Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig teltet på mange forskellig friluftsture.

Ens telt på friluftsture, kan gøre en kæmpe forskel på hvordan ens tur bliver. Det er gerne i teltet du skal være tør og genvinde din kampkraft, ved at få hvile, kan være beskyttet mod vejr og smådyr.

Et telt kan være en stor procentdel af din oppakning, så det er vigtig at have det rette telt til den rette aktivitet, hvis det skal være optimalt.

Her under vil jeg komme ind på nogle punkter, jeg går meget op i. Jeg håber det vil hjælpe dig til at få afklaret hvilke telt du skal have, ud fra dine krav, hvad du skal bruge det til, hvor meget det skal bruge og budget.

Blogindlægget er opdateret den 6. april 2024

 

Indholdsfortegnelse

 


Telt efter formål

Skal du bruge dit telt til en vandretur, kano- eller kajaktur, vinterture med rygsæk eller pulk, så er det sjældent det samme telt du kan bruge til alt. Des mere du vil bruge et telt til alt, des mere må du gå på kompromis med nogle ting.

Derfor er det vigtig at få tænkt igennem hvad du skal bruge teltet til og så vælge ud fra det. Så må de telt virke mindre godt til noget af det andet du skal.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Telttype, Tunneltelt, Kuppeltelt, tipitelt (lavvu) eller Kombitelt

Hvilke telttype der er bedst er nærmest region for nogen. Men jeg har prøvet mange typer af telte og har fundet to typer jeg personligt fortrækker. Du kan vurdere ud fra hvad jeg skriver, hvad du tænker der er af fordele og ulemper ved det du vil bruge dit telt til. Så håber jeg du har lettere ved at træffe din beslutning.

Kort lidt om de enkelte telttyper

 

Tunneltelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig tunneltelte på mange forskellig friluftsture.

Tunneltelt, vil sige at teltet har stænger som buer ned igennem telt. Der er ikke nogen stænger der krydser hinanden. Det er simpelt og enkelt at sætte stængerne i. Stængerne kan sætte i mens du har teltet mod jorden. Det kan let rejses alene.

Det er knapt så stabilt som et kubeltelt. Men har du vinden ind i enderne er det meget stabilt.

En stor fordel er at inder og ydertelt rejses i en bevægelse.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Kuppeltelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig kuppeltelte på mange forskellig friluftsture.

Et kuppeltelt er et telt hvor stængerne krydser hinanden, ofte flere steder, det gør teltet meget mere stabilt og ofte står teltdugen mere stramt.

Det gør det ofte svært at rejse alene. Samt mange af teltene kræver det du rejser inderteltet alene først og så trækker et overtelt over bagefter.

Det gør at mange af modellerne er lige stabil uanset hvilke retning vinden kommer fra.

De bliver ofte brugt som camp teltet på bjergbestigninger.

Det er så også svære at sætte op i storm eller regnvejr.

Det rigtig gode ved et kuppeltelt er det kan stå selv og du ikke behøver at kunne få pløkke i hvis du ligger meget på klipper.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Tipitelt (lavvu)

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig lavvutelte på mange forskellig friluftsture.

Et tipitelt også kaldt lavvu, har kun en stang i midten. Det kræver at man kan få en masse pløkke i jorden, for at holde teltet. Det giver ofte en stor høje midt i teltet. Men de skråsider tager meget plads.

I flere modeller kan du have bål eller en ovn i.

De er blevet mere populære igen, til hyggeture, eller hvor der skal være mange i et stort telt. Det var et meget normalt telt, på de gamle polarekspeditioner.

Det er overraskende vindstabilt, hvis man har mange pløkke ude, da det er rundt og vinden ”løber” af. Her rejses inder og ydertelt også samtidigt, dog bruger de fleste den form for telt, kun med et lag i form af ydertelt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Kombitelt

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen mange forskellig kombitelte på mange forskellig vinterture.

Et kombitelt tager man lidt af det gode fra de andre teltet. Det er ofte at to af midter stængerne er kuppeltelt, for at være mere stabilt og en eller begge ender så er tunneltelt. For at give mere plads og gøre det mere simpelt at sætte op få personer.

