Indlægget er opdateret: 24. april 2020

Valg af liggeunderlag til sine ture kan være en hel videnskab for mange. Jeg har fået mange spørgsmål om hvilke underlag jeg bruger på mine mange ture og ekspeditioner. Det er der ikke noget simpelt svar på, så jeg vil beskrive min valg mere her under.

Det er også stort set umuligt at sige det er det her underlag du skal vælge/købe, fordi udviklingen går rigtig stærkt. Jeg oplever også at mange liggeunderlags modeller udgår eller får ændringer på sig. Så det er svært at sætte mærke eller modelle på. Men jeg kan forklar de valg jeg bruger, når jeg skal have et underlag med på tur.

Her er en video hvor jeg forklar mine valg og tanker

Skumunderlag

De gode gammeldags skumunderlag kan jeg ikke undvære. De er med på næsten alle mine ture. Fordi de bare holder og kan bruges ude ved bålet, i kanoen, i bunden af packraften, mv. det er kun fantasien der sætter grænsen, fordi de stort set ikke kan gå i stykker. Når jeg så skal sove, kan jeg supplere med et oppusteligt underlag.

Jeg har dem i forskellige størrelser. Militæres gamle grønne underlag, er supergode til mindre ture, da de ikke er ret store og derfor ikke fylder så meget. Der er også andre der laver dem og de kan købes de fleste steder.

Dog bruger jeg mest dem der er lidt tykkere og i en god kvalitet. Her er jeg mest glad for to modeller.

Vil du have en smal, så bruger jeg

  • ”Asivik UrbanMat 8.0 Reg. Liggeunderlag” længde 184 cm, brede 50 cm, tykkelse 9 mm.

Skal jeg bruge det brede, som jeg bruger på vinterture, kanoture, også. Der hvor jeg skal bruge meget isolering eller har god plads. Så fortrækker jeg et

  • ”Fjällräven, Groud sheet 14 mm” længde 185 cm, brede 60 cm tykkelse 14 mm.

Jeg elsker det her skumunderlag.

Jeg vælger aldrig æggebakke liggeunderlag til vinter, fordi der så let lægger sig sne i hullerne der kan smelte. Det er meget lettere at børste sne af et glat underlag, hvis der er kommet sne ind.

Det gode ved et skumunderlag er jeg kan sidder på det hele aften i teltet og først lægge mit oppustelige underlag ud, når jeg skal hvile eller sove. På den måde passer jeg bedre på det.

Oppusteligt underlag

Jeg bruger stort set altid et oppusteligt underlag, fordi det giver bare en masse komfort. Men jeg har rigtig mange oppusteligt underlag og jeg har ødelagt rigtig mange oppusteligt underlag.

Jeg har svært ved at anbefale et mærke, eller et bestemt underlag, fordi jeg synes modellerne skifter hele tiden.

 

Hvad går jeg efter

Hvad går jeg efter når jeg vælger oppusteligt underlag? Først ser jeg hvad jeg skal og hvor meget det må veje efter hvad jeg skal lave. Jeg kikker altid på ventiler og svejsningerne, men det er næste umuligt at vurdere, når man står trykt og godt i en butik. Det viser sig først på turen og de virker.

Vandring

Skal jeg vandre langt, har jeg haft mit skumunderlag og let oppusteligt underlag (dem med huller i), fordi det er let og giver lidt komfort. Kan være JR Gear Zeon Mat Standard, se min anmeldelse her, 240 gram (Mål: 183/51/2,5 cm.

Jeg er mere glad et underlag med huller i, end for et tykkere og tyndt underlag, der derimod er kort. Jeg synes jeg triller lidt mere af. Det kunne være et underlag som NeoAir XLite mattress, 230 gram (Mål: 51/119/6,3 cm). Det købte jeg til min datter, men hun triller af, og vil heller ligge på JR Gear Zeon Mat Standard. Men de korte kan være rigtig gode, hvis man virkelig vil være let og kun have det med.

Nogle gange på vinterture har jeg faktisk brugt JR Gear Zeon Mat Standard, oven på et skumunderlag og et andet oppusteligt underlag, fordi det holder en så godt på plads.

