Currently set to Index
Currently set to Follow

Sådan kommer du i gang med friluftsliv og overnatning i det fri [Fif og råd]

Jeg får ofte spørgsmål fra personer der ønsker at komme i gang med helt basis friluftsliv. Det helt store spørgsmål der går igen er, ”Hvordan kommer jeg i gang”. Det vil jeg prøve at svare lidt på her under:

Indholdsfortegnelse

Overordnet ”Hvordan kommer jeg i gang med friluftsliv”

Kort sagt, bare gøre det! Der kan hurtigt komme så mange tanker og meninger i vejen for at komme i gang. Ønsker du at komme i gang, så tag din jakke på og det fodtøj du har og start med at gå en tur. Så er du i gang. Derfra kan du få erfaringer og udvide med overnatning, madlavning og til sidst længere ture. Det hele handler om tag et skridt af gange.

Vil du ud og sove for første gang i dit liv, så gør det. Tage noget mad med hjemme fra, så du kun skal koncentrer dig om, at være ude og overnatte. Næste gang du tager ud og overnatte, så kan du også lave mad. Lad vær med at tro du kan alt fra en start. Øv dig på en masse mikroeventyr!

Det er IKKE noget rigtig eller forkert i friluftsliv, du skal finde dine ønsker og passion i det. Det kan du kun finde ved at prøve det forskellige af i dit tempo.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvad er et mikroeventyr?2023-12-29T19:26:12+02:00

Et mikroeventyr er en kort tur, fra et par timer op til 3 dage. Det kan være at gå en ny rute, gå på opdagelse i skoven, se på fugle, der er ikke noget rigtig eller forkert. For mig er det at drage ud i vores nature og tage en til to overnatninger, på vandretur, cykeltur, kanotur, kajaktur, packrafttur, eller hvad jeg kan finde på og passer bedst til det enkelte mikroeventyr. Det giver små afbræk i hverdagen, mulighed for at bruge min færdigheder og teste mit udstyr. Men først og fremmest handler det om at dyrke min passion, og få de store eventyr i det små, fra få timer til nogle dage!

Fakta: begrebet mikroeventyr/microadventure begrebet blev startede af den Engelske eventyrer Alastair Humphreys.

Udstyr, til ”nybegynder”

Noget jeg oplever mange går op i og der stopper dem i at komme godt i gang med friluftsliv/outdoorliv, er man vil have eller forventer man skal have det helt rigtige og dyre friluftsudstyr.

Du behøver intet udstyr før du starter. Brug det du ikke til at komme i gang. Det kræver ikke det hele rigtig og helt nye udstyr at bruge vores natur og dyrke friluftsliv. Brug det udstyr du har, prøv det af og er det noget for dig kan du købe bedre og bedre udstyr.

Du kan let tage på tur i et par sko eller støvler, du bruger i hverdagen. Du kan nok finde lidt ældre tøj, som du kan tage på og der må blive lidt beskidt og evt. lugte af bål.

De første vandreture kan du gå men den rygsæk eller taske du har i forvejen, eller låne en.

Vil du overnatte i et shelter for første gang og ikke har underlag og soveposer. Så er det bare at finde en madras, dyne og hovedpude frem. Så må du tage det ældste sengetøj med, da det nok bliver lidt beskidt.. Bliver du glad for at sove ude, kan du begynde at investere i udstyr.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tøj til en start

Alt de fleste mennesker, tager ikke på lange ture og ekspeditioner som jeg gør. Så er udstyr ”kun” til mindre ture, behøver du ikke det dyreste. Der findes udmærket udstyr til ok penge, til en start.

Bukser kan du finde brugt, eller se på arbejdesbukser i en trælast, de har mange lommer og er ofte billigere end outdoortøj. Militær overskudslager har ofte godt og solidt udstyr til en lav pris, hvis du kan leve med farverne.

Når du så har fået erfaringer og set hvor meget du kommer af sted, kan du købe dyre og bedre udstyr.

Husk det der gør en god tur er oplevelserne, du er mæt og varm. Så husk regntøj, varmt tøj og godt med mad, de første gange.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Alene eller med andre

Det er helt op til en selv om man tager på tur alene eller med andre. Det er muligt at tage på tur selv, også som pige/dame. Så længe du tager nogle overnatningspladser eller friteltnings steder, du har for dig selv og ligger øde, så har jeg aldrig hørt der er sket noget. De helt store lejrpladser, nær byerne, kan der let være en større gruppe der holder sammenkomst/fest, der er der ingen grund til at være alene.

At tage på tur med andre, kan være fantastisk. Du kan dele oplevelserne med andre, eller lære af mere erfarende folk. Du kan også let tage på tur med børn. Bare husk at skrue ambitionerne ned, så du har overskud til at lave en god tur for børnene.

Jeg fortrækker selv at tage på tur alene eller med få personer. Det er stort set kun min datter, kæreste og nogle få venner, jeg tager på tur af. Fordi jeg får mest energi og oplevelser ud af at være alene. Men igen der er ikke noget rigtig eller forkert, find ud af hvad du fortrækker.

Mangler ud nogle at rejse med, så er forskellige Facebookgrupper og forum/hjemmeside hvor der er formidles kontakter eller udbydes ture, med guide.

  • Friluftsbladet ”Opdag Verden” (Eventyrsport), har et forum/mødested, hvor de udbyder fælles tur. Koster et lille beløb, til den person der guider og planlagt det hele. KRÆVER MEDLEMSKAB!
  • Outsite.dk, forum/forening, de har også en række fælleture og man kan søge på en rejsemakker. Ture koster også penge.
  • Facebook, er der mange gruppe, søg bl.a. på ”Friluftsliv”, mange grupper der hedder ”For os der bruger”, så der kan du også finde nogle og tag på tur med.
  • Lokalt er der også muligheder. Undersøg hvad der er af grupper og foreninger.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Overnatnings steder i det fri

Vil du gerne finde overnatningssteder i det fri, når du skal på tur, så er det super let.

Du kan let få et overblik på Naturstyrelsens hjemmeside ”udinaturen.dk” her kan du se overnatningspladser, ruter og seværdigheder. Når du skal finde overnatningssteder, kan du se ”Fri teltningsområder”, ”Stor lejrpladser” og ”Små lejrpladser”. På den måde kan du let få et overblik over hvor det er muligt at sove, i det område du vil til. Vil du sove i skovene med ”Fri teltningsområder” kan du læse reglerne her på Naturstyrelses hjemmeside!

På samme side hos Naturstyrelses hjemmeside, er der et super overblik regler og overnatnings muligheder her: Overnatning

Du kan også hente appen ”Shelter”, de køre dataerne fra ”Ud i Naturen” over, til et let overblik når du er på farten.

Hjemmesider og apps til at se efter overnatningssteder jeg bruger:

  • Ud i naturen”, det er naturstyrelses hjemmeside, hvor du kan se mange af de primitive overnatningssteder i Danmark, som teltpladser, shelters og friteltnings områder. (Desværre er deres side blevet endnu dårlige efter nyt design. De mangler pladser og har ikke ret mange ruter, så stol IKKE på du finder alt der inde)
  • Friluftsguiden.dk er siden der har mange ruter og overnatningspladser og har overtaget pladsen fra udinaturen.dk. Det er et gammelt design, men du kan finde meget godt information der inden.
  • Hej Camp” en hjemmeside der prøver at samle private og offentlige overnatningspladser, som ”Ud i naturen”. Jeg bruger den ikke, da jeg meget sjældent bruger private pladser.
  • Shelter” app, en smart app der samle overnatningsstederne fra ”Ud i naturen” på en let og overskuelig måde, både til der hjemme og på farten. (Der er dog små fejl i en lille del af data).
  • Brug min baghave” en fin hjemmeside eller app, hvor du kan finde private baghave, du må overnatte i telt, eller deres shelter.

Du kan se endnu her i mit indlæg om gode apps, til Frilufsliv: God apps til friluftsliv/outdoor [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Overnatning på stranden

Du må også overnatte på vores strande, dog ikke i telt o.lign. reglerne siger:

Naturbeskyttelsesloven § 22

  1. § 22

Strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning på arealer mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation, der ikke er domineret af salttålende planter eller anden strandbredsvegetation. Adgang sker på eget ansvar. Det er tilladt kortvarigt at have en båd uden motor liggende på strandbredden. I perioden 1. april-30. september skal hunde føres i snor. Hunde skal altid føres i snor, hvor der er græssende husdyr. I perioden 1. september-31. maj er ridning tilladt på den ubevoksede strandbred og direkte ned dertil, hvis der er lovlig adgang til stranden.