Så kan man ofte forsat sætte både inder og ydertelt op i et.

Alle teltet har fordele og ulemper.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvad fortrækker jeg så

Jeg gider kun teltet hvor jeg sætter inder- og ydertelt op i en bevægelse. Jeg er ikke til at skulle sætte inderteltet op først, fordi hvis det regner bliver det mere vådt synes jeg. Samt er der meget blæsevejr, så er der nogle kritiske punkter indtil oversejlet er på og sikre teltet. Efter at have prøvet det på Indlandsisen i stormvejr, har jeg ikke lyst til det mere.

Jeg har haft et par kuppeltelte, der kan rejses i et og er simple, så det må du ud og prøve før du køber et telt.

På de mere normale tur og ekspeditioner elsker jeg et tunneltelt. Jeg kan sikre vindenden og sætte alle stængerne i uden at jeg tager det op i vinden. Når jeg er klar kan jeg let trække den op, hurtigt og sikre det. Det er let når jeg ofte er alene.

Selvfølgelig bliver inderteltet vådt, når et vådt telt pakkes sammen og ligge sammen, men det er ikke meget synes jeg.

Blæser det meget op og vinden drejer, så er et tunneltelt lidt mere følsomt. Jeg har et par gange prøvet at gå ud og drejet mit telt med indhold i. Det kan lade sig gøre. Det er sjældent, fordi jeg kan næsten altid forudse hvor vinden kommer fra.

Et tunneltelt kræver dog at du kan få nogle pløkke eller noget at fæstne dit telt til. Da det ikke kan stå selv.

Tipitelt har jeg også. Det gør vi kan være flere sammen i teltet og har god plads. Jeg har brugt det med familie og venner. Samt under en 30 dags kajakekspedition i Nordøstgrønland. Men det var for vi kunne være alle 4 sammen og have god plads. En del af deltagerne nød at kunne stå op og tag tøj af og på.

Når jeg er på de lange vinterekspeditioner, så har jeg behov for et stort telt, der er stabilt, der har høj sidehøjde, så der også kan være tørrenet. Det skal også kunne rejse af 2 personer.

Så her har jeg ikke fundet mange teltet der kan det. Her bruger jeg et kombitelt, hvor det er kuppeltelt i midten og tunneltelt i hver ende.

De teltet har klaret rigtigt meget, voldsomme storme med op til 200 km/t og masser af sne over sig.

Det er lige utroligt hver gang at sidde bag 2 lag tyndt stof og vide det er forskellen på at have det godt eller kæmpe for overlevelse.

Jeg går også altid efter god plads i apsis, (den del af teltet uden indertelt) for at have plads til min rygsæk og andet udstyr. Ellers skal der være ekstra meget plads i inderteltet.

Før du kan vælge telt type, lad os se på lidt flere detaljer før du vælger.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvor stort skal et telt være

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen telt under "Alaska på tværs".

Desværre hænger størrelse og vægten på ens telt en del sammen. Selvfølgelig får man også hvad man betaler for. Så dyre teltet er ofte lettere per ”person” der er plads til.

Telte er delt op i hvor mange personer der kan ligge i det og hvilke årstider teltet er lavet til.

Antallet af personer, kan jeg kun sige er optimistisk sat. Så ligger man tæt og har ikke noget udstyr med ind i teltet.

Er jeg alene på tur, fortrækker jeg et 2-3 personers telt, for jeg har plads nok til at være der. Så jeg kan side godt og have mit udstyr. Plads er vigtigt for mig, især hvis jeg er i mit telt meget længe af gangen.

Er jeg to af sted, er bruger jeg helst et 3-6 personers telt. Vandre vi kan jeg bruge et 2-3 persons telt hvis de er designet godt.

Når jeg er i kajak eller kano så hedder det helst 4-6 personers telt, da jeg ikke skal slæbe det og har meget udstyr.