Skal jeg på en kort vandretur, så tager jeg et tykkere oppusteligt underlag med, da jeg kan bære det.

Det kan være et Nemo Astro Insulated (minus 9 til minus 3), 757 gram (Mål: 51/183/6 cm). Det er et vinter underlag.

Kano- og kajakture

I Kano kan jeg også have gode underlag med. I kajakken er pladsen ofte lidt mindre, så der tager jeg de løsninger der ikke fylder så meget. Men jeg har forsat et skumunderlag med.

Vinterture

Når vi snakker vinterture, så går jeg efter et oppusteligt underlag med isolering i, gerne lidt bredere. Det er fordi kulden kommer lidt kravlende op og jeg fylder en del mere når jeg sover i 3 soveposer på vinterture.

På vinterture, har jeg haft en del underlag igennem tiderne, rigtig mange af dem har ikke kunne holde. De er punkteret, ødelagt ventilen, og slidt i stykker på lange ture.

Jeg har brugt følgende:

  • Nemo Astro Insulated (minus 9 til minus 3), 757 gram (Mål: 51/183/6 cm). Har virket fint, har dog haft en hvor ventilen faldt fra hinanden (fik et nyt, efter turen).
  • Therm-A-Rest, Basecamp, Large 1250 gram (Mål 196/63/5 cm). Det har jeg brugt ved Slædepatruljen Sirius og i mange år efterfølgende. Det er nok det underlag der har holdt længst og til mest. Kan fås i 3 størrelser, alle 5 cm tykke.
  • Nogle gange på vinterture har jeg faktisk brugt JR Gear Zeon Mat Standard, oven på et skumunderlag og et andet oppusteligt underlag, fordi det holder en så godt på plads.

Nu er jeg ved at teste ny underlag

  • Asivik, Airmat3 7.0 XL Primaloft liggeunderlag, 773 gram (Mål: 198/64/7 cm)
  • Et stort og fyldigt underlag, der er isoleret. Jeg har brugte det på en del mindre ture også en kort vintertur, her punkterede det desværre. Så skal vurdere om det var min fejl eller det allerede er slidt.
  • Asivik, Camp 10.0 Single, 2540 gram (Mål: 198/77/10 cm)
  • Et kæmpe luksus underlag, tænker at prøve det på “2. Thule til Thule ekspedition”, hvor vi har hundeslæde og vil få en masse luksus.

Det jeg er glad for ved Asivik, er deres ventil, den er fed. Den kan vendes, så når der blæses luft ind, render det ikke ud. Samt luften skal ud igen, kan ventilen vendes. Det er smart.

 

Her er let lille trick hvis du skal lappe underlag om vinteren, da det ikke er lige til i et telt.

På store vinterture, bruger jeg ud over liggeunderlag og gode soveposer, et sovepose etui / Arctic Bed, for at holde det hele sammen. Det har jeg skrevet lidt om her:

Jeg er meget konservativ på vinterture, fordi går underlaget i stykker, så er det så surt kun at sove på et skumunderlag. Vinter er også ekstra hårdt ved underlag.

 

Normal madras, børnemadras

På kanotur med min datter, har vi også brugt en kombination af de store skumunderlag og så en børnemadras, 1000 gram (Mål 120/60/5 cm). Koster ikke ret meget omkring 125 kr. Dem har jeg fået syet et vandafvisende overtræk til. De kan også tages med til bålet og punktere aldrig. De kan pakkes rimeligt sammen.

Eller man kan skære en stor en til. Det er billigt og godt og let at komme i gang, hvis pladsen ikke gør så meget.

 

—0—

 

Jeg håber det giver et indblik i mine valg af liggeunderlag. Som du kan fornemme, så kommer det meget an på hvad jeg skal, hvad jeg ender med at vælge. Nogle gange er det også hvad jeg lige har.

Så forvent ikke du kan købe et underlag til alt. Men køber du et underlag til det du laver mest, så kan du komme med.

Erik

Relateret indlæg