Citat fra Miljø- og Fødevareministeriet

Ved ”kortvarigt ophold” i naturbeskyttelseslovens § 22, stk. 1 forstås i praksis almindeligvis et ophold, der ikke varer længere end en ”dag”. Det kortvarige ophold må godt finde sted i nattetimerne. Det er ikke tilladt at opstille telt o. lign., jf. adgangsbekendtgørelsens § 28, stk. 1 nr. 8.

Det er ikke nærmere defineret i loven eller bekendtgørelsen, hvad der skal forstås ved “telt o. lign.” Loven er blevet skærpet fra at indeholde et forbud mod at opstille telte til det nuværende forbud mod telt o. lign. for at undgå opstilling af bivuakker. Det har dog ikke været hensigten med ændringen at forhindre, at f.eks. nogle få langtursroere kan etablere beskedne ly, hvorunder der kan overnattes. Et ly må ikke have en fremtræden eller størrelse, der gør det naturligt at sammenligne det med et telt. Hvis der måtte opstå diskussion med ejeren af et areal om, hvorvidt et etableret ly er teltlignende eller ej, følger det af bestemmelsen i bekendtgørelsens § 25, stk. 1, at man skal rette sig efter ejerens anvisninger.

Det er ikke tilladt at campere, da campering efter campingreglementet (BEK nr. 844 af 30/06/2010) alene kan ske på de dertil indrettede campingpladser.

Du kan også læse mere om hvad du må på stranden her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Kort

Når du skal på tur, er det rart at kunne finde vej. I dag har vores mobil alt, hvad vi skal bruge. Men det kan også være rart med nogle fysisk kort.

Skal du på tur i en af vores statsskove, er der altid en brochurer over skoven og området. De kan findes ved adgang vej til områderne, i de små stander. Men du kan ikke være sikker på der er nogen, så det er kun rart hvis de er der. Men søg på Google, på det område du vil til, så finder du brochurerne online, så kan du printe dem, eller havde dem på din telefon.

Du kan også købe kort over områder forskellige steder, f.eks. ved ”Nordisk Korthandel” både til Danmark og andre lande. Ofte kan du også få kort og brochurer, hvis du besøger det lokale turistkontor.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Apps og sidder du kan bruge på din telefon

  • Google map, app
    • Kan altid bruges, især i med ”satellit kort”. Men det er ikke de bedste kort.
  • Topo GPS, app
    • Denne app, har rigtig gode ”Topo” over Danmark, hvor du kan se små stier og mange detaljer. Det er kort der er rar at se på. Kan helt klart anbefales.
  • Shelter, app
    • Som nævnt tidligere kan du se overnatningssteder i det fri her. Du kan også grov navigere på deres kort. Dog har den ikke så fint kort som ”Topo GPS”.

Husk der er rigtig mange andre gode apps du kan hente, som fulgebøger, fuglekald, stjernehimlen, plant genkedelse app, og mange flere du kan få glæde af på tur.

Se mit indlæg om apps her: God apps til friluftsliv/outdoor [Fif og råd]

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Kom ud hjemmeside, masser af råd

Jeg håber mine gode råd her over kan få dig godt i gang.

Her på mine hjemmeside ”Kom ud” kan du finde et af gode råd og fif og masse af inspiration. Bare brug søgefeltet, så finder du en masse hjælp.

Jeg har bl.a. lavet en masse artikler om:

Valg af …”, her fortæller jeg om hvad jeg lægger vægt på, f.eks.

Gode råd og Fif”, her giver jeg mine erfaringer videre. Så du ikke selv skal opfinde den dybe tallerken igen, f.eks.

Mirkoeventyr”, her laver jeg små videoer og beskrivelser af mine egene små mikroeventyr. Håber det kan inspirer dig.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Sådan kunne jeg blive ved, man du kan selv søge rundt, jeg håber du finder en masse god viden.

Indlægget er opdateret: 1. februar 2024

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

Læg en kommentar

Go to Top