Er jeg på vintertur/ekspedition bruger jeg et 6 personers telt, hvis vi er 2 eller 3 personer. Der er rigtig meget udstyr og vi skal kunne tørre vores tøj, støvler og udstyr i et tørrenet.

En del teltet kan du udvide det beskyttet område med en tap/presenning, så udstyr og andet kan stå beskyttet for regn.

Men er du i områder med mange myg og fluer, så er det rat at kunne være inde i sit telt alle sammen, uden at side meget tæt. Det samme på vinterture, det er utroligt så godt 2 lag stof også holder på varmen, især når vi har brænder inde i inderteltet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Sidehøjden i inderteltet

Sidehøjde i inderteltet er super vigtigt for mig. Min oplevelse er alt for mange telte er for lave.

Jeg er 187 cm høj og jeg vil helst have en side højde på 110 cm minimum. 100 cm kan lige gå, men jeg er ikke glad for det.

Fordi at have et telt, man ikke side op i uden at selv virke som teltstang, er dejligt og nødvendigt for mig, men alle de uger og måneder jeg sidder i teltet.

Det er også vigtig for mig i større teltet, 3 personers teltet og op efter at sidehøjde går igennem i hele teltets længde. Så jeg ikke kunne kan side oppe ved indgangen, jeg vil kunne flytte mig omkring.

Så snart jeg snakker vinterekspeditioner eller andre ture hvor jeg har brug for tørrenet i teltet. Så vil jeg gerne have en siddehøjde på 120 cm og gerne mere. Det bedste er 140-160 cm, så der er plads til tørrenettet og alt udstyret i toppen af teltet. Det kræver lige lidt syarbejde før det kan lade sig gøre at hænge op.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Hvad må vægten være på et telt

Letvægt telt, X-Mid Pro 2, fra Durston [Anmeldelse] af Erik B. Jørgensen, Midnatsol under Finland på langs, til fods

Midnatsol, ved Jakobselv, Nordnorge, under Finland på langs, til fods. Min sidste dag og mål!

Vægten på teltet er også vigtigt, især hvis du skal vandre med det. Skal jeg vandre 1 eller 2 personer, vil jeg ikke have et telt over 2 kg. Da du i dag kan få et stort 3 personers telt på 1,9 kg, samt mit 1 persons telt (er godt nok 2 personer) vejr 600 gram, uden stænger som er dine vandrestave. De er meget dyre. Så skal du i gang med friluftsliv, så tag et tungere med de første gang.

Er jeg i kajak eller kano er det ok med et telt på 4-5 kg. Det giver ofte teltet med mere udluftning, flere indgange, mere komfort og mere solide teltet.

På vores “Yukon River, Eventyrlige Yukon” hvor jeg havde kæresten med havde 7 kg teltet med og et 6 personers telt, for at have plads og have en større chancen for forsat at være sammen efter næsten 3 måneder i telt sammen.

Det sammen gælder vinterekspeditioner. Her må teltet godt veje mere, når det er i en pulk, fordi ens overlevelse og komfort afhænger så meget af ens telt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Andre detaljer ved telt

Sæsoner

Telt er delt op i sæsoner, om det er 1-4 sæson telt, sommer, forår, efterår og vinter.

Jeg bruger 3 sæsons telt på vandreture, osv. 4 sæsons teltet på vinterture.

 

Hvilke materialer skal et telt være af?

Langt de fleste telte jeg har, er af et eller andet materiale der er vandtæt, på nær mit vinter-bomuldstelt. På stort set alle ture ønsker jeg et telt der er let og vandtæt. De forskellige mærker har løst det ved at bruge de materialer de har udviklet eller købt andre steder. Des lettere et telt er, des tyndere er de materialer også.

I min verden er der ikke et materiale der er bedre end andre, telt-firmerne hvis sige de har de bedste materialer, de kan alle noget. Alle de telte jeg har, som påstår de er vandtætte, er det. Dog er letvægt teltet, tyndere i materialet og skal behandles med mere forsigtighed, samt de har ikke helt den samme holdbarhed som tungere og tykkere telte.

