Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] af Erik B. Jørgensen

Flere har spurgt mig om mit valg af vinterjakke elle anorak til vinterfjeldet, skiferie og andre vinteraktiviteter. Skal jakken være en bomuldsjakke eller Gore-tex/skaljakke? Jeg bruger personligt lidt forskelligt alt efter årstiden og aktivet, og jeg kan aldrig klare mig med en enkelt jakke!

Mine valg er ud fra de erfaringer jeg har gjort mig, ved Slædepatruljen Sirius, mine mange ture over den Grønlandske Indlandsisen, hundeslæde ekspeditionen “2. Thule til Thule ekspedition” og mine klassiske ture på vinterfjeldet.

Som jeg vil forklare lidt mere om herunder, men du kan se mine overordnet tanker her:

 

Indholdsfortegnelse

 


Aktivitet med vinterjakke

Mit valg af vinterjakke, kommer meget an på hvor jeg er i verden og hvad jeg skal lave. Her er lidt mere om mine valg til aktivet. Husk en jakke kan sjældent gøre det alene, det viser jeg i filmen og beskriver længere nede.

 

Skiferie

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] skiferie med Erik B. JørgensenNår jeg er på skiferie og køre op og ned med lifterne, har jeg ofte, en af mine dejlige bomuldsjakker på, da de er så behagelig og jeg har dem. Jeg kan svende ud igennem dem og det er ofte så koldt at sne ikke er våd. Men du har nok også selv oplevet at det hurtigt kan blive lidt vådt, så må jeg have en gore-tex jakke/skaljakke på. Men på den alpine skiferie, ville jeg personligt ikke gå så meget om i om jeg har en bomuldsjakke, da jeg sjældent sveder meget.

Se de jakker jeg er brugt mest længere nede.

 

Vinterfjeldet

Når jeg er af sted på aktiviteter der er fysisk aktive, eller det er pænt koldt, bruger jeg altid bomuldsjakker, de er mere behagelige at have på, den transporter nemmere sved væk, og den tørre hurtig (da den frysetørrer). Så de gange jeg har været over den Grønlandske Indlandsis, på hundeslædetur eller på vinterfjeldet, har jeg brugt en bomuldsjakke, som primær jakke. Dem kan man få i mange priser og kvaliteter, dem jeg har været mest glade for, kan du se længere nede.

HUSK vælger du bomuldsjakke som mig, så tag ALTID en tynd regnjakke med også, fordi jeg har oplevet regn, selv mit om vinteren, eller når man evt. skal grave snehule, så er det godt med noget vandtæt.

 

Dansk vinterjakke

Skal jeg have en god vinterjakke til Dansk brug. Så skal min jakke være vandtæt, det er så vådt i Danmark. Jeg fortrækker at bruge en Skaljakke/Gore-tex jakke, der er så stor, at jeg kan regulere min temperatur ved at tage trøjer på indenunder eller en let dunjakke, her bruger jeg meget sjældent bomuldsjakker, fordi det er så vådt og omskiftligt i vejret.

Se mere om min valg her: Valg af regntøj/skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvad skal en god vinterjakke til vinterfjeldet kunne?

Her lister jeg de ting op, som jeg går meget op i når jeg vælger en jakke/anorak til vinterfjeldet, uanset om det er en bomuldsjakke eller en Gore-tex jakke/skaljakke.

Mærke

Det skal være et godt mærke, som jeg kender og jeg ved de laver ting der holder. Så jeg ikke kommer afsted, men noget der ikke kan holde. Fordi der er ikke meget tilgivelse på vinterfjeldet.

 

Jakke størrelse

Jakke skal være en stor størrelse, så jeg har plads til ekstra tøj under, især hen over skuldrene, fordi en jakke der strammer, klemmer luft ud og luft er det der gør dig varm. Så husk og tjek din bevægelses frihed, også med en ekstra stor trøje.

 

Jakkens længde

Jakke skal være lang, så den med lethed kan gå ned over røven. Fordi ballerne/røven er en stor muskelgruppe og der er meget varme tab her, hvis der står en kold vind ind på ballerne/røven. Derfor er det vigtigt at jakke er så lang den kan dække ballerne ved meget vind. Er det godt vejr, kan du bare folde den jakke op.

Husk at tjek om jakke forsat er lang nok, hvis du har en pulksele på eller en rygsæk. Ofte trækker man lidt op i jakken, når man spænder et hoftebælte, for at lommerne kommer fri.

 

Hætten

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] Hætte af Erik B. JørgensenDer skal være en god hætte, der kan lukke godt af for vinden, men husk at se om du kan dreje hovedet, og hætten følgende med, der er ikke noget være end når man drejer hovedet, og man så se lige ind i siden af hætten. Hætten skal være lavet så den kan lukkes til, så du kan skabe et vindstille rum, omkring ansigtet og især næsen. Kontroller at kanten på hætten er så stiv at den ikke flapper sammen og kan lukke af, samtidigt med du kan se ud. Nogle hætter har også mulighed for pelskrave. Det er super godt, når jakke er skabt til det. Du kan også sy pelskant på selv, men ofte oplever jeg ikke det er nødvendigt hvis du har valgt en god bomuldsjakke, og ofte sider pelskanten ikke godt på jakker der ikke er designet til det.

Husk også at lukke jakken helt, når hætten er neden, for at se om den kan skærme godt af om halsen og nakken.

 

Ærmer skal være lange

En god vinterjakke skal have lange ærmet, så man ikke skiller ved håndledende. Det er super vigtig at jakke kan gå godt langt ned, over Inderhandskerne, før jeg tager en stor skalhandske ud over.

