[Fif og råd] Hold varmen i soveposen, af Erik B. Jørgensen

Personligt elsker jeg at være ud i naturen og sove. Men jeg hader også at fryse, og jeg sætter pris på en god nats søvn. Derfor gælder det om at kunne holde varmen i sin sovepose, og det er ikke et problem! Også uden varme i teltet/shelteret om det er sommer eller vinter.

Jeg har i dette indlæg samlet alle mine erfaringer, og giver min mange gode råd til at holde varmen og andre små fif!

Indholdsfortegnelse

Blogindlægget er opdateret den 5. jan. 2021

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg om hvordan jeg lettere holder varmen i min sovepose.

Jeg skal selvfølgelig have en god sovepose, og en god inderpose. Men så sover jeg ofte i netundertøj, aldrig for meget tøj. Jeg har ekstra tøj ved tæerne. Ofte har jeg også en ekstra trøje rundt om nakken og en god hue på. Læs alle min gode råd herunder. Du kan få mange flere fif og gode råd, her på siden!

14 gode råd til at holde varmen om natten, i soveposen!

Før du går i soveposen

 • Få varmen før du hoppe i posen. Hop, gå eller løb dig varm før du hopper i posen.
 • Tis af før det går i soveposen. Det koster ekstra energi og ligge og holde sig. Hvis det er du skal tisse igen om natten er det bare ud og få det overstået.
 • Fyld en drikke dunk med varmt vand, du kan tag med i sovepose som varmedunk. OBS! vær nu sikker på den er tæt. Personligt tør jeg sjældent af frygt for den er utæt. Jeg har heller ikke behov for det, andet på ekstrem kolde ekspeditioner.

I soveposen

 • Sov i netundertøj, det giver ekstra stillestående luft ved kroppen. Du kan også bruge et tyndt sæt normalt langt undertøj. Undgå at sove i for meget tøj, da det er det stille stående luft omkring dig, der gør du holder varmen. (netundertøj kan være AclimaWoolnet, læs  anmeldelse  her: Aclima Woolnet, sikker på at være tør og varm
  • Er det for varmt. Trækker jeg de lange underbukser ned om anklerne. Hvis jeg skal ud om natten, er det let at trække bukserne op og gå ud.
 • Sov med hue på, så du undgår varmetabe. På vinterture sover jeg med en balaclava for at minske varme tabe endnu mere.
 • Hvis du sover med sokker, så træk dem lidt af, så der er minimum 10 cm luft ved tæerne. Så holder du letter varmen, end hvis du har dem normalt på. Sov aldrig med 2 par sokker, du klemmer luften og varmen ud af tæerne.
  • Fryser du tæerne, kan du gøre følgende ekstra ting
   • Tag en trøje eller dunjakke, ned i soveposen og stikker fødderne ned i trøjen, så du har et ekstra lag.
   • Tag din skaljakke og lyn sammen, bruge den som en ekstra ydersovepose, ved at stikke din sovepose ind i bunden af jakken. Du kan også bruge en rygsæk eller taske.
 • En god inderpose giver ekstra varmen. Men en anden fordel er at din sved og fugt sætter sig i inderposen, så kan du luftet din inderpose næste dag og den måde, holde din sovepose tør og varm længere.
 • Luk din sovepose ekstra godt af om skulderen. Brug kraven inde i sovepose, men jeg bruger også en trøje eller dunjakke til at tage om halsen og skulderen, for at lukke soveposen endnu bedre af.
 • Sov oven på din jakke. Det giver ekstra isolering.
 • Er det meget koldt, kan du bruge tasker, rygsæk, osv. som ekstra isolering. Evt. stik fodende af soveposen ind i din rygsæk.
  • Personligt synes jeg at goretex overtræk og bivi bags giver for meget fugt i min sovepose. Når det er koldt.
 • Købe sovepose efter din højde eller kort den af med en snor.  Er soveposen for lang går der meget varme spildt. Derfor bind noget om sovepose i bunden så den kun er så lang den behøver. Især mange børn oplever det problem.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Et godt underlag er også vigtigt! Ja med det er et helt andet indlæg, se længere nede😏

Ekstra tips til soveposen, når du skal sove

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg ”Tips til soveposen, når du skal sove”. Så du kan tørre dine sokker. Samt jeg har tricks til hvor du skal have dine pandelampe og tynde handsker, så det er let, mere behageligt og forhåbentlig hurtigere. at skulle op og evt. nattisse eller rette noget på teltet, eller andre ting.

Jeg har også liste mine mange fif og råd op herunder.

7 Ekstra fif til at holde varmen i soveposen og gøre livet mere behageligt

 • Jeg lægger ofte mit tøj ned i fodende så det er varmt om morgen. Har jeg flere soveposer uden på hinanden. Tager jeg langt undertøj i den inderste og bukser, osv. i den yderst, det kan også virker som isolering nedad.
 • Jeg har altid tynde handsker ligge i bukselinde på underbukserne, om vinteren. Så kan jeg tag handsker på, før jeg skal ud af posen.
 • Sov med pandelampe om halsen som halskæde. Igen hvis du skal ud hurtigt eller om natten, er det let at finde den.
 • Brug tøj som hovedpude. Jeg lægger tøjet i en vandtætpose og ind under hætten. På den måde kan jeg også nøjes med et korter underlag.
 • Har jeg fugtige sokker, handsker eller andet. Har jeg dem under tøjet på lårende og maven. Så kan jeg tørre tøjet helt op. Oplever ikke problemer med sovepose af den grund. Det tager dog noget varme fra dig.
 • Brug inderpose. Jeg bruger altid en inderposer, som fugten kan sætte sig i, jeg skåner min sovepose lidt og det giver lidt ekstra varme. Om sommeren bruger jeg en af silke og om vinteren bruger jeg en af fleece. Nogen soveposer leveres med en dampspærre inderpose. Det kan jeg ikke sove i selv, bliver alt for klam. Iden er at sovepose vil være helt tør. Jeg personligt kan let holde min sovepose tør på vinterturen.
  • Tør soveposen så snart du kan luften den. Tag den ud i teltet så den kan ligge og lufte, hæng den op uden for. Selv om vinteren kan den frysetørre. Se afsnit længere nede!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

4 Fif til vintersoveposen, også godt til den normale sovepose

 • Gør din sovepose til en vintersovepose, til vinterbrug. Har du en god sovepose og du skal bruge den om vinter. Kan du i stedet for at købe en ny, købe en stor fiber sommersovepose. Den lægger du uden om din varme sovepose. På den måde kan du få en sovepose der kan klare koldere vejr. Fugten sætter sig i ydrepose og den er letter at tørre når den er tynder. Inderst vil jeg tag en fiber inderpose, der igen giver ekstra varme.
  • Hvis jeg skulle lave en god kombi, ville jeg tage en tynd yderpose i fiber, en god dunsovepose i midten, der er let og varm, og inderst en god fiber/fleece inderpose.
  • Husk når du køber en stor sommersovepose, at købe en med lynlåsen i modsat side af din mellemsovepose, så du undgår kuldebro i samme siden.
   • Det er samme princip de dyre vintersoveposer bruger, som Helsport, Tempelfjord som jeg er meget glad for.
 • Snor i lynlås. Sæt en god snor i lynlåsen så den er let at få fat i. Helsport har jeg oplevet de har syet en strop i med refleks på, så den er let at se i pandelampes skær, smart.
 • Sy lynlås sammen. Mange soveposer har en lynlås med dobbelt lynlåshoved. Så lyn låsen kan åbnes fra bunden. Så kan man sidde i sin sovepose, med hænderne ud og læse. Det virker ikke for mig. Til genglæd er det sikkert at hver gang lynlåsen er helt åben, går den op og det er hver gang jeg bare gerne vil have lukket posen NU. Derfor syer jeg ofte lynlåsen sammen forneden så den ikke kan gå op.
 • Tag det korrekt liggeunderlag med. Tykkelsen gør meget for varmen. Om vinteren bruge jeg to liggeunderlag både et skumunderlag og et oppusteligt liggeunderlag. Flere råd her: Valg af liggeunderlag til kajak-, kano-, cykel-, vinter- og vandreture [Fif og råd]

Det er selvfølgelig også vigtig at vælge den rigtige sovepose, det har jeg skrevet om her: Valg af sovepose

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvorfor ikke bare tag en tykkere sovepose med? Det kan man også, valg af sovepose er et andet indlæg, se længere nede🤗

Her handler det om at få det bedste ud af den sovepose man har med!

Tørre din sovepose, på tur!

Tørre din sovepose, på tur! Billeder af soveposer på toppen af et telt der luftes og tørres i solen

Når du er på tur over længere tid, så husk at lufttørre din sovepose og inderpose. Er der en let vind eller sol en dag, så hæng din sovepose og inderpose ud i et træ eller læg dem på teltet. Husk også at vend vrangen ud ind i mellem.

På den måde får du fugten ud af din sovepose og luft ind i fibrene/dun, og mere varme senere. Om du gør det før du pakker den ned eller når du kommer frem er lige meget, det er bare om at udnytte når der er sol eller vind og mulighed for at tørre.

Om sommer kan det at lægge sine sovepose og inderpose op på teltet, også gøre at man isolere teltet lidt, og temperaturen kommer ned. Dejlig ekstra hack, mens jeg lufter min sovepose, når det er alt for varmt.

Herunder kan du se, hvad man gør på vinterture.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Frysetørre din sovepose, på vinterture

Frysetørre din sovepose på vintertur. Telt med soverposer til frysetørring på ski eller på teltet.

På vinterture kan du også tørre din soveposer og inderpose. Er der lidt vind eller bedst lidt sol. Så er det ud og frysetørre din soveposer.

Frosten trækker simpelthen fugten ud af dine ting og fugten sætter sig som frost-krystaler uden på tøjet eller soveposen, som du let kan børst af eller ryste af efterfølgende.

Herunder er der en video, hvor jeg viser hvordan vi frysetørre vores soveposer under “Thule til Thule” ekspeditionen i Nord- og Nordøstgrønland.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Ekstra råd til at holde varmen på vinterture!

Vælg det rigtige liggeunderlag og sovepose!

Alle min råd og fif her handler om at holde varmen i den sovepose man har med.  Det handler selvfølgelig også om at have et godt og korrekt liggeunderlag med. Samt en god og tyk nok sovepose, der er forskel på sommersoveposer og vintersoveposer, men det helt andre indlæg, du kan se dem her:

Jeg håber du kan bruge alle min fif og råd. Samt du får nogle fantastiske og varme tur ud i naturen.

Står du og skal have en ny sovepose, så kan du læse mere om hvad jeg ser efter, når jeg skal have sovepose her: Valg af sovepose (råd, fif og anmeldelser)

God fornøjelse

Erik
Blogindlægget er opdateret den 5. jan. 2021

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024