Eventyrlige Yukon

Yukon River, floden i Canada/Alaskas store vildmark er indbegrebet af en dramatisk guldgraverhistorie med opfyldte og bristede drømme, en farverig kultur og ikke mindst et rigt dyreliv. Med andre ord: 3220 kilometers storslået naturoplevelse i kajak.

Sommeren 2016 padlede min kæreste og jeg igennem hele Yukon River. En længerevarende drøm som blev til virkelighed, efter ideen blev skabt på turen; ”Alaska på tværs” i 2014.

Vi padlede fra Yukon flodens to udspring i Atlin og Bennett Lake, gik i land og vandrede det 64 km lange og legendariske Chilkoot Trail. Derefter padlede vi videre op igennem det nordlige Canada, på tværs af det mægtige Alaska og helt ud til Beringshavet. En vildmarksekspedition på i alt 78 dage.

Et eventyr og en ekspedition der på flere måder var anderledes end mine tidligere ekspeditioner, da jeg denne gang rejste med min kæreste. Vi havde hver vores erfaringer og tilgange at krydre eventyret med. Det har givet en masse spændende nuancer, oplevelser og læring, da vi er meget forskellige og ser tingene på forskellige måder. Tine er fx god til at møde og snakke med andre mennesker. Jeg går meget op i historie og dyrelivet og har meget erfaring fra mine mange ture, som Tine ikke har. Derfor skulle jeg se tingene ud fra Tines syn og omvendt.

Yukon floden har altid spillet en central rolle for befolkningen og udviklingen af området omkring floden. Det har været en essentiel åre for indianere og inuiter til at komme rundt i landet, fiske, jage og mødes.
Det var via Chilkoot Trail og Yukon River, at historiens sidste og helt store ”Guldfeber” udspillede sig. Guldgravere, lykkejægere og forsyninger kunne komme ind til de attraktive områder. Yukon floden og guldet var bestemmende for, hvor byerne i hast blev anlagt og også forsvandt igen, før veje og lufthavne tog over, og det moderne Alaska opstod.

Vi fulgte i guldgravernes fodspor, da vi også valgte og tage til Skagway og vandre Chilkoot Trail, for at følge hele ”Guldfeber” rejsen fra Stillehavet og over det udfordrende bjerglandskab og den lange strabadserende vandvej ned ad Yukon River.

  Ring mig op, så jeg kan høre mere!

  Jeg er altid klar til en uformel snak om mine foredrag og hvad jeg kan tilbyde.

  Hent materiale | Book foredragPraktisk info

  Blogindlæg fra og om ekspeditionen finder du her |

  Tak for en eventyrlig aften i kajak ned af Yukon floden i Canada og Alaska. Erik B. Jørgensen er en fantastisk fortæller, der tryllebinder publikum med fortællingen om en enestående rejse med fantastiske naturoplevelser og et rigt dyreliv, der spænder lige fra millioner af myg til Grizzlybjørne med unger og stampende og fnysende elgtyre!
  Undervejs fik deltagerne også et godt indblik i de historier, der har udspillet sig langs Yukon flodens bredder med bl.a. det store Gold Rush i slutningen af 1800-tallet og indianernes skæbne og livet i små isolerede bysamfund.
  En tur, der kræver sin mand – og sin kvinde, og så levende berettet, at man med god samvittighed kan blive hjemme og alligevel føle at man har været afsted.

  Sabine
  FOF Syd- og Vestsjælland

   Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, trækker
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen i deres dobbeltkajak
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, bog om ekspeditionen
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, gammel guldgraver maskine, Dredge
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, havørn i træ
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen besøg af polititet i vandflyver
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, træpindsvind
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, Tine Henriksen hånd ved siden af grizzlybjørn fodspor
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, film dyr i lejeren, elg og grizzlybjørn, YouTube
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, film ulv i vandet foran kajakken, YouTube
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, Tine Henriksen ved teltet
  Yukon River, Eventyrlige Yukon, foredrag, Erik B. Jørgensen, elgko med kalv svømmer over en sø