Valg af Dunjakker, til friluftsliv [Fif og råd] af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Dunjakker er en skøn opfindelse, da det er en super måde at have en let jakke med, set i forhold til varmeværdi. De først dunjakker der dukkede op, var folk der syede deres soveposer om, til nogle overtræksjakker, når de var på vinterfjeldet, for at holde varmen i pauser og i lejren. I dag har dunjakkerne taget noget af en rejse. Nu findes der modeller i alle former og tykkelser, samt dune er behandlet så de ikke tager fugt og klapper sammen, så let som i starten.

Da jeg startede med at færdes på vinterfjeldet tilbage i 1999, da jeg startede ved Slædepatruljen Sirius og årene efter, var dunjakker ikke det jeg bedst kunne lide, da de ofte faldt en del sammen, især på de meget lange ekspeditioner. I mit egent friluftliv, tog jeg heller en fleecetrøje eller striktrøje med, da jeg var sikker på at have en god trøje. Men sådan er det ikke i dag, de sidste mange år, er dunjakkerne blevet så gode, at jeg stort set aldrig har en fleecetrøje med på ture mere. Jeg vil heller have en dunjakke, da den er let, fylder lidt og varmer super godt. Og jeg oplever aldrig de problemer jeg oplevede i starten af min karriere.

Derfor har jeg mange dunjakker i dag, fra tynde til tykke. Jeg har dunjakker til mine normale mikroeventyr, ture og de store vinterekspeditioner.

Jeg har også dunbukser til de meget kolde ture og dunveste til vinterture, som supplement til dunjakken.

Herunder vil jeg komme ind på mine tanker, gode råd og fif, til mit valg af dunjakke til forskelligt brug. Jeg håber det er noget du kan få gavn af.

Blogindlægget er opdateret den 3. nov. 2023

 


Indholdsfortegnelse

 


Dunjakker til alle aktiviteter

Jeg har dunjakker til stort set alle aktiviteter jeg laver, med friluftsliv/outdoor. Men det er primært to slags dunjakker jeg bruger. Den tynde dunjakke, er til langt de fleste ting jeg laver, som en varm jakke i lejren eller når det er meget koldt. Eller den helt store dunjakke når jeg er på vinterture, især til pauser og i lejren. Jeg bruger ikke så meget mellem størrelse dunjakker, her har jeg ikke et behov.

Jeg vil herunder skrive lidt om hvad jeg lægger vægt på, når jeg vælger dunjakke i forskellige størrelse og til forskellige aktiviteter.

Men først kan du se min film og det jeg kommer ind på:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Dunjakke til vinterfjeldet

Valg af Dunjakker, til friluftsliv [Fif og råd] vinter af eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Herunder vil jeg beskrive de krav jeg har til min dunjakke til vinterbrug, hvor der er sne, is og er koldt. Selvfølgelig går mange af kraven igen til alle dunjakker med ikke alle.

 

Dun i jakken

Dun kvalitet har en masse af sige. Så jeg vil helst have dun i høj kvalitet og det er er noget man betaler for. Det skal dog siges at lange de fleste store mærker, har gode dun i deres produkter.

Dunkvalitet

Dun kontra fjer. Man måler på hvor mange fjer der er tilbage i en dunblanding. De fleste gode dunjakker, har et forhold der hedder 90/10 eller 95/5. Det skal forstås på den måde at de er 90 eller 95 ren dun i. Fjerne har en funktion, de hjælper lidt med at hold dunene fra hinanden og folde jakkes ud, men kan hurtigt bare være fyld. Samt husk at se om dune kommer fra certificeret dun-fabrikanter, så det ikke er dun fra dyr, der bliver plukket levende eller behandles dårligt.

Dun i gram

Det næste er hvor mange gram dun er der samlet i jakke. Vejr jakken 1500 gram og der er 1000 gram dun i, er det super fint. Når vi over en 50% dun af vægten, er det meget fint. Men der er ikke et bestemt antal procent.

