Blogindlægget er opdateret den 2. feb. 2022

Valg af brænder til sine ture er ikke let, da der er 1000 meninger om hvad der er rigtigt, forkert, godt og dårligt. Det vigtigste i min verden er at det fungerer for en.

Valget bør være ud fra hvad man skal lave af aktivitet. Hvilken type mad man laver? I hvilket klima? Skal det være ens eneste brænder, eller vil man have flere brændere til forskellige formål?

Jeg er ikke den der har testet mest, eller følger med i alt nyt. Mine erfaringer er ud fra mine mange ture. Det gør også, at jeg nok tager nogle valg mange ikke ville tage, og som er unødvendigt dyrt for mange.

Men jeg vil give mine bedste råd herunder.

 

Indholdsfortegnelse

 


Overordnet råd til valg af brænder

Det første man skal gøre op med sig selv er, hvad skal brænderen bruges til? Er det til kano? Eller skal man vandre? Er det til korte ture, eller skal den bruges i lang tid, så den skal kunne vedligeholdes? Alt dette er afgørende for, hvilken brænder man bør vælge. Skal man vandre, eller bære sine ting selv? Skal brænderen være let? Skal brænderen kun være i en kano, så kan man godt have lidt tungere grej med, der til gengæld er mere solidt. Er turene kortere? Så gør det ikke så meget hvis brænderen svigter og ikke kan laves. Men er man på en lang ekspedition, er det vigtigt man har reservedele og kan vedligeholde sin brænder. Det kræver igen en dyrere brænder.

Så er der klimaet. For jo koldere det bliver, des flere problemer med brænderen. Sprit har svært ved at tænde i ekstrem kulde. Gas kræver speciel vintergas, og får også problemer hvis det er ekstremt koldt. Omvendt. Rejser man kun i varmt vejr, kan man klare sig med det meste.

Det er også vigtigt at se på, hvad man kan få rundt om i verden, hvis man rejser meget. F.eks. i Danmark kan man få rensebenzin i de fleste større supermarkeder. Det kan man ikke opdrive i andre lande, andet end i specialbutikker. Gasflasker har også forskellige gevind eller ikke gevind, rundt omkring.

Er der brænde, smågrene og andet brændbart på hele ens tur, kan man bruge bål hver dag eller bål-brænder.

Så er der prisen! Hvor meget vil man bruge på en brænder. Det kan også gå alle veje.

Der findes et hav af brændertyper. Her gennemgår jeg nogle af de mest normale. De findes så igen i et hav af typer inden for det enkelte emne. Det vigtige, når man har besluttet sig for hvilken type brænder man vil have, er at undersøge markedet godt før man køber, fordi der kommer hele tiden nye ting.

Se min video om valg af brænder her, samt læse mere herunder:

 

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Sprittablet brænder (Rævesaks)

Noget af det mere simple er en sprittablet brænder, også kaldet ”Rævesaks”. Det er den type som militæret bruger. Den består af en lille metalkasse, hvor man kan åbne lågene, så der kan stå en metalkop eller gryde på toppen. Så kan man tænde sin sprittablet og lægge i bunden af metalkassen. Militærets brændere er en større model ”Rævesaks”, hvor man kan varme sit vand eller mad i sin kop eller spisekar. Jeg bruger min metalkop til drikkedunken med et sølvpapirlåg. Der findes også modeller med låg og små gryder. Fordelen ved sprittablet brænderen er at den er simpel. Jeg ved at en sprittablet giver cirka en halv liter varmt vand. Så jeg kan regne ud hvor mange sprittabletter jeg skal bruge. Tabletterne ligger i brænderen under transport. Det er meget simpelt og billigt. Noget jeg stadig kan blive helt glad over at se. Da der er mange minder i den. Men det er ikke en særlig effektiv brænder, da der er et stort varmetab.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Spritbrænder

Så er der de ”gode” gamle spritbrændere. Den klassiske er en Trangia. Det er en lille brænder, hvor man kan hælde sprit i. Ofte er der en dobbelt væg og nogle huller, der gør, at der kan komme nogle gode flammer og afbrænding. Man sætter ild til spritten, hvilket godt kan være lidt svært. Når spritten så bliver lidt mere varm, brænder det bedre og bedre. Så har man et låg, som man kan regulere varmen med, eller lukke helt og derved slukke brænderen.

Trangia er det mest kendte med deres udvikling af et helt brændersæt, med læskærm, gryder og pande. Sættet er let og simpelt. Ulempen er at spritten ikke har den største varmeværdi. Samt når det bliver koldt, kan det være svært at tænde. Så kan man købe noget ”tænd-pasta”, som man kan hælde ud i brænderen. Det brænder lettere og varmer spritten op, så det brænder.

