Overordnet tanker om regntøj

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Overordnet tanker om regntøj, af eventyrer og friluftsekspert Erik B. Jørgensen

Jeg elsker regntøj/skaltøj. Jeg går ikke mange skridt hjemme fra, uden at have regntøj med. Derfor har jeg ofte en lille rygsæk med, så jeg kan komme tør hjem. Efter mange år i militæret, hvor jeg har været våde mange gange. Så gider jeg ikke være våd. Jeg vil heller svede i regntøj, end blive gennemblødt af regn.

Når jeg skal vælge regntøj/skaltøj, er det ikke et sæt til alt, fordi det skal passe til min aktivitet. Jeg har et sæt regntøj, til dagligdags brug, som er pænt og rent. Jeg har et sæt til cykling, da jeg har andre behov, og det bliver mere beskidt. Ud over det har jeg regntøj til min ture og mikroeventyr, hvor det handler om friluftsliv/udeliv.

Til sult har jeg kraftigere regntøj i form af skaltøj, til vinterture og mere krævende ekspeditioner, fordi det er nogle andre behov og krav jeg har til det.

Forventer du en anbefaling til et sæt regntøj/skaltøj, må jeg allerede skuffe dig nu, fordi det kommer jeg ikke med. Netop fordi jeg har forskellige krav og behov. Samt regntøj holder længe, så meget af det regntøj jeg har, er udgået ved producenten, så jeg skal også ud at finde nyt, når det gamle er slidt op.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvad er forskel på regntøj og skaltøj?

For mig er der ingen forskel, det er bare fagsnak og fine ord. Hvis jeg skal sige der er en forskel, så er normalt regntøj, tyndere. Skaltøj er ofte 2 eller 3 lag af forskellige membraner/lag, og derved lidt tykkere tøj. Selvfølge gør det en forskel, med antallet af membraner og kvaliteten var dem, det kan give bedre vandtæthed, og/eller mere åndbarhed.

Men jeg har haft mange regnjakker, skaljakker og tilsvarende bukser. Alt har været fint vandtæt, men der er lidt forskel på åndbarhed, men jeg har aldrig haft et sæt, hvor jeg bare tænker, vildt det her ånder bare så godt. Der er forskel, men sjældent noget jeg opdager. Det jeg betaler for og vælger ud fra er, pasform, detaljerne, hvad det skal bruges til, hvor solidt det er og derved hvor lange tid tøjet kan holde sig vandtæt.

Udviklingen fra min barndom, over min tid ved Slædepatruljen Sirius, til Jægerkorpset til mine mange år med mikroeventyr, ture, og ekspeditioner er at materialerne er blevet lettere og mere solidt. Så regntøj/skaltøj generelt er blevet tyndere og med lidt flere detaljer.

Selv om der er enkelt model, jeg ville ønske forsat blev produceret. Det kunne være Nørrona’s gamle Recon regntøj, sikke en kampvogn af et sæt skaltøj, jeg brugte som Jægersoldat, men deres nye version, høre jeg kun dårligt om.

Du vil helt sikkert møde andre der har en anden holdning, så pluk fra mine og andres erfaringer, og tag din egen beslutning.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Åndbarhed og vandtæthed i regntøj/skaltøj

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Vandtæthed, af Erik B. Jørgensen

Åndbarhed og vandtæthed er noget jeg oplever bruges meget til et salg. Det er selvfølgelig vigtigt hvor vandtæt regntøj/skaltøj er. Men om det har en vandtæthed eller åndbarhed på 15.000 mm eller 28.000 mm, har jeg aldrig kunne mærke.


Vandtæthed

Vandtæthed måles ved at presse vand mod stoffet.

Det kan forklares helt simpelt, med at man spænder stoffet ud og sætter et rør over på, der er helt vandtæt mellem stoffet og røret, så hælder man mere om mere vand i røret. Når vandet løber igennem stoffet, så måler man højde af vandet i røreret. Og en ekstra detalje, det skal kunne holde til det tryk i 24 timer, før vandet løber igennem.

