anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport

Det teltet jeg har sovet flest timer i efterhånden er Svalbard 6 Camp fra Helsport. Det er det bedst vinterteltet jeg har prøvet og der er god plads. Derfor brugt vi det også på min kæreste tur ned af Yukon River, så vi havde noget plads, når vi skulle være så tæt i så længe.

Jeg har brugt Svalbard 6 Camp telt på følgende ture:

 • Thule til Thule“, gammel model af teltet. 83 døgn
 • Indlandsis krydsninger med ”dit eventyr”, mellem 27-35 dage (har gået med to tidligere versioner)
  • 5 ture jeg selv har gået, som guide
  • 5 yderligere tur, med andre guider, der også har brugt vores telte.
 • Yukon River, Eventyrlige Yukon“, nyeste model. 78 døgn på tur, brugt det ca. 90 døgn til overnatning.

Jeg har nu været igennem 3 versioner af teltet, en større ændring ellers små forbedringer.

Et telt over Indlandsisen holder til mellem 3-5 ture, så er de for slidt til jeg tør bruge dem til det. Da det er et meget hård miljø og mange bruger på teltet.

Vores telt under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” har også fået tæsk men har klaret det rigtig godt og de nye deltaljer er super fede. Det kan godt tag mange flere ture endnu.

Selvfølgelig er det varmt på en sommertur, men vi havde sjældent problemer, fordi vi kunne åbne teltet i begge ender og lufte ud. Vi havde også næste 2 uger med konstant fugt og regn, så telt aldrig blev tørret, bunden blev lidt jordslået, men teltet var bare tæt og klarede det super godt.

 

Data Svalbard 6 Camp

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-data

 • Personer: 6 (fra producenten) Bedst til 2-3 personer på vinterture
 • Mål pakket 22 x 55 cm (noget mere på vinterture, da der sætter sig frost i det)
 • Vægt telt ca. 5,9 kg (+/- 10 %)
 • Vægt pløkker 0,45 kg (Bruger jeg ikke på vinterture) (Der er dejligt mange med)
 • Længde stænger:
  • 2 x 415
  • 2 x 505 cm
 • Materialer:
  • Stof ydertelt: Helsport Superlight®1000
  • Stof indertelt: Polyamid Superlight
  • Stof bund: Polyamid SI.
  • Stænger: DAC Featherlight NSL
 • Vandsøjletryk, ydertelt: 4000 mm
 • Indgange 2 stk. (en til daglig brug)
 • Apsis 1 stk.
 • Telttype: Kuppel i midten og tunnel i enderne.
 • Snekanter og mange forstærkninger
 • Vejledende pris ca. 10.000 kr.
 • Du kan købe dem her hos:

Jeg elsker det her telt af flere årsager

 • Solidt
 • Stort indertelt
 • Stor højde i indertelet
 • Mange barduner og snekanter
 • God stor apsis
 • Meget stabilt i stormvejr

Det kan sættes op alene, men er der lidt vind, bør man være to til at sætte det op, især når midterdelen af teltet skal rejse, da det er kuppel telt. Jeg synes det passer bedst til 2-3 person på vinterture, hvis der skal være plads til en og brænder i teltet. Men på indlandsisen, når vi krydser den, har vi været op til 11 personer til aftensmad, så sidder der også nogen i apsis.

På vinter ture, har jeg altid ekstra stænger med i hver længde, fordi hvis en stang knækker, sker sjældent. Så kan man køre en ny stang i stangkanalen, mens den anden er i. Så man ikke skal have teltet ned og sætte et reparationsled på i en snestorm, hvilke højst sandsynligt ikke er muligt.

 

Forbedringer jeg laver

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-toerrenet

 • Jeg sætter altid et ekstra stort tørrenet i teltet, da det der følger med er meget lille. Det kræver jeg syer ekstra øjer i og laver lidt små forbedringer, men det gør teltet og tørremulighederne så meget bedre. Det belaster teltet lidt mere, men jeg har virkelig haft mange kilo oppe i det, igennem årene og jeg oplever ikke det svækker teltet. Dog er det en god ide at tage de tungest ting ned i kraftig storm. Læs hvordan jeg gør her Tørre net i teltet.
 • På de telt der kun bruges på Indlandsisen, skær jeg også hul i inderteltet, så der er et aflangt hul i midten, her står brænderne på træplader, så kan vi hælde opvaskevand og spild vand ud, uden at skulle ud.

 

Det er ikke godt nok

Der er en ting der går mig på ved teltet.

Jeg har i mange år klaget over lynlåsen i inderteltet. Den er stræk og solid, men den er for fin. Så på alle mine ture, har jeg oplevet at den ikke kan lukke til slut. På vinterture, fryser den og isen ødelægger stille og roligt lynlåsen.

Så under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” tænkt jeg det går fint. Men nej den fine sand der er over alt, ødelagde også stille og roligt lynlåsen.

Det synes jeg er for dårligt i et så dyrt telt. De skal bare tag en kraftigere lynlås lige som der er i indgangen. Den skal nok holde myggene ude og gør det teltet 100 gram tungere, går det nok det er ikke let i forvejen.

Så når jeg køber nye teltet til Indlandsisen, så starter jeg med at klippe lynlåsen af og sy en ny lynlås i inderteltet, fordi jeg synes min kunder skal slås med det mere.

 

Hvad er der sket igennem årene

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-nye-bardun-opstrammer

 • Barduner opstrammerne er blevet bedre. De nye er så fede. (Til venstre på billedet oven over)
 • Der hvor man sætter stængerne ned i når, teltet er rejst, er blevet større, så de også kan bruges når der kommer sne i, dejligt, har brugt mange minutter på at tag sne ud af de små plastik skåle igennem årene.
 • Bedre lynlås i yderteltet
 • For en del årene siden lavede de apsis til den i dag, så de første modeller var mere som Svalbard High Camp, bare 6 personers.
 • Lidt syninger er lavet på en anden måde.

Ellers er der ikke sket det store, fordi teltet er så godt.

Selv om jeg er træt af lynlåsen i inderteltet (jeg har skrevet det til dem, flere gange). Så er det bare et fedt telt. Jeg har ikke kunne finde andre teltet, der er så lette at rejse og som har så god plads, især højde så der er plads til tørrenettet. Så skal du på de mere ekstreme ture, så er det pengene værd.

Erik

P.S: Teltet er stillet til rådighed af Helsport

Relateret indlæg

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-indlandsisen-groenland

Indlægget er opdateret: 14. marts 2022

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen