Fulufjället, Sverige, far og datter vintertur [Mikroeventyr] af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

I slutningen af 2021, ytrede min datter, Karen, et ønske om at prøve at komme på vintertur, med pulk og ski. Hun ville også gerne prøve at sove i snehule. Jeg tror ønsket kommer af, hun har fulgt med i mine mange vinterture og ekspeditioner igennem årene. Det behøvede hun ikke sige mange gange, så det kom hurtigt i kalenderen! Det passede perfekt med nogle dage i uge 7 2022, fordi vi altid er på skiferie i uge 6, med gode venner. Så da uge 7 er vinterferie, planlage jeg 4 overnatninger i starten af ugen.

Jeg så på forskellige områder i Norge og Sverige, men helt bevist ville jeg ikke lægge mig fast på et område, før jeg kendte vejr og sneforhold.

I uge 6, er vi altid i Kvitåvatn, ved Rjukan, her var der meget lidt sne i år. Så jeg havde øjne rettet mod Sverige, da jeg tidligere har lavet en lille tur i området omkring Sälen. Mere om den her: Alene i vinterfjeldet, ved Sälen, i Sverige (Gode råd og fif til vinterfjeldet)

Det endte med jeg valgte at vi skulle til Fulufjället, lige nord for Sälen, et fjeldområde, hvor man kan komme op over trægrænsen. Der er en del snescooterspor i området, men min plan var at gå ind i nationalparken, og gå rundt for os selv, da snescooter ikke er tilladt her.

Vi kørt derop, og der var godt med sne. Vejrudsigten lovede endnu mere sne, så sne ville vi ikke mangle.

Vi parkede bilen, på en fin parkeringsplads, i det nordvestlige hjørne af Fulufjället, ved Lillädalen. Vi endt med at køre over Norge, da corona reglerne var ophævet. Jeg havde været lidt betænkeligheder ved det sidste stykke vej, om det ville være ryddet godt, men da jeg så en campingplads tæt på, der havde vinterbilleder, så det hele godt ud. Turen derop gik forbi Elverrum, Norge, her viste jeg at vi også kunne få en god tur, da jeg har været på vintertræning her, da jeg søgte ind i Slædepatruljen Sirius. Vejen viste sig at være perfekt, vejen over fjeldet var perfekt og vi kunne pakke pulkene og forlade bilen på den lille parkeringsplads.

De næste 4 dage, gik vi rundt i området, så Karen kunne lære om vinterfjeldet. Vi/jeg måtte dog ændre plan nogle gange, fordi vi kom ikke til at mangle sne, da vi fik en ordentlig omgang sne, imens vi var på tur. Den sne der lå i forvejen, var også ny og uden lag, så det var samlet en 70-80 cm blød sne i hele området, som var så fin og blød, at når vi trådt i den, gik vi helt i til jorden (uden ski). Derfor holdt vi også til snescootersporene, men selv her fik vi en overraskelse, med alt den nye sne, så vi måtte gå vendelæs.

Du kan i vores lille film her, se hvad vi oplevede. God fornøjelse:

 


Data fra turen i Fulufjället, Sverige

Fulufjället, Sverige, far og datter vintertur [Mikroeventyr] Kort af Erik B. Jørgensen

  • Søndag 13. feb.: 2.04 km | 1:16:30
  • Mandag 14. feb.: 9.53 km | 4:42:57
  • Tirsdag 15. feb.: 4.17 km | 2:37:46
  • Onsdag 16. feb.: 9,51 km | 4:35:47
  • Torsdag 17. feb.: 1,25 km | 0:54:00

 

 


Link til området

 

 


Indlæg der kan hjælpe dig på vinterfjeldet

Jeg har samlet lidt af de indlæg der kan hjælpe dig på vinterfjeldet. Husk at søg på min hjemmeside, da der også er mange andre.

Tøj til vinterfjeldet

 

Sovegrej og gode råd til vinterture

 

Telt og lejrudstyr

 

Andre indlæg

 

Andre vintertur, beretninger

 

Pulk

 

Lidt sjov

 


Tak for du så og læse med. Jeg håber du får en masse ud af det!

Erik

 

 

Relateret indlæg

 

Facebook Indlæg fra turen

Indlægget er opdateret: 22. februar 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.