Blogindlægget er opdateret den 2. sep. 2022

I dette indlæg vil jeg forklare, hvordan du kan lave dine egne pakkelister. Jeg vil komme ind på.

Jeg får rigtig mange henvendelser omkring pakkelister. Jeg deler ikke mine pakkelister, fordi en pakkeliste er personlig. Den klare grund til jeg ikke deler er, at du skal vide hvorfor du har ting med! Du skal vide, hvad du skal bruge dine ting til, og have taget klart stilling til, hvorfor du har den enkelte ting med. Der er ikke noget rigtig eller forkert i min verden, friluftsliv skal være som du gerne vil det!

Jeg vil heller ikke gøre en pakkeliste til en videnskab. Der er ingen, der har taget skade af at komme på en lille tur, uden en bestemt ting. Det kan være træls og dumt. Men så har man en god historie, og man glemmer den nok ikke igen.

Det er selvfølgelig noget helt andet, når man bevæger sig langt væk fra sti og hjælp, og ud i vildmarken. På mine mange store ekspeditioner skal jeg ikke glemme noget! For der kommer ingen med det. Samtidig handler det også om min sikkerhed og overlevelse. Men det kommer de færreste til.

Derfor vil jeg gerne slå 110% fast. Tag nu bare på tur og lær undervejs. Du skal ikke have den perfekte pakkeliste og det perfekte udstyr for at komme i gang!

Du kan godt tage på tur i dit normale tøj, med dyner og et gammelt tæppe. Alt pakket i din gamle skolerygsæk. Der er ikke noget der hedder rigtigt og forkert friluftsliv. Ved at komme igang, er den eneste måde du får eventyr på! Det er også den eneste måde, du får erfaringer til at få lavet din pakkeliste, og få erfaring til at finde ud af hvilket udstyr du skal have!

Husk, hvis nogle fortæller dig, at du går med for meget vægt, for lidt vægt, har den forkerte rygsæk, eller du er idiot når du har en bestemt ting med. Så er det deres mening, ud fra deres holdning, tro og erfaringer. Det er ikke sandheden for dig!

Der er IKKE noget rigtigt og forkert. Du skal bare være stolt over du kommer ud, og nyde du er på tur, og får nogle oplevelser og eventyr, som andre ikke får, fordi de tænker det hele ihjel eller skal have det helt rigtige udstyr, før de tager afsted.

Som jeg altid siger: Tag det hele, et skridt ad gangen. Lav kun en ny ting per tur, så du har dig selv med og lærer lidt nyt hver gang.

Men det skader ikke at tænke sig lidt om, før du tager på tur. Så lad os komme i gang med din pakkeliste.

Læs evt. også dette indlæg: Hvor meget skal jeg have med på vandretur eller andre friluftsture? [Fif og råd]


Indholdsfortegnelse

 


Lav din pakkeliste, vejledning

Jeg har et hav af pakkelister. Til forskellige slags ture, aktiviteter og ekspeditioner. Det er en dejlig måde at få det hele med, overveje hvad man kan komme ud for og lære fra gang til gang.

Til de mindre ture, har jeg en pakkeliste i Word, til de større ture og ekspeditioner har jeg min pakkeliste i Excel.

 

Grundkernerne i en pakkeliste

Grundkernerne i en pakkeliste, er kort sagt:

 • At få det hele med
 • Tage stilling til den enkelte ting. Skal med eller ikke med.
 • Gøre det simpelt at komme på tur.
 • Lære fra gang til gang, ved at opdatere dine pakkelister.

Derfor er det vigtigt for mig, at mine pakkelister tager udgangspunkt i den hårdeste sæson og det dårligste vejr. Eller jeg laver to forskellige pakkelister. En til sommer og en til vinter.

Jeg vil personligt hellere have for meget på min pakkeliste, end for lidt. Fordi når jeg læser et punkt på listen, så kan jeg tage stilling fra gang til gang, om jeg skal havde det med eller ikke. Så er det et valg. Har du det ikke på din pakkeliste, så tager du ikke stilling til det, og så er det ikke et valg!

Min pakkeliste er altid i alfabetisk orden. Så synes jeg det er lettere at overskue; men jeg skriver ikke ting ved deres navn, men mere på militær-måden:

 • Batterier, AAA
 • Jakke, regn
 • Jakke, vind.
 • Sokker, tynde
 • Sokker, vandtætte
 • Vand, beholder 10 liter

På den måde står tingene i min verden mere logisk og i den rigtige række følge.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Pakkelistens overordnede emner

Pakkelistens overordnede emner, du skal have med i den pakkeliste er, efter min mening:

 • Overnatning
 • Mad/vand
 • Sikkerhed
 • Tøj/påklædning
 • Førstehjælp
 • Vedligeholdelse
 • Elektronik

—-0—-

På den måde kan du lave pakkelister for storbyferie, til vandreture, kajakture, mv.

Jeg printer ofte min pakkeliste ud og sætter flueben eller streger over, hvis det ikke skal med. Gør jeg det på computeren, ændrer jeg de ting jeg ikke vil have med til grå skrift, og markerer med grønt det jeg har pakket.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Den udvidede pakkeliste, til ekspeditioner og lange ture

Når jeg skal på længere ture eller ekspeditioner, så går det ikke at have pakkelister i Word. Så rykker jeg over i Excel. Princippet er det samme. Jeg skriver alt ind, som jeg mener skal med. Men i Excel, kan jeg udvide min pakkeliste, men kolonner, så det er lettere at sortere og arbejde med forskellige emner.

Så jeg har kolonner med:

 • Antal
 • Hvor pakket (højre cykeltaske, forreste pakkeluge, køkkenkassen, alt efter hvad jeg laver)
 • Emne (sikkerhed, elektronik, tøj personligt, førstehjælp, mv.)
 • Vægt
 • Link til, hvor tingene kan købes og mere info
 • Bemærkninger

Kan udvides med det du har behov for. Jeg har altid mit reservegrej og førstehjælp i ark for sig selv, for det er lettere at overskue.

Jeg skriver alt, hvad jeg kan tænke på, ned i min planlægnings periode. Når jeg så nærmer mig afrejsetidspunktet, kan jeg tage stilling til om det skal med. Jeg sletter aldrig ting igen. Så gør jeg linjen svagt grå, fordi så kan jeg se, at jeg har tænkt over tingen og taget en beslutning. Især hvis du skal være flere til at planlægge, er det rart alle kan se hvad der har været overvejet. Her kan man altid skrive i bemærkninger, med eventuelle kommentare.

Jeg bruger også mange farvekoder. Jeg farver linjer, efter f.eks.:

 • Har genstand
 • Er bestilt, forskellige farver til forskellige leverandører
 • Pakket
 • Mangler

Du kan også udvide dit Excel ark med flere ark. Jeg har mange ark, med forskellige temaer som:

 • Kontakter
 • Førstehjælp
 • Tidslinje, hvornår ting er bestilt, ringet, søgt tilladelse, mv.
 • Rute, distancer, km, dage, depoter, mv.
 • Budget

Du kan let udvide med hvad du end har brug for.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Købe grund pakkeliste til lange ture/ekspeditioner.

Gider du ikke starte op fra bunden. Så har jeg 3 pakkelister jeg sælger på min hjemmeside. Som du så kan tilpasse til dit behov. Koster 50 kr. stykket til download. Men Husk du skal forsat igennem alle de trin jeg har beskrevet oven over, så du ved hvorfor du har tingene med og du kan bruge dit udstyr.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Førstehjælp/medicin pakkeliste

Jeg har en masse medicin med på mine lange ture og ekspeditioner. Jeg deler ikke på nogen måde, hvad jeg har med. Det er erfaringer jeg har skrabet sammen fra min tid i Slædepatruljen Sirius og Jægerkorpset, som så er udvidet med erfaringer fra mine mange ekspeditioner, i samarbejde med forskellige læger.

Grunden til du skal lave din egen er, at du skal vide hvorfor du har de forskellige ting med, samt du skal havde meget af det på recept fra en læge. Så det kræver du får et godt samarbejde med en læge, og I finder ud af hvad du skal have med. Du skal også kunne ringe til en læge undervejs og få rådgivning om hvad du skal tage.

Jeg har virkelig meget medicin med, fordi jeg har oplevet hvad der kan ske derude. Det er surt at skulle stoppe sin tur, hvis nogle piller kunne få dig på højkant igen. Så redningsmandskab ikke skal ud, uden det er absolut nødvendigt.

Skal du langt ud i ødemarken, så kan jeg smertedække mig eller en anden i 3 dage. Jeg kan behandle de fleste ting der kræver antibiotika. Samt alt det grundlæggende til sårbehandling. Er du langt væk, kan der let gå dage, før eventuel hjælp kan komme frem.

Så skal du helt ud i vildmarken, mener jeg også du skal have så meget erfaring til den tid, at du også har kontakter og færdigheder til at sætte din egen førstehjælps pakke sammen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


HUSK ALTID kommunikationsudstyr

Uanset hvor du skal hen, så husk altid kommunikationsudstyr. Går du langt ud på fjeldet, hvor der ikke er mobildækning, så tag en nødsender/tacker eller en satellittelefon med. Så du kan kalde efter hjælpe, eller orienter om ev.t forsinkelser.

Det skylder du især det redningsmandskab der evt. skal ud og sætte deres liv på spil for at redde dig!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Ekstra inspiration til din egen pakkeliste

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Jeg håber du kan komme rigtigt godt i gang med at udvikle dine pakkelister herfra. Husk, en pakkeliste er ikke noget du laver én gang for alle. Ting og behov ændrer sig. Husk at opdatere din pakkeliste efter dine ture, så du får dine erfaringer med.

Jeg håber du får lavet en super liste og kommer på nogle dejlige ture.

Erik

 


Relaterede indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 2. september 2022