdagsrygsæk

 • Volume 30-35 liter
 • Toploader, gør rygsækken simpel og kan rumme mere.
 • Låg der kan forskydes, eller remme der kan gøre lang, så jeg kan spændende ekstra ting på rygsækken, eller forøge volumen i rygsækken.
 • Kompressionsremme i siderne, så jeg kan gøre min rygsæk mindre, når jeg ikke skal bruge hele volumen.
 • Toplomme i låget, så jeg kan have lidt små ting. Jeg har altid reflekser med, lommetørklæder, snack, og lidt små ting.
 • Bæresystem,
  • Skuldrestropper der har brede stropper, så jeg kan bære mange kilo. Indkøb af f.eks. dagligvare, kan godt blive 20 kg.
  • Skulderstropper, der er tynde. Jeg gider ikke at min rygsæk virker for voldsom og fylder for meget, når jeg går med den tom.
  • Hoftebælte. Jeg kan godt lide der er et hoftebælte, men jeg bruger det næste aldrig, så den er spændt rundt om rygsækken i stedet. Så jeg ønsker ikke et stort polstret hoftebælte, som jeg gør på en vandrerygsæk, fordi igen bliver min dagligdags rygsæk for voldsom.
  • Brystrem, der skal selvfølgelig være brystrem, men det er der også på stort set alle rygsæk.
 • Drikkedunksholder i siderne, er noget jeg gerne vil have. (har ikke haft det i mange år, det eneste jeg savner på min “Stridssekk”)
Dagligdags rygsæk jeg bruger
 • Norrøna, “Stridssekk 35L”, min elskede toploader, på 35 liter. Udgået købt i 1999
  • (Næste gang jeg skal have ny rygsæk, har jeg kikket på Savotta – Jääkäri, størrelse M, Rygsæk, 30 liter . Den ser godt ud, ligner min Stridssekk, men jeg har ikke set eller prøvet den i virkeligheden).

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Billede Norrøna Stridssekk 35 l, fra indlægget Valg af dagligdags, hverdagsrygsæk

Krav til lille rygsæk

 • Let og simpel.
 • Volume 10-15 liter
 • En lille lomme til små ting.
 • Må godt være lynlås lukning, har ikke brug for at udvide kapacitet.
 • Godt bæresystem, skal kunne spændes godt til kroppen, hvis jeg løber, eller bevæger mig voldsomt.
 • Drikkedunksholder i siderne.
Lille rygsæk jeg bruger
 • Haglöfts, model: ???? 15 liter. (den er udgået for mange år siden) købt omkring 2007

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Billede Haglofts lille rygsæk, fra indlægget Valg af dagligdags, hverdagsrygsæk

Rygsæk til løb

Især når jeg løber, kræver det en rygsæk jeg kan spænde meget mere ind, her bruger jeg en løberygsæk i dag. Så min rygsæk ikke hopper. Har brugt min lille rygsæk i mange år, den var også ok.

Jeg bruger følgende (men har ikke testet mange andre)

 • Ultimate Direction, model: Fastpack 15

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Billede Ultimate Direction, Fastpack 15, fra indlægget Valg af dagligdags, hverdagsrygsæk

Rygsæk til vandreture

Skal du mest bruge rygsækken til  vandreture, så vil jeg selvfølgelig prioritere godt hoftebælte og andre detaljer, så se mit indlæg: Valg af rygsæk, vandre, fjeldet eller vinter, [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Pasform

Det alt afgørende er selvfølgelig pasform. Min rygsæk skal side godt på mig, det gør de fleste. Men du skal altid tænke på følgende:

 • Din ryglængde, fordi små rygsæk kan ikke ryglængden ikke justeres.
 • Vægtfordeling, hvordan er rygsækken når den er maks fyldt.
 • Kvinde og herre modeller, enkelt mærker har både kvinde og herre udgaver.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Ekstra ting

 • Regnslag: Jeg bruger aldrig regnslag/regncover til mine små rygsække. Jeg har mine ting i rygsækken i vandtætteposer. Men du kan købe fine regnslag/regncover til din lille rygsæk.
 • Drikkesystem: Fortrækker du en vandblære/drikkesystem, skal du selvfølgelig se om rygsækken er forberedt til det.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber det her kan hjælpe dig til at få din egen elskede dagligdagsrygsæk/endagsrygsæk/ hverdagsrygsæk, om du skal gå, cykler, handle, pendle eller vandre en lille tur i naturen.

Erik

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 9. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.