[Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture

sovepose, etui, taske, vinter, tur, ekspedition, pulk

sovepose, etui, taske, vinter, tur, ekspedition, pulk

På vintertur/ekspeditioner er det detaljerne der gør livet nemmere, og jeg kan komme hurtigt i telt og derved i læ, få mad og varme.

Derfor har jeg brugt et sovepose etui også kaldt “Arctic bed” i mange år, når jeg bruger pulke (for stort til rygsækken). I stedet for at pakke underlag og sovepose ned i en taske hverdag, så har jeg syet et etui til underlag og soveposen. På den måde er det hele tiden i sin egen taske. Fordele er det er lynhurtigt at pakke ud og ned. I posen har jeg ofte også indendørstøj, toilettaske, osv.

Selve sovepose etui/tasken fylder en hel del, men jeg kan folde den sammen og have den på toppe af en pulk. Det fylder ikke meget mere end når det hele skal ned i en taske. På den måde kan jeg om aften, lyn hurtigt trække taske ind i telt og alt er klar.

I en storm eller lignede, ved jeg også at så snart jeg er i telt, i en snehule, eller anden form for læ, kan jeg komme i soveposen, jeg skal ikke åbne alle mulige poser og tasker.

Sovepose etui/taske er lavet så et stort skumunderlag kan ligge i bunden og oven på det et oppusteligt underlag eller en børneskummadras.

I forhold til dem jeg har set man kan købe, har jeg sat webbing stropper i bunden, til at holde underlagene, så de ikke skal stoppes ned i etui/tasken hverdag.

Forenderne har jeg også sat to solide håndtag, til at tag taske ud og ind i og håndtere den let. Lynlåsen er en kraftig god lynlås, så den kan klare is og sne. Den er selvfølgelig dobbelt hvis jeg skulle ødelægge en og der er sat snor i lynlåsen så jeg også kan få fat i den med handsker eller forfrosne finger.

En forbedring jeg har fået lavet er, en kile i siden, med en lynlås. Så kan jeg lave overstoffet større og dermed sove ned i tasken, som en ekstra sovepose, eller i en nødsituation til at holde sneen væk.

Valg af Arctic bed

 

Tidligere model, mere simpel

 

Sovepose etui taske på vinterture 2

Lidt mål og info

 • Skum underlaget er 60×180 cmSovepose etui taske på vinterture 5
 • Derfor har jeg lavet taske lidt større den er 62×182, og 10 cm høj. Dem til store vinterture på hundeslæde er bedre da vægten ikke er så vigtig og jeg har større underlag med.
 • Jeg har stropper ned igennem tasken, flest fra livet og op, de er sat efter cm 20, 45, 105 og 160 cm
 • Håndtag i hver ender.
 •  Lynlåsen er købt i metermål ved en sejlmager butik
 • Stoffet er Bævernylon og tråd der til, kan købes i de flest sybutikker

Her er en lille video om en tidligere udgave.

 

Håber du vil få glæde af det hvis du skal på vintertur/ekspedition

Erik

P.S: Indlægget er opdateret i 6. dec. 2019. Første gang udgivet 29. nov. 2013.

Relevante link

3 Comments on “[Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture”

 1. Hej Lars
  Jeg ville ikke bruge kraftigere stof, da bævernylon er super stærkt og har holdt super godt. Så ingen grund til den bliver tungere.
  Jeg ville ikke vælge andet stof, andet det var lettere og lige så solidt.
  Har du mulighed for at lave så du kan sove iden, ved at lyne en kile op, så ville jeg gøre det.
  Mvh
  Erik

 2. Hej erik.

  FIn beskrivelse… skal selv igang med en tilsvarende. Jeg vil dog høre lidt om marterialevalg. Er det bævernylon tilstrækkelig vandtæt/skydende .?

  Jeg kigger i øjeblikket på xstremtextil.de hvor man kan få alverdens forskellige stoffer. Jeg tænker noget kraftig stof til bunden , corduanylon eller et stof man bruger til teltbunde og så et lettere ripstopnylon til toppen.

  Bliver det noget hø eller skal jeg bare vælhe noget tungt/robust.? Hvad tænker du… hvis du skulle bruge andet stof.
  Tak -Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *