Valg af sovepose er ikke let, og den kan holde længe, så det er vigtigt at få købt den rigtige sovepose.

Jeg vil her beskrive mine erfaringer med forskellige soveposer, vi skal se lidt på de forskellige materialer, former, mv.

Overordnet for mig skal en sovepose holde mig varm, være let at komme ud og ind af, være let at pakke sammen og den skal kunne hold til brug i mange dage i træk. Det er ikke så lidt, når jeg tænker over det.

Min sovepose fungerer som mit hjem og min tryghed på tur.

Ved Jægerkorpset efter en lang hård march frem til et observationssted, var kroppen ofte træt og våd. Her var soveposen altid ens frirum i mellem vagterne, selv om det altid var med støvler og tøj på. Det krævede en sovepose, der kunne tage noget fugt. Jeg havde altid en stofpose uden på min støvler, for at undgå at soveposen blev alt for fugtig og beskidt.

Ved Slædepatruljen Sirius var mine soveposer også et helle. Når jeg kravlede ned i mine 3 soveposer, var den yderste sovepose var en kæmpe sag på 5 kg. Når jeg lukkede soveposerne, vidste jeg, at selvom det var minus 40-50 grader i løbet af natten, ville det ikke forstyrre mig, på nær hvis jeg skulle tisse.

På min mange ekspeditioner er mine soveposer super vigtige. Det er her jeg kommer til kræfter igen, hviler og slapper af. Det er minimum 1/3 af tiden, der foregår i soveposen.

Materialer og form

Der er en hel religion om hvilke materialer, der er bedst til forskellige ture. Da jeg begyndte mit udeliv undgik jeg dun, fordi de klappede sammen, når de blev fugtige/våde. Hvor imod en fiberpose holdt varmen bedre, selv om den er fugtig/våd.

Igennem tiderne har jeg haft en del soveposer med dun i. Forskellen fra den gang til nu er, at dunene er blevet imprægneret eller de har vandafvisende yderstof så dunene ikke tager fugt. Min oplevelse er, at der ikke er så stor forskel mere, så længe det handler om soveposer i god kvalitet.

Dun

Det er dun fra gæs eller ænder der bruges i soveposer. Dun har en lang række fordele i forhold til fiber/kunststof. Dun er lettere og varmere, da de skaber/tillader mere luft omkring sig som luft isolerer. Dun kan også komprimeres mere og dermed pakkes bedre sammen.

Dun har mange fordele på nær, hvis de bliver våde, så klapper de helt sammen og mister alt varmeeffekt.

En anden vigtigt ting er, hvordan soveposen er syet. for at holde dunene på plads. Det gøres ved at sy kanaler i forskellige former og størrelser, alt efter hvordan dunene skal placeres. Det gøres ved at sy kanalerne firkantet, med skrå vægge, v-form, osv. Formen ændre sig ofte, afhængig af hvor på soveposen kanallerne er.

Generelt er dun fra gæs bedre, da de er finere. Men det kommer også an på hvor i verden dunene kommer fra. Dårlig dun har mange fjer med og de isolerer intet. Du kan se mængden af fjer i dunene på soveposens deklaration, f.eks. 96/4 eller 96%, så er der 4% fjer dunene. Det er noget af den bedst kvalitet der findes på market.

De gode mærker har også gode dun, kig på prisen og kvalitet hænger ofte sammen.

Det andet du skal se efter er fyldet, der gøres op i cm3/gram, som betyder hvor god kvaliteten er af dunene og dermed varmeisoleringen. Lige som med karakter gælder det om at have så høje tal som muligt. Det er det, vi betaler for. Så 800 cm3/gram er bedre end 400 cm3/gram. Det kaldes også ”Fyldevægt”.

En anden vigtig ting er ”Fyldevolume”, som viser hvor meget luft dunene kan holde på. Det er der standarder for. En præcis mænge dun i en skål skal bære et låg med en bestemt vægt. Så måles, hvor meget dunene synker sammen under vægten af låget. Des mere dunene fylder, des bedre er de og det er udtryk for høj ”Flydevolume”.

Den værdi kaldes ”cu.in”. Det vil sige 800 cu.in er bedre end 400 cu.in. Men selvfølgelig er Europa og USA ikke enige om, hvordan man måler værdien, så tallene på tværs kan ikke sammenlignes.

Alt dette er ikke noget, jeg går så meget op i. Det er mest kvaliteten af dunene og materialerne generelt i soveposen som jeg vægter højt. Jeg synes, at langt de flest dyre mærker har soveposer af høj kvalitet og jeg får hvad jeg betaler for.

Fiber / syntetisk

Fiber / syntetisk fyld, har udviklet sig meget. De bliver lettere og får bedre isolering. For langt de flest vil en pose med fiber fyld vær godt.

De fiber soveposer er lavet af kan være korte eller lange fiber.

Kortfiber skal pakkes tæt sammen, eller limes sammen til måtter for at kunne holde på luft og dermed isolere. Det kræver ofte at sovepose skal gennemsyes for at holde på måtterne. Det er ikke særlig godt for isolering. For at få god isolering kræver det også flere kort fiber og der med får du en tungere sovepose.

Derfor bruger de flest kvalitets fiber soveposer lange fiber. De lang efiber, pakkes samme og krølles / sammen filtres, så der kan være så meget luft rundt om dem for at isolere.

Fiber knækker og går til over åre, lige som alt andet.

