I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om noget af det grej og udstyr jeg har med under “Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta”. Jeg kommer ikke med en hel pakkeliste, fordi jeg mener man selv skal lære at tage stilling til hvad man har med, samt træne sine færdighed og viden på mindre ture.
Du kan få mine bedste fif og råd til at lave din egen pakkeliste her:
Dog er der en del grej og udstyr jeg gerne lige vil nævne, da det logisk at tage med, samt jeg oplever mange spørg om de her ting.
God fornøjelse
Indholdsfortegnelse
Skaltøj
Jeg har igennem min forberedelser set på nyt skaltøj, da mit gamle mellem skaltøj er slidt op, og mit ultra lette regntøj*/skaltøj til vandreture, er for tyndt til en vintertur. Samt mit skaltøj, jeg har brugte på hundeslædeekspedition, under “2. Thule til Thule ekspedition“, (og bukser på mange indlandsiskrydsninger) er super godt, men er for tungt, i forhold til hvad jeg kan få i dag.
Skaltøj, mellem, som er slidt op
Det er det sæt jeg havde under “Alaska på tværs” og som jeg har brugt når det skulle bruges skaltøj der var solidt. Sættet er nu slidt op og det er udgået.
Anmeldelse af Skaltøj, Tierra Pamir Pant og Roc Blanc Jacket M (jakke og bukser)
Skaltøj der er som en kampvogn
- Skalbukser
- Klättermusen Men’s Freke 2.0 Salopette Regular, Klättermusen.com, vejrer ca.1450 gram
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
- Skaljakke
- Klättermusen, Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket, Klättermusen.com, vejrer ca. 1135 gram
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
- Klättermusen, Brede 2.0 Men’s Expedition Jacket, Klättermusen.com, vejrer ca. 1135 gram
- Klättermusen Men’s Freke 2.0 Salopette Regular, Klättermusen.com, vejrer ca.1450 gram
Se mere om alt mit regntøj og skaltøj her:
Mit skal tøj til Skieventyr i Nordnorge
Som afløsning til mit tidligere mellem skaltøj gik jeg igen på jagt og endt op med tre mærker, Tierra igen, Klättermusen og Carinthia, der alle havde sæt som jeg synes så godt ud. Især skalbukserne, skal gå højt op, så jeg undgår træk, og skal have seler. Jakke skal være stor, god hætte og gerne god udluftning, men vægten må ikke blive alt for høj, fordi jakke kommer mest til at ligge i pulken, da jeg går mest i bomuldsjakke eller løbejakke.
Carinthia var det først sæt ude, da jeg ikke var vild med lynlåsene, var i plastik og jeg ikke har andet af mærket. Havde også et sæt i hånden men fik mig ikke helt overbevist.
Både Tierra og Klättermusen sættene var virkelig lækker, og begge mærker har levet med det andet tøj, jeg har fra dem. Så er jeg som alle andre, så er det prisen og vigtig og de små detaljer. Så jeg endt med det her mellem skaltøj sæt fra Klättermusen, som jeg glæder mig meget til at bruge på turen.
- Klättermusen Skade 2.0 Salopette, klättermusen.com ca. 822 gram
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
- Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket, klättermusen.com 624 gram
- Se dem også her: Friluftslageret her. De har prisgaranti!
Her lidt mere information om de sæt jeg også så på.
- Tierra sæt
- Carinthia sæt
Nu må jeg ud og se, om det lever helt op til forventningerne. Det vender jeg retur med.
Bomuldsjakke
Som altid på mine vinterture/ekspeditioner skal jeg have en bomuldsjakke med, da bomuld er virkelig godt at gå i, på vinterfjeldet, når det er koldt, da svenden kan komme ud og frysetørre. Mere om mine takker om bomuldsjakker her:
Igen kommer jeg til at bruge min gamle (er på min anden jakke) og er pænt trist over jakke er udgået.
- Klättermusen, Rimfaxe bomuldsjakke (er desværre udgået)
Let jakke/Løbejakke
Ud over en god skaljakke og bomuldsjakke, skal jeg have en let jakke/løbejakke, til de stille dage, da de andre jakker er for varme. En let jakke, skal bare tag vinden, og tillade mig at svede og få sveden væk fra kroppen. Mere om mine tanker her:
Jeg tager en af mine ældre lette jakker med, selv om den er godt slidt, men det er skøn, men desværre også udgået:
- Tierra, Scirocco Hood Jacket
- Mere om den her: Let jakke, Scirocco Hood Jacket fra Tierra, anmeldelse
Soveposer
Jeg skal på denne tur teste en helt ny sovepose fra Nordisk, som forsat er under udvikling, under navnet ”Sirius”. Det bliver en ”ekstrem” sovepose, til kraftig kulde. Samt den får en helt ny slags stof, som er vandtæt, selv om det føles lige så tyndt som stoffet i en normal sovepose. De overvejer om den skal være fuldstændig vandtæt, så lynlås og alt er vandtæt, det er den her ikke endnu. Soveposen har central/midte lynlås, så den har mindre varmetab. Den her to lynlåser i siden, så man kan side i soveposen og læse. Forvent det er en sovepose, som først kommer om et godt stykke tid. Mere om den sovepose senere.
I sovepose har jeg en lækker varm inderpose/lagenpose, den her:
Soveposer og nogle af liggeunderlagene har jeg i min ”Arctic Bed”, mere om den her:
Her kan du se min bedst råd til at holde varmen i soveposen:
Du kan også se alle mine soveposer og min bedst råd og fif til at vælge din sovepose:
Liggeunderlag under turen
Jeg kommer til at have tre liggeunderlag med på turen, lidt luksus, men giver så meget beskyttelse mod kulden.
Jeg har hele to vinter-skumunderlag. Ground Sheet 14 mm, fra Fjällräven, med. Et jeg bruger løst, som jeg lægger ind i teltet, under den ”Arctic Bed, som ekstra isolering og beskyttelse mod sne og smelte vand. Lidt som vi havde nogle 3 cm tykke skumunderlag til samme formål ved Slædepatruljen Sirius.
Jeg har også et vinter-skumunderlag. Ground Sheet 14 mm, fra Fjällräven, nederst inde i den ”Arctic Bed”, før mit oppustelige liggerunderlag kommer. Se anmeldelse af mit skumunderlag her, har brugt det i mange år nu. I hver tilfald siden 2007:
Oven på det har jeg valgt et nyt oppusteligt liggeunderlag, jeg glæder mig til at testet er det her:
Anmeldelse kommer efterturen, når det er testet godt.
Se mine overordnet tanker omkring valg af liggerunderlag her:
Handsker/luffer på min tur
Jeg har en lang række handsker med på ture, fra tynd inderhandsker til store yderhandsker og håndledsvarmer.
Her er nogle af dem jeg har med:
- Trefinger handske: Army Leather Heli Ski Glove, fra Hestra (se dem her ved Friluftslageret)
- Anmeldelse her: Handske, Army Leather Heli Ski 3-Finger fra Hestra [Anmeldelse]
- Luffer: Army Leather Extreme Mitt, fra Hestra (se dem her ved Friluftslageret)
- Inderhandsker i fleece fra forskellige mærker
Mere om de overordnet tanker om håndledsvarmer og handsker her:
Telt
Der skal også et godt telt med. Men jeg har faktisk ikke være på en længere vintertur alene. Det har altid været kortere tur, eller i godt selskab med andre. Så mit elskede vintertelt, Svalbard 6 Camp, fra Helsport, er for stort og klodset, til denne tur, mere om det her: Anmeldelse af teltet Svalbard 6 Camp, Helsport
Heldigvis kommer Nordisk med et nyt 4 sæsoners telt nu her, et 3 personers telt, på ca. 4 kilo. Perfekt størrelse til en på vinterfjeldet. Jeg har selv givet nogle input til det, som er blevet hørt, andre er ikke. Så jeg er nysgerrig på det, og er tryg nok med at tage det med, uden den store test, da Nordisk har leveret på de andre telte jeg har fra dem. Det bliver dette telt:
- Seiland 3 SP, fra Nordisk(Tunneltelt) (ikke på deres hjemmeside endnu)
Jeg vender også retur med meget mere om dette telt senere.
Du kan læse meget mere om min tanker om valg af telt her:
Jeg har også forbedret mit telt til vinterbrug, ved at lave stort tørrenet til det, sætter andre farve snor i lynlåsene og stropper i hjørnerne til ski og skistav. Se det her:
Husk:
Pulk
Pulk var der ikke store tanker, jeg har verdens vildeste og lækre pulk, så den skal selvfølgelig med. Her også gamle ”Pariser” pulk i plastik, Fjellpulken plastik pulk og en i glasfiber. Men når jeg har vildt grej, skal det også bruges. Så bruger den her pulk.
- Acapulka, Model, ARCTIC CHALLENGE 230, acapulka.com, Mål 230×63 cm, ca. 7,5 kilo
De laver mega fede pulke, med er umulige at skrive/handle med og få svar. Så kommer nok ikke til at handle meget mere med dem igen. Da jeg skulle vente 4 måneder på svar på en reservedel.
Ski, støvler, binderinge, mv.
Jeg bruger lidt forskellig ski og udstyr og jeg har haft/har meget, men alligevel har jeg ikke test vildt meget, da det holder mange år. Men her lidt mere om hvad jeg bruger her på turen.
Ski, fjeldski
De fjeldski jeg kommer til at bruge er: Åsnes, Falketind 62 Xplore, asnes.com
Andre ski jeg har brugt
- Åsnes, Ammundsen BC, asnes.com og har dem forsat
- Andre ski jeg har brugt er Madshus Glittertind Ski og Fischer E99 og E109 Tour
Fjeldskien bruger jeg altid med fæller på, halv og helfæller, når det er med pulk, så jeg kan stå fast og jeg ikke skal smøre.