Ofte måles vandsøjletrykket på stof over en kvadrat-cm stof. Er det 25.000 mm, eller 25 meter så er vandsøjletrykket 25.000 mm.

Min oplevelse er at regntøj og skaltøj, er vandtæt og ånder ok, i hver tilfald så længe man holder sig til de store og kendte mærker, og har et vandsøjletryk godt over 10.000 mm. Pris og kvalitet hænger som reglen også sammen.

Der er forskellige standarder for vandsøjletryk i regntøj og skaltøj, men generelt kan man sige, at en vandtæthed på 5.000 mm er almindeligt, og vil beskytte mod almindeligt regnvejr.

En vandtæthed på 10.000 mm eller højere, vil beskytte mod kraftigt regnvejr og kan anvendes til vandring og andre friluftsaktiviteter i sværere vejrforhold.


Åndbarhed

Åndbarhed i regntøj og skaltøj måles ved hjælp af en testmetode kaldet “breathabilty test”, som måler evnen af stoffet til at transportere vanddamp væk fra kroppen. Der er to almindelige metoder til at teste åndbarhed:

 1. RET (Resistance to Evaporative Transfer) test: Denne test måler modstanden mod vanddampgennemtrængning. En lavere værdi betyder, at stoffet er mere åndbart.
 2. MVTR (Moisture Vapor Transmission Rate) test: Denne test måler hastigheden af vanddamp, der trænger igennem stoffet. En højere værdi betyder, at stoffet er mere åndbart.

Det er mest MVTR måde jeg oplever skaltøj/regntøj, er målet ud fra. Du vil ofte også se et højre vandsøjletryk end åndbarhed, men nogle har det samme tal.

Det er vigtigt at bemærke, at åndbarhed ikke kun afhænger af membranen i regntøj og skaltøj, men også af kvaliteten af stoffet, der anvendes, og konstruktionen af jakken. Derudover, kan åndbarheden falde når det bliver beskidt eller ændre sig over tid, især efter flere vask eller eksponering for sollys. Men igen jeg har slidt mit tøj op på mange tur, før det sker.

Noget andet der er vigtigt for åndbarhed for mig, er at jeg kan lufte ud, f.eks. ved at kunne åbne under armene, lukke lidt op i fronten, eller åbne tisse hullet i regnbukserne, eller i dem der kan i siden, hvis der er lidt ophold i regnen.

Og ja jeg er klar over når man laver test med åndbarhed og vandtæthed. Så kan man måle forskellen teknisk. Jeg er bare ikke klog nok til at mærke det selv. Det kan være andre synes de kan.

Det skal dog sige, at jeg kun har haft godt regntøj fra de større mærker. Der er alt omkring de 10.000 til 20.000 mm åndbarhed. Det er super til både cykling, vandring og andre friluftsaktiviteter.

Det er helle ikke alle mærker der skriver hvad deres åndbarhed er. Min oplevelse er at vandsøjletryk og åndbarhed føles af, lidt forskudt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Membraner i regntøj/skaltøj

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Åndbarhed, af Erik B. Jørgensen

Det er lagene/membranerne i regntøjet/skaltøjet, der gør at det er vandtæt og åndbart som beskrevet her over.

Der findes flere forskellige typer af membraner, der kan bruges i regntøj og skaltøj, her er nogle af de mest almindelige:

 1. Gore-Tex: Det er en af de mest populære membraner, der anvendes i regntøj og skaltøj. Det er åndbart og vandtæt, og kan bruges i et bredt spektrum af vejrforhold.
 2. eVent: Det er en anden åndbar og vandtæt membran, der anvendes i regntøj og skaltøj. Det er kendt for sin høje åndbarhed og evne til at transportere vanddamp væk fra kroppen.
 3. Membraner fra andre mærker: Der findes også flere andre mærker, som har deres egne membraner, som er åndbare og vandtætte. Navne som HyVent, DryVent, og H2No er eksempler på dette.
 4. PU-membraner: PU (Polyurethan) membraner er billigere end de andre membraner, men stadig åndbare og vandtætte. De er ofte anvendt i budgetvenlige regntøj og skaltøj.
 5. Mikroporøse membraner: Disse membraner er også åndbare og vandtætte, men er ofte billigere end andre membraner, da de er lavet af et tyndere materiale.

