Anmeldelse af teltet Svalbard 6 Camp, Helsport

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport

Det teltet jeg har sovet flest timer i efterhånden er Svalbard 6 Camp fra Helsport. Det er det bedst vinterteltet jeg har prøvet og der er god plads. Derfor brugt vi det også på min kæreste tur ned af Yukon River, så vi havde noget plads, når vi skulle være så tæt i så længe.

Jeg har brugt Svalbard 6 Camp telt på følgende ture:

 • Thule til Thule“, gammel model af teltet. 83 døgn
 • Indlandsis krydsninger med ”dit eventyr”, mellem 27-35 dage (har gået med to tidligere versioner)
  • 5 ture jeg selv har gået, som guide
  • 5 yderligere tur, med andre guider, der også har brugt vores telte.
 • Yukon River, Eventyrlige Yukon“, nyeste model. 78 døgn på tur, brugt det ca. 90 døgn til overnatning.

Jeg har nu været igennem 3 versioner af teltet, en større ændring ellers små forbedringer.

Et telt over Indlandsisen holder til mellem 3-5 ture, så er de for slidt til jeg tør bruge dem til det. Da det er et meget hård miljø og mange bruger på teltet.

Vores telt under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” har også fået tæsk men har klaret det rigtig godt og de nye deltaljer er super fede. Det kan godt tag mange flere ture endnu.

Selvfølgelig er det varmt på en sommertur, men vi havde sjældent problemer, fordi vi kunne åbne teltet i begge ender og lufte ud. Vi havde også næste 2 uger med konstant fugt og regn, så telt aldrig blev tørret, bunden blev lidt jordslået, men teltet var bare tæt og klarede det super godt.

 

Data Svalbard 6 Camp

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-data

 • Personer: 6 (fra producenten) Bedst til 2-3 personer på vinterture
 • Mål pakket 22 x 55 cm (noget mere på vinterture, da der sætter sig frost i det)
 • Vægt telt ca. 5,9 kg (+/- 10 %)
 • Vægt pløkker 0,45 kg (Bruger jeg ikke på vinterture) (Der er dejligt mange med)
 • Længde stænger:
  • 2 x 415
  • 2 x 505 cm
 • Materialer:
  • Stof ydertelt: Helsport Superlight®1000
  • Stof indertelt: Polyamid Superlight
  • Stof bund: Polyamid SI.
  • Stænger: DAC Featherlight NSL
 • Vandsøjletryk, ydertelt: 4000 mm
 • Indgange 2 stk. (en til daglig brug)
 • Apsis 1 stk.
 • Telttype: Kuppel i midten og tunnel i enderne.
 • Snekanter og mange forstærkninger
 • Vejledende pris ca. 10.000 kr.

Jeg elsker det her telt af flere årsager

 • Solidt
 • Stort indertelt
 • Stor højde i indertelet
 • Mange barduner og snekanter
 • God stor apsis
 • Meget stabilt i stormvejr

Det kan sættes op alene, men er der lidt vind, bør man være to til at sætte det op, især når midterdelen af teltet skal rejse, da det er kuppel telt. Jeg synes det passer bedst til 2-3 person på vinterture, hvis der skal være plads til en og brænder i teltet. Men på indlandsisen, når vi krydser den, har vi været op til 11 personer til aftensmad, så sidder der også nogen i apsis.

På vinter ture, har jeg altid ekstra stænger med i hver længde, fordi hvis en stang knækker, sker sjældent. Så kan man køre en ny stang i stangkanalen, mens den anden er i. Så man ikke skal have teltet ned og sætte et reparationsled på i en snestorm, hvilke højst sandsynligt ikke er muligt.

 

Forbedringer jeg laver

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-toerrenet

 • Jeg sætter altid et ekstra stort tørrenet i teltet, da det der følger med er meget lille. Det kræver jeg syer ekstra øjer i og laver lidt små forbedringer, men det gør teltet og tørremulighederne så meget bedre. Det belaster teltet lidt mere, men jeg har virkelig haft mange kilo oppe i det, igennem årene og jeg oplever ikke det svækker teltet. Dog er det en god ide at tage de tungest ting ned i kraftig storm. Læs hvordan jeg gør her Tørre net i teltet.
 • På de telt der kun bruges på Indlandsisen, skær jeg også hul i inderteltet, så der er et aflangt hul i midten, her står brænderne på træplader, så kan vi hælde opvaskevand og spild vand ud, uden at skulle ud.

 

Det er ikke godt nok

Der er en ting der går mig på ved teltet.

Jeg har i mange år klaget over lynlåsen i inderteltet. Den er stræk og solid, men den er for fin. Så på alle mine ture, har jeg oplevet at den ikke kan lukke til slut. På vinterture, fryser den og isen ødelægger stille og roligt lynlåsen.

