Skieventyr i Nordnorge, 2024

2024 Skieventyr i Nordnorge, kamera og fotoudstyr af Erik B. Jørgensen

Igen igen er mit fotostyr optimeret, til en nu tyr som “Skieventyr i Nordnorge, med ski og pulk, fra Kirkenes til Alta”. Jeg har sparet lidt ned, da jeg ikke bruger mit store spejlreflekskamera med zoom på sådan en tur, lad jeg det ligge derhjemme. Kommer helt sikker til at mangle zoom, men skal prøves af.

Jeg har følgende med:

 • DJI, Mini 3 Pro, drone
 • iPhone 14 Pro Max, i Mous etui
  • Jeg bruger efterhånden min telefon til virkelig meget, stort set alle videoer og mange billeder.
 • Tascam DR-10L, lydoptager
  • En lydoptager, der optager på egent MikroSD-kort. Supersmart for at få bedre lyd. Jeg starter den når jeg skal sige noget, mens jeg filmer. Husker det laver jeg et klap, så jeg har lettere ved at synkronisere filmklip og lyd efterfølgende. Det tog mig lidt tid at vænne mig til at arbejde med det i klipning, men nu går det let.
 • Kamerastativ
  • Jeg har et smart lille let stativ, til mange af mine videoklip: ShiftCam, TravelPod Pro, på 777 gram, shiftcam.com

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Finland på langs – til fods, 2023

Kameraer på mine ture/ekspeditioner, her Finland på langs, til fods af eventyrer Erik B. Jørgensen

Nu tur, nye opdatering og tanker. Under “Finland på langs – til fods” vil jeg selvfølgelig gerne have en masse gode billeder og videoklip. Jeg vil gerne være let, og de to ting hænger ikke samme, så er endt med lige under 7 kg. Så det er næste 1/3 af mit fast grej og udstyr. Men jeg håber det går, ellers kan jeg altid sende ting hjem.

 • Canon EOS R6 med
  • Canon RF 24-70MM F/2.8 L IS USM
   • Eller
  • Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R og
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C for Canon EF
 • DJI, Mini 3 Pro, drone
 • iPhone 14 Pro Max, i Mous etui
  • Jeg bruger efterhånden min telefon til virkelig meget, stort set alle videoer og mange billeder.
 • Tascam DR-10L, lydoptager
  • En lydoptager, der optager på egent MikroSD-kort. Supersmart for at få bedre lyd. Jeg starter den når jeg skal sige noget, mens jeg filmer. Husker det laver jeg et klap, så jeg har lettere ved at synkronisere filmklip og lyd efterfølgende. Det tog mig lidt tid at vænne mig til at arbejde med det i klipning, men nu går det let.
 • Kamerastativ
 • Vildtkamera

Reduceret fotoudstyr

I løbet af turen opdagede jeg, at jeg brugte telefonen mere og mere. Samt jeg kunne ikke nå at skifte til det store zoom objektiv, når der var dyr.

Så jeg satte kamerahuset på zoomen og lagde det i rygsækken, samt jeg rykke drone om foran.

Stativet brugte jeg slet ikke som på mikroeventyr, så hjem med det.

Endte med:

 • iPhone 14 Pro Max, i Mous etui
 • Canon EOS R6 med
  • Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R og
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C for Canon EF
 • DJI, Mini 3 Pro, drone

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min mikroeventyr og ture, 2022 og frem

Kameraer på mine ture/ekspeditioner, af eventyrer Erik B. Jørgensen

Der er igen komme lidt ændre i mit setup. Jeg er begyndt at bruge min telefon mere og mere, den laver bare gode billeder og video. Lyden kan være et problem. For at lege mere med telefonen, er jeg begyndt at bruge en gimbal.
Det var også blevet tid til en ny drone, det er så lækkert og flyver supergodt.

 • Canon EOS R6 med
  • Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
   • Eller
  • Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R og
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C for Canon EF
 • DJI Action 2 Dual-Screen Combo
  • Mit nye action kamera, jeg også laver timelaps med.
 • Sony, VLOG ZV-1
  • Det er forsat det bedst kamera at snakke til, men filmer meget med min Canon EOS R6. Det gjorde jeg ikke med mit Canon D80
 • DJI, Mini 3 Pro, drone
  • Drone skal der til
 • iPhone
  • Jeg bruger forsat min telefon til få ting, da kameraet er super godt, til natbilleder, mv.
   • Her lige her ved årskiftet til 2023, begyndt at bruge iPhone 14 Pro Max
 • DJI Om 5, Gimbal
  • Gimbal til min telefon, for at lege lidt med det og få lidt afstand og andre sjove funktioner.
 • Tascam DR-10L, lydoptager
  • En lydoptager, der optager på egent MikroSD-kort. Supersmart for at få bedre lyd. Jeg starter den når jeg skal sige noget, mens jeg filmer. Husker det laver jeg et klap, så jeg har lettere ved at synkronisere filmklip og lyd efterfølgende. Det tog mig lidt tid at vænne mig til at arbejde med det i klipning, men nu går det let.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min mikroeventyr og ture, 2021 og frem

Mit kameraudstyr fra 2021 og frem, af Erik B. Jørgensen

I og med jeg laver flere og flere videoklip/film og tager mange billeder. Ser jeg konstant på kameraudstyr. Jeg ville gerne have det bedst, men det handler også rigtig meget om vægt og størrelse, når det skal med på tur. Fordi det kan let tage overhånd.

Mit store objektiv, Sigma 150-600 har jeg kun sjældent med, det samme med CoolPix W300.

 • Canon EOS R6 med
  • Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
   • Eller
  • Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R og
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C for Canon EF
 • DJI Action 2 Dual-Screen Combo
  • Mit nye action kamera, jeg også vil lege med timelaps med.
 • Sony, VLOG ZV-1
  • Det er forsat det bedst kamera at snakke til, men filmer meget med min Canon EOS R6. Det gjorde jeg ikke med mit Canon D80
 • DJI, Spark, drone
  • Drone skal der til
 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det er forsat bedst i kajak og til situationer hvor det er meget vådt.
 • iPhone
  • Jeg bruger forsat min telefon til få ting, da kameraet er super godt, til natbilleder, mv.

Vil du se mine mange film fra min mikroeventyr og ture, så kan du se dem her: Oversigt over mikroeventyr og ture

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland, 2021

Kameraudstyr på ekspeditionen Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland, 2021 med Erik B. Jørgensen

Mit kameraudstyr blev endnu engang opdateret til denne ekspedition., “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” Da jeg et stykke tid havde haft min Sigma 150-600mm, som er så god til dyr, valgte jeg at købe et ekstra kamerahus, af det gode gamle D80, så jeg ikke skulle skifte hus hele tiden. Det gjorder jeg fik brugt begge objektiver meget mere, da vi ofte havde begge kamera med.

Mit VLOG ZV-1 som jeg virkelig bruger meget på mikroeventyr, brugt jeg ikke ret meget, da jeg ikke laver så mange videoklip på sådan en ekspedition.

 • Sony, VLOG ZV-1
  • Det er mit nyeste kamera. Det bruger jeg alle mine små video med. Lavede dog ikke ret mange på denne tur.
 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det bruger jeg kun i forbindelse i kajakken, til video og billeder, da det er vandtæt og jeg ikke turde tag det store kamera op.
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)
 • Canon 80D spejlreflekskamera (nummer 2), med
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C for Canon EF
   • Den havde jeg imellem bene i fototasken, i to vandtætteposer, så jeg kunne tage billeder af polarræv, ørne og hvaler. Lidt besværligt med det værd.
 • DJI, Spark, drone
  • Desværre gik med fjernbetjening i stykker på turen, så jeg måtte flyve via mobil, der ikke har så lang rækkevide, så jeg måtte ofte løbe efter drone og kunne ikke flyve så højt. (har købt en ny fjernbetjening efterfølgende)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt, 2021

Kameraudstyr under, Danmark rundt i kajak - Hurtigst muligt, 2021 med Erik B. Jørgensen

Under min tur/rekordforsøg rundt om danmark, “Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt“. Handlede det ikke meget om billeder eller video, så jeg skar meget ned og fik heller ikke brugt det så meget.