Nogle mennesker elsker deres spritbrænder. De er lette, og man ved altid hvor meget sprit man har tilbage. Og sprit kan købes mange steder. Personligt har jeg altid syntes det var lidt besværligt, men det er ren vane.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Gasbrænder

Gasbrændere er nok noget af det, der har udviklet sig mest de sidste mange år. De første modeller var store og klodsede. Gasflaskerne kunne ikke tages af igen, uden gassen løb ud. Så kom Trangia med nogle gasbrændere, der kunne bygges ind i deres gryde-sæt. Det gjorde det noget smartere og lettere. Og mange havde et Trangia-sæt i forvejen.

Der kom mange andre gasbrændere. Fra helt små brændere, der bruger gasflasken som bund. Til ”Jetboil” der er et lille system, der optimerede varmeværdien og varmetabet. Primus og de andre store mærker laver tilsvarende og sæt med læskærm og grydesæt som ”Trangia” startede.

Gas er enkelt at bruge, da det bare er at tænde og slukke. De nye gasflasker med gevind, kan også afmonteres og bruges igen.

Problemet med gas er når det bliver koldt, så bliver det tungt, og flyder ikke så godt. Det har man gjort en del ved de sidste år. Primus er f.eks. kommet med en ”vintergas” hvor flasken har nogle papvægge der gør at gassen løber lettere ud, selv om den er kold. Men bliver det rigtig koldt, så er gas bare ikke godt.

En anden ulempe ved gas er, at det ikke er let at se hvor meget gas der er tilbage i en flaske, og man kan ikke selv fylde sine gasflasker. Gasflasker fylder også det samme når de er brugt som nye, hvis man er på langtur. Jeg sætter ridse-streger på mine gasflasker, for hver gryde jeg koger. Det hjælper mig til at se, hvor meget vand en gasflaske kan koge, og hvor meget jeg har tilbage i de enkelte gasflasker.

Men fordelene er mange, så gas er det rigtige for mange brugere, på grund af at det er hurtigt, simpelt og lige til at gå til.

Jeg har også gasbrændere jeg har testet og brugt på mindre ture. Personligt har jeg det svært med gas, når jeg ikke kan fylde op, til når jeg skal afsted, og ved hvor meget der er tilbage.

Ja jeg ved godt nogle gasflasker kan lægges i vand, så man kan se hvor meget der er tilbage, men det er ikke simpelt. Det er bare ikke mig. Men vil være den rigtige løsning for de fleste mennesker.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Bålkasse og bålbrænder

Bål er simpelt og ”let”. Det er der videreudviklet på, så man kan få bålbrændere. Det er groft sagt en kasse af en art, hvor man kan tænde et bål. Bålet vil så være beskyttet. Mange af brænderne giver også en skorstenseffekt, så der kommer mere ilt til bålet, så det brænder bedre. Ved at bålet er lukket inde, øger man også brændværdien. De kan være meget effektive. De findes i små størrelser til små pinde og grankogler, hvor man har en lille gryde over.

De findes som en slags skorsten, hvor man varmer vand i mellemrummet omkring skorsten som i ”Kelly Kettle”.

Der er nogen der laver strøm mens man har bål, både som brænder og gryder. Det jeg har testet, virker af h… til endnu. Det laver ikke meget strøm, i forhold til arbejdet bag.

De fås sammenklappelige, eller nogen der passer ned i en lille gryde.

De er simple. Brændstoffet samler du bare op, og de kan brænde pænt vådt brænde. Ulempen er at det giver røg, og du har den ikke lige inde i teltet. Det kræver lidt omtanke at få tørt brænde til tider, men med omtanke, kan det altid lade sig gøre. Men det er ikke så bekvemt og lige til som andre brændere. Samt det er ikke alle steder det er godt med røg og ”åben” ild. Så er en brænder mere simpel.

Jeg har selv nogle stykker jeg bruger af og til, det er hyggeligt, meget simpelt og vejer ikke meget.

Du kan også få bålbrænder eller gryder, der laver strøm, mens der er bål eller koges vand. Det er brænder som ”BioLite” eller gryder som ”PowerPut”. Personligt synes jeg ikke de laver nok strøm til besværet og den ekstra vægt. Men jeg holder øje med udvikling. Til strøm synes jeg solceller er meget mere effektive, eller bare ekstra batterier/powerbanks med.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Bål og en bålgryde

Man kan også ”nøjes” med en bålgryde og bålgrej og så lave rigtigt bål, hvis man ved det er muligt. Det er hyggeligt og ”simpelt”. Men det er ofte tungere. Fordi skal man have en god bålgryde og pande, er de tykkere og vejer en del. En let multibrænder vejer ikke meget, og er det sommer, bruger jeg 1 dl brændstof om dagen. Så vægten på en bålgryde og lidt tilbehør, er det samme som en multibrænder og 8 dages brændstof.

Men elsker man at lave mad, hygge ved bålet, så er det det man skal. Men jeg skal bare bruge varmt vand, da jeg lige så gerne spiser tørmad og gerne vil lave varmt vand i teltet, når jeg er på langtur.

Bål er mere på mine korte ture, hvor der skal hygges og det er bålet der er målet.

Husk det ikke er alle steder det er tilladt at lave bål. Samt sluk dit bål, ed vand når du forlader det!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Multibrænder

Så er der de store modeller af brændere, arbejdshestene. Multibrændere er brændere, der ofte kan brænde flere typer brændstof. De store modeller kan brænde både gas, rensebenzin, benzin og diesel. Men det kræver man skifter dyser. Bruger brænderne andet end gas, så skal væsken i en trykflaske, hvor man bruger en pumpe til at skabe tryk i flasken. Trykket gør så at brændstoffet bliver presset frem i brænderen. For at brænderen kan brænde, kræves det at den skal varmes op. Man lukker lidt brændstof ud i brænderen og sætter ild til det. Når brænderen så er varm, kan man tænde den og den trækker selv brændstof frem, der bliver varmet op på dens vej, så det er varmt nok til at brænde når det kommer frem.

Det er de typer af brændere der bliver brugt på de fleste større ture og ekspeditioner, fordi de kan brænde en masse typer af brændstof. Man kan se, hvor meget brændstof man bruger og har tilbage. Samt brænderen kan vedligeholdes, idet man kan selv kan skifte de fleste dele. Samt brændstof som rensebenzin brænder rigtig godt selv i stærk kulde. Og det har en høj brændværdi.

Ulemperne er at det er de dyreste brændere. Det kræver lidt mere erfaring og øvelse at bruge dem. Det er mere omstændigt end gas- og spritbrændere, synes nogen.

Personligt bruger jeg næsten altid multibrænder, fordi jeg er på mange langture. Jeg kan indordne mig efter, hvad for noget brændstof jeg kan få. Jeg foretrækker rensebenzin, da det er rent og brænder godt. Men jeg kan let skifte til gas, hvis jeg ikke kan få andet. På “Skandinavien rundt i kajak” oplevede jeg nogle pudsige problemer. I hele Nordnorge kunne jeg få rensebenzin eller ”primus-brændstof” i næsten alle butikker, men da jeg kom til Sydnorge og Sverige kunne jeg næsten ikke opdrive rensebenzin. Så der endte jeg med at bruge benzin fra tankstationer, da jeg kunne få det i alle de små havnebyer. Det oser en lille smule mere, da der er tilsætningsstoffer i det. Men det brændte fint.

Diesel er noget lort, så det prøver jeg at undgå. Det oser og lugter noget mere.

Hvorfor skal man så ikke bare købe en multibrænder? Fordi det er ofte meget dyrere løsninger, og man har ikke så mange færdige sæt. Så skal man ikke på ekspeditioner og meget øde steder hen. Så vil en gasbrænder, være simpel og lige til. Går den i stykker kan man købe nogle stykker for prisen af en god multibrænder.

Men er man meget på tur, også i længere tid, og i alle årstider, så ville jeg have en multibrænder.

Jeg elsker også at jeg har nogle store dunke med rensebenzin/heptan, så jeg altid let kan fylde mine flasker før tur. Jeg skal ikke tænke på hvor meget gas der er tilbage.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Vedligeholdelse af ens brænder

Har man en brænder og skal på længere ture, så er det vigtig at kunne lave sin brænder selv. De fleste brændere er meget simple. Prøv at skille din brænder ad. Tør du ikke skille din fine nye brænder ad, så find en gammel en du kan prøve. Det er altid sjovere at vide hvordan den virker, før man skal lave den. Fordi det er altid når man er kold, sulten eller under dårlige forhold man skal lave sin brænder.

Så er det sjovere at øve hjemme i varmen.

Husk reservedele til din brænder, så du kan lave den. Det er ofte dyser man har mest brug for, samt ekstra pumpelæder.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Det er mine overordnede betragtninger. Der er ikke nogen rigtig brænder. Der er den rigtige brænder, til forskellige behov. Jeg har en del brændere, men min primære er min multibrænder i titanium når jeg skal slæbe den og i metal på de lange ture. Men jeg elsker også et godt bål, den lille spritbrænder eller bålkassen. Det er sjældent jeg tager gas eller spritbrænder, men det er bare mig.

Jeg håber det giver lidt indsigt og at du kan bruge det hele. Skriv gerne hvilken type brænder og model der er din yndlings brænder og hvorfor.

Erik

 

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.