Så under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” tænkt jeg det går fint. Men nej den fine sand der er over alt, ødelagde også stille og roligt lynlåsen.

Det synes jeg er for dårligt i et så dyrt telt. De skal bare tag en kraftigere lynlås lige som der er i indgangen. Den skal nok holde myggene ude og gør det teltet 100 gram tungere, går det nok det er ikke let i forvejen.

Så når jeg køber nye teltet til Indlandsisen, så starter jeg med at klippe lynlåsen af og sy en ny lynlås i inderteltet, fordi jeg synes min kunder skal slås med det mere.

 

Hvad er der sket igennem årene

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-nye-bardun-opstrammer

 • Barduner opstrammerne er blevet bedre. De nye er så fede. (Til venstre på billedet oven over)
 • Der hvor man sætter stængerne ned i når, teltet er rejst, er blevet større, så de også kan bruges når der kommer sne i, dejligt, har brugt mange minutter på at tag sne ud af de små plastik skåle igennem årene.
 • Bedre lynlås i yderteltet
 • For en del årene siden lavede de apsis til den i dag, så de første modeller var mere som Svalbard High Camp, bare 6 personers.
 • Lidt syninger er lavet på en anden måde.

Ellers er der ikke sket det store, fordi teltet er så godt.

Selv om jeg er træt af lynlåsen i inderteltet (jeg har skrevet det til dem, flere gange). Så er det bare et fedt telt. Jeg har ikke kunne finde andre teltet, der er så lette at rejse og som har så god plads, især højde så der er plads til tørrenettet. Så skal du på de mere ekstreme ture, så er det pengene værd.

Erik

P.S: Teltet er stillet til rådighed af Helsport

Relateret indlæg

anmeldelse-af-teltet-svalbard-6-camp-helsport-indlandsisen-groenland

9 Comments on “Anmeldelse af teltet Svalbard 6 Camp, Helsport”

 1. Lyder godt og fornuftigt.
  Lynlåsen slipper du desværre nok ikke for at skifte på et tidspunkt.
  Held og lykke med det. Skriv gerne hvad du synes om det når du har brugt det på en del ture.

 2. Tak for svar Erik 😊

  Jeg dropper at købe bund til og køber ekstra stænger i stedet. Teltet er kommet og nu vil jeg kaste mig over projektet med tørrenettet, jeg kan godt li de ekstra muligheder for organisering af vigtigt udstyr, handsker osv. Jeg tror ikke at jeg i første omgang skærer hul i bunden, men det kan være at jeg skifter mening efter 7-10 dage på Hardangervidda og så må vi se på om lynlåsen skal have en tur der 😄

 3. Hej Simon
  Jeg bruger aldrig ekstra bund, eller pressinger. Synes det er spild af vægt og energi, Jeg har aldrig haft problemer med bunden i min teltet.

  Jeg har et ekstra sæt teltstænger med til hård vinterbrug. Kun til reserve. Men i de nyere telt kan de også sættes i. Så det ville jeg købe med.

  Jeg har hul i bunden af mine teltet til vinterbrug. Der har har jeg skåret et aflangt hul hvor jeg har mine brænder. Men det er lidt ekstremt at gøre, hvis teltet også skal bruges på andre ture.

  Jeg håber du bliver lige så glad for dit telt som jeg har været for alle mine.
  Mvh
  Erik

 4. Hej Erik,

  Kæmpe tak for en super god anmeldelse. Jeg har længe gået og savlet over teltet og nu landede det i indkøbskurven 😄 Hvad har du gjort dig af overvejelser om den ekstra bund man kan tilkøbe (her tænker jeg på brug hvor der ikke er snebund) og hvad er dit råd i forhold til ekstra teltstænger (her tænker jeg rent vinterbrug).

 5. Hej Igen
  Tak for hurtigt svar. Ja, jeg havde nok overvejet Svalbard 6 en ekstra gang, hvis jeg havde læst din anmeldelse. Jeg kan godt se problemet med indertelt først i stormvejr, men mit brug er primært til mindre krævende forhold og Bastion 4, der er en forstørret udgade af VE25, er valgt pga. det høje komfortniveau i inderteltet og pga. at jeg kunne skaffe det væsentligt billigere end Svalbard 6. Jeg har også et VE 25, som netop har alt for lave døre i fronten, men som jeg efterhånden foretrækker til kajakture, da bagindgangen har ok højde til mig. Til vandring bruger jeg også letvægtstunneltelte.
  Jeg glæder mig til at læse om flere spændende anmeldelser.
  Vh. Torben

 6. Hej Torben
  Tak for din kommentar.
  Jeg kan godt dele din betragtninger angående andre model fra Helsport, som du kan se min anmeldelse af Gimle Light 2+ var jeg heller ikke imponeret.

