Currently set to Index
Currently set to Follow

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd]

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] af Erik B. Jørgensen

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg hvordan jeg behandler/pudser, vedligeholder, opbevare og tilpasser min vandrestøvle.

Hvis du er på jagt efter et par vandrestøvler, så se her i stedet: Sådan vælger du vandrestøvler, [Fif og råd]

Jeg vil herunder løbe lidt af mine tricks, fif og råd af.

Blogindlægget er opdateret den 8. maj 2024

.

.


Indholdsfortegnelse

..


Vedligeholdelse af vandrestøvler

Herunder gennemgår jeg hvordan jeg vedligeholder mine vandrestøvler.

Vask af støvler

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] Vask af vandrestøvler af Erik B. Jørgensen

Når jeg vender hjem fra en vandretur, hvor støvlerne er beskidte eller bare trænger til noget fedt. Så tager jeg støvlerne ud i badet og børster/vasker dem godt og grundigt, det tager ikke lang tid. Jeg vasker altid i lunt/varmt vand, for at få skidtet af, men mest fordi det senere hjælper pudsningen.

I samme omgang tager jeg altid sålerne op, for støvleren kan tørre og jeg kan få evt. småsten eller sand ud. Samt jeg løsner snørebåndene godt, så jeg kan vaske og pudse under snørebåndene.

Det er ikke hver gang jeg vasker og pudser min støvler. Om efteråret og vinteren sker det ofte, da støvlerne ofte er meget beskidte. Så du skal bare vurdere om det er tid.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Pudsning af læderstøvler

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] Pudsning af støvler, læderfedt af Erik B. Jørgensen

Så snart mine støvler er vasket, så smør/pudser jeg dem med læderfedt. Jeg giver et godt lagt og søger for alle læderfalder får, også lidt ned i støvlen, da det også er læder på mine støvler. Fordelen ved at pudse støvlerne, mens de er våde, efter vasken i det varme vand, er at læderet er lidt mere åben, og mens de tørre, så kan læderfedten trænge længere ind i støvlen. Det er forklaringen jeg har fået, og det er også min oplevelse.

Jeg bruger helt normalt læderfedt til min støvler. De fleste støvler jeg har er rene læderstøvler, men de Gore-tex støvler jeg har, som også har læder over alt, de får også læderfedt. Det har de fleste friluftsbutikker på lager.

De fleste producenter anbefaler imprægnering og forskellige produkter til deres membraner. Jeg har aldrig brugt det, og har ikke oplevet de store problemer. Jeg brugt f.eks. min Meindl, Island støvler som har membranen, holde mange år, på den måde her.

På lange vandreture, har jeg også læderfedt med, så jeg kan pudse min støvler. Det har jeg et lille smart trick til! Det kan du se her:

Når støvlerne er smurt, så stiller jeg dem og tørre. Sålerne er forsat oppe, så støvlen kan tørre helt igennem.

Skulle støvlen var helt gennemblødt, så stopper jeg støvlerne med papir eller gamle klude. Det kan suge fugten, men samtidigt holde støvlen i form. Hvis man gang på gang, tørre sin støvler hårdt, efter de har været meget våde. Så kan de godt trække sig lidt sammen. Det oplevede jeg under “Alaska på tværs“, hvor jeg næsten hverdag, fik gennemblødt støvlerne. De lå ude i vinden og solen og tørrede hver dag. Selv om jeg fik dem smurt, så trak læderet sig sammen og blev mere og mere hårdt. Så støvlerne var færdige efter den ekspedition. Men det er også lidt mere ekstremt.

Har jeg helt rene støvler, der bare mangler fedt, så smør jeg dem bare, så behøver jeg ikke vaske dem igen.

Mange støvler har også en gummikant forneden. Den smøre jeg også med læderfedt, det synes jeg holder den fin blød. Vil du være ekstra god ved kanten, kan du smøre den med lidt silikone et par gange om året.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Pudsning af membranstøvler eller kunststofstøvler

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] Pudsning af membranstøvler eller kunststofstøvler af Erik B. Jørgensen

Efter mange år, hvor jeg kun har brugt læderstøvler med og uden membran, har jeg også fået støvler stort uden læder i kunststof og med membran. De støvler vasker jeg også godt, når de virkelig har været beskidt, som beskrevet i starten af indlægget, det gør at membranen ånder lidt bedre igen.

Efter vask smør jeg med bivoks, som f.eks. ”Hanwag Shoe Wax / sko bivoks, 100 ml” eller ”G-Wax” fra Grangers, på de hårde flader, som minder om læder, og er der en ”åben” membran med net eller andet tynder kunststof, så bruger jeg en sko/støvle imprægneringsspray, som f.eks. ”Footwear Repel Plus 275 ml”, fra Grangers. Begge produkter kan købes i de fleste større friluftsbutikker.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.

Hvad er og indeholder læderfedt?2022-03-04T17:38:48+02:00

Læderfedt er et produkt til at smøre støvler eller andre læderprodukter med, så det bliver vandafvisende, mere smidigt og ikke bliver plettet af skidt eller andet væske, fordi læderfedt mætter læderet.

Ofte består læderfedt af flere ting som vaseline, marvolie, bivoks og plantesaft, for at få den optimale virkning.

Hvad er og indeholder læderfedt? forklaret af Erik B. Jørgensen

Opbevaring af vandrestøvler

Vandrestøvler, pudsning, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] sko, støvle blokker, opbevaring af Erik B. Jørgensen

Når mine støvler er tørre og klar til at sætte væk. Så sætter jeg sålerne i igen. De støvler jeg bruger til hverdag, sætter jeg bare klar til normal brug igen. Men min vandrestøvler der skal stå lidt, her sætter jeg støvle-blokker i. Det er noget nyere jeg er begyndt med. Men jeg kan godt få lidt klemte lilletæer, hvis mine støvler bliver for smalle. Ved at have støvle-blokker i min støvler når de står, så holder mine støvler, formen længere.

Støvle-blokker koster ikke meget, når man tænker på sine støvler holder formen længere og man kan bruge dem i mange år.

Du kan finde støvleblokker, ved at søge efter:

  • Støvle blokker
  • Skoblok

De findes i mange former. Du kan også bruge gamle klude, mv. men de holder ikke formen så godt.

Man kan også få en større støvle-blokker maskine. Jeg har selv en brugt, så jeg kan presse mine støvler mere ud, da maskine kan presse udad (billede herunder)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hjælpe mod smert i fødder under vandring, stor støvle-, skoblokker af Erik B. Jørgensen

Hvad er en støvle-/skoblokker?2022-03-04T17:38:31+02:00

En skoblokker eller støvleblokker, er et produkt til at sætte ned i sine sko eller støvler, så de ikke kan trække sig sammen, eller falde sammen. De kan også hjælpe til at blokke sine sko eller støvler lidt ud, hvis man køber en der er lidt større end de sko eller støvler man har. Ofte er sko- eller støvleblokker udformet som en fod i træ, metal eller plastisk. Der findes også støvleblokker, der kan holde en lang støvle oprejst.

Hvad er en støvle-:skoblokker? forklaret af Erik B. Jørgensen


Tilpasning af vandrestøvler

Herunder er det lidt af de fif og gode råd, jeg gør brug af for at få mine vandrestøvler tilpasse så godt som muligt.

Gå dine vandrestøvler til!

Når du køber nye vandrestøvler, så er det super vigtigt at gå dem til, af flere årsager.

Har købt den rigtige vandrestøvle?

Du skal starte med at gå i din vandrestøvle inden for derhjemme. Lad alle mærker side på! Fordi på den måde, kan du nå at fortryde hvis du har købt en forkert støvle. Et er at prøve den i butikken, men derhjemme, kan du mærke lidt mere efter, også med flere forskellige sokker, varm fødder, hæve fødder.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Undgå at få ondt på vandreturen

Når du er sikker på det er korrekte vandrestøvler du har købt, så kan du tage mærkeren af og begynde at gå dem rigtig til. Gå i dem på mindre ture, på arbejde, eller hvor det er passende. Mange moderne støvler, sidder super godt fra start, de behøver ikke mange timer, før de er godt til. Men alligevel er det godt at gå i dem, fordi du får gået støvlerne, blødere og finder ud af om alt sidder godt, før en du står ude på en vandretur, med skader eller ondt.

Du kan også hjælpe din støvle på vej, ved at banke den med en gummihammer, hvis det trykker forkert i et område.

Gå dig selv i form, til vandreturen

Et er at gå dine støvler til, noget andet er at gå dig selv i form og dine ben i form. Går du aldrig i støvler, er det hårdt for dine ben, hælde og akillessener at begynde at gå i støvler. Det tager lang tid at vende sin fødder til. Derfor er der også et begreb i militæret der hedder ”støvletilvænning”, når man starter i militæret. De værnepligtige kan bare ikke starte med at gå i støvler hele dagen. Så ved at gå i dine støvler op til dine ture, gør du dig selv en tjeneste.

Når du alligevel går dine støvler til, så har jeg faktisk altid en rygsæk stående pakket med 10 og 20 kg, så det ikke ser særligt voldsom ud, så jeg også kan gå med dem, nede i byen. Skal vi gå en lille hyggetur, går jeg ofte med 10 kg, bare for let træning. Op til længere turen, laver jeg rigtig rygsæktræning, så går jeg med rygsæk med tungere rygsæk og træner mig i form, ved at øge kiloene. Hvis jeg skal gå en tur, med meget grej, og mad. Det kunne være med min datter, så kan jeg godt have over 40 kg. Så træner jeg op til turen. Jeg går kort ture på en times tid, med meget tung rygsæk, på de 50-60 kg. De længere ture er så med 20-40 kilo, så jeg har tid til at træne mig op, mod det jeg skal gå med. Samt mine mange mikroeventyr, er løbende rigtig god træning.

Du skal selvfølgelig tilpasse din træning til dit niveau og behov.

Se mere om rygsæktræning her:

Andre indlæg om rygsæk

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Snørebånd tilpasning

Som tidligere nævn, kan mine lilletæer godt blive klemt, lidt i nogle støvler eller på lange ture. Det kan jeg også undgå ved at snøre mine støvler om. Så i dag, har jeg nogle par støvler, hvor jeg ikke har snørebåndene i de første, holder til snørebånd, dem har jeg hoppet over. På den måde trækkes støvler ikke så meget ind, ved lille tæerne.

Har du eller får du ondt andre steder, så har jeg haft stor gavn af at snøre mine støvler anderledes. Simpelthen så presse kommer anderledes.

Så får du ondt, så tillade dig at prøve andre snøre metoder af.

Der findes alle mulige videoer og måder at snøre sin støvler på, med forskellige forklaring om så sidder støvlen mere fast heller holder hælen ned, mv. Jeg har ikke selv kunne mærke forskel, jeg snøre min støvler helt normalt. Men har jeg ondt et sted og så snøre om, så støvle ikke presse i det område, så hjælper det.

F.eks en ny støvle kan godt være hård ved huden, hvor støvlen slutter, til støvlen er gået blød. Her kan jeg binde min støvle så jeg afslutter lavt, ved anklen og lad de øverste hægter være fri, så huden bliver skønt.

Du kan se hen hel video omkring snøring af vandrestøvler, jeg har lavet her:

Se hele indlægget her [Fif og råd] Gode råd til at snøre dine støvler

Det her er f.eks. en gammel Snøring vejledning, fra det danske militær. Her kan du se hvordan støvlen er snøret forskellige ved vristen.

Vandrestøvler, vedligeholdelse og tilpasning [Fif og råd] Snøring vejledning, DK militær af Erik B. Jørgensen

Tilbage til Indholdsfortegnelse

.


Støvler der pludselig ikke passer mere?

Har du et par ellers gode støvler, der pludseligt sidder dårligt, trykket et sted eller andet det gør du ikke kan gå i dem mere, og du har prøvet alt det jeg har skrevet om i dette indlæg. Så ville jeg tag mine støvler og lægge i en spand/balje med lunt vand. På toppen ville jeg lægge noget der kan holde støvlerne nede under vand. Så vil jeg lad dem ligge i en del timer, Så de er gennemblødt.

Så tager jeg støvlerne op og hælder vandet ud og ryster støvlerne, og så tager jeg dem våde på, og går en god tur i dem, godt våde. På den måde for jeg en chance, for at prøve at ændre dem lidt og sætte sig på ny til foden, da både lædder og sål er så vådt, det kan give sig igen.

Når jeg går i dem, har jeg vandtætte sokker på, eller en pose ud over sokkerne, hvis du også vil undgå at få helt våde fødder.

På den måde er det lykkes mig en del gange at redde nogle støvler, og andre gange må jeg give op på det par støvler.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Andre indlæg der omhandler vandrestøvler

Her er lidt link til andre indlæg, videoer, mv. jeg har lavet omkring vandrestøvler og som kan være aktuel i den her sammenhæng:

.


Jeg håber du kan få en masse gavn af mine råd og fif her!

Erik

.

.

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Indlægget er opdateret: 15. juni 2024

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

Læg en kommentar

Go to Top