Fryser du let her finger eller håndled, så vil jeg anbefale at du også bruger håndledsvarmer. Se mit indlæg om det her: Håndledsvarmer, et must på vinterture (anmeldelse)

Du kan også se hvad jeg går efter med handsker her: [Fif og råd] Valg af handsker til vintertur

 

Lommer skal være store

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] Lommer af Erik B. JørgensenDet er vigtigt for mig at jakke/anorakken har nogle store bryst lommer, så jeg kan have ekstra handsker, pandebånd, hvis jeg har behov for at skifte eller tag noget af.Så jeg undgår at skal stoppe for at kunne lægge det vægt. Det er ekstra vigtigt hvis man går i en gruppe, så alle ikke skal stoppe, hver gang nogen skal varmeregulere.

 

Lynlåsene skal være grove

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] Lynlås af Erik B. Jørgensen

Lynlåsene i jakken/anorakken skal have grove tænder. Fordi man kan ikke undgå at der sætter sig is og sne i lynlåsen, fra ens egen sved eller i forskelligt slags vejr. Ved at lynlåsen har grove tænder, kan den let køre over is og sne og tænderne kan smide is og sne væk fra mellemrummet mellem tænderne. Jeg har set mange spinkle lynlåse have problemer. Jeg bryder mig heller ikke om vandtætte lynlåse, da der er gummi imellem tænderne, der også kan blive stift og gøre lynlåsen køre dårligt.

 

Husk lynlåsen skal også være let at få fat i, selv med handsker. Ellers må du sætte en snor i. Det fif kan du læse mere om her: Snor i lynlåse, på vintertur [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Vinterjakker jeg har brugt på vinterfjeldet

Herunder kan se de jakker jeg primært har brugt på vinterfjeldet på ture og ekspeditioner.

Erik B. Jørgensen, under indlandsis krydsning på Grønland, med "dit eventyr". I Norrøna's klassiske bomulds anorak.

Erik B. Jørgensen, i Norrøna’s klassiske bomulds anorak, på den Grønlandske Indlandsis

Bomuldsjakker jeg har brugt

 

Skaljakker/Gore-tex jakker jeg har brugt

  • Klättermusen, Brede 2.0, Men’s Expedition Jacket. En kampvogn af en skaljakke, men pænt tung. Se den her ved Friluftslageret
  • Tierra, Rockette Hood Jacket (jakke) en god skaljakke jeg også brugte under “Alaska på tværs“: Anmeldelse af Tierra, Rockette Hood Jacket (jakke)
  • Nørrøna ”Trollvegen” jakke, en solid skal jakke, der er god til at tage nogle tæsk, men er slidt op nu.. (Den gamle version, er udviklet siden og den nye model kender jeg ikke!)
  • Eller en tynd regnjakke, når bomuldsjakke har været primær jakke.

Se min gode råd og fif til valg af skaljakke her: Valg af regntøj/skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd]

 


En jakke er ikke nok!

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] En jakke er ikke nok af Erik B. Jørgensen

Jeg har aldrig oplevet at en jakke er nok for mig på vinterfjeldet. Er det en vintertur, med ski og pulk eller hundeslæde, så burger jeg primært en bomuldsjakke og har en skaljakke med til de våde perioder. Samt en tynd jakke/løbejakke med til de varme dage, hvor jeg bare skal have noget på til at tage vinden. Samt jeg har altid en dunjakke med  til pauserne, i lejren og på meget kolde dage. Er på vej med et indlæg om valg af dunjakker!

Går jeg med rygsæk, uanset om det er vintertur, eller en hvilke som helst anden tur. Så har jeg altid en skaljakke/regnjakke med og min tynd jakke/løbejakke, fordi jeg kan jeg klare mig i stort set alt slags vejr. Da jeg har en tynd jakke, til de gode dage, hvor der er lidt vind. Bliver det koldt, vådt eller meget blæsende, må jeg have min skaljakke/regnjakke på.

Min tanker kan du se i videoen i starten af indlægget.

Samt du kan læse mere om mine tanker om: En tynd-/let jakke eller løbejakke er et must på friluftsture [Fif og råd]

 


Bukser på vinterture

Valg af vinterjakke, anorak, bomuld eller gore-tex og andre tanker [Fif og råd] bukser af Erik B. Jørgensen

På benende bruger jeg stort set altid en gore-tex buks/skalbuk, da jeg ofte ligger på knæ og har kontakt med fugtig sne, osv. Jeg oplever heller ikke at jeg sveder på samme måde op benene. Det er dog super vigtig at jeg kan åbne bukserne i siderne, så jeg kan lufte godt ud, da det pludseligt kan blive meget varmt. Og evt. tag dem af, hvis det virkelig bliver varmt.

Jeg har brugt FREKE fra Klättermusen i mange år. De er tung og mega solide. De er gode på rigtige vinterture, ellers er de for tunge at slæbe rundt på. Du kan læse mere om dem her: Tilbagemelding tøj/grej, 1. Thule til Thule ekspedition

Så har jeg et par kort løbebukser, til at tag vinden. Det kan du læse om her: Løbebukser til vinterfjeldet og vandreturen, anmeldelse

 


Afrunding

Jesper og Erik B. Jørgensen i bræfaldet ved Kangerlussuaq. under ekspeditionen "Thule til Thule" Erik i en Klättermusen, Rimfaxe bomulds jakke

Jesper og Erik B. Jørgensen i bræfaldet ved Kangerlussuaq. under ekspeditionen “Thule til Thule” Erik i en Klättermusen, Rimfaxe bomulds jakke

Det var en masse af min tanker, gode råd og fif. Men husk jakken er et lag, og ikke varmen. Det er dine lag indenunder. Du kan se meget mere om det her: [Fif og råd] Lag på lag princippet – Hold varmen

God jagt efter din vinterjakke til vinterfjeldet, og rigtig god tur!

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Relateret indlæg

 


 

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.