 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det brugte jeg primært til video og billeder, da det er vandtæt og hurtigt og let at bruge.
 • Sony, VLOG ZV-1
  • Det bruger jeg alle mine små video med. Lavede dog ikke ret mange på denne tur. Da jeg ikke havde fokus på det.
 • Midland XTC 400 Aktion kamera + vandtætboks
  • Sad ved min dækstaske, men fik det ikke brugt meget.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min mikroeventyr og ture, 2020-2021

Kameraer på mine ture/ekspeditioner 2021

Når jeg er på mine mindre tur og mikroeventyr, er det at tage billeder og dokumenter en stor del. Her bruger jeg forsat de samme kameraer, men jeg har også fået tilgang

 • Sony, VLOG ZV-1
  • Det er mit nyeste kamera. Det bruger jeg alle mine små video på ture, den har taget over for mit CoolPix W300.
 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det bruger jeg kun i forbindelse med vandaktiviter, til video og billeder, da det er vandtæt og de andre kameraer er pakket væk eller ikke er med.
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)
  • Jeg elsker at have mit spejlreflekskamera med når jeg har muligheden, f.eks. når jeg vandrer (i min fronttaske) eller på cykelture, fordi jeg har god zoom og tager noget bedre billeder synes jeg.
 • DJI, Spark, drone
  • Jeg har en drone, som laver flotte billeder. Jeg må dog også indrømme at jeg har haft den med på flere ture uden at bruge den, fordi det tager lidt tid, og jeg flyver kun steder, hvor jeg ingen som helst genere. Når jeg så er træt eller kold, er det ikke lige en drone, jeg drømmer om at sende op. Jeg synes også kun der er meget få klip jeg kan bruge fra en drone, det bliver hurtigt for meget, til min smag.
  • Et sjovt og godt stykke værktøj, men også dyrt i forhold til hvor meget jeg bruger den.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bikepacking, Danmark rundt, 2020

Selv om vi var på cykel under “Bikepacking, Danmark rundt”, så prioriterede jeg at få alt det her fotogrej med, fordi jeg gerne vil have gode billeder og nyder at tage billeder og video.

 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det er det kamera jeg har lavet langt de fleste små film, fra mine mikroeventyr på.
   • Jeg får ikke brugt mine aktionkamera, har godt nok haft dem med på mange ture, uden at bruge dem meget, da mit CoolPix W300 bliver brugt på sammen måde
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)
 • DJI, Spark, drone

Tilbage til Indholdsfortegnelse

2. Thule til Thule ekspedition, 2019

Kameraudstyr under 2. Thule til Thule ekspedition, 2019, med Erik B. Jørgensen

Under vores store hundeslædeekspedition “2. Thule til Thule ekspedition” i 2019, havde vi en del fotoudstyr med. Dog var meget af det min makkers.

Min makkers udstyr

 • Canon EOS 5D Mark II, med
  • Canon EF 17-35mm f/2,8 L USM
  • Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
  • Telekonverter, Canon Extender EF 2x III

Mit fotoudstyr

 • CoolPix W300, lommekamera vandtæt
  • Det kamera jeg har liggende i min bukser, så jeg let kan tage det op og tage billeder eller video. Især godt når jeg var foran på ski.
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)
 • DJI, Spark, drone
  • Viste sig den ikke kunne flyve i kulden, når det var under minus 25 grader. Batterier skulle være varme og godt vejr. Så fløj næsten ikke.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark, 2018

Kameraudstyr under Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark, i 2018, med Erik B. Jørgensen

Under vores tredje Far og datter ekspedition, “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Danmark“, skulle vi lave mange aktivitet og jeg havde i forvejen meget udstyr med. Så jeg skar lidt ned og tog det udstyr jeg havde i forvejen med.

 • CoolPix AW130, lommekamera vandtæt, Erik
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)

En samlet løsning, der igen gjorder det rigtig godt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Yukon River, Eventyrlige Yukon, 2016

Jeg synes jeg fortjent bedre kamera denne gang, når vi skulle på sådan en fed ekspedition som “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, og der var plads til det. Så jeg var ude og kikke og fandt en god mellem løsning, der heller ikke vejr og fylder alt for meget

 • CoolPix AW130, lommekamera vandtæt, Erik
 • Lumix AVCHD Lite HD, lommekamera vandtæt, Tine
 • Canon 80D spejlreflekskamera, med
  • Tamron 16-300 mm F/3.5-6.3, objektiv (Da mit spejlrefleks ikke er fullfram, skal det x med 1,6 = 25-480 mm)
  • Mit absolut hovedkamera, da jeg havde det mellem bene i kajakken, så jeg let kun tag billeder.
 • Midland XTC 400 Aktion kamera + vandtætboks, 2. stk.
  • Fik dem ikke brugt så meget.