Fyldningsgrad/flydeevne/file power ”CUIN”

Fyldningsgrad/flydeevne/file power (har mange navne) gøres op i CUIN, det er hvor meget luft der kan være imellem dunen. Des mere luft dunene kan have imellem sig, des varmer er jakken. Derfor er et højt tal godt. Når du omkring de 600-700 cuin er det rigtig godt. Når du højre op, så er det super godt og ekstra dyrt. Husk det siger ikke hvor varm jakke er. Det kommer an på tykkelse, så husk at se på jakkes temperatur spænd.

 

Størrelse

Jakkens størrelse er super vigtig. Fordi skal du bruge din dunjakke på vinterfjeldet, så er det et anderledes brug, end hvis du bruger en jakke herhjemme. På vinterfjeldet bruger jeg primært min dunjakke i pauserne, eller i lejren, når teltet skal op ned og hvad der ellers er arbejde. Derfor skal min dunjakke være let at tage på, også ud over min bomuldsjakke og min træksele til pulken. Derfor er mine dunjakker kæmpe store, fordi er den ikke lette at få på, så begynder jeg at springe over i pauserne, også mister man energi og bliver kold. Bruger jeg dunjakken senere når man skal ud af telt og ikke har jakke og sele under, gør det ikke noget den er stor.

Det skal også her nævnes at jeg ikke er til anorak dunjakker, de er for besværlige at tag på i pauserne.

 

Ærmer

Ærmerne skal være lange og berede forneden, så jeg forsat kan have min jakke inden under og jeg får dækket min hænder lidt. Det er ekstra vigtigt for mig, da jeg i forvejen har lange arme.

 

Hætte

Jeg vil have en dunjakke med en stor hætte. Fordi i pausen tager jeg min dunjakke på med det samme og hætten op, så jeg ikke bliver kold. Især når det blæser går det stærkt med at blive kold. Når jeg sætter mig på pulken og spiser og drikker lidt, så skal min dunjakke gemme mig godt væk og hætten skal beskytte mit hoved godt.

 

Lynlås

Dunjakker skal også have en god kraft lynlås med store tænder, så is og sne ikke sætter sig fast i lynlåsen, og kommer der is og sne i den, vil de store tænder gøre at sneen og isen, lettere falder ud. Det skal sige at når jeg bruger min dunjakke i pauserne, så lyn jeg aldrig min jakke, det tager tid og er ikke nødvendigt, den skal bare skabe læ og holder fint på varmen uden at være lukket. Når jeg går rundt i lejren, lukker jeg selvfølgelig den.

Lynlåsen skal også være let at få fat i, også med handsker på. Derfor kan du med fordel sætte en snor i lynlåsen, hvis dun jakke ikke er født med nogle ordentlige stropper i lynlåsen. Det har jeg skrevet om her: Snor i lynlåse, på vintertur [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Dunjakker jeg har brugt eller burger på vintertur

Herunder kan du se de store dunjakker jeg har haft og har, til rigtige vinterture, hvor det er godt koldt. Se dunjakker jeg har til normale ture længere ned.

Magnitude fra Yeti/Nordisk
Valg af dunjakke, Magnitude fra Yeti:NordiskMagnitude fra Yeti/Nordisk, den brugte jeg under “2. Thule til Thule ekspedition“, nok den vildeste vinter dunjakke jeg har haft, den er vild.. Brug den på de helt kolde vinterture. Dejlig tyk og med 700 CUIN. (kan kun købes ved forespørgsels direkte ved Nordisk eller de butikker der forsat har den)

 

 

 

 

 

 

Expedition Down Jacket, fra Fjällräven
Valg af dunjakke, Expedition Down Jacket, fra FjällrävenExpedition Down Jacket, fra Fjällräven lækker stor dunjakke, har dog en fejl den har nogle sidelommer der ikke kan lukkes, som fygesne fylder. Har desværre mistet min, blæste væk på en tur, ved et uheld, også dejlig tyk og 600 CUIN. Du kan læse mere om den her: Dunjakke test, Expedition Down Jacket, Fjällräven

 

 

 

 

 

 

Iving, fra Klättermusen
Valg af dunjakke, Iving, fra KlättermusenIving, fra Klättermusen. En fin dunjakke som jeg brugt første gang under “Thule til Thule” og på mange krydsninger af den Grønlandske Indlandsis, har den forsat, men godt brugt. Har lidt problemer med lynlåsen, der let løbe op, oså tyk og 750 cuin. Har skrevet om den her: Tilbagemelding tøj/grej, 1. Thule til Thule ekspedition (udgået), men findes i en version 2: Iving 2.0 Expedition Jacket, her ved Friluftslageret.

 

 

 

 

 

 

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Dunjakke til friluftsliv/outdoor (ikke vinter)

Valg af Dunjakker, til friluftsliv [Fif og råd] let dunjakke af eventyrer Erik B. Jørgensen

Her lidt mere om de tynde dunjakker, til alt mine andre friluftaktiviteter.

De dunjakker jeg bruger på de fleste, turer er de tynde, fordi det er nok og jeg har også begrænset plads, når jeg er på cykeltur, vandretur, kajaktur, kanotur, mv.

De krav jeg har til en let dunjakke, er slet ikke så voldsomme som til mine dunjakker til vinterbrug.

Det jeg går op i er:

 

Størrelse

Min dunjakke skal kunne være uden på 2-3 lag trøjer, og være inden under min regn-/skaljakke. Jeg går meget op i min jakke har nok plads over skuldrene og ikke strammer.

 

Ærmerne skal være lange

Igen går jeg op i ærmerne er lange, fordi når jeg har lange arme, er der ikke sjovt at min jakke stumper.

 

Hætte eller ikke

Jeg vil helst have en hætte på min lette dunjakke, fordi det er så rart at kunne tag hætten på om aften og generelt når det er koldt. Eneste undtagelse er når jeg er på cykeltur, fordi nogle gange cykler jeg i min dunjakke, her flapper hætten lidt. Det er små ting, men så mangler jeg hætten om aften. Så hvis jeg kun skulle have en dunjakke, så blev det med hætte.

 

Vægten på dunjakken

Når jeg har en dunjakke med på ture og f.eks. skal have den i rygsækken, så vil jeg gerne have en let dunjakke med der let kan pakkes godt væk. Derfor går jeg efter lette dunjakker. Min oplevelse at de forsat er varme nok til de fleste forhold jeg bruger dem til.

Jeg bruger sjældent min dunjakke, mens jeg vandrer eller er aktiv, da jeg er varm nok. Det er mest i lejren jeg bruger den eller de første 15-20 minutter på dagen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Dunjakker jeg har brugt på alle ture, der ikke er på vinterfjeldet

Herunder kan du se de dunjakker jeg bruger og forsat her, til normal friluftsliv

 

Stoke, fra Nordisk
Valg af dunjakker, Stoke, fra NordiskStoke fra Nordisk er min nye afløser for min Cut, fra okt. 2023. Det er en ultra-letvægt dunjakke på 180 gram, 900 cuin. Det vigtigst for mig, er den kan pakkes virkelig lille, og er dejlig og varm i lejrer på min mange mikroeventyr og ture. Har den i blå, i XL.
Se mere om den her ved Nordisk: Stoke Nordisk

 

 

 

 

 