Det er vigtigt at bemærke, at membranen ikke er det eneste, der bestemmer vandtæthed og åndbarhed i regntøj og skaltøj. Der er også andre faktorer, såsom den måde, hvorpå jakken er konstrueret, og kvaliteten af stoffet, der anvendes, der kan påvirke vandtætheden og åndbarheden.

Der fines så 1,2, 2,5 og 3 lags regntøj/skaltøj. Des flere lag, des bedre egenskaber, stærkere og mere vandtæt, men vægten følger også med. 1 lags er f.eks. de helt ultratyndt regnjakker man kan købe til cykling og i teorien festival-regnslaget, der bare er en stor plasticpose. Det er et lag, dog med meget forskellige egenskaber og pris i forhold til hinanden.

Den mere tekniske forklaring er, at en skaljakke kan have forskellige antal lag, hvoraf membranen er et af dem. I en to-lags konstruktion er membranen kun lamineret på det ydre stof. Imidlertid, i en tre-lags konstruktion, er membranen lamineret både på det ydre stof og et beskyttende inderfór, hvilket sikrer mindre slitage og øget holdbarhed, da membranen er placeret mellem lagene. Derudover kan man også få 2,5-lags jakker, hvor en tynd, netstof-beskyttelse er lamineret på indersiden af membranen.

Selv om jeg har levet af og dyrker udeliv meget, går jeg ikke så meget op i hvilke membran og slidlag, mv. mit tøj har. Jeg ser på mærket, alle de større mærker bruger gode membraner. Jeg prøver jakken, ser på pasform, detaljer og overvejer hvad den skal bruges til, det er de vigtige ting i mine valg.

Så skal jeg gå i tæt krat som under “Alaska på tværs“, har jeg brug for en mere solid skaljakke, der har et stærkt ydrelag. Det samme på en hundeslædeekspedition som “2. Thule til Thule ekspedition“, hvor vi kørte i 100 dage, der skal jakke også være solid, da hunde og den slags arbejde slider meget på jakke. Her bruger jeg for det meste en bomuldsjakke, men har altid skaljakke med, da det kan blive fugtigt og vådt.

Er jakke til cykelture og vandreture, skal det ikke være så solidt og jeg vil gerne have noget lettere, da jeg forhåbentlig ikke skal have det på så ofte.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tapede sømme

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Tapede sømme, af eventyrer og friluftsekspert Erik B. Jørgensen

Man taper sømmen i skaltøj, for at tøjet skal være vandtæt, hvor tøjet er syet eller svejst sammen. Det kan du ofte se ved at kikke på indersiden af dit regntøj/skaltøj.

Man kan også købe nyt tape, hvis man har noget gammelt tøj, der bliver utæt i syningerne, det samme med lapper hvis der kommer hul i ens jakke eller bukser.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Regntøj/skaltøj kan være behandlet med DWR

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Regntøj:skaltøj kan være behandlet med DWR, af eventyrer og friluftsekspert Erik B. Jørgensen

Ud over de lag og membraner regntøj/skaltøj er lavet af, så får ydrelaget og en behandling med Durable Water Repellent (DWR). DWR er en type vandafvisende belægning, der anvendes på yderstoffet af dit regntøj/skaltøj, for at forhindre, at vandet trænger ind i stoffet. DWR er normalt en kemisk belægning, der påføres stoffet ved hjælp af en spray eller en vask. Belægningen er designet til at øge stoffets overfladeenergi, hvilket gør det sværere for vand at trænge ind i stoffet. Når vandet rammer stoffet med DWR-behandling, vil det træde sig i små dråber og glide af stoffet i stedet for at trænge ind i det. På denne måde kan DWR hjælpe med at holde dig tør i regnvejr, og beskytte dit regntøj mod at blive vægtigt og ubehageligt.

