Currently set to Index
Currently set to Follow

[Fif og råd] Lag på lag princippet – Hold varmen

Lag på lag princippet af Erik B. Jørgensen, billlede til video

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg om ”lag på lag princippet” også kendt som ”3-lags princippet”.

Jeg viser herunder, hvordan jeg bruger de forskellige lag. Samt du kan læse en udførlig beskrivelse længere ned.

Indholdsfortegnelse

Blogindlægget er opdateret den 6. feb. 2021

Lag på lag princippet/ 3-lags princippet i detaljer

Jeg fortrækker at kalde det ”lag på lag princippet” i stedet for ”3-lags princippet”, fordi det handler ikke om 3 lag, men det handler om at bruge flere lag, for at holde varmen, men også for at du kan regulere din temperatur, ved at tage lag af eller på. Du behøver ikke 3 lag.

På ture og ekspeditioner, vil jeg gerne bruge mange lag for at holde varmen, fordi så kan jeg også lettere regulere temperaturen. Noget andet er når jeg går en tur hjemme, så kan jeg godt tage en stor tung vinterjakke på, fordi jeg skal ikke regulere min varme undervejs.

På tur, er det surt at stå med en stor tung jakke, der er for varm og det er for koldt uden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvad er ”lag på lag princippet”?

Hvad er ”lag på lag princippet”?2022-09-02T12:01:53+02:00

Lag på lag princippet går ud på, at have så meget tøj på, så du kan holde varmen. Men ved at bruge flere lag, får du mere stillestående luft imellem alle lagene der giver ekstra varmen. Men det helt store fordel er at du let kan regulere din temperatur, ved at du kan tage et lag af eller på, for at regulere din temperatur.

Groft sagt kan vi dele lagene op i 3 overordnet grupper af lag, inderlag, mellemlag og yderlag, men du kan godt have flere lag på fra samme gruppe. Derfor kan jeg ikke lide udtrykket ”3-lags princippet”.

 

Billede illustration af lag på lag princippet. 3 forskellige lag, af Erik B. Jørgensen

Lad os se på hvad lagene kan være!

Jeg vil her gå helt ned i detaljen, med de overordnet lag og hvordan jeg bruger dem.

De overordnet lag er:

Inderlag (basislag, inderste lag, første lag)

Lag på lag princippet af Erik B. Jørgensen billede af inderlag, netundertøj

Inderlaget funktion er at transportere sveden væk fra kroppen, isolere og skabe luftlag. Det glæder alle de andre lag også. Lidt mere om svedtransport, isolerende og luft i lagene her:

Svedtransport

Der er super vigtigt at få sveden fra kroppen transporteret væk fra kroppen og ud i nogle andre lag. Fordi fugt afkøler i dig, ved at få sveden ud i yderste lag, afkøler det ikke og er der gode forhold, kan tøjer udlufte så fugten også forsvinder. Ved at vinden tager fugten væk, eller det frysetørre yderst på tøjet som iskrystaller, der kan børstes af.

Isolerende

Alle lagene skal isolere kroppen, så det førte lag isolere også. Der er vi meget forskellige, om vi fortrækker uld eller kunststoffer/syntetiskstof. Det handler mest om hvad du fortrækker og bedst kan lide på din krop. Jeg fortrækker uld.

Luft i lagene

Det der giver varme, er at der kan være luft imellem vores lag, eller i laget. Stillestående luft isolerer fantastisk, samt det vejrer ikke noget. Det kender vi alle når vi er i solen en varm dag, så følges det varmt selv om vi sveder, men kommer der en vind og skifter luften omkring huden og trækker fugten væk, så følges det køligt.

Derfor er det så vigtigt at det inderste lag holder på luften og sender fugten ud til yderste lag, så udskiftning af luften og fugten, sker lagt fra kroppen.

Jeg elsker personligt uld, det transportere fugten fint, men det isolerer også når det er fugtigt. Men skal jeg have mere end 2 lag på, så fortrækker jeg at bruge netundertøj. Inderst på kroppen.

Netundertøj kan fås i både uld og kunststof, jeg fortrækker uld. Netundertøj er tøj der har en masse huller, i hullerne kan der stå stillestående luft, der isolerer helt vildt godt, samt det transporter sveden super effektivt til næste lag, og væk fra kroppen.

Mere information og anmeldelser af netundertøj kan du se her:

Inderlag er selvfølgelig også

Inderlag er selvfølgelig også underbukser, en t-shirt inderst på kroppen (jeg fortrækker netundertøjen) eller det første par sokker, handsker, mv. For alle lag glæder lag på lag princippet også.

Et andet eksempler er jeg f.eks. bruger håndledsvarmer, når det er rigtig koldt, for at få et ekstra lag, ved håndledet. Se mere her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Mellemlag (anden lag)

Lag på lag princippet af Erik B. Jørgensen billede af mellemlag, uld

Billede af Erik B. Jørgensen med is i skægget under "2. Thule til Thule ekspedition" Mellemlaget er laget der skal tag sveden og sende det videre ud ad, men mest af alt isolere din krop. Mellemlaget kan godt bestå af mere end et lag, når det er rigtig koldt. Både ved Slædepatruljen Sirius og på mine mange mere ekstreme vinterekspeditioner, kan der i lange perioder være under minus 40 grader og helt ned til under minus 50 grader. Så kan jeg ofte have 4 eller 5 lage på og der ved 2-3 mellemlag.

Mellemlag bruger jeg mest uldundertøj i forskellige former.

Første mellemlag

Jeg har uldundertøj i forskellige tykkelser, helt tynde modeller og lidt grovere modeller. Alt efter om jeg er på vinterekspedition, eller på en tur herhjemme om vinteren. Det lag suger fugten fra det inderstlag, ofte netundertøjet ud i mellemlaget.  Mellemlaget bliver ofte fugtigt af sved, men det sender også sveden udad, så længe jeg søgere for at mit yderlag kan udlufte. Det er derfor jeg fortrækker uld, da det varmer og isolere godt, selv om det er fugtigt.

Her er nogle eksempler på hvad jeg bruger og har anmeldt:

 

Et eksempel på inderlag og mellemlag smelter sammen

Anden mellemlag

Er det meget koldt, kan jeg godt tage et anden mellemlag på. Den kan være endnu et lag langtundetøj. Det kan også være en tykkere trøje. På vinter ekspeditioner kan det være en fleecetrøje, eller en striktrøje, jeg har en i moskusokse uld. Det kan også være et lag netundertøj bare i mere grov form

På nogle af mine ture, kan det også være en dunjakke jeg tager på under jakken. Dog er en dunjakke ikke så god, hvis den bliver fyldt med fugt.

Husk et mellemlag, kan lynhurtigt blive yderlag, hvis du sveder og tager dit yderlag af, for at lufte ud.

Bliver det ekstremt koldt, kan det være du har brug for et tredje og fjerde mellemlag. Men på et tidspunkt hjælper flere lag ikke.

Eksempler på anden mellemlag. Husk det kan i mange tilfælde også være et ekstra lag fra første mellemlag.

På benene kan det være svært at regulere i løbet af dagen, da jeg så skal have mine støvler af. Derfor fortrækker jeg bukser, der har udluftnings muligheder i yderlaget. Det er sjældent jeg har behov for at regulere lagene på benene, jeg kan nøjes med at regulere på overkroppen. Men når det bliver rigtig koldt, så har jeg fleccebukser, jeg kan tage af og på, uden at skal have støvlerne af, smart ikke.

Husk det samme gælder for sokker, her bruger jeg en tykkere uldsok som mellemlag, men mere om sokker og sammensætning af dem her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Yderlag (yderste lag, tredje lag)

Lag på lag princippet af Erik B. Jørgensen billede af yderlag, jakke og bukser

Yderlaget er som det siger sig selv det yderste lag. Yderlaget er for mig, et produkt som er lavet til at være yderst, som en skaljakke eller løbe jakke. Det kan du godt blive mellemlaget i perioder hvor du skal lufte ud, eller der er ikke er vind.

Det er f.eks.

 • Jakke i bomuld, til vinterture
 • Skaljakke, når det er mere vådt.
 • Løbejakke eller en anden form for tynd jakke, noget jeg altid har med
 • Dunjakke
 • Mellemlag, for at få luft ind og udskiftning af luft og trække fugten ud.

Yderlaget funktion er i min verden at holde vejret og dens elementer ude, så jeg kan være beskyttet.

På vinterture bruger jeg helst en bomuldsjakke, fordi den holder vinden ude, så alle min luftlag, kan stå stille og isolere mig. Men bomulden tillader min sved at transportere sig helt ud igennem bomulden, hvor den frysetørre væk. Når det er rigtig koldt, så sidder der også nogle gang islag på indersiden af jakke, men det er vilkårene.

En skaljakke, bruger jeg altid herhjemme, da vi har så meget fugt og en bomuldsjakke gider jeg ikke slæbe på. Jeg har brug for en regnjakke. En skaljakke er super dårlig til at sende nok fugt ud, så der er dårlig på vinterture. På nær hvis den kan lukkes op under armene og mange steder, så der kan luftes ud.

Uanset om et er vinterture eller en tur herhjemme, så har jeg altid en løbejakke/tynd jakke med. Fordi den er genial til at tag vinden, lukke fugt og den vejr ikke meget.Så er der godt vejr og ikke meget vind, så er løbejakke nok, til mine mellemlag kan fungere og arbejde som de skal.

Er det ekstremt koldt, eller i jeg skal arbejde i lejren om morgen eller når jeg kommer frem, så kan jeg bruge en dunjakke som yderlag. På vinterekspeditioner, tager jeg bare dunjakke ud over min jakke, det er bare et ekstra lag.

På ture herhjemme har jeg altid en let dunjakke med som ekstra varmelag i lejren. Da den ikke vejr ret meget. Jeg ikke tage en fleecetrøje med. Er det meget koldt kan jeg gå med min dunjakke under min skaljakke. Dog er en dunjakke ikke særlig god til at håndtere fugt og jeg skal undgå at det bliver meget fugtig.

Hvis jeg virkelig har det varmt, så smider jeg alle jakker og lad en trøje eller striktøje være yderlag i en periode, så fugten virkelig kan komme ud, selv om det er lidt køligere, da der kommer lidt mere luftgennemstrømning.

Lidt indlæg jeg skrevet der omhandler yderlag:

Bukser er også yderlag

Herhjemme brugte jeg bomuldsbukser og har selvfølgelig også skalbukser/regnbukser med, jeg gider ikke være våd af regn mere.

På vinterture har jeg stort set altid skalbukser på, fordi jeg ligger meget i sneen på knæ og ordner ting, og der er mere fugt omkring fødderne. Så der fortrækker jeg et vandtæt lag. Jeg sveder ikke så meget på benene, som på overkroppen. Bomuldsbukser kan også fungere, og der findes mange gode modeller, jeg fortrækker bare skalbukser.

Jeg har også løbebukser med, som er lavet til lange shorts, som kan bruges som yderlag og mellemlag, se mere herunder.

Anmeldelser af bukser, til yderlag

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lag på lag princippet gælder alle steder

Husk samme princip gælder alle steder, her lidt indlæg om steder du kan bruge lag på lag princippet:

Jeg håber det indlæg har givet dig en god forståelse for ”lag på lag princippet” og du hjælper mig med at begrave udtrykket ”3-lags princippet”.

God fornøjelse. Jeg håber du får lettere ved at holde varmen.

Erik

Blogindlægget er opdateret den 6. feb. 2021

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lag på lag princippet, striktrøje med frost på, ved hundeslæden under "2. Thule til Thule ekspedition"

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

2 kommentarer

 1. Erik B. Jørgensen 13. februar 2018 af 10:10

  Dejligt at høre du kan bruge det hele Lasse. Velbekomme :-)

 2. Lasse Hostrup 13. februar 2018 af 10:06

  Super gode råd! Ville bare ønske jeg havde fundet din side før nu, det kunne have sparet mig en god slat penge og helt sikkert også noget vægt på mine tidligere vandreture.
  Tak for alle de gode videoer, og hav en god dag :)

Læg en kommentar

Go to Top