Sol, fra Nordisk
Valg af dunjakker, Sol, fra NordiskSol fra Nordsik er en ny hybrid dunjakke, da den har fået en virkelig tynd membran der gør den vandtæt. Den har også vandtæt lynlås. Det er forsat en let jakke på 270 gram og 900 cuin.
Jakken kan også pakkes ned, dog kan den ikke pakkes så hård ned som ”Stoke” og min gamle ”Cut”. Da membranen vil blive skadet over tid. Så denne dunjakke, bliver til dagligdagsbrug, kanoture, mv. Taget i brug i oktober 2023. Har den i blå, i XL.
Se mere om den her ved Nordisk: Sol Nordisk

 

 

 

 

Mand Vadehavet Dunjakke, fra Arctic Outdoor
Valg af dunjakker, Mand Vadehavet Dunjakke, fra Arctic OutdoorJeg tester i øjeblikket en dunjakke i mellemklassen, ”Mand Vadehavet Dunjakke”, fra den nyere danske mærke, Arctic Outdoor. Den er i den tunge ende til normalt friluftsliv, da den vejr ca. 600 gram i XL, men virker fin til dagligdag og turen, hvor vægt ikke gør så meget. Men den får det svært mod mine Nordisk dunjakker.

 

 

 

 

 

Atle 2.0 Jacket, fra Klättermusen
Valg af dunjakke, Atle 2.0 Jacket, fra KlättermusenAtle 2.0 Jacket, fra Klättermusen. Fed lettere dunjakke (mere mellem klasse), men mange detaljer, vægt 540 gram og 800 cuin, og dyr. Var med på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” i 2021 og brugt den del siden, når det sen efterår og vinter herhjemme. Sort i XL.
Se mere om den her ved Klättermusen: Atle 2.0 Jacket, fra Klättermusen

 

 

 

 

 

Ghost Whisperer, fra Mountain Hard Wear
Valg af dunjakke, Ghost Whisperer, fra Mountain Hard WearGhost Whisperer, Down Jacket fra Mountain Hard Wear. Også en lækker dunjakke, som kom til “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016. Den er dejlig varm, men har ikke hætte. Så den bruger jeg kun dagligdagen og på cykelture. Fordi når jeg cykler i den, er jeg fri for at stoppe hætten ned. Men mangler den så i lejr. Vægt 197 gram og 800 cuin. Orange, i XL.
Mere her: Anmeldelse af Ghost Whisperer, Down Jacket, Mountain Hard Wear (dunjakke)

 

 

 

 

 

Cut fra Yeti/Nordisk (udgået)
Valg af dunjakke, Cut fra Yeti:NordiskCut, fra Yeti, nu Nordisk. Det er dunjakke der fin mig til at bruge dunjakker meget mere, var med første gang under “Alaska på tværs” i 2014. Vægt 240 gram, 800 cuin. Den har været med på mange af mine ture, sidst ture “Finland på langs – til fods” i 2023. Nu kan den ikke mere. Blå, i XL.
Anmeldelse af den her: Yeti Cut, ultra let dunjakke, test/anmeldelse (udgået)

 

 

 

 

 

Som du kan se, udgår mange af modellerne, men der kommer hele tiden nye, så de ovenstående kan du se hvad jeg har været glad og brugt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Andet om dunjakker

Her er lidt andre ting, du kan tænke over

 

Ydermateriale på din dunjakke

Jeg går efter et ydermateriale der er stærkt med tyndt, så jakke er let. Men det er sådan at 95% af alle gode dunjakker til friluftliv er lavet, så det er sjældent noget du skal forholde dig til.

Men du kan få dunjakker, med et tykt og slidstærkt materiale udvendigt. Til hårdere brug og til mere dagligdags brugs. Du har måske se flere mere dagligdags dunjakker, som er mere normal jakkestof yderst. De er slet ikke interessant for mig på ture, da de bliver for tunge og uhåndterlige.

 

Er dunjakker vandtætte

Nej de er absolut ikke vandtætte i normal form, det gælder bare om at få dem væk, hvis det regner. Mange modeller er lettere vandafvisende, men ikke til regn. Der findes model der har et vandtæt ydermateriale. Det er heller ikke noget jeg synes er aktuelt til friluftsliv, fordi jeg har altid en skal-/regnjakke med, som jeg må tag ud over, eller tag noget andet tøj på end min dunjakke. Så det er ikke vægten værd.