Det er vigtigt at bemærke, at DWR-behandling kan falme eller forsvinde over tid, især efter flere vask eller eksponering for sollys. Man kan købe vask/spray til at genopfriske DWR-behandlingen efter behov for at opretholde stoffets vandafvisende egenskaber. Jeg må blankt indrømme at jeg aldrig har gjort det, har ikke oplevet behovet, har ofte slidt mit tøj i stykker inden. Men måske jeg skulle prøve at få det gjort.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af regnjakke/skaljakke, 7 punkter

Når du vælger en regnjakke eller skaljakke, er der flere faktorer, du bør overveje for at sikre, at du vælger den rigtige jakke til dit formål. Her er nogle gode råd til at hjælpe dig med at træffe et informeret valg, men før en lille film

 1. Vælg den rigtige pasform: Sørg for at vælge en jakke, der passer til din kropstype, så den ikke er for løs eller for stram. Jeg har selv nogle fokuspunkter som,
  • Hætten kan dreje med hovedet
  • Jakken ikke strammer bag over skuldrene, hen over ryggen, og der er plads til en tyktrøje/dunjakke under.
  • Ærmerne er lange. Jeg har lange arme og jeg havde ærmer der stumper.
  • Har gode store lommer, til mine handsker og hue. HUSK at tjek lommerne sidder godt, f.eks. hvis du går med rygsæk eller træksele. Ser modeller hvor hoftebæltet på rygsækken går lige hen over lommerne!
  • Jakke kan nå lidt ned over numsen så jeg ikke taber varme der.
 2. Skal selvfølgelig være vandtætte og gerne lidt åndbar: Vælger du en jakke/bukser der har over godt over 10.000 mm vandsøjletryk, og tilsvarende høj åndbarhed så er du godt kørende.
 3. Tjek ventilation: Overvej om jakken har ventilation, såsom lynlåse under armene, eller i sidden, for at hjælpe med at regulere temperaturen og fugtigheden inden under tøjet.
 4. Vælg det rigtige materiale: Regnjakker kan laves af forskellige materialer, fra bomuld til nylon. Overvej hvad du skal bruge jakken til. Igen er det til krat og hunde, vil jeg havde en jakke, med et kraftig yder lag.
 5. Kig efter ekstra funktioner: Overvej om jakken har ekstra funktioner som, store lommer til handsker og hue, flere lommer, f.eks. til liftkort/rejsekort eller ekstra stor hætte, der kan gå over en cykelhjelm, evt. skygge i hætten.
 6. Pris og kvalitet hænger ofte sammen: Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det er vigtigt at vælge et regntøj/skaltøj fra kendte mærker, ellers se på anmeldelser. Det er ikke altid det dyreste er det bedste, men det er ofte en indikation på kvalitet.
 7. Brug det i forskellige vejr: Når det kommer til regn, kan det være svært at forudse, hvordan vejret bliver. Derfor er det vigtigt at teste jakken i forskellige vejrforhold, såsom regn, vind og kulde, før du tager den med på en lang ekspedition. Jeg har oplevet noget tøj, blive helt stift, ved stærk kulde og derved knækker det. Dumt at opdage langt ude i vildmarken. Du kan f.eks. smide dit tøj i fryseren, eller stå under bruseren.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af regnbukser/skalbukser, 7 punkter

Når du vælger regnbukser eller skalbukser, er der flere faktorer, du bør overveje for at sikre, at du vælger det rigtige til dit formål. Her er nogle gode råd til at hjælpe dig med at træffe dit valg:

