Pulk træning, dæktræks mangfoldige sider

Noget jeg har brugt rigtig mange timer på er, at trække rundt med mine bildæk for at træne til at gå med pulk og ski. Det er en super god måde, at træne op til mine mange vinter ekspeditioner, om det er krydsning af Grønlands indlandsis eller en tur på fjeldet.

Det er en fast del af min træning og de deltager der har meldt sig til krydsning af indlandsisen med ”dit eventyr”. Et år før sætter jeg folk til at trække dæk.

Det gode ved den træning er, det er super let at gå til og du kan træne det alle steder. Jeg anbefaler at start med et dæk. Ellers går jeg primært med 2-3 dæk. Det skal være normale bildæk, gerne vinterdæk, da der er lidt mere gods i. Der er meget stor forskel på dæk, så det er svært at vide hvor meget modstand der er i de forskellige modeller.

Underlaget gør også rigtigt meget, hvilke slags asfalt det er, fortov, grus stier eller er det græs. Blade er altid en dejlig ting, det giver noget modstand.

For mig er 2 dæk det der svar bedst til den modstand jeg oplever når jeg går med pulk med en 80 kg. Når jeg går kort, går jeg ofte med 3 dæk for at få det lidt hårdere.

Det vigtig for mig er at jeg kan holde et godt tempo ca. 5 km/t over et par timer, ellers føler jeg det er for tungt og jeg ikke får den rigtige træning.

Det er super vigtigt du er opmærksom på, at du går med paraelle fødder, fordi når du for ski på skal de køre lige, så det kan du lige så godt øve når du går.

Gå altid med stave, det er en stor hjælp og du skal gå med stave når du kommer på ski.

 


Sjove kommentar

Der er kun en lille sjov ting ved at trække dæk, det er du skal være klar til at snakke med mange mennesker og høre mange mærkelig kommentar, det er dæktræks mangfoldige sider. Det er ikke noget folk er van til at se.

Nogle personer spørg interesseret, andre skal lige komme med en kommentar, som de her klassikker:

  • Er det sommerdæk eller vinterdæk?
  • Hvor er resten af bilen?
  • Du har tabt resten af bilen?
  • Må jeg få en tur?
  • Det er lettere at rulle dem!
  • Det ser hårdt ud!
  • Sådan kan man også træne!

Faktisk har mine dæk også være brugt som bro, over store vandpytter, for folk der gik tur og ikke kunne komme videre uden våde sko.


De mærkelige kommentar, folk kan komme med

  • ”Tumper”, sagte af sur gamle mænd
  • ”Sikke en gang selvpineri!” gammel dame, hendes mand tilføjer ”Så er I ikke en gang muslimer”?????

Har også mødt mange folk i skoven, om efteråret, der går og kikke på det spor jeg har trukket i bladene, som virkelig undre sig. Selv min far har jeg mødt i hans firhjulstrækker i hans skov, hængende ud af vinduet for at regne ud hvad det spor kom fra. Så han slet ikke så jeg kom gående i mod ham på vej tilbage.

Læs her hvordan du sætter dækkene sammen og laver træksystem

God tur

Erik

 

 

Relateret indlæg:

Pulk træning, dæktræks mangfoldige sider 6

 

Indlægget er opdateret: 15. marts 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.