Jeg vil fortælle overordnet om hvordan jeg vælger mine termokander/termokopper. Ud fra mine erfaringer fra mine mange ture og ekspeditioner.

 

Termokande/termokop til vandreture

Når jeg skal på vandreture, er vægt hurtigt en vigtig ting, da jeg selv skal slæbe det. Derfor har jeg sjældent en termokande med på vandreture, så skal det være vinter og koldt.

Her vil jeg nøjes med en termokop eller ingen ting. Fordi så kan jeg varme mit vand i min gryde, fylde min termokop og så koge så jeg har en hel gryde varmt vand oven i. Så drikker jeg min the af gryden, og så har jeg termokoppen til senere. Skal jeg bruge mere vand, starter jeg min brænder op igen.

Rejser jeg letvægt, nøjes jeg med gryde og evt. spisekar.

 

Termokander/termokop til kajak- og kanotur

Skal jeg på kajak- eller kanotur, tager jeg ofte både en termokande og en termokop med. Fordi jeg ikke skal slæbe det og kan tillade mig den ekstra luksus. Det er rart at kan koge vand i lejren og have the til hele aften, eller havde lidt kogene vand med på tur. Fordi på en tur som f.eks. “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, der lavede vi ofte en gang varm tørmad til middagsmad. Her havde vi både termokande, tørmad og ske, tilgængeligt, så vi kunne lave varm mad i kajakken uden at skulle i land. Det tager tid, samt der er ikke myg ude på vandet.

Er det en tur i den kolde tid, vil jeg også tag to termokander med. Her kan jeg også lave varmt mad, men jeg kan også lave lunt vand/saft til at drikke i løbet af dagen i mine termokander.

Termokoppen er bare rar i lejeren. Det er også lidt luksus, at kunne have en kop the med fra morgenstunden, når jeg padler af sted.

 

Termokander/termokop til vinterture

Snakker vi vinterture, med ski og pulk, hundeslæde eller hvordan man er med. Så skal man havde de bedst af de bedste termokander med, for at have varmtvand. Her her jeg ofte 3-4 termokander med per person. Fordi jeg skal have nok væske til drikke og spise i løbet af dagen. På vinterture, spiser jeg ofte havregrød, med rosiner til middagsmad. Fordi det er lynhurtigt at lave og spise, så jeg ikke bliver for kold i pausen. Så jeg har en termokande med varmt vand. De andre termokander har jeg saft i, varmet til en 35-40 grader, så det er dejligt varmt at drikke, men ikke varmere end jeg kan drikke direkte af termokanden. På den måde, behøver jeg ikke varme vandet op til kogende, og jeg mister ikke varmen, ved at hælde mit vand over i den drikkedunk.

En termokop er rar at have i teltet, for at holde ens drikke varm, i løbet af aften. Jeg har lige så ofte en plastik-kop til at drikke af i pauser eller i teltet, for at kan drikke nok, da det kan være for varmt i ens termokop, til jeg for drukket nok.

 

Tape på termokander/termokop

Jeg har altid tape på mine termokander og termokop, når jeg er på vinterture. Fordi det giver lidt beskyttelse af hænderne, når man rør metallet, med bare hænder eller tynde handsker. Fordi er man på vintertur længe, så slider det at rør koldt metal, over tid.

Ellers har jeg ofte lidt tap på min termokander og termokop, fordi det er en god måde at have reserve tape, med til turen. Jeg behøver sjældent en hele rulle, så jeg kan sætte det jeg behøver på termokande. Det kræver dog man husker at skifte det en gang i mellem, så det ikke er for slidt når man skal bruge det.

Jeg bruger personligt altid gaffatape, men der findes meget godt tape.

—0—

Her er anmeldelser af de to termokander jeg bruger mest:

God tur :-)

Erik

 

Relateret indlæg

 

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Indlægget er opdateret: 2. juni 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.