 1. Vælg den rigtige pasform: Sørg for at vælge bukser, der passer til din kropstype, så de ikke er for løse eller for stramme. Dette vil hjælpe med at sikre, at bukserne holder dig tør og varm, og vigtigst ikke skrammer når du går/vandre/cykler
  • Pasform er også om der er elastik i livet, seler, eller et bælte, der kan holde regnbukserne/skalbukserne oppe.
 2. Overvej vandtæthed og åndbarhed: Sørg for at vælge bukser, der har en god balance mellem vandtæthed og åndbarhed. Igen vælg bukser med godt over 10.000 mm i vandsøjletryk og åndbarhed
 3. Tjek ventilation: Overvej om bukserne har ventilation, såsom lynlåse i benene eller i siderne, for at hjælpe med at regulere temperaturen og fugtigheden inden under tøjet. En lynlås i siden, er også en rar måde at kunne tilgå sine lommer i bukserne.
 4. Vælg det rigtige materiale: Regnbukser kan laves af forskellige materialer, fra bomuld til nylon. Overvej hvad du skal bruge bukserne til, og hvad det kræver af regnbukserne/skalbukserne, som tidligere beskrevet.
 5. Kig efter ekstra funktioner: Overvej om bukserne har ekstra funktioner, så som:
  • Gaiters funktion, så de kan sættes fast i snørebåndene
  • Til vinterture, vil jeg gerne have regnbukserne/skalbukserne går længere op på lænden, så jeg ikke skiller ad, samt de har seler, og evt. har ”bag-smæk”/lynlås ved bagdelen, så jeg let kan komme på toilet.
  • Lynlås i siderne til udluftning, når det bliver for varmt og fugtig. Det er jeg glad for, men ikke et krav, men rart.
  • Husk altid at se om regnbukserne/skalbukserne kan lynes op i bunde, så du let kan tage dem af og på, selv med vandrestøvler. Ellers dur de ikke!
 6. Pris og kvalitet hænger ofte sammen: Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det er vigtigt at vælge et regntøj/skaltøj fra kendte mærker, ellers se på anmeldelser. Det er ikke altid det dyreste er det bedste, men det er ofte en indikation på kvalitet.
 7. Brug det i forskellige vejr og temperatur. Husk igen at test dine regnbukserne/skalbukserne, før du tager dem på en lang ekspedition. Igen kan fryseren og bruseren bruges.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Regntøj og skaltøj jeg har brugt og bruger!

Her har jeg listet et udvalg af det regntøj/skaltøj, jeg har brugt igennem tiderne. Meget af det er udgået, men det giver forhåbentlig en tide om hvad jeg har lagt vægt på.

Jeg har ikke prøvet og test alt regntøj/skaltøj og der kommer hele tiden nyt, og nogle gange bedre produkter.

Så det er bare ud og prøve forskellige modeller og mærker, og tag nogle af mine erfaringer fra ovenstående med i din overvejelser og behov. Herunder er lidt inspiration til hvad jeg har haft fingrene i.


Regntøj/skaltøj til cykling

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Regntøj:skaltøj til cykling, af Erik B. Jørgensen

Til cykling har jeg et helt specielt sæt, jeg kun bruger når jeg cykler. Det er det er:

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Regntøj/skaltøj til vandring, kanotur og friluftsliv generelt

Det nyeste regntøj/skaltøj jeg bruger og tester er, af goretex og derved endnu lettere af sættene længere nede. Vil bruge det under “Finland på langs – til fods“, hvor jeg går lidt mere op i vægten, for at få mere plads til kameraudstyr.

Jeg vender retur med en fuld anmeldelse, når det er testet ordentligt.