Skistøvler til fjeldski
Sidste år er jeg skifte til Lundhags, Guide Expedition BC. De har været på uge lange vinterture, men ikke testet på de lange ture endnu, men de lover godt. Især deres udtagelig inderstøvle/fór:
Før har jeg brugt:
Mærket Alfa, og modellen Skarvet BC (udgået), jeg har elsket de støvler. Desværre er deres ny model, Skarvet Advance GTX M ødelagt af en hård plastik hæl, som alle jeg kender der bruger dem, giver akillessene problemer, fordi hælkappen trykker. Så de er lagt væk, og det glæder mange af deres modeller. Deres gamle model har jeg gået mange Indlandsis krydsninger, Grønland i og “1. Thule til Thule ekspedition“.
Bindinger til fjeldski
Bindingen til mine fjeldski, jeg har brugt siden 2007 er:
- Rottefella, NNN BC Manuell
Er nu afløst eller mere omdøbt til: Rottefella Backcountry Magnum manual, rottefella.com De har virket uden problemer siden 2007, for mig og alle de deltager jeg har haft med over den Grønlandske Indlandsis.
Men undersøg markedet, det er udstyr jeg har haft i mange år, så der sker hele tiden noget nyt. Husk hvis I skal flere på tur, at det er smart at have de samme bindinger, osv. så man kan bruge de samme reservedele.
Fæller både kort og lang, til fjeldski
Fæller har jeg de fæller som skimærkerne anbefaler, og de lange fæller skærer jeg til, da de kommer i rå længder. Skære dem ca. 15-20 cm fra bunden af skiene. Samt jeg vælger brede, lidt mindre end skiene. Halvfællerne, køber jeg dem der passer til mine skiens monteringssystem, som for mit vedkommen er Åsnes, og jeg har både ski til deres 35 mm og 45 mm system, asnes.com. Jeg har haft mange forskellige, da de ænder navn og model ofte, med de er alle fra mærket: Colltex
Her kan du se alle Åsnes fæller til deres ski: Skifæller, asnes.com
Husk også ekstra fælle-lim på ture, hvis de falder af. Fællelimen skal være varm, før den virker. Har vi problemer med en fælle, tager vi den ofte af og tørre den i teltet i tørrenette og får den sat ordentlig på igen, ofte med lidt ny fællelim. Falder de af i løbet af dagen, er det ofte svært at få på igen, her sætter jeg ofte en reserve på, til om aften, jeg kan få styr på det hele.
Brænder
Brænder i mit telt og til at smelte sne til vand og lave mine mad, bliver igen igen MSR, Dragon fly
Mere i min gamle anmeldelse her:
De virker bare til vinterture, de er lette at regulere i styrke, dog larmer de, men det gør mig ikke så meget. De har virket og være brugt på alle Indlandsiskrydsninger på Grønland, “1. Thule til Thule ekspedition“, “3. Thule til Thule ekspedition“, samt mange af mine egne mindre vinterture. Jeg er også glad for Primus brænder, dog har jeg haft sod problemer under minus 30 grader, så dem bruger jeg ikke så ofte på de store vinterture.
Jeg har også testet MSR, Wisperlight som Slædepatruljen Sirius bruger i dag. Da jeg var der kørt vi med gamle dags Primus petroleums brænder. Det køre også godt og larmer slet ikke, men det er meget svær at regulere, og jeg synes den derfor bruger for meget brændstof.
På turen bruger jeg rensebenzin til brænderne.
Mere om min tanker, råd og fif om brænder her:
Håber denne oversigt giver et lille indblik i noget af det udstyr jeg bruger på denne tur, og det giver mening hvorfor jeg ikke vil dele hele pakkelister, der skal du selv ud og lære, øve dig og lave dine egne pakkelister.
Du kan se mere om min træning, mad og tanker bag turen her:
God fornøjelse
Erik
Relateret indlæg
- Pakkelister til friluftsture, sådan laver du din egen [Fif og råd]
- Valg af brænder til friluftsture
- Valg af regntøj/skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd]
- Valg af vinterjakke/anorak – bomuld eller gore-tex? og andre tanker [Fif og råd] (anmeldelser)
- En tynd-/let jakke eller løbejakke er et must på friluftsture [Fif og råd]
- [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture
- [Fif og råd] Arctic Bed / sovepose etui/taske til vinterture
- [Fif og råd] Hold varmen i soveposen
- Valg af sovepose (råd, fif og anmeldelser)
- Valg af liggeunderlag til kajak-, kano-, cykel-, vinter- og vandreture [Fif og råd]
- [Fif og råd] Valg af handsker til vintertur
- Håndledsvarmer, et must på vinterture (anmeldelse)
- Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]
- Kameraer på mine ture/ekspeditioner
Støt det jeg laver!
Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):
- Outdoor/friluftliv tøj og udstyr
- Bøger
- Elektronik
- De er alle affiliate link. Handler du via et af linkene støtter du mig. Husk dog at tjekke priser. Du kan altid søge direkte i Google, hvis du hellere vil det!
Indlægget er opdateret: 31. oktober 2024
Dejligt at høre det kunne bruges🤗
Forberedelsen til sådan en ekspedition skal være rigtig god. Alt af bedste kvalitet, varmt uldent tøj og udstyr. Fantastisk indlæg.