  Jeg vil dog til enhver tid stå på mål for Svalbard 6 teltet. (På nær lynlåsen i inderteltet). Jeg synes det har en god kvalitet og holder godt.
  Angående højde, er det netop det jeg går efter til vinter, fordi der oppe ligge 10-15 kg tøj og støvler i tørrenette og tørre til næste dag. Mange andre teltet har ikke en fuld siddehøjde på 110 cm eller mere i begge retninger. Så følger jeg der er for lavt, især hvis der er flere i teltet.
  Også selv om man er to i teltet, men vi har også brænderne inde i teltet og selvfølgelig er det køligt hvis der er minus 30 grader på den anden side af to stykker stof.

  Jeg synes alle teltproducenter overdriver pladsen. Svalbard 6 bruger vi optimalt til 3 mand, der ligger i hestesko med brænderne i midten. Flere kan det ikke bruges til.

  Bastion 4, kender jeg ikke, men lige så snart et telt skal sættes op i to dele, løber jeg skrigende væk, fordi jeg synes der er for farligt og bøvlet i storm. De er gode i camps fordi de står pænt. Jeg selv har brugt North Face VS 25 over Indlandsisen nogle år. De var en god kvalitet, men fordi de skal sættes op i to dele og har en meget lille indgang kommer de aldrig med mere.
  Jeg kender desværre ikke nogen der har brugt Bastion 4.

  Mit problem er du skriver det er et telt der skal bruges til det hele. Det er der ikke mange telte der kan. Hvis jeg skal vandre har jeg et telt, et andet til kano og kajak og andre teltet til vinter. Men hvis teltet ikke skal bæres så kan Svalbard 6 være et bud, det virkede rigtig godt ned af Yukon River også.

  Håber det kastede bare lidt lys over det.
  Erik

 7. Hej Claus
  Tak for din kommentar og betragtninger.
  Derfor syer jeg også lynlåsen i selv. Men det burde dog være i orden fra starten. Jeg fik en mail retur fra Helsport hvor de havde fået Børge Ousland til at skrive jeg skulle børst lynlåsen af. Synes nu jeg har en del erfaringer på hvad der virker og ikke virker 🙂
  Men håber snart de tager det til sig.

 8. Hej Erik,

  Super anmeldelse af teltet. Jeg vil blot tilføje at min oplevelse af teltet ligeledes har været rigtig god dog med enkelte undtagelser. Vi har brugt en del telte på ekspeditioner til Island de sidste par år og fælles for alle teltene er at de efter 2-3 sæsoner af 3-4 ugers varighed i ødemarken havde problemer med lynlåsene i dørene både i yderteltet og inderteltet.

  Den primære årsag skyldes opsætningen af teltet hvor det er blevet for stramt sat op grundet dårligt vejr og dels naturlig slidtage grundet miljøet. Vi har ligget i basecamp ved foden af gletsjeren Mulajökull hvor vejret er omskifteligt 😀

  Teltet som helhed er bestemt godt og en ven i nøden som vi primært har brugt som enkeltmandstelte, men med de problemer, som jeg/vi har oplevet ift. lynlåsene, så savner jeg personligt noget forstærkning på denne del.

  Tak for nogle gode artikler, vidensdeling samt beretninger fra dine/jeres eventyr!

  Mvh
  Claus Thomsen

 9. Hej Erik.
  Tak for din fine anmeldelse. Jeg har længe luret på Svalbard 6, men efter at have anskaffet både og Helsport Varanger camp 8-10 (lavvu) og Fjellheimen 3 camp er jeg ikke tilfreds med kvalitet i forhold til pris. Jeg synes f.eks. at mit gamle Hillberg Nallo 3 GT var bedre end Fjellheimen. Desuden er der det med at Helsport overdriver hvor meget plads der er i deres telte og jeg kan genkende det, som du skriver om lynlåsen.
  Nå, men jeg skulle bruge et kvalitetstelt, der kunne bruges året rundt til familien og til noget vinterfjeld. Jeg faldt over Bastion 4 fra North Face (på tilbud). Det er lidt mindre men har næsten samme mål på inderteltet som Svalbard 6 (240x240x138,5 i stedet for 250x260x160). Bastion 4 virker umiddelbart som bedre kvalitet end de nævnte telte fra Helsport. Der er faktisk plads til 4 voksne (til nød 5). Det har masser af lommer til gear, udluftningsmulighed i loftet, åbning i begge ender, men med to mindre apsiser i stedet for én stor som i Svalbard 6. Man kan dog lige sidde 2 voksne i den store apsis i Bastion 4. Sidstnævnte er jo med rejsning af indertelt først, hvilket du, så vidt jeg har læst, ikke er så meget til, men jeg ville egentlig høre, om du har erfaringer med andre, der har brugt Bastion 4 på ekspeditioner? Jeg forestiller mig også, at højden på Svalbard 6, gør det svært at holde på varmen om vinteren, hvis man kun er et par stykker. Hvad er din erfaring her?
  Vh. Torben Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *