2 Thule til Thule ekspedition foredrag, på tur, Fotograf Claus Lillevang

På vintertur/ekspeditioner er det detaljerne der gør livet nemmere, og jeg kan komme hurtigt i telt og derved i læ, få mad og varme.

Derfor har jeg brugt et sovepose etui også kaldt “Arctic bed” i mange år, når jeg bruger pulke (for stort til rygsækken). I stedet for at pakke underlag og sovepose ned i en taske hverdag, så har jeg syet et etui til underlag og soveposen. På den måde er det hele tiden i sin egen taske. Fordele er det er lynhurtigt at pakke ud og ned. I posen har jeg ofte også indendørstøj, toilettaske, osv.

Ved Sirius Patruljen, havde vi en stor ydre sovepose/arctic bed, som indeholdte alle vores ting til opholdet i teltet. Vi havde nederst et 2,5 cm tyk liggeunder lag, på den blev den 5-7 kg tung ydere pose lagt, den var lavet i Et kik ind i et telt ved Slædepatruljen Sirius med arctic bed, ydersoveposerne i hver side, men brænder i midten og tørrenet i toppe af telt.brandhæmmende materiale da den lå meget tæt på primusserne. I den lå et stor oppusteligt underlag, på den en polarekstrem sovepose, samt her lå en lille pose men telt tøj, toilet taske, bøger, dagbog, osv. på den måde var det nemt at tage fra slæden ind i teltet om aften, det princip har jeg savnet i mange år, samt været for dum til ikke at lave det selv

Det sovepose etui/tasken(arctic bed jeg har i dag fylder en hel del, men noget mindre end Slædepatruljen Sirius udgaven da det ikke er isoleret. Når den arctic bed er læsset med soveposer, liggeunderlag, toilettaske, mv, kan jeg forsat folde den sammen og have den på toppe af en pulk. Det fylder ikke meget mere end når jeg ellers skal have det hele ned i en taske. På den måde kan jeg om aften, lyn hurtigt trække taske ind i telt og alt er klar.

I en storm eller lignede, ved jeg også at så snart jeg er i telt, i en snehule, eller anden form for læ, kan jeg komme i soveposen, jeg skal ikke åbne alle mulige poser og tasker.sovepose, etui, taske, vinter, tur, ekspedition, pulk. Billeder af Erik B. Jørgensen på den Grønlandske Indlandsis med pule og sin arctic bed.

Sovepose etui/taske er lavet så et stort skumunderlag kan ligge i bunden og oven på det et oppusteligt underlag eller en børneskummadras.

I forhold til dem jeg har set man kan købe, har jeg sat webbing stropper i bunden, til at holde underlagene, så de ikke skal stoppes ned i etui/tasken hverdag.

Forenderne har jeg også sat to solide håndtag, til at tag taske ud og ind i og håndtere den let. Lynlåsen er en kraftig god lynlås, så den kan klare is og sne. Den er selvfølgelig dobbelt hvis jeg skulle ødelægge en og der er sat snor i lynlåsen så jeg også kan få fat i den med handsker eller forfrosne finger.

En forbedring jeg har fået lavet er, en kile i siden, med en lynlås. Så kan jeg lave overstoffet større og dermed sove ned i tasken, som en ekstra sovepose, eller i en nødsituation til at holde sneen væk.

Valg af Arctic bed

 

 

Tidligere model, mere simpel

 

Sovepose etui taske på vinterture 2

Lidt mål og info

  • Skum underlaget er 60×180 cmSovepose etui taske på vinterture 5
  • Derfor har jeg lavet taske lidt større den er 62×182, og 10 cm høj. Dem til store vinterture på hundeslæde er bedre da vægten ikke er så vigtig og jeg har større underlag med.
  • Jeg har stropper ned igennem tasken, flest fra livet og op, de er sat efter cm 20, 45, 105 og 160 cm
  • Håndtag i hver ender.
  •  Lynlåsen er købt i metermål ved en sejlmager butik
  • Stoffet er Bævernylon og tråd der til, kan købes i de flest sybutikker

Her er en lille video om en tidligere udgave.

Håber du vil få glæde af det hvis du skal på vintertur/ekspedition

Erik

P.S: Indlægget er opdateret i 6. dec. 2019. Første gang udgivet 29. nov. 2013.

Relevante link

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.