Hvordan bliver du Jægersoldat, gode råd og fif af tidligere Jægersoldat Erik B. Jørgensen

Jeg får ofte spørgsmålet: ”Hvordan bliver jeg Jægersoldat?”.

Ja, det er et godt spørgsmål, fordi vi Jægersoldater er meget forskellige og er kommet ind i Jægerkorpset på hver vores måde. Jeg vil prøve at give mine erfaringer og råd videre herunder, fra min tid i Jægerkorpset (i dag er jeg ikke tjenestegørende mere). Tag det du kan bruge og forbered dig, som du føler er rigtigt.

Selv om det kan lyde som en kliche, så er den mentale del det mest udfordrende. Du skal selvfølgelig være i god form, og du skal være et godt stykke over gennemsnit niveauet. Eller du skal være en af de bedste til mange ting, når du er soldat. Men når det går løs på optagelsen/aspiranten, så er det 80% mentalt derfra.

Det er det psykiske pres og tvivlen, som knækker langt de fleste på optagelsen.

Jeg har hørt mange historier fra folk om deres ellers andres afgang fra optagelsen/aspiranten. Der går mange historier om, at de fleste folk ikke fuldfører, fordi de er skadet. Det er ikke helt min oplevelse. Jeg oplever, at langt de fleste selv melder, fordi de ikke kan overskue det, kroppen og/eller psyken bliver virkelig slidt. Så er der nogle, der bliver smidt ud, fordi de mangler færdigheder. Og så er der et mindre antal, der har fået en skade, så de desværre ikke kan forsætte.

Når man har trænet hårdt og set frem til at skulle være Jægersoldat, og så må se sig selv melde fra, så gør det ondt langt ind i en mands krop og sjæl. Man kommer ofte rigtig slidt hjem selv efter få uger på optagelsen, og så er det nemmere at komme hjem med melding om, at man blev skadet, hvor der ikke behøves så meget forklaring.

Grunden til jeg fortæller det er, at hvis du vil være Jæger, så skal du virkelig ville det og ikke lade hovedet køre rundt med dig.

Blogindlægget er opdateret den 29. jan. 2024

Jægerkorpset logo, våbenskjold i gørn og sort, med et Jagthorn med kron i midten.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor skal du blive Jægersoldat?

Drømmer du om at blive Jægersoldat, Musa Qala, Afghanistan, 2006, Erik B. Jørgensen

Hvorfor skal du søge ind i Jægerkorpset? Det skal du fordi, du ikke kan lade være!

Du skal drømme om at blive en af de bedste, udfordre dig selv og lære rigtig meget om dig selv. Du vil blive presset mere, end du kan drømme om.

På den anden side, kan venter dig et ubeskriveligt fedt job, hvor du lærer rigtig meget og får færdighed og indsigter i dig selv, gruppe dynamik og ledelse, du kan bruge resten af livet.

For ikke at forglemme dine gode og dygtige kollegaer og et stærkt kammeratskab.

Hvorfor blev du Jægersoldat?

Det spørgsmål har jeg også fået mange gange.

Det svært at sige hvor ønsket om at bliver Jægersoldat, stammer fra. Jeg havde altid ønsket at blive soldat, fordi min far igen og igen fortalt om hans tid i Den Kongelig Livgarde og opfordre mig til at aftjene min værnepligt !

Omkring 7 klasse så jeg børne-tv, hvor der var en Jægersoldat inde og fortælle og vise en faldskærm, m.v. Der gik det op for mig, at militæret havde en eliteenhed, der var noget særligt.

De næste år jeg læste alt jeg kunne om specialenheder, vi fik læse op fra “Sådan” af Carsten Mørk, i skolen. Da jeg startede i militæret var det min drømme at blive officer og Jægersoldat, men jeg blev skuffet i starten, det var ikke helt som jeg havde drømt om, ikke så hårdt, osv.

Drømmene om Slædepatruljen Sirius overtog de andre drømme (se “Hvorfor søge Slædepatruljen Sirius” her). Men da jeg så kom til Slædepatruljen Sirius, kom drømmen om at prøve sig selv endnu mere af og blive medlem af endnu en specialenhed tilbage igen.

Jeg trænede en masse og begyndte at finde ud af hvad det krævede. Da jeg var færdig i Slædepatruljen Sirius, havde jeg 4 måneder fri op til optagelserne ved Jægerkorpset startede, så her trænede jeg på livet løs og forbedrede mig så godt som muligt. Hvilket heldigvis viste sig at være nok.