 

Dunjakker til kvinder

Mange modeller findes i modeller syet til kvinder. Men igen prøv begge modeller og tag den der passer dig bedst. Men til vinterture, er min dunjakke så stor, at formerne er ligegyldige.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Vedligeholdelse af Dunjakke

Der er ikke meget vedligeholdelse synes jeg, jeg lufter min dunjakke godt og prøver at holde den tør, men lidt mere herunder.

 

Tørring af dunjakke

Jeg oplever sjældent min dunjakker bliver rigtig våde. Men det sker. Ved normal brug, er der ikke fugt. Så jeg tager dem ud i lejrer og ryster den lidt, og har den liggende så der komme godt med luft mellem dunene. Men jeg har den ofte på.

Er den blevet våd, så hænger jeg den op i et træ eller liggende, så den kan sol eller lufttørre.

Under “Alaska på tværs” han jeg ofte mit tøj ud til tørre, det tørre overraskende hurtigt.

På vinterture, har jeg fået våd dunjakke flere gang, når jeg har været ude i en snestorm og rette på teltet eller udbygge snemuren. Jeg vil faktisk helst undgå at bruge dunjakken under snestrom eller have en skaljakke ud over. Men der er ikke altid tid til det. Hvis du er ud i snestorm, så husk at tjek alle lommer, når du er i teltet igen, fordi jeg oplever at der samler sig sne i lommer og alle steder.

Så er min jakke fugtig, så hænger jeg den op inde i teltet i tørrenettet. Vi har altid brænderne inde i teltet, kan på den måde også tørre vores ting. Jeg frysetørrer også min dunjakke, når vejret er til det. Er der sol og vind er det bedst, men er det tørt og vind, kan forsat godt tørre sine dunjakke. Jeg hænger den ud på en ski, der er stukket i sne og så trækker frosten, fugten ud. HUSK at sikre din jakke, hvis det blæser, så den ikke forsvinder (er prøvet).

Kommer du hjem med en våd dunjakke, man putte den i tørretromleren, med en tennis boldt. Er det en stor dunjakke, må du nok på et vaskeri for at få en stor nok maskine. Det gør jeg stort set aldrig. Jeg hænger dem mest til tørre, gerne ude i vinden eller vi har et tørrerum hvor jeg bor.

 

Vask af dunjakke

Dunjakker kan vasket, det er stort set ikke noget jeg gør. Jeg lufter mig ud af det. Men det er sket få gange. Søger for at tjekke vaskevejledning godt, eller produkthjemmesiden. Husk jakken bliver tung når den er våd, så når du tager den rundt løfter den rundt, ikke at hiv i jakke, da syninger og stof, godt kan trækkes i stykker.

 

Opbevaring af dunjakke

Jeg opbevarer altid min dunjakker pakket ud eller et sted, de ikke er trykket sammen, så der kan være luft imellem dunene. Mange af mine dunjakker på på mit lager i kælderen, så for de ikke tager fugt, så har jeg dem i kanotønder, bruger mest 30 liter. Det er en super måde at opbevare dem på, da de både har plads og ikke kan tage fugt eller lugt.

 

Genopfyldning af dunjakker

Jeg har slidt et par dunjakker op, og jeg har nogen jeg forsat bruger, der er godt slidt og faldt sammen over tid. Der er flere firmaer der tilbyder, man kan sende sin dunjakke ind, og mod et mindre beløb, end en ny jakke, kan få sin jakke fyldt op igen. Det har jeg forsat til gode at afprøve selv.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Det var lidt om mine tanker og oplevelser med dunjakker. Jeg håber det er noget du kan bruge og spare nogle dyrt købte erfaringer.

Erik

 

 

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 22. juni 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.