En samlet løsning, jeg synes gjorder det rigtig godt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige, 2015

Vores anden Far og datter tur, “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“, gik jeg lidt tilbage til mindre kamera, selv om jeg helst vil have spejlrefleks. Det er ikke plads og råd til alt.

 • CoolPix AW130, lommekamera vandtæt
 • Canon PowerShot SX40 HS
 • Sony HDR-CX360VE Videokamera
 • Midland XTC 270 Aktion kamera + vandtætboks
 • Midland XTC 400 Aktion kamera + vandtætboks, 2. stk.

Det var genbrug af det jeg havde i forvejen. Men jeg havde selv købt et CoolPix fordi jeg virkelig syndes det er godt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Alaska på tværs, 2014

Jeg havde længe ønske bedre kamera og når jeg nu skulle på land og der ikke var masser af saltvand rundt omkring mig, så der nyt kamera udstyr til. Især til sådan en rigtig vildmarkstur som “Alaska på tværs“.

 • Nikon CoolPix AW120, lommekamera, vandtæt
 • Nikon 70D spejlrefleks kamera
 • Nikon 28-70 f2.8 objektiv
 • Rollei Actioncam S-50 Wifi + vandtætboks

Lækkert udstyr, jeg var især vild med CoolPix 120, den tog gode billeder og virkelig god video og lyd. Især fordi jeg har en lille kamerataske foran på brystet når jeg går, for at fordele vægten bedre, og den ekstra fordel er jeg får taget mange flere billeder med spejlreflekskameraet når det så tilgængeligt. Sjovt at prøve Nikon kamera.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land, 2013

Jeg skulle tilbage til Nordøstgrønland og padle kajak, under “Nordøstgrønland, kajak i skrønernes land“, med 3 super flinke mænd, der havde købt en guidet tur af mig. Jeg tog de kamera jeg havde brugt sidst med. Så vi var fint dækket ind.

 • Canon PowerShot D10 lommekamera, vandtæt
 • Sony Cyber-shot DSC-HX200V, kamera 800 mm zoom
 • Sony HDR-CX360VE Videokamera + vandtætboks
 • GoPro Hero + vandtætboks
 • GoPro Hero2 + vandtætboks

Igen virkede det hele godt, men savnede spejlreflekskamera, fordi jeg synes jeg tager bedre billeder, via en rigtig søger.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, 2012

Det var en tur der også var meget vigtig for mig at få dokumenteret godt, men jeg skulle også slæbe en masse, så jeg ville gerne havde det ”let” jeg havde forsat over 300 kg udstyr og mad da vi drog af sted, på vores første lange tur sammen, under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Finland“.

 • Canon PowerShot D10 lommekamera, vandtæt
 • Sony Cyber-shot DSC-HX200V, kamera 800 mm zoom
 • Sony HDR-CX360VE Videokamera + vandtætboks
 • GoPro Hero + vandtætboks
 • GoPro Hero2 + vandtætboks

Det virker super godt det hele. Dog savnede jeg et rigtig godt spejlreflekskamera, men penge og plads, gav det ikke mening.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Skandinavien rundt i kajak, 2011

Der ventede mig en lang tur, under “Skandinavien rundt i kajak“, men masser af saltvand, så jeg ville have noget der ikke fyldt for meget med havde god kvalitet. Så jeg endte med:

 • Canon PowerShot D10 lommekamera
 • Canon G12 + vandtætboks
 • Sony HDR-CX360VE Videokamera + vandtætboks
 • GoPro Hero + vandtætboks

Det virkede super godt, især med de vandtættebokse, selv om kameraerne bliver lidt store. Men de holdt. Dog savnede jeg mere zoom på mit kamera, men jeg kan ikke få alt.