Valg af regntøj:skaltøj, til friluftsliv og udeliv [Fif og råd] Montane, Dynamo Waterproof Pants og Meteor Waterproof Jacket af Erik B. Jørgensen

Det regntøj/skaltøj jeg brugte og er rigtig glad for, da det er let og simpelt. Bruger det i dagligdagen og både min datter og jeg havde det med under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland“:

Montane, Dynamo Waterproof Pants, XL

Montane, Meteor Waterproof Jacket, XL

Et sæt jeg brugte fra 2012 og frem til 2021, på mere normale ture, da det ikke kunne mere

Test og anmeldelse af Eco-Trail Jacket og Eco-Trek Trousers, Rengtøj fra Fjällräven. Brugt under

Nu har denne jakke taget over

Abisko Eco-Shell Jacket, fra Fjällräven [Anmeldelse] af Erik B. Jørgensen

Samt denne lette regnjakke:

 • Bäck fra Fjällräven
  • Fin let regnjakke i 2,5-lag med fede detaljer. Den jeg har på sidst i video om ”Valg af skaljakke”

Et regnsæt vi havde med på “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, fint sæt, lidt til den tunge side. Jakke er min dagligdags jakke for tiden.

Brugt mest til mit daglige brug i mange år, til den var slidt og ikke vandtæt mere.

Anmeldelse af Tierra, Rockette Hood Jacket (jakke) af Erik B. Jørgensen

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Det solide regntøj/skaltøj

Min kampvogn af et sæt skaltøj, da jeg vandrede “Alaska på tværs“, da jeg gik uden for vej og sti, så der var meget slitage på det.

Test af Skaltøj, Tierra Pamir Pant og Roc Blanc Jacket, Alaska på tværs

Ved Jægerkorpset brugte jeg/vi:

 • Nørrøne, Recon skaltøj, det gamle sæt. Det var fantastisk. Dog har de ændret det totalt og jeg har ikke hørt noget godt om den nye model. Så det tør jeg ikke at købe.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Regntøj/skaltøj til vinterture/vinterekspeditioner

Erik B. Jørgensen og Jesper ved Vildtland, Indlandsisen, Grønland, under

På alle mine indlandsiskrydsninger (6 stk.), vinterture og hundeslædeekspedition, som “1. Thule til Thule ekspedition” og “2. Thule til Thule ekspedition” har jeg brugt Skalbukser, Klättermusen “Men’s Freke 2.0 Salopette Regular” og modellen før, de er mega tunge, men mega solide. Mit først par, holdt til 4.000 km på ski (var dog model 1.0). Er dog begyndt at se efter lidt lettere bukser.

Jeg har også deres skaljakke:

Dog burger jeg mest bomuldsjakke på vinterture og vinterekspedition, men har altid en skaljakke/regnjakke med da det kan blive regn eller vådt. Se mere her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min konklusion i forhold til valg af regntøj/skaltøj

Lille film om regnvejr under “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016

For mig virker det bedst at tænke på hvad mit regntøj/skaltøj skal bruges til, så må jeg ud og se mig omkring, og prøve, samt søge lidt rundt på nettet og spørge de gode forhandler.

Jeg ser på regntøjet/skaltøjet er fra et forholdsvis godt mærke, men et godt ry, så er det pasform, detaljer, vægt og pris der afgør mit valg, mere end vandsøjletryk og åndbarhed, så længe det hele er i den højre end.

For mig vil det være umuligt at have et sæt regntøj/skaltøj til alt. Men helt forståeligt du nok ikke har det sådan. Så skal du have et enkelt sæt regntøj/skaltøj, vil jeg vælge det ud fra den aktivet det mest skal bruges til, også leve med de små begrænsninger det har til andre aktiverer.

Husk når det regner, er der også hoved, hals og hænder, mere om det her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Håber du kan bruge min råd, fif og erfaringer til dit valg af regntøj/skaltøj, og beklager hvis du havde forventet jeg havde det helt rigtigt og perfekt sæt der kunne alt.

God jagt.

Erik

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 2. april 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.