Generelt betaler man for vægten af kvaliteten af teltet. Så vil du have et let telt, er det dyre og mere tyndt. Dog oplever jeg de letvægt teltet jeg har holder mange år, selv til mit forholdsvis hårdere brug.

Alle de større teltmærker laver fine teltet hvor materialer er fine til de lover, med vægt, pris og de er vandtætte, se om vandsøjletryk her i indlægget: Vandsøjletryk

Så det handler mere om hvad du skal bruge dit til og hvad du vil ofre på et telt. De kan de meget mere om i de andre punkter.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Bomuldstelte

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd] materiale, bomuldstelt, Slædepatruljen Sirius af Erik B. Jørgensen

Bomuldstelte er en helt anden verden. Vi kan lige kort start med de store bomuldstelte til ”Glamping” hvor det er teltet til at stå fast et sted i længere tid. De har god plads, og til lidt mere ”luksus” ferie. De er også vandtætte da de er behandlet samt de er lavet på en måde, så bomuldsfibrene svulmer op, når de bliver våde og derved lukker af og bliver vandtætte. Det er ikke telte jeg bruger eller er er egnet til friluftsliv, så de er ikke med i betragtning i dette indlæg.

Der hvor jeg har brugt bomuldstelte, er på hardcore vinterekspeditioner med hundeslæde. Først ved min tjeneste ved Slædepatruljen Sirius 1999-2001, og igen 19 år efter under “2. Thule til Thule ekspedition” i 2019. De telte jeg har brugt, er bomuldstelte specielt udviklet til Slædepatruljen Sirius. De er også kun gode til vinterekspeditioner i det ekstreme og hvor vægten ikke gøre helt så meget. Så det er KUN egnet til hundeslædeekspeditioner eller snescooter-ekspeditioner, der er for tungt og stort til pulk ture på vinterfjeldet.

Fordele ved et bomuldstelt er det ”ånder” så når vi tørrer vores tøj og støvler i tørrenette, kan fugten vandre ud igennem bomulden og blive til frostkrystaller på ydersiden af stoffet som blæser af, eller som vi kan børste af senere. Mere om tørrenet her: Tørrenet i teltet, giver kvalitet til friluftslivet!

Samt teltets opbygning og konstruktion børe det ekstremt holdbart og perfekt til vinterbrug i lang tid. Men så snart jeg ikke har hunde og skal slæbe teltet selv, bliver det hjemme og jeg tager et moderne telt med.

Jeg ved mange er nysgerrig på teltet alligevel, men de koster fra 25.000 kr. stykket og op efter, alt efter hvilke model man ønsker. Det er firmaet Mogens Clausen & Co ApS, i Aalborg der syer dem. Den model jeg viser her lige før “2. Thule til Thule ekspedition“, er den simple uden lynlås, man kan også få med apsis.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

 

Pris på telt

Pris og kvalitet på et telt hænger fint sammen, når du ser på de kendte mærker. Du kan dog få nogle rigtig gode teltet til en ok pris, hvis du ikke skal langt ned i vægt.

 

Vandsøjletryk

Jeg har fået mange spørgsmål om ”Vandsøjletryk” igennem tider, jeg er fuldstændig lige glad, for mig er det hurraord.

Køber jeg et af de kendte teltmærker, så er de vandtætte, jeg har aldrig oplevet noget andet.

Det er salgsgas i min verden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Teltstænger

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]. Billeder af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksens telt under "Yukon River, Eventyrlige Yukon" 2016

“Yukon River, Eventyrlige Yukon” 2016

Teltstænger har jeg oplevet har været designet forkert eller har haft en fejl, og det drev mig til vanvid at de sprang.

Men igen hvis du købe de kendte mærker, har jeg ikke mange problemer. Jeg går ikke op i hvilke slags stænger de har. Det går jeg ud på producenten har styr på.

Dog har jeg altid reserve dele med til stænger, ekstra led og nødreparations ting. På lange ekspeditioner har jeg hele ekstra stænger med.

