![Valg af liggeunderlag til kajak-, kano- cykel-, vinter- og vandreture [Fif og raad] Valg af liggeunderlag til kajak-, kano- cykel-, vinter- og vandreture [Fif og råd] af Erik B. Jørgensen](https://komud.dk/wp-content/uploads/Valg-af-liggeunderlag-til-kajak-kano-cykel-vinter-og-vandreture-Fif-og-raad.jpg)
Blogindlægget er opdateret den 5. marts 2021
Valg af liggeunderlag til sine ture kan være en hel videnskab for mange. Jeg har fået mange spørgsmål om hvilke underlag jeg bruger på mine mange ture og ekspeditioner. Det er der ikke noget simpelt svar på, så jeg vil beskrive min tanker og overvejelser, når jeg skal vælge liggeunderlag og sammensætning af dem.
Det er også stort set umuligt at sige det er det her liggeunderlag du skal vælge/købe, fordi udviklingen går rigtig stærkt. Jeg oplever også at mange liggeunderlags modeller udgår eller får ændringer på sig. Så det er svært at sige det er det her mærke eller modeller der er det bedst. Men jeg kan forklar de valg jeg tager, når jeg skal have et liggeunderlag med på tur, smat hvilke underlag jeg har brugt.
Her er en video hvor jeg forklar mine valg og tanker
Skumunderlag

De gode gammeldags skumunderlag kan jeg ikke undvære, på nogle måder. De er med på næsten alle mine ture. Fordi de bare holder og kan bruges ude ved bålet, i kanoen, i bunden af packraften, mv. det er kun fantasien der sætter grænsen, fordi de stort set ikke kan gå i stykker. Når jeg så skal sove, kan jeg supplere med et oppusteligt underlag.
Skumunderlagt beskytter også mit oppustelige liggeunderlag, giver mere isolering, samt back up, hvis det oppustelige underalg går i stykker.
Jeg har skumunderlag i forskellige størrelser og modeller. Men jeg bruger aldrig et skumunderlag alene, det virker ikke på mig, det var kun da jeg var soldat. Det virker kun hvis man laver bushcraft, hvor man kan supplere med granris og andet isolering under sit skumunderlag.
Det tynde skumunderlag
Det tynde og lette skumunderlag, er super godt til mindre ture, da de ikke er ret store og derfor ikke fylder så meget. Det vil jeg til enhver tid forsvare, ud fra de indledende grunde.
Det jeg tynde skumunderlag jeg bruger mest er:
- Militæres gamle grønne underlag. Der er også andre der laver dem og de kan købes de fleste steder.
Det tykke skumunderlag
På normale vinterture og ture hvor jeg har mere plads som på kanoture og andre ture hvor jeg prioritere mere komfort og isolering, så tager jeg et tykt skumunderlag med. Ved at gå op i en 9-14 mm tykkelse isolere det noget bedre, men fylder også meget mere.
Det jeg fortrækker er:
Vil jeg have et smalere og lidt lettere skumunderlag, så bruger jeg
- ”Asivik UrbanMat 8.0 Reg. Liggeunderlag”, 314 gram (Måk 184/50/0,9 cm).
Det halve skumunderlag
Jeg har faktisk også halve skumunderlag, hvor jeg har taget et tykt skumunderlag og skåret over midt på. Fordi så kan jeg tage et tykt skumunderlag med, med de fordele det har. Men jeg har det kun fra skuldrene til hoften. På den måde fylder det ikke så meget, men jeg kan stort set ikke mærke de steder jeg mangler skumunderlaget under mine oppustelige liggeunderlag.
Det ekstremt tykke skumunderlag
På de mere hardcore vinterekspedtioner på hundeslæde eller snescooter, hvor det bliver mellem minus 30-50 grader. Så bruger jeg et 3 cm tykt ligeunderlag, som ikke kan rulles sammen. Det minder lidt om de store flydemåtter i svømmehalen. Simpelthen fordi vi har brug for det ekstra isolering. Men de er ekstremt dyre ca. 1.200 kr. per styk.
Men skal du på en vintertur mit imellem det hele, kan man også bruge to skumunderlag og et ekstra godt oppusteligt liggeunderlag.
OBS punkter ved skumunderlag
Jeg vælger aldrig æggebakke liggeunderlag til vinter, fordi der så let lægger sig sne og is i hullerne der kan smelte, når jeg sover oven på det. Det er meget lettere at børste sne af et glat underlag, hvis der er kommet sne ind.
Det gode ved et skumunderlag er jeg kan sidder på det hele aften i teltet og først lægge mit oppustelige underlag ud, når jeg skal hvile eller sove. På den måde passer jeg bedre på mit oppustelige liggeunderlag.
Når jeg har mit skumunderlag uden på min rygsæk, så har jeg det altid i en vandtætpose, fordi selv om det ikke suger vand, så kan de blive overraskede våde, og det fugt gider jeg ikke have i teltet.
Oppusteligt underlag

Jeg bruger altid et oppusteligt liggeunderlag på mine ture og ekspeditioner, fordi det giver bare en masse komfort. Jeg har brugt rigtig mange forskellige oppusteligt liggeunderlag og jeg har også ødelagt rigtig mange oppusteligt liggeunderlag, over tid. Både fordi at de var dårlige, men også fordi jeg har brugt dem på lange ekspeditioner.
Jeg må skuffe dig og sige at hvis du køber et oppusteligt liggeunderlag, kan du ikke forvente det holder evigt. Når jeg bruger oppustelige liggeunderlag på lange ekspeditioner, hvor det bruges hverdag i mange døgn. Så har jeg oplevet mange gange at omkring dag 70 går mange oppustelige liggeunderlag i stykker, svejsninger går op, der kommer huller jeg ikke kan finde.
Det sker ikke for mange på mange mindre ture, da liggeunderlaget ikke bruges så hårdt. Det er kun for at sige oppustelige liggeunderlag ikke altid holder.
Jeg har svært ved at anbefale et mærke, eller et bestemt underlag, fordi jeg synes modellerne skifter hele tiden, men du kan se hvad jeg har brugt længere nede.
Hvad går jeg efter
Hvad går jeg efter når jeg vælger oppusteligt underlag? Først ser jeg hvad jeg skal og hvor meget det må veje efter hvad jeg skal lave og hvad jeg skal lave af aktiviteter. Fordi der er forskel på pladsen fra kanotur, vandretur til bikepacking/cykeltur.
Jeg prioritere altid gode liggeunderlag, fordi min søvn er vigtig på lange ture og ekspeditioner.
Hvad jeg på?
- Luftkanaler. Jeg har hafte så mange oppustelige liggeunderlag, jeg synes ikke der er meget forskel på om luftkanalerne er på langs eller tværs.
- Overfladen, nogle oppustelige liggeunderlag er alt for glatte i overfladen så jeg glider rundt på det.
- Larmer underlaget? Nogle oppustelige liggeunderlag har et sølvpapirlag i for ekstra isolering, enkelt modeller larmer helt vildt, når jeg vender mig, det er ikke til at holde ud. Så test det først.
- Ventilen, jeg prøver altid ventilen af, er det let at puste luft ind og få det ud igen. Jeg har oplevet modeller hvor det er overraskede svært at få luften ud igen. Jeg skal også have let ved at lukke luft ud, når jeg skal sove. Fordi når jeg skal sove, vil jeg ofte havde lidt mere luft ud, så det skal være let at regulere selv om jeg ligge på underlaget og i soveposen.
- Svejsningerne. Jeg kikke altid hvor brede svejsningerne er rundt i kanten, jeg kan godt lide at underlagen har over 1 cm svejsningerne, fordi jeg har oplevet så mange lilleunderlag der er blevet utætte her. Desværre er det super svært at vurdere, før underlaget har været brugt længe.
Min oplevelse er at alle de store mærker inden for oppustelige liggeunderlag laver gode underlag. Men alle har også modeller jeg personligt ikke kan se ideen i. Så se dig godt for.
Vandring
På mine vandreture, vælger jeg forskellige liggeunderlagt kombinationer alt efter hvad jeg skal.
Langt og let
Skal jeg vandre langt hvor vægten er vigtig, bruger jeg et skumunderlag og et let oppusteligt liggeunderunderlag (dem med huller i), fordi det er let og giver lidt komfort (f.eks. et JR Gear Zeon Mat Standard)
Få gange tager jeg kun et oppusteligt liggeunderunderlag med, men jeg har det virkeligt svært med at mangle mit skumunderlag, det er gammeldags det ved jeg. Er du letvægtsvandre, så er det løsningen.
Mindre vandreture og mikroeventyr, med mere komfort
På de mindre vandreture og mikroeventyr har jeg et let skumunderlag eller et halvt tykt skumunderlag med, samt et helt klassisk oppustligt liggeunderlag, for mere komfort og isolering, og jeg har ikke noget mod den ekstra vægt, da jeg også ofte har en del kameraudstyr med.
På vinter vandreture, der tager jeg altid et tykt skumunderlag med og et større isoleret oppusteligt liggeunderlag med, for komfort og jeg kan holde varmen.
Grunden til jeg stort set altid har skumunderlag med, er for at beskytte mit oppustelige underlag og jeg kan bruge det ved bålet og andre aktiviteter uden for. (se ovenstående afsnit “skumunderlag“.
Kano- og kajakture
Der er for det meste stor forskel på hvad jeg har med af underlag i kano eller kajak, da der er en del plads forskel.
Kanotur
På kanotur har jeg god plads og vægten kan jeg stort set ikke mærke, på nær hvis der er mange overbæringer. Så jeg har altid et tykt skumunderlag med, fordi jeg kan bruge det i kanoen til knæene, og det giver så meget komfort.
Jeg tager også altid et godt tykt oppusteligt skumunderlag med, fordi jeg vil ligge godt, når der nu er plads. Andre gange har jeg også brugte børnemadrasser, mere om dem senere.
Kajaktur
I kajakken er pladsen ofte lidt mindre, så der tager jeg de løsninger der ikke fylder så meget. Men jeg har forsat et skumunderlag med, her går jeg ned i størelse og ofte et halvt skumunderlag, det kan ligge på dæk, bag på kajakken i en vandtætpose. Samt jeg også et godt oppusteligt skumunderlag
På lange kajakekspeditioner, som “Yukon River, Eventyrlige Yukon” med min kæreste, det havde vi lange og tykke skumunderlag med, fordi det er så lang tid og der var så mange timer i teltet. Her var det også plads til en stor udvendig vandtættaske mit på dobbeltkajakken, uden det gjorder noget for kajakkens egenskaber.
Vinterture
Når vi snakker vinterture, så går jeg efter et oppusteligt liggeunderlag med isolering i, så det har højre R-værdi (isolering).
Det skal også være bredt, omkring de 60 cm eller brede. Det er fordi når jeg sover i 3 soveposer på vinterture, så fylder de noget mere. Er underlagene ikke brede nok, kommer kulden kravlene op langs siderne. Derfor sover jeg også ofte i en Arctic bed, der holder liggeunderlag og soveposer sammen, og ved at sove i den Arctic bed, glider jeg aldrig af underlagene.
Læse mere om Arctic bed: [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture
Hård forst på de lange vinterture, ødelægger de oppustelige liggeunderlag over tid, fordi der kommer is i dem og ventilen fryser, det er hård kost for oppustelige liggeunderlag.
Er jeg på hundeslæde eller snescooterture, så vælger jeg også et endnu større og tykker oppustelige liggeunderlag, for at klare kulde, når jeg kan have det med.
Her er let lille trick hvis du skal lappe underlag om vinteren, da det ikke er lige til i et telt.
Oppustlige liggeunderlag jeg har brugt
Her er nogle af de oppustlige liggeunderlag, jeg har brugt over tid, som også har været gode.:
- Asivik, Airmat3 7.0 XL Primaloft liggeunderlag, 773 gram (Mål: 198/64/7 cm), anmeldelse her!
- ”Comfort”, fra Sea to Summit, 755 gram (Mål 201/64/6,3 cm), anmeldelse her!
- Nemo Astro Insulated (minus 9 til minus 3), 757 gram (Mål: 183/51/6 cm). Har virket fint, har dog haft en hvor ventilen faldt fra hinanden, fik et nyt.
- Therm-A-Rest, Basecamp, Large 1250 gram (Mål 196/63/5 cm). Det har jeg brugt ved Slædepatruljen Sirius og i mange år efterfølgende. Det er nok det underlag der har holdt længst og til mest. Kan fås i 3 størrelser, alle 5 cm tykke. Til den tunge side.
- Insulated Traverse Core Mummy, JR GEAR, 570 gram (Mål: 183/51/9) anmeldelse her!
Let vægt, med hulle oppustlige liggeunderlag
- JR Gear Zeon Mat Standard, 240 gram (Mål 183/51/2,5 cm) anmeldelse her!
- Et let skumunderlag, til oven på et skumunderlag. Brugt under bl.a. “Alaska på tværs”.
Det virkelig tykke oppustlige liggeunderlag
- Asivik, Camp 10.0 Single, 2540 gram (Mål: 198/77/10 cm)
- Et kæmpe luksus underlag, vi brugte under “2. Thule til Thule ekspedition”, hvor vi var på hundeslædeekspedition i 100 dage. Det var suppleret med et 3 cm tykt skumunderlag. Med det var også ned til minus 50 grader. Et godt underlag, men ikke et man lige slæber med.
De liggeunderlag jeg bruge mest nu her kan du se her
Normal madras, børnemadras

På kanotur og shelterture med min datter, har vi også brugt en kombination af de store skumunderlag og så en børnemadras, 1000 gram (Mål 120/60/5 cm). Koster ikke ret meget omkring 125 kr. Dem har jeg fået syet et vandafvisende overtræk til. De kan også tages med til bålet og punktere aldrig. De kan pakkes rimeligt sammen.
Eller man kan skære en stor en til. Det er billigt og godt og let at komme i gang, hvis pladsen ikke gør så meget. Det er også perfekt til shelterture, hvis man har en stor bil og ikke skal slæbe det.
—0—
Jeg håber det giver et indblik i mine valg af liggeunderlag. Som du kan fornemme, så kommer det meget an på hvad jeg skal, hvad jeg ender med at vælge. Nogle gange er det også hvad jeg lige har.
Så forvent ikke du kan købe et underlag til alt. Men køber du et underlag til det du laver mest, så kan du komme med.
Erik
Relateret indlæg
- Andre guider og gode råd
- [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture
- Liggeunderlag, jeg bruger, til friluftsliv (opdateres løbende)
- Gode råd
- Anmeldelser
- Asivik, Airmat3 7.0 XL Primaloft liggeunderlag, 773 gram (Mål: 198/64/7 cm), anmeldelse her!
- ”Comfort”, fra Sea to Summit, 755 gram (Mål 201/64/6,3 cm), anmeldelse her!
- Insulated Traverse Core Mummy, JR GEAR, 570 gram (Mål: 183/51/9) anmeldelse her!
- JR Gear Zeon Mat Standard, 240 gram (Mål 183/51/2,5 cm) anmeldelse her!
- ”Fjällräven, Groud sheet 14 mm”, 470 gram (Mål: 185/60/1,4 cm)., anmeldelse her!
Støt det jeg laver!
Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):
- Outdoor/friluftliv tøj og udstyr
- Bøger
- Elektronik
- De er alle affiliate link. Handler du via et af linkene støtter du mig. Husk dog at tjekke priser. Du kan altid søge direkte i Google, hvis du hellere vil det!
Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Hej Sofie
Umildbart ser det ud til det var et hul/kort slid, der skabte hullet, det er tæt igen.
Mit Asivik, Airmat3 7.0 Primaloft liggeunderlag er fint, det er et pænt stort underlag i telt. Men dejligt at ligge på og dejligt tykt, især i forhold til vægten.
Min andre underlag jeg også er glad for er:
– Sea to Summit, Comfort Light Insulated Sleeping Mat, til mikroeventyr og små ture.
– Comfort Plus Insulated Sleeping Mat, til kold, vinter, eller længere ture, med lidt mere kofort.
Det er helt normalt at et oppustligt liggeunderlag pludseligt står af og får mange huller eller utætheder. Jeg har prøvet det med masser af underlag, ofte omkring de 70 overnatniger.
Der er rigtig mange gode oppustlige underlag der ude, så det er mere til hvad brug du skal have det og hvor stort spænd den skal kunne dække.
Håber du finder det et lækkert underlag.
Erik
Hej Erik.
Kom du frem til en konklusion i forhold til om det var slid eller en fejl, der var skyld i punkteringen i dit Asivik Airmat-underlag? Kunne det lappes?
Har selv været glad for et JR Gear Traverse Core, som dog efter lang tids brug fra den ene dag til den anden blev utæt med 15+ små lækager i limningerne. Så nu er jeg på jagt efter en erstatning og Airmat kunne være et bud.
MVH Sofie
Hej Stefan
Velbekomme. Så dejligt det kan bruges.
På min bikepacking tur her i DK, bruger jeg for tiden et “Comfort Light Insulated Sleeping Mat”, fra Sea to Summit.
Samt en lille side pude lavet af et skumunderlag.
Er det koldt har jeg et lidt tykkere og isolerede med?
Hej Erik
Tak for de mange gode fif og videoer
Jeg er nysgerig på hvilket set op af liggeunderlag du vælger når du skal afsted på dine bikepacking ture i DK
her tænker jeg forår og sommer med andre ord plusgrader :)
Velbekomme
Når du lige spørg så har jeg aldrig haft nogle selvoppustelige underlag.
De gamle Them-a-rest sagde de var. Men de skulle altid havde blæst luft i alligevel.
Så nej jeg har ikke en holdning. Jeg vil dog altid se på vægt, størrelse og holdbarhed.
Hej Erik,
Tak for en fed side, det er meget inspirerende.
Bruger du nogensinde selvoppustelige liggeunderlag – og hvis ikke hvorfor så?
Vh Morten
Hej Flovin
Så er jeg hjemme igen. Det stof jeg bruger normalt er bævernylon, der er let vand- og skidtafvisende. Kan købes i de flest stofbutikker, hvor de også kan give gode råd og evt. forslag til alternativer.
Held og lykke med sy-arbejdet.
Erik
Hej Flovin
Det er Tine, der skriver.
Tak for dine pæne ord. Erik er på ekspedition i Grønland, og er retur til sommer.
Jeg mener, at selve stoffet på madrassen var ret solidt/smudsafvisende i sig selv. Men jeg kan ikke svare dig bedre end det.
Hilsen Tine
Hej Erik,
Tusind tak for din viden. Bruger tit dine videoer, hjemmeside og podcast til hjælp og inspiration.
Vedrørende det vandafvisende overtræk til børnemadras, er det indenfor stoffet eller hvordan? Hvorhenne kan jeg købe sådan et? har prøvet at google det men kan ikke helt finde noget.
V.h
Flovin Mikkelsen