Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig teltet på mange forskellig friluftsture.

Blogindlægget er opdateret den 29. aug. 2022

Ens telt på friluftsture, kan gøre en kæmpe forskel på hvordan ens tur bliver. Det er gerne i teltet du skal være tør og genvinde din kampkraft, ved at få hvile, kan være beskyttet mod vejr og smådyr.

Et telt kan være en stor procentdel af din oppakning, så det er vigtig at have det rette telt til den rette aktivitet, hvis det skal være optimalt.

Her under vil jeg komme ind på nogle punkter, jeg går meget op i. Jeg håber det vil hjælpe dig til at få afklaret hvilke telt du skal have, ud fra dine krav, hvad du skal bruge det til, hvor meget det skal bruge og budget.

Indholdsfortegnelse

 


Telt efter formål

Skal du bruge dit telt til en vandretur, kano- eller kajaktur, vinterture med rygsæk eller pulk, så er det sjældent det samme telt du kan bruge til alt. Des mere du vil bruge et telt til alt, des mere må du gå på kompromis med nogle ting.

Derfor er det vigtig at få tænkt igennem hvad du skal bruge teltet til og så vælge ud fra det. Så må de telt virke mindre godt til noget af det andet du skal.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Telttype, Tunneltelt, Kuppeltelt, tipitelt (lavvu) eller Kombitelt

Hvilke telttype der er bedst er nærmest region for nogen. Men jeg har prøvet mange typer af telte og har fundet to typer jeg personligt fortrækker. Du kan vurdere ud fra hvad jeg skriver, hvad du tænker der er af fordele og ulemper ved det du vil bruge dit telt til. Så håber jeg du har lettere ved at træffe din beslutning.

Kort lidt om de enkelte telttyper

 

Tunneltelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig tunneltelte på mange forskellig friluftsture.

Tunneltelt, vil sige at teltet har stænger som buer ned igennem telt. Der er ikke nogen stænger der krydser hinanden. Det er simpelt og enkelt at sætte stængerne i. Stængerne kan sætte i mens du har teltet mod jorden. Det kan let rejses alene.

Det er knapt så stabilt som et kubeltelt. Men har du vinden ind i enderne er det meget stabilt.

En stor fordel er at inder og ydertelt rejses i en bevægelse.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Kuppeltelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig kuppeltelte på mange forskellig friluftsture.

Et kuppeltelt er et telt hvor stængerne krydser hinanden, ofte flere steder, det gør teltet meget mere stabilt og ofte står teltdugen mere stramt.

Det gør det ofte svært at rejse alene. Samt mange af teltene kræver det du rejser inderteltet alene først og så trækker et overtelt over bagefter.

Det gør at mange af modellerne er lige stabil uanset hvilke retning vinden kommer fra.

De bliver ofte brugt som camp teltet på bjergbestigninger.

Det er så også svære at sætte op i storm eller regnvejr.

Det rigtig gode ved et kuppeltelt er det kan stå selv og du ikke behøver at kunne få pløkke i hvis du ligger meget på klipper.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Tipitelt (lavvu)

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig lavvutelte på mange forskellig friluftsture.

Et tipitelt også kaldt lavvu, har kun en stang i midten. Det kræver at man kan få en masse pløkke i jorden, for at holde teltet. Det giver ofte en stor høje midt i teltet. Men de skråsider tager meget plads.

I flere modeller kan du have bål eller en ovn i.

De er blevet mere populære igen, til hyggeture, eller hvor der skal være mange i et stort telt. Det var et meget normalt telt, på de gamle polarekspeditioner.

Det er overraskende vindstabilt, hvis man har mange pløkke ude, da det er rundt og vinden ”løber” af. Her rejses inder og ydertelt også samtidigt, dog bruger de fleste den form for telt, kun med et lag i form af ydertelt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Kombitelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig kombitelte på mange forskellig vinterture.

Et kombitelt tager man lidt af det gode fra de andre teltet. Det er ofte at to af midter stængerne er kuppeltelt, for at være mere stabilt og en eller begge ender så er tunneltelt. For at give mere plads og gøre det mere simpelt at sætte op få personer.

Så kan man ofte forsat sætte både inder og ydertelt op i et.