På en vinterekspedition har jeg også de ekstra stænger i teltet. Fordi knækker der en stang i stormvejr. Så er det surt og skal ud og grave efter reserve-stænger. Samt jeg har kun telte hvor jeg kan sætte en ekstra stang i stangkanalerne, så hvis en er knækket sætter jeg bare en ekstra i, så må jeg lave det når stormen har lagt sig. Det er ikke sjovt at skulle lægge et telt ned i storm for at ordne en stang.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Footprint/underlag til telt

Valg af telt til friluftsliv, footpring, underlag til telt, spild af penge og vægt af Erik B. Jørgensen

Man bliver ofte ”tilbudt” at købe et footprint til en del teltet, det er et underlag til teltet. Jeg har også se en del der har et stykke presnings med, som de lægger under deres teltet, for at passe på det. I min verden giver det ingen mening, som ingen. Jeg køber ikke et dyrt let-vægts telt, for så at slæbe mere med, for at passe på det. Eller jeg køber et dyrt solidt fire-sæsoners telt, som jeg så bliver nød til at passe på.

Selvfølgelig kan telte tåle at blive brugt. Jeg har ikke oplevet at jeg har slidt bunden op i et eneste af mine telt. Så er de slidt i stykker andre steder først! Samt bunden bliver ikke utæt ved normalt brug. Selvfølgelig har jeg lavet nogle små huller i bunde, men det er så let at lappe med en selvklæbende lap.

Så i min verden, spar de penge og vægt, og prøv i stedet for at slide dit telt op, på ture/eventyr i stedet. Du skal virkelig meget afsted for du kan det.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Reparationsgrej til telt

Jeg har som tidligere nævnt altid ekstra led til stænger med. Jeg tager også sygrej, lim og reparations stof med til teltet. Det sker sjældent jeg har brug for det, men har du det ikke med, så skal det nok ske. Der følger stort set noget med til alle teltet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Telte jeg har haft igennem tiderne

Herunder har jeg listet alle de telte jeg har haft og har. De er beskrevet fra nyeste til ældst, samt du kan se hvilke typer af telt det er og om jeg forsat bruger det.

 

Seiland 3 SP, fra Nordisk (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd] Seiland 3 SP, fra Nordisk af Erik B. JørgensenDette er mit helt nye 4 sæsoners telte, samt et helt nyt telt fra Nordisk. Også et telt jeg har givet input til, nogle er hørt andre ikke. Ser godt ud, og med en vægt på lige under 4 kg, er det ok. Et telt der har en fin størrelse til vintertur-solo. Så det glæder jeg mig til at teste under ”Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta” 2024. Jeg vender tilbage med anmeldelse.

 

 

X-Mid Pro 2, fra Durston (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] X-Mid Pro 2, fra Durston af Erik B. JørgensenMit nyeste telt, et virkelig letvægtstelt på 600 gram, dog uden stænger, da det er mine vandrestave. Et perfekt vandretelt, da det er let, har godt lys og fin plads. Brugt på masse af mikroeventyr, ture og “Finland på langs – til fods” 2023. Det telt jeg bruger til alle mine solo-vandreture! Anmeldelse her: Letvægt telt, X-Mid Pro 2, fra Durston [Anmeldelse] (film)

 

 

Superlight Pyramid telt, fra DD hammocks (Tipi-telt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Superlight Pyramid telt, fra DD hammocks af Erik B. JørgensenJeg fik lyst til at prøve noget billigere grej, på et tidspunkt. Da jeg laver så meget friluftsliv at jeg prioriterer at have noget af det bedste grej i alt. Man får en del telt for pengene her, dog går der meget plads til spilde i tipi-teltet her. Fint telt, som jeg aldrig kom til at bruge, fordi jeg har alle de andre bedre telte. Anmeldelse her: DD hammocks, Superlight Pyramid telt [Unboxing]

 

 

