Valg af Skibriller, Ski goggles. Samt fif og tricks til brug. Fra ture af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Blogindlægget er opdateret den 22. feb. 2022

Skibriller / ski goggles, er vigtigt for mig på mine mange vinter ekspeditioner og skiferier.

Det gør en storforskel, når der skal findes vej, sættes telt, stå på ski eller grave et telt fri i snestorm, at man har ordentlige skibriller. For mig er en skibrille / Ski goggles, en stor brille med dobbelt lag glas, ventilation og en kraftig rem rundt om hovedet eller en hjelm, det er ikke en solbrille vi ser på her.

Her er en lille film om hvad jeg lægger vægt på når jeg vælger skibriller/skigoolges på vinterfjeldet. Se mere længere nede:

 


De vigtige ting ved Skibriller / Ski goggles, for mig

 • UV beskyttelse
 • God udluftning
 • Godt udsyn
 • Blød polstring
 • Godt lys i linsen / glasset
 • Sidder godt.
 • Solide
 • Passer sammen med hjelm og andet udstyr

 


Glasset / Linsen

Det er vigtigt for mig at skibriller har UV-beskyttelse, da der kan være utroligt meget genskind, selv i dårligt vejr på f.eks. Grønlands indlands, så man ikke bliver sneblind. Det har stort set alle modeller i dag.

Lyset i linsen / glasset er også vigtigt. Min erfaring er at jeg trives og ser bedst med, et gulligt eller let brunligt glas. Det er vigtigt at tænke over, hvor du skal bruge brillerne, er det altid om foråret på skiferie hvor solen står højt og der er mange solskindstimer, så er det godt med spejlglas, eller skal du være ud tidligt på sæson, hvor det er mørkere, er et gult glas uden spejl bedre.

Når jeg bruger skibriller på vinter ekspeditioner er det næsten altid fordi der er sne i luften og dårligt vejr. Her giver det gullige glas mig mulighed for at se konjunktur i sneen. Derfor vælger jeg altid let farvet glas.

Udsynet i linsen er også vigtigt, jeg vælger altid par hvor jeg kan se så lidt af brillen som muligt.

 


Udluftning

Det er meget vigtigt med god udluftning på skibriller, fordi der er store temperatur forskelle, fra din hud til yderst på brillen i en snestorm. Når jeg arbejder hårdt på ski eller graver telt fri i snestorm, sveder jeg meget. Det kræver en god udluftning for skibrillerne ikke dugger.

De gode skibriller har udluftning i toppen og på undersiden så der kommer luft gennemstrømning mellem dig og første glas. De gode skibriller har også udluftning foran i toppen eller undersiden af brillen, der går igennem begge glas, så der kan komme lidt luft ind forfra, hvis de andre udluftning er lukket lidt af.

 


Stroppen / remmen

Valg af Skibriller, Ski goggles og fif og tricks 3Det er vigtigt for mig at stroppen/remmen er let at juster og bliver der hvor jeg har sat den. Har oplevet billigere skibriller, hvor remme glider og bliver løs. Nogle remme kan åbnes bag på så de er letter at tag af og på, mens du har hætte eller andet på. Ikke noget jeg har det store behov for selv.

Husk at teste om din rem, evt. glider på din skihjelm

 


Andet

Valg af Skibriller, Ski goggles. Samt fif og tricks til brug. Neopren på, af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Dine skibriller / ski goggles skal selvfølgelig sidde godt og passe med dit udstyr som hjelme, husk at prøve dem sammen med din hjelm til skiferien, så du ikke står og de ikke passer sammen. Her har nogen ski briller også en yderlig montering af remmen, så de lettere kan gå uden om hjelmen og brillerne lettere kan gå ind til hovedet.

Jeg har igennem årende brugt en masse forskellige skibriller / ski goggles, men er gang på gang endt med Oakleys briller, da de har et super godt udvalg og mange former og glas, så det altid er muligt at finde nogle der passer.

En god lille regel når du rejser i en flok er aldrig at sætte sig på en andens pulk, rygsæk eller andet udstyr. Fordi det er altid solbrillerne eller skibrillerne folk sætter sig på, eller de sidste hele stykker knækbrød. Spørg altid før du sætter dig, er så surt at passe på sine ting og sætter en anden sig på det.

 


Fif og tricks

 • I snestorm, tag aldrig skibrillerne af i pauser eller for at ordne et eller andet, fordi de dugger og fryser til is og skibrillen risikere at være ubrugelig herefter, før de er tørt op. Skal du have dem af, så læg dem så der kommer vind i dem og de tørre, det er ofte umuligt da der er sne i luften
 • Brug kun den medfølgende pose til at tørre dem af i, den er blød og riser ikke glassene.
 • Ser her en artikel om hvordan du kan udgå at de udånding dugger glasser og du samtidigt får dækket næsen. ”Skibriller med neopren forbedring

 

Jeg har bl.a. brugt følgende skibriller / Ski goggles

  • Oakley Tanner Hall Signature Series Crowbar, med gult spejl glas.
  • Oakley A Frame med klart gult glas

 


Skibriller med neopren forbedring

Valg af Skibriller, Ski goggles. Samt fif og tricks til brug. Neopren på, af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Skibriller / Ski goggles er en super opfindelse, når man står på ski eller færdes på vinterfjeldet. Der mange gode mærker, men mange forskellige farve glas, alt efter hvad man laver. Jeg bruger ofte glas med gulligt skær, når jeg færdes på vinterfjeldet eller indlandsisen, da det fremhæver konjunktur, det rat, da man ofte bruger skibriller, under dårligt vejr, hvor lyset er dårligt og det svært at se konjunkturerne.

Men når det rigtigt koldt og man ønsker at dække munden med et rørhalstørklæde eller ansigtsmaske (se blog “Rørhalstørklæde“). Så kommer der varm luft op på skibrillen, så den dugger, hvilket er pænt irriterende. Det kan løs nemt og billigt, man tager en gamle neopren ansigtsmaske eller et stykke neopren, så laver man et stykke, man kan sætter på skibrillen, så den sættes på nederste kant af brillen og skal gå ned til og med næsen. På den måde kan den varme luft ikke kom op under skibrillen når det koldt, samt man får ekstra god beskyttelse af kindben og næsen. Man kan vælge at lade neopren forsætter hele vejen omkring hovedet, så man for ekstra øre varmer, men ikke alle kan lide det.

Man kan vælge at syg eller lime neopren på, på skibrillen, eller man kan syg velcro på neopren og skibrillen så det nemt at tage af og på, alt efter om man har behov for det. Husk at sætte den bløde del af velcro på ansigtsmasken, da det rør huden når neoprenet ikke er på.

 


God tur ud i sneen. Jeg håber du finder nogle gode skibriller/ski goggles

Erik

 

Relateret indlæg

 

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.