Alle teltet har fordele og ulemper.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvad fortrækker jeg så

Jeg gider kun teltet hvor jeg sætter inder- og ydertelt op i en bevægelse. Jeg er ikke til at skulle sætte inderteltet op først, fordi hvis det regner bliver det mere vådt synes jeg. Samt er der meget blæsevejr, så er der nogle kritiske punkter indtil oversejlet er på og sikre teltet. Efter at have prøvet det på Indlandsisen i stormvejr, har jeg ikke lyst til det mere.

Jeg har haft et par kuppeltelte, der kan rejses i et og er simple, så det må du ud og prøve før du køber et telt.

På de mere normale tur og ekspeditioner elsker jeg et tunneltelt. Jeg kan sikre vindenden og sætte alle stængerne i uden at jeg tager det op i vinden. Når jeg er klar kan jeg let trække den op, hurtigt og sikre det. Det er let når jeg ofte er alene.

Selvfølgelig bliver inderteltet vådt, når et vådt telt pakkes sammen og ligge sammen, men det er ikke meget synes jeg.

Blæser det meget op og vinden drejer, så er et tunneltelt lidt mere følsomt. Jeg har et par gange prøvet at gå ud og drejet mit telt med indhold i. Det kan lade sig gøre. Det er sjældent, fordi jeg kan næsten altid forudse hvor vinden kommer fra.

Et tunneltelt kræver dog at du kan få nogle pløkke eller noget at fæstne dit telt til. Da det ikke kan stå selv.

Tipitelt har jeg også. Det gør vi kan være flere sammen i teltet og har god plads. Jeg har brugt det med familie og venner. Samt under en 30 dags kajakekspedition i Nordøstgrønland. Men det var for vi kunne være alle 4 sammen og have god plads. En del af deltagerne nød at kunne stå op og tag tøj af og på.

Når jeg er på de lange vinterekspeditioner, så har jeg behov for et stort telt, der er stabilt, der har høj sidehøjde, så der også kan være tørrenet. Det skal også kunne rejse af 2 personer.

Så her har jeg ikke fundet mange teltet der kan det. Her bruger jeg et kombitelt, hvor det er kuppeltelt i midten og tunneltelt i hver ende.

De teltet har klaret rigtigt meget, voldsomme storme med op til 200 km/t og masser af sne over sig.

Det er lige utroligt hver gang at sidde bag 2 lag tyndt stof og vide det er forskellen på at have det godt eller kæmpe for overlevelse.

Jeg går også altid efter god plads i apsis, (den del af teltet uden indertelt) for at have plads til min rygsæk og andet udstyr. Ellers skal der være ekstra meget plads i inderteltet.

Før du kan vælge telt type, lad os se på lidt flere detaljer før du vælger.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvor stort skal et telt være

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen telt under "Alaska på tværs".

Desværre hænger størrelse og vægten på ens telt en del sammen. Selvfølgelig får man også hvad man betaler for. Så dyre teltet er ofte lettere per ”person” der er plads til.

Telte er delt op i hvor mange personer der kan ligge i det og hvilke årstider teltet er lavet til.

Antallet af personer, kan jeg kun sige er optimistisk sat. Så ligger man tæt og har ikke noget udstyr med ind i teltet.

Er jeg alene på tur, fortrækker jeg et 2-3 personers telt, for jeg har plads nok til at være der. Så jeg kan side godt og have mit udstyr. Plads er vigtigt for mig, især hvis jeg er i mit telt meget længe af gangen.

Er jeg to af sted, er bruger jeg helst et 3-6 personers telt. Vandre vi kan jeg bruge et 2-3 persons telt hvis de er designet godt.

Når jeg er i kajak eller kano så hedder det helst 4-6 personers telt, da jeg ikke skal slæbe det og har meget udstyr.

Er jeg på vintertur/ekspedition bruger jeg et 6 personers telt, hvis vi er 2 eller 3 personer. Der er rigtig meget udstyr og vi skal kunne tørre vores tøj, støvler og udstyr i et tørrenet.

En del teltet kan du udvide det beskyttet område med en tap/presenning, så udstyr og andet kan stå beskyttet for regn.

Men er du i områder med mange myg og fluer, så er det rat at kunne være inde i sit telt alle sammen, uden at side meget tæt. Det samme på vinterture, det er utroligt så godt 2 lag stof også holder på varmen, især når vi har brænder inde i inderteltet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Sidehøjden i inderteltet

Sidehøjde i inderteltet er super vigtigt for mig. Min oplevelse er alt for mange telte er for lave.