Bonuldstelt, model Slædepatruljen Sirius, fra Mogens Clausen & Co ApS (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd] Bomuldstelt, Slædepatruljen Sirius af Erik B. JørgensenI forbindelse med “2. Thule til Thule ekspedition” 2019, skulle vi på hundeslædeekspedition, fra Qaanaaq til Station Nord, over 100 dage. Det kræver det gode gamle telt vi kendte fra vores tid, fra Slædepatruljen Sirius. Et telt der kun er egent til snescooter- og hundeslædeekspeditioner i ekstrem kulde. Mere i dette indlæg under bomuldstelte: ”Bomuldstelte

 

 

Oppland 2 LW, fra Nordisk (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Oppland 2 LW, fra Nordisk af Erik B. JørgensenEfter flere år med to gode teltet fra Nordisk. Skulle jeg også have det telt der ligger imellem mit Oppland 3 LW og Telemark 2 LW. Oppland 2 LW er et virkelig vindstabilt telt og er et rigtig godt solo telt, med god plads og god apsis og en forholdsvis lav vægt på ca. 1730 gram. Det går at være to i det, men så tager jeg heller Oppland 3 LW, der kun vejer 200 gram mere. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Oppland 2 LW, fra Nordisk

 

 

Telemark 2 LW, fra Nordisk (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Telemark 2 LW, fra Nordisk af Erik B. JørgensenJeg var virkelig blevet glad for mit Oppland 3 LW også fra Nordisk og nød den lave vægt. Jeg ville dog gerne have et endnu lettere telt til mine mange små mikroeventyr, når jeg er alene. Men en vægt under 1 kilo, og god plads, har jeg virkelig brugt det her telt meget. Det er nok ikke til de store ekspeditioner, men fint telt. Dog er det ved at blive overhalet af mit Durston telt. Men det her er forsat bedre til cykelture. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Nordisk Telemark 2 LW

 

 

Abisko View 2, fra Fjällräven (Kuppeltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Abisko View 2, fra Fjällräven af Erik B. JørgensenEt telt der ligger midt imellem letvægt og tune telt. Men det skulle prøves, især fordi det har to indgange og virkelig kan lukkes op. Især min kone, Tine elsker det, da der er god udsigt. Det er dog lidt tungt. Har brugt det på en masse mindre ture, og cykelture, samt under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark” 2019. Det er ikke et telt jeg bruger særlig ofte, da jeg heller tager et lettere telt med. Anmeldelse her: Telt Anmeldelse, Fjällräven Abisko View 2

 

 

Svalbard 6 Camp, fra Helsport (Kuppeltelt med tunneltelt buer) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Svalbard 6 camp af Erik B. JørgensenHelsport ændre deres model, så Svalbard 6 Camp blev lidt anderledes, men forsat et super telt, bruger det forsat på mine vinterture og vinterekspeditioner, som ”Indlandsis Krydsninger i Grønland” 2007-2016, “1. Thule til Thule ekspedition” 2009 og “3. Thule til Thule ekspedition” 2022, samt andre ture. Men da Tine, min kone og jeg skulle padle “Yukon River, Eventyrlige Yukon” 2016 i kajak, tog vi også et Svalbard 6 telt med, for at have god plads. Verdens bedste vintertelt i min verden. Anmeldelse her: Anmeldelse af teltet Svalbard 6 Camp, Helsport

 

Oppland 3 LW, fra Nordisk (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Oppland 3 LW, fra Nordisk af Erik B. JørgensenMit først rigtige letvægtstelt, med god plads. Det er et 3 personers telt på ca. 1900 gram. Brugt det først gang under “Alaska på tværs” 2014. Et telt jeg virkelig elsker og forsat bruger, eller jeg er på nummer to, har slidt det først op. Det perfekte letvægts telt til to personer. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Nordisk Oppland 3 LW

 

 

Akka Endurance 3, fra Fjällräven (Tunneltelt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Akka Endurance 3, fra Fjällräven af Erik B. JørgensenEt tunneltelt til første “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Finland” 2012, som har taget en masse kano- og kajakekspeditioner og ture, bl.a. også “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige” 2015og “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” 2021. Elsker det er solidt, har to indgange, men i den tungere end. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Fjällräven Akka Endurance 3

 

 

Safir light, fra Tentipi (Tipi-telt) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Safir light, fra Tentipi af Erik B. JørgensenEt stort 7 personers tipi-telt, som vi købte til ture med som familie, med Karen og hendes mor. Så der var plads. Har bund og myggenet til det. Har også haft bål i det, og brugt det på ture med fire mand i det. Har brugt det på kajaktur i Rogen, Sverige, da Karen var 2 år, 2010 samt under “Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land” 2013, kajakekspeditioner i Nordøstgrønland. Har det forsat, men jeg bruger det yderst sjældent. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Tentipi Safir light

 

 

Gimle Light 2+, fra Helsport (Kuppeltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Gimle Light 2+, fra Helsport af Erik B. JørgensenMit telt under “Skandinavien rundt i kajak“, som jeg havde en del problemer med, fordi stængerne hvade fejl. Men ellers var der mange gode ting ved teltet. Blev dog aldrig brugt siden! Anmeldelse her: Telt anmeldelse Gimle Light 2+, Helsport

 

 

Shangri-La 5, fra GoLite (Tunneltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Shangri-La 5, fra GoLite af Erik B. JørgensenEndnu et ”test” telt, som virkede lovende, men som hurtigt blev tungt, med bund og myggenet. Så ikke et jeg købte. Anmeldelse her: Telt anmeldelse, Shangri-La 5 fra GoLite

 

 

Nallo 2, fra Hilleberg (Tunneltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Nallo 2, fra Hilleberg af Erik B. JørgensenJeg havde behov for et lettere telt til solo ture og sommerture til to. Et godt og solidt telt, jeg brugte en del år. Er dog i dag blevet overhalet af andre af mine telteTelt anmeldelse af Hilleberg telt, Nallo 2

 

 

Royal Flush 3, fra Big Agnes (Kuppeltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Royal Flush 3, fra Big Agnes af Erik B. JørgensenEt ”test” telt jeg fik for mange år siden. Kom aldrig til at bruge det, da det skal sættes op i to, og er pænt tung. Anmeldelse og gennemgang her: Telt anmeldelse Royal Flush 3 fra Big Agnes

 

 

 

Indlandsis krydsninger, diteventyr.dk

VS 25, fra The North Face (Kuppeltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] VS 25, fra The North Face af Erik B. JørgensenEt 2 personers telt. Teltene var nogle jeg arvede, men var ikke glad for dem, fordi de er to delt og skal sættes op med indertelt først, hvilke gav farlige situationer under storm. Men et godt telt når det står fast. Har ikke anmeldt det. Har haft 2 styk af dem.

 

 

Svalbard 6 camp, fra Helsport (Kuppeltelt med tunneltelt buer) (Bruger forsat)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Helsport Svalbard 6 camp, gamle af Erik B. JørgensenEn gammel model som er udgået, lignende mere et Helsport, Svalbard High 3 Camp Telt end det moderne Svalbard 6 high camp som jeg også har og bruger i dag. Verdens bedste vintertelt. Anmeldelse her: Anmeldelse af teltet Svalbard 6 Camp, Helsport
Har haft 5 stykke af dem igennem tiderne.

 

 

Nammatj 3 GT, fra Hilleberg (Tunneltelt)

Valg af telt til friluftsliv [Fif og råd] Nammatj 3 GT, fra Hilleberg af Erik B. JørgensenMit først telt, som fulgt mig i mange år, og under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10“. Har det forsat liggende, men har ikke brugt det i mange år nu. Anmeldelse af det her: Telt på Danmark rundt i kajak – vinter, Hilleberg telt, Nammatj 3 GT, anmeldelse

 

 

Mine første telte

De først teltet jeg sov i, var ikke mine egne, det var forskellige Spejder teltet og min far gamle villa-telt som jeg brugte på Roskilde festival. Jeg kan ikke husk eller finde de modeller mere.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Nu håber jeg du er bedre klædt på til at finde dit telt eller telte.

Erik

 

 

Relateret indlæg

Jeg har skrevet en del anmeldelser, fif og gode råd angående teltet, se meget mere her under:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indlægget er opdateret: 6. april 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.