Hvad jeg søgte er svært at sige. Det havde meget at gøre at være god til noget, søge noget hvor man vil være blandt de bedste i verden, tror det på sammen måde sportsfolk har det. Jeg ønskede at teste mig selv helt igennem.

Arbejdet bagefter som Jægersoldat tiltalte mig meget, selv om man ikke ved så meget af hvad der forgår inden for murene.

Lever det så op til forventningerne. JA græsset er grønnere på den anden side. En fed tid jeg har lært så meget om mig selv, andre mennesker, grej, faglig ting, osv. En kæmpe ballast til livet. Hvilket er afgørende for jeg kan leve det liv jeg gør i dag.

Tak til Jægerkorpset.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Træningsprogram til Jægerkorpset

Mange spørgsmål går også på hvordan man skal træne og hvor man meget skal træne for at komme ind i Jægerkorpset?

Jeg mener ikke, der er noget godt svar på det, fordi vi er så forskellige og har forskellige baggrunde.

Men der er ingen tvivl om, at du skal kunne holde til en belastning, du aldrig har prøvet før og det bliver over meget lang tid. Hver dag og hver uge på optagelsen bliver kun hårdere og vildere.

Det er et langt sejt træk, der skal til.

Din fysik skal være rigtig god og godt over gennemsnittet. Men på optagelsen/aspiranten er det ikke din fysik, der skal få dig igennem men din psyke.

På min optagelse/aspirant var vi 6 mand, der klarede det ud af 72 mand, der havde fået lov til at starte. Vi 6 mand havde trænet meget forskelligt. Jeg havde trænet fuldtid i 4 måneder op til. To af de andre var netop kommet hjem fra en lang rejse rundt i verden og havde ikke trænet. De var i god grundform, men de klarede det med deres erfaring. Vi alle 6 klarede det med vores vilje. Vi var ikke de stærkeste, der startede, vi var dem, der blev ved!

Så for mig handler træningen om at være i rigtig god form, men det handler også om at prøve alle mulige ting af, der er ubehagelige, træls og som gør, at du kender din krop bedre.

Ved du, hvordan det er at gå kold, at skulle præstere på lidt mad og søvn? Har du været ude og rykke dine grænser, så du er klar til at få dem rykket med storm skridt under optagelsen.

Derfor kan jeg ikke give dig et præcist træningsprogram, fordi det kommer an på, hvor du kommer fra og har prøvet. Men jeg vil herunder liste nogle af de ting, du skal træne. Og så kommer det an på, hvad der er dine stærke og svage sider, hvor du skal træne mest.


Styrketræning

Styrketræning er vigtigt i lang tid før du starter, det bygger din krop op, og dine sener og led bliver vant til stor belastning.

Styrketræning skal være tungt, og alle de gode traditionelle øvelser de virker.

I den forbindelse skal du også træne en masse kropsvægt træning, du skal kunne tage korpshævninger, armstrækker (armbøjninger for civile), klatre op og ned ad ting, så du bliver god til at bruge din krop og har kontrol.


Tovklatring

Husk at øve at klatre op og ned i tove, evt. prøv at være på klatrevæg en gang imellem.

Tovklatring lavede vi rigtig meget, og det er også noget man skal bruge senere til fastrope.


Løb

Der er meget løb, jeg er en dårlig løber, så jeg var en af de langsomme Jægere. Dvs. på en Coopertest løb jeg på de 12 min, 3100-3200 meter.

10 km i løbetøj løb jeg på mellem 44-46 minutter og i uniform og støvler 45-47 minutter.

Derfor løb jeg en del, fordi jeg er dårlig. Jeg løb rigtig meget intervaltræning, fordi det er effektivt og kort. Næsten alt andet løb, var o-løb.

Det er bare for at sige, at det kan godt være der, er minimum krav, men der forventes mere over tid.


Orienterings løb

At kunne finde vej og navigere er en af de enkelt ting, flest bliver smidt ud på. Man skal kunne finde vej, mest i mørke.

Derfor løb jeg en masse orienteringsløb (O-løb). Jeg var heldig at min gode kammerat havde været på landsholdet i o-løb som ung. Så vi løb en masse O-løb sammen.

Du kan også øve det, når du går march.


March træning

Du kommer til at gå rigtig mange km, med en tung rygsæk, ofte om natten mens du skal finde vej alene. Så det gælder om at træne march og få gået sine støvler godt til før man starter.

March træning tager lang tid og er hårdt, så det skal trænes længe op til.

Jeg valgte i 4 måneder op til at gå 30 km hver fredag med 30 kg på asfalt, fordi det er hårdere for fødderne. Det var lidt ekstremt, men virkede for mig.