Jeg er 187 cm høj og jeg vil helst have en side højde på 110 cm minimum. 100 cm kan lige gå, men jeg er ikke glad for det.

Fordi at have et telt, man ikke side op i uden at selv virke som teltstang, er dejligt og nødvendigt for mig, men alle de uger og måneder jeg sidder i teltet.

Det er også vigtig for mig i større teltet, 3 personers teltet og op efter at sidehøjde går igennem i hele teltets længde. Så jeg ikke kunne kan side oppe ved indgangen, jeg vil kunne flytte mig omkring.

Så snart jeg snakker vinterekspeditioner eller andre ture hvor jeg har brug for tørrenet i teltet. Så vil jeg gerne have en siddehøjde på 120 cm og gerne mere. Det bedste er 140-160 cm, så der er plads til tørrenettet og alt udstyret i toppen af teltet. Det kræver lige lidt syarbejde før det kan lade sig gøre at hænge op.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvad må vægten være på et telt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen telt under "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano" fra Finland

“Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano” 2012

Vægten på teltet er også vigtigt, især hvis du skal vandre med det.Skal jeg vandre 1 eller 2 personer, vil jeg ikke have et telt over 2 kg. Da du i dag kan få et stort 3 personers telt på 1,9 kg. De er meget dyre. Så skal du i gang med friluftsliv, så tag et tungere med de første gang.

Er jeg i kajak eller kano er det ok med et telt på 4-5 kg. Det giver ofte teltet med mere udluftning, flere indgange, mere komfort og mere solide teltet.

På vores “Yukon River, Eventyrlige Yukon” hvor jeg havde kæresten med havde 7 kg teltet med og et 6 personers telt, for at have plads og have en større chancen for forsat at være sammen efter næsten 3 måneder i telt sammen.

Det sammen gælder vinterekspeditioner. Her må teltet godt veje mere, når det er i en pulk, fordi ens overlevelse og komfort afhænger så meget af ens telt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Andre detaljer ved telt

Sæsoner

Telt er delt op i sæsoner, om det er 1-4 sæson telt, sommer, forår, efterår og vinter.

Jeg bruger 3 sæsons telt på vandreture, osv. 4 sæsons teltet på vinterture.

 

Pris på telt

Pris og kvalitet på et telt hænger fint sammen, når du ser på de kendte mærker. Du kan dog få nogle rigtig gode teltet til en ok pris, hvis du ikke skal langt ned i vægt.

 

Vandsøjletryk

Jeg har fået mange spørgsmål om ”Vandsøjletryk” igennem tider, jeg er fuldstændig lige glad, for mig er det hurraord.

Køber jeg et af de kendte teltmærker, så er de vandtætte, jeg har aldrig oplevet noget andet.

Det er salgsgas i min verden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Teltstænger

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksens telt under "Yukon River, Eventyrlige Yukon" 2016

“Yukon River, Eventyrlige Yukon” 2016

Teltstænger har jeg oplevet har været designet forkert eller har haft en fejl, og det drev mig til vanvid at de sprang.

Men igen hvis du købe de kendte mærker, har jeg ikke mange problemer. Jeg går ikke op i hvilke slags stænger de har. Det går jeg ud på producenten har styr på.

Dog har jeg altid reserve dele med til stænger, ekstra led og nødreparations ting. På lange ekspeditioner har jeg hele ekstra stænger med.

På en vinterekspedition har jeg også de ekstra stænger i teltet. Fordi knækker der en stang i stormvejr. Så er det surt og skal ud og grave efter reserve-stænger. Samt jeg har kun telte hvor jeg kan sætte en ekstra stang i stangkanalerne, så hvis en er knækket sætter jeg bare en ekstra i, så må jeg lave det når stormen har lagt sig. Det er ikke sjovt at skulle lægge et telt ned i storm for at ordne en stang.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Reparationsgrej til telt

Jeg har som tidligere nævnt altid ekstra led til stænger med. Jeg tager også sygrej, lim og reparations stof med til teltet. Det sker sjældent jeg har brug for det, men har du det ikke med, så skal det nok ske.

Der følger stort set noget med til alle teltet.

Nu håber jeg du er bedre klædt på til at finde dit telt eller telte.

Erik

 

 

Relateret indlæg

Jeg har skrevet en del anmeldelser, fif og gode råd angående teltet, se meget mere her under:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.