Se hvad jeg har skrevet om dem her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Danmark rundt i kajak, isvinteren, 2009-2010

Under min tur “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10″, skulle jeg havde noget godt kamera men det måtte helle ikke fylde for meget, og skulle til at få fat i når jeg sad i kajakken.

Så jeg havde tog følgende med

 • Canon PowerShot D10 lommekamera, vandtæt. Det var det der tog de fleste billeder
 • Sony HVR-A1E, bånd videokamera.
  • Æret være den minde det druknede efter Hansholm, da jeg fik vand i et af lastrummene. Brugt det kun på land.
 • GoPro Hero + vandtætboks

Jeg manglede et større kamera og Sony HVR-A1E, var for stort og svært at bruge, men det løst sig selv, da den drukende.

Her er lidt jeg skrev om det video og kamera udstyr jeg havde med:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Thule til Thule (Oplevelser i ukendt land), 2009

Under “Thule til Thule” skulle vi kite skråt over Grønlands Indlandsis for at komme op til fantastiske Nordøstgrønland. Havde vi også en masse kamera med.

 • Sony HVR-A1E, bånd videokamera + ekstra lyd, 2. stk. De kørte bare, uanset hvad vi gjorder med dem.
 • Kamera, jeg kan ikke finde ud af hvad vi havde med præcist. Men vi havde
  • Lommerkamera, hver især, i alt 2. stk.
  • Spejlreflekskamera, Jesper havde sit med, vi begge brugte. Kan desværre ikke finde ud af / huske, hvad det var præcist.
   • Et spejlreflekskamera, usikker hvad det var.
   • 3 Objektiver (næsten sikker på hvad det var)
    • Canon EF 17-35mm f/2,8 L USM
    • Canon EF 28-70
    • Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
   • Et mellemformat kamera

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Slædepatruljen Sirius, 1999-2001

Da jeg gjorde tjeneste ved Slædepatruljen Sirius fra 1999-2001, var digitale kamera kun lige på vej frem og kostede alt for meget i forhold til kvaliteten. Derfor blev vi anbefalet at bruge DIAS/film kamera forsat. Vi blev dog en af de allersidste hold der gjorde det.

Her brugt jeg:

 • Canon Sure Shot WP-1, 35 mm film, vandtæt lommekamera
 • Canon EOS 3, 35 mm film, Spejlreflekskamera
 • Canon EF 17-35mm f/2,8 L USM
 • Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
 • Telekonverter, Canon Extender EF 2x III

I starten brugte jeg også nogle Sigma objektiver, men de frøs og kunne næsten ikke drejes når jeg skulle zoom, så de blev skiftet, meget hurtigt til ovenstående.

Jeg var virkelig glad for det kameraudstyr og det holdt super godt. Jeg har forsat objektiverne og en fotograf ven, bruger dem flittigt.

Det var virkelig gode kamera den gang og jeg brugte 54.000 kr. på udstyr den gang.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Andet jeg har eksperimenteret med

Jeg har også eksperimenteret, med div. små lydsystem og andre små kamera. Men det er aldrig blevet let nok at bruge. Jeg kunne godt lave bedre lyd, men det kræver endnu mere udstyr der skal tændes og sættes op, det gør at produktion, får for stor vægt, i forhold til oplevelse. Det begrænser mig, synes jeg.

Jeg har bl.a. leget med:

Rylo, kamera, 360 graders kamera, så jeg kan vælge klip efterfølgen, synes det giver en for rund horisont (fiskeøje), men en spændende teknologi. Jeg skal arbejde noget mere med det, for at se om det er mig der gør noget galt.

Jeg har også trådløs mikrofoner, SmartMike+™, fra SabineTek, til min telefon. De laver rigtig godt lyd, men det er endnu et step, jeg skal igennem for at lave en video, det virker ikke for mig på tur. Mit Sony VLOG ZV-1 er så meget hurtigere og lettere at bruge, samt jeg har vænnet mig til at bruge min eksterne lydoptager.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min overvejelser er altid, at det skal være let, at tage billeder og video, fordi ellers får jeg ikke taget det samme antal billeder/film. Samt når jeg skal lave video, må der ikke gå TV-produktion i det. Jeg laver film for sjov, så det skal ikke være hovedefokus, det skal det at være på eventyr.

Håber mine valg og erfaringer, kan være en inspiration til dig.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 1. marts 2024