Jeg valgte ikke at øve orientering under march, for at få det hårdere asfalt og håbede på orienteringsløbet var nok, det var det.


Svømning

Selv om Jægersoldater ikke er “Frøer”, så svømmer vi vildt meget under optagelsen. Både normal svømning, i uniform, dykning og masser af udspring fra vippe.

Vand er super godt til at presse folk. Vi svømmer en masse i svømmehal men også ude i det kolde vand, det nedbryder folk så godt.

Så jeg vil øve en masse svømning og alle stilarter, vi svømmer masser af brystsvømning men også crawl, rygcrawl. Det er også god træning og godt for kroppen.

Når du så svømmer, så øv dig i at dykke, f.eks. baner, eller ned på bunden og læg og hent ting. Helst når du er forpustet eller fra vandtrædning, så du vænner dig til det.

I mange svømmehaler må du svømme med tøj. Så prøv det engang i mellem og øv afklædning i vandet.

Slut af med udspring fra vippe. Øv alle mulige hop, på 1-5 meter vippen, så du har prøvet alt muligt, så gør det mindre ondt op optagelsen/aspiranten.

Kan du komme på en 10 meter vippe, så prøv også det. Du kommer også højre op på optagelse/aspiranten, men du skal ”bare” hoppe ud, du skal nok komme ned.


Militære færdigheder

Det handler om at være soldat, så lær dig de forskellige huskeord, hvordan man laver en befaling, og alt det praktiske.

Du behøver ikke have aftjent værnepligt/taget grundforløbet for at søge, fra foråret 2019. Men du er meget bedre stillet, hvis du er godt inde i det militær faglige og vælger at blive værnepligt først.

Mit personlige råd er at prøve at blive sergent, før du søger. Det giver rigtig meget, og så er du fri for at skulle på sergentskole som Jægersoldat. Dine kollegaer skal nok fortælle dig alt det du går glip af imens.


Kampsport

Gå til et eller andet kampsport, så du lærer at få nogle på ørene og kan kæmpe lidt. Så er du bedre stillet, når der er boksning og kampsport.

Jeg gik til boksetræning et par gang om ugen op til. Jeg boksede mod de rutinerede, så jeg fik nogle knubs.


Udstrækning/bevægelighed

Personlig har jeg altid lavet meget udstrækning. Jeg føler, at hvis jeg strækker meget ud, så restituerer jeg hurtigere og får ikke så mange skader. Jeg har altid lavet udstrækning et godt stykke tid efter træning, som noget særskilt træning. Det har virket for mig (i dag laver jeg masser af yoga).

Men nogle af dem jeg kom ind med, var lige så stive som et bræt.


Psykisk træning

Hvordan træner man lige sit hoved? For mig handlede det om at få en masse livserfaring. Stil op til alle mulige løb og udfordringer, så din krop prøver alle mulige udfordringer, både hvor du er forberedt eller tager en kold tyrker, så du går kold eller bare bliver rigtig træt. Det er erfaringer du kan bruge senere.

Selvfølge skal det ikke give dig store skader, du efterfølgende skal bruge måneder at komme over.

Når du så træner, alt det du skal, så find ud af, hvorfor du vil være Jægersoldat. Du skal have et mål.

Jeg ville se, hvordan det var at være Jægersoldat, dem jeg kendte ville ikke fortælle mig noget om optagelsen, men de ville godt fortælle hvor fedt det var bagefter. Det skulle jeg bare prøve.

Så jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville give op, fordi de 4 måneder er meget kort tid i mit liv. Blev jeg smidt ud, havde jeg gjort, hvad jeg kunne. Men gav jeg op skulle jeg leve med det resten af mit liv. Var det så ikke noget for mig, når jeg kom ind, så kunne jeg bare sige op.

Det kunne jeg selvfølgelig ikke tænke på, når jeg var helt smadret, så undervejs på optagelsen, så var mit mål at få den bordeaux baret på hovedet. Det var det eneste jeg kunne tænke på.

Ofte så jeg også på en af instruktørerne, en lille en, så tænkte jeg hvis han kan, så kan jeg også. Det var hvad jeg gjorde.

Jeg ville være en af de bedste soldater i verden, så jeg holdt på.

Så find ud af, hvorfor vil du udsætte dig for alt det? Hvad vil du med det?

Husk at du skal passe på dig selv. Du må ikke møde op til optagelsen/aspiranten og være overtrænet, fordi så kommer du dig ikke undervejs. Du skal kunne blive i bedre og bedre form.

Men i årene op til du søger, skal du ud at gøre alle de dumme ting, hvor du går kold, har trænet forkert og taget dumme beslutninger, fordi du lærer af det.

Men prøv at lære af de bedste rundt omkring. Skal du være bedre til at løbe, så find en god løber, der han hjælpe dig, det samme med alle de andre ting.


Link til andres træningsprogrammer

Forsvaret har også lavet nogle træningsprogrammer du kan følge. Vurder selv hvad du kan bruge i starten.

Andre træningsprogrammer:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Basis krav til Jægersoldat

Der er nogle helt basis krav, som skal kunne laves når man starter på optagelsen/aspiranten.

Øv dem nu mange gange og korrekt, så du også kan lave dem når du er nervøs og presset.

Det er BASIS KRAV, så du skal kunne lave dem altid, der er altid nogen, der allerede falder fra her, det er for dumt. Nervøsitet kan virkelig gøre noget ved folk.

Se nogle af basis kravene her ved Forsvaret side om “Jægerkorpset” her. (Mange link virker ofte ikke)

Se nu alle de hjemmesider, film og bøger der er om Jægerkorpset, så du ved, hvad der kan ramme dig.

Krav til Jægerkorpset

Der er nogle helt basis krav for at kan søge Jægerkorpset, som du bare skal opfylde.

Du kan altid se de gældende krav ved Forsvaret ”Bliv Jægersoldat eller Frømand

Nogle af kravene er:

Adgangskrav

 • Tidligere militærtjeneste (der var en kort periode fra 2019-2021, hvor civile kunne søge, det kan man ikke mere)
 • Normal hørelse
 • Velholdte tænder
 • Kan sikkerhedsgodkendes
 • Du kan erhverve kørekort (du må ikke være fradømt kørekort på mødetidspunktet)

Synskrav

 • Fuldt syn uden korrektion. Der kan dispenseres for refraktionskorrigerende behandling af typen LASEK og PRK.
 • Du bruger ikke briller og/eller kontaktlinser. Din synsstyrke er minimum 6/6 – hvert øje for sig og med begge øjne samtidig.
 • Du har normal farvesans og kan bestå Ischiaras farvetest.

Der er flere krav, men se altid de aktuelle krav ved Forsvaret side om “Jægerkorpset” her. (Mange link virker ofte ikke)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Løn i Jægerkorpset

Lønnen i Jægerkorpset er bedre end andre steder i forsvaret.

Man får sin standard løn efter rang. Så får man et Jægertillæg, som dækker de ekstra strabadser og farer, man bliver udsat for.

Ud over det er der de normale tillæg i forsvaret, som øvelse tillæg, funktions tillæg, osv.

Så lønnen var ok, men man skal aldrig søge til Jægerkorpset for lønnen, fordi hvis man arbejdeder lige så meget, som håndværker eller noget andet, ville man nok tjene mere. Du skal søge fordi, det er et fedt job og livsstil.

Jeg havde i årene, jeg var i Jægerkorpset, mellem 60-70% overarbejde, i forhold til et normalt arbejdsår. Det svinger meget alt efter hvor mange udsendelse der er.

Vil du læse mere om ydelser og alt der formelle, kan du læse mere her om både ”Patruljekursus” og ”Aspiranten”, ved Forsvaret side om “Jægerkorpset” her. (Mange link virker ofte ikke)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bøger om Jægerkorpset

Der er skrevet flere bøger om Jægerkorpset, som du selvfølgelig bør læse, selv om en del af dem er gamle, men det giver lidt indblik og drømme.

 • ”Sådan” 1991, Gonzo, af Carsten Mørch. Den handle om Ranger uddannelse, som
 • ”Jo, du kan” 1996, Aschehoug, af Nicolai Moltke Leth
 • ”Jægerkorpset” 1997, Gyldendal, af Peter Knud Jensen & Peter Rasmussen
 • ”Jæger – I krig med eliten”, 2009, People’s Press af Thomas Rathsack
 • ”Jægersoldat i en terrortid” 2009, People’s Press af Poul Dahl
 • ”Jæger 200” 2013, Gyldendal, af Lars Møller

Tilbage til Indholdsfortegnelse

TV programmer om Jægerkorpset

Andre programmer

 • “Korpset” TV2, sæson 1-4, handler ikke om Jægerkorpset, men et program om en række mænd, der prøver kræfter med noget lignede. Jeg er en af de 4 tidligere Jægersoldater/frømand, der tester dem.  Læs mere om det her, på siden!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jægerkorpsets motto

Jægerkorpset, motto: ”Plus esse, quam simultatur” betyder ”At være mere, end at synes”.

Korpsets motto lyder på latin ”Plus esse, quam simultatur”. Som betyder på dansk ”At være mere, end at synes”.

Som jeg tolker det, skal man kunne mere, end man giver udtryk for, og man altid skal kunne det.

Nogle vil mene, at det betyder, at man ikke fortæller noget om Jægerkorpset. Det synes jeg personligt ikke. Så længe vi ikke fortæller om ting, der kan sætte aktive Jægersoldaters liv i fare, så skal vi fortælle og inspirere unge mennesker til at ville søge ind til Jægerkorpset, fordi Danmark kan altid bruge flere Jægere eller Frøer fordi, der er ikke ret mange, der kommer ind.

Jeg ville aldrig selv have søgt, hvis ikke jeg havde set ”Eliten” eller fået læst ”Sådan” op som ung.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jægerkorpset, vintertræning, 2006, Rune Danielsen og Erik B. Jørgensen, patruljeføre, med resten af patruljen

På vintertræning i Nordsverige 2006, jeg/Erik B. Jørgensen (patruljeføre), i bagerst række. Rund Danielsen i første række.

Kvinder i Jægerkorpset

Kvinder kan godt søge Jægerkorpset og har kunnet det i mange år. Det er bare meget få, der søger. Jeg kender til 4 kvinder der har søgt, og hende der nåede længst, klarede 8 uger ud af 16 uger. Der er en der bestod selv “Patruljekurset”, men ingen der har fået lov eller kunne forsætte til “Aspiranten”.

I dag er der mange flere kvinder i forsvaret, og de klarer det super godt, og der er mange rigtig stærke og dygtige kvinder. Personligt har jeg svært ved at tro, at der er nogen kvinder, der vil klare optagelsen, så længe man holder det niveau og de krav der har været frem til nu.

Problemet for kvinderne er, at man under optagelsen går med rigtig mange kilo på kroppen over lang tid og afstande. Kvinderne har fået problemer med hofterne, da de er bygget anderledes.

Er det så nødvendigt at gå med så mange kg? JA! Det bliver kun tungere som Jægersoldat. Så for min skyld skal kvinder være velkommen, på samme betingelser som mændene og kravene skal ikke sættes ned, fordi så er det ikke specialstyrker (SOS) mere.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Optagelsesprøven ”Patruljekursus” og ”Aspirantkursus”

Selve optagelsesprøven som består af ”Patruljekursus” og ”Aspirantkursus” vil jeg ikke fortælle dig noget om. Den fornøjelse må du selv opleve når du søger. Det hjælper dig heller ikke at vide en masse.

Det lader til at ”Patruljekursus” bliver nedlagt fra 2024, så det “kun” er en optagelsesprøve til at blive Jægersoldat.

Husk det er det mentale der skal få dig igennem, når du har den gode grundform.

Og ingen bliver Jægersoldat alene, det kræver samarbejde. Det kræver du hjælper andre og tager imod hjælp.

Ellers vil jeg bare ønske dig held og lykke.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Falske Jægersoldater

Desværre er der også ”falske” Jægersoldater derude. Jeg har desværre mødt en hel del der siger eller giver udtryk for de er tidligere Jægersoldater, uden nogen siden at have gjort tjeneste i Jægerkorpset.

Møder du en du er i tvivl om er Jægersoldat, så kan du kontroller det på flere måder:

 • Skriv til Jægerkorpset, de kan altid oplyse om en navngivende person er tidligere Jægersoldat: mail jgk@mil.dk
 • Tjek på Facebook og andre steder, om de overhovedet kender nogle andre Jægersoldater
 • Spørg evt. om et Jægernummer, alle Jægersoldater får når de kommer ind. Samt en mønt med ens nummer.

Du kan faktisk heller ikke regne med medier, jeg har eksempler på artikler, med folk der udgiver sig for at være Jægersoldater, som nogle medier ikke ville rette.

Det sammen gælder desværre også for Frømandskorpset og Slædepatruljen Sirius, der kan du gøre de samme ting.

Groft sagt brug din sunde fornuft.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Herunder er der link til andre steder, du kan blive klogere på Jægerkorpset!

Link til indlæg jeg har skrevet om Jægerkorpset/Jægersoldat

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Mine foredrag om Jægerkorpset og det at være Jægersoldat

Her er en række foredrag, hvor jeg snakker ud fra mine erfaringer, fra Jægerkorpset, men også Slædepatruljen Sirius, mine ekspeditioner og erfaringer som guide. Til inspiration i firmaer og organisationer.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Husk, at uanset hvad jeg har skrevet og givet af gode råd, så er det kun op til dig selv, om du forbereder dig godt og klarer det.

Held og lykke hvis du vil søge.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 29. januar 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.