Derfor bør soveposer generelt opbevares udslået og ikke pakket sammen. Gælder både dun og fiber

Lynlås

Lynlåsen er yderst vigtig i en sovepose. Generelt er kvalitet af lynlås høj, langt de flest bruger YKK som har en højkvalitet.

Det jeg personligt kikker efter er, at lynlåsen er forholdsvis grov, det gør at den letter kan lukke hvis der er lidt is, sand, eller andet.

Det absolut vigtigst er hvordan den isolerings flap der er foran eller bagved lynlåsen er lavet. Alt for mange soveposer køre lynlåsen alt for let fast i den. Det er pisse irriterende især hvis man skal ud om natten og tisse, der er bjørn eller andet.  Derfor prøv at lukke og åbne soveposen mange gange, bedst hvis du må ligge i den.

Du skal også vurdere hvad soveposen skal bruges til, des længer lynlås des mere varmetab. Ofte har vinter soveposer en kort lynlås. Nogle letvægts soveposer, spar lynlåsen væk.

Er I et par der skal have sovepose, er det også vær at bede om at den ene sovepose er spejlvent. Flere mærker har lavet sådan at en spejlvent sovepose og oven i købet kan lyns sammen i vise modler. Uanset hvad er et lettere at ligge samme og snakke, osv. når åbningerne er mod hinanden.

Form af soveposen

[Nyhedsmail påkrævet] Valg af sovepose Karen

Der er forskellige former Soveposer laves i. Jeg har prøvet de fleste og oplever ikke selv de store forskelle.

Tæppe form

Valg af sovepose TæppeDet er ofte de helt billige soveposer der er ”Tæppe formet” dvs. de er lige brede forneden og foroven. Ofte er der en lynlås hele vejen og de kan åbnes som et tæppe. Dem bruger jeg ikke selv

 

Mumie form

Valg af sovepose mumieDer er flere mærker der har formsyet soveposer i ”Mumie form” dvs. at den er breder omkring hoften og skuldrene. Ide er mere plads til at ligge naturligt og man undgår spildplads, ved den er smal omkring benene og hovedet. Nogle få modeller snæver også ind ved maven.

Jeg synes ikke jeg kan mærke den store forskel.

Konisk form

Valg af sovepose koniskLangt de fleste soveposer er ”Konisk form”, dvs. at sove pose er smal i fodende og bliver breder og breder op efter, for at snæver ind igen ved hætten.  Igen undgår man for meget spild plads og man har forsat en god frihed til at ligge som man vil. Den form har langt de fleste af mine soveposer.

Uden fyld i ryggen, ”Quilten”

Valg af sovepose Uden fyld i ryggen, QuiltenDer er flere letvægts soveposer der er begyndt at fjerne fyldet fra bagsiden af soveposen det kaldes af nogen ”Quilten”, Big Agnes kalder det ”half pad sleeve design” og andre har deres egne navne. Iden er at det fyld der på ryggen fra livet til skuldrene alligevel bliver trykket fladt af kropsvægten. Ud over det har man sit underlag så det fyld er ikke nødvendigt.

Alle har fuld isolering ved fødder og skuldre, fordi man bevæger sig mere der. Nogen går skridte videre og fjerner hætten for at spare mere vægt.

De første poser jeg så med det var mere et tæppe med stropper der blev sat omkring ens liggeunderlag, for posen ikke skulle dreje sig.

De nyere poser her fyldet væk med der er forsat stof som er formet som en pose / kanal hvor underlaget kan lægges i. På den måde holdes underlag og sovepose samme.

Den måde er mine Big Agnes soveposer lavet, den en uden hætte og den anden med.

Det er mest henvendt til vandring hvor hver gram kan mærkes. På den måde kan der spares en del vægt og den kan pakkes bedre sammen.

Overordnet

 • Vælg sovepose ud fra behov. Du får hvad du betaler for.
 • Vælg fyld i god kvalitet. Er det dun se på Fyldvægt, fyldvolume, og hvor mange fjer der er. Er det fiber, se på prisen, hvordan det er syet.
 • Husk at få den i den rigtig længde og lynlås i den side du gerne vil.
 • Køb et af de store kendte mærker, pris og kvalitet hænger sammen generelt.
 • Skal du vandre tænk meget vægt, kan du klar dig med en letter sovepose, ved at sove med lidt tøj på?

Kan du lide hvad du har læst, kan du læse mine aller bedst råd til at få en god nat i sovepose. Masser af råd og fif til et lettere liv ud og ind af soveposen.

Held og lykke

Erik

Soveposer, her er en del af de soveposer jeg har brugt og bruger

 • Yeti, Passion Three, ultra let sovepose, test
 • Helsport Tempelfjord (dun og syntetisk), min ynglings vintersovepose. (UDEN damspare)
 • Helsport Sveabreen (dun) som sommerpose på vandretur og Skandinavien rundt i kaja
 • Helsport Kvitbreen (dun), som vinter og efterårspose under Skandinavien rundt i kajak og på div. tur. Super pose med fede detaljer som refleks på lynlåsen.
 • Ajungilak, Extrem sovepose (syntetisk),  til minus 50 grader, brugt ved Sirius pose laves ikke mere i den model.
 • Ajungilak kompakt super (syntetisk), brugt i mange år i mit tidligere virke.
 • Fjällräven, Abisko two seasons (syntetisk). Har jeg brugt på Far og datter i Vildmarken og vandretur.
 • Big Agnes, anmeldelse af to soveposer og underlag

Link, til artikler jeg har skrevet om emnet: