Currently set to Index
Currently set to Follow

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd]

Overordnet omkring at holde varmen

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Overordnet omkring at holde varmen, Erik B. Jørgensen ved Slædepatruljen Sirius i minus 44 grader

Igennem årene har jeg godt nok været kold og forfrossen mange gange , både som dreng, soldat og eventyrer.

Som barn (og i dag) frys jeg hurtigt mine finger. Min far fortalte mig at det var et spørgsmål om tilvænning. Derfor cyklede jeg i skolen, uden handsker om efteråret. Når jeg endelig kom frem til skolen, kunne jeg ikke mærke min finger. Der stod jeg så med fingrene inden under den kolde vandhane, som jeg også lærte var det rigtige at gøre, for at få gang i fingrene igen. Efterhånden som varmen kom tilbage, kom smerte og en tåre i øjenkrogen, før mine finger igen kunne brugs.

Jeg har nu lært at vi alle har forskellige steder vi fryser, og nej det kræver ikke tilvænning eller den kolde vandhane at holde varmen i fingrene.

Som soldat er jeg også være koldt som aldrig før, jeg var værnepligtig under isvinter 1995 til 1996, hvor Storebælt var frossent til, så færgen skulle have isbryderne foran sig. Skulle vi ud at lære at grave skyttegrave, det endte med mange brækkes feltspader og nogle meget små huller, og nogle meget kolde dage.

Senere som Siriusmand, ved Slædepatruljen Sirius lærte jeg, at der findes en helt anden kulde, når man i flere uger køre i en temperatur under minus 40 grader, og enkelt dag, står termometer helt i bund ved minus 50 grader.

Som Jægersoldat lært jeg at være så kold, det ikke burde være muligt, når der var koldtvandstilvænning, og øvelser/missioner hvor man som altid var gennemblødt og lå helt stille og så på fjenden.

De år har lært mig meget om kulde, men først og fremmeste at livet er for kort til at fryse hele tiden. Så jeg bruger igen og igen mine små tricks til at være varm og have det godt de fleste timer i døgnet.

At jeg så som eventyr, forsat tager på mange vinterekspeditioner, hvor min finger til tider er ved at falde af, eller jeg står og pakker et regnvådt telt ned i Danmark, og fingrene stille og roligt dør, så ved jeg at om kort tid, så har jeg varmen igen, når jeg bruger min små tricks.

Jeg vil herunder dele min fif og råd, både til ude og indendørs.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hold varmen uden på tur

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Hold varmen uden på tur med eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

Det gode gamle ordsprog ”Der findes ikke dårligt vejr. Kun dårlig påklædning” har en stor sandhed i sig.

Det handler om at klæde sig på til forholdene. Når det er sagt, så kommer jeg forsat til at fryse, til tider, men ofte ved jeg det kun er en kort periode, fordi jeg reagerer på situationen. Det kan være ved at tage regntøj på, et ekstra lag, eller det er en kortvarige opgave der kræver jeg tager de tykke handsker af.

Herunder vil jeg kort liste mine råd op:

Påklædning

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Påklædning ved Slædepatruljen Sirius af Erik B. Jørgensen

For at holde varmen, kræver det vi har en masse isolerende lag, og i de lag og mellem lagene skal der være stillestående luft. Fordi stillestående luft, isolere og varmer helt vildt.

Det er ud fra det princip som hedder ”Lag på lag princippet

Hvad er ”lag på lag princippet”?2022-09-02T12:01:53+02:00

Lag på lag princippet går ud på, at have så meget tøj på, så du kan holde varmen. Men ved at bruge flere lag, får du mere stillestående luft imellem alle lagene der giver ekstra varmen. Men det helt store fordel er at du let kan regulere din temperatur, ved at du kan tage et lag af eller på, for at regulere din temperatur.

Groft sagt kan vi dele lagene op i 3 overordnet grupper af lag, inderlag, mellemlag og yderlag, men du kan godt have flere lag på fra samme gruppe. Derfor kan jeg ikke lide udtrykket ”3-lags princippet”.

 

Billede illustration af lag på lag princippet. 3 forskellige lag, af Erik B. Jørgensen

Du kan se hele indlægget her: [Fif og råd] Lag på lag princippet – Hold varmen

For at få isolering, så undgå stramt tøj. Det hjælper ikke at tage lange underbukser på og stå trække et par super stramme bukser udover, der presser alt luft ud og presser på blodårerne i benene.

Når det er tid til at kravle i teltet eller et shelter, så har jeg her et indlæg med film om at holde varmen i soveposen: [Fif og råd] Hold varmen i soveposen

Lidt link til indlæg omkring netundertøj:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Luk af for de steder uden tøj og yderområderne

Når man er ude og tager en god jakke på eller et ekstra sæt langt undertøj, så gælder det også om at lukke godt af yderområderne hvor der ikke er tøj eller ikke ret meget.

Fødderne
Valg af sokker til vandreture, anmeldelse af Erik B. Jørgensen

Et par ekstra sokker og en god stor støvle, giver altid mere varme til resten af kroppen, da der er mere isolering, luft og plads til fødderne kan bevæge sig. Skal du vandre skal støvle side godt til, for at undgå vabler, men på ski, kan jeg godt gå i ekstra store støvler. Des koldere det er, des kraftigere og større støvler kræver det, for at holde varmen.

Se mere her: [Fif og råd] Valg af sokker, vandring, vinterfjeld, kajak og kano, anmeldelse

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fingrene
Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Fingrene af eventyr og polarfare Erik B. Jørgensen

Handsker skal der til når det bliver koldt. Fingrene er mit store problem, så jeg tager hurtigt handsker på. Men når det er meget koldt, har jeg altid en tynd inderhandske på, selv om jeg også har luffer på. Det har jeg fordi den tager sved, samt hvis jeg skal lave noget, der kræver jeg tager luffen af, så har jeg ikke helt blottet finger.

Jeg har lavet et helt indlæg om min bedst råd til brug og valg af handsker til vinterture her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Håndledende

Selv om jeg har flere lag tøj på og handsker, så hjælper det mig helt vildt at beskytte min håndled med håndledsvarmer. Fordi min trøjer ender ved håndleddet og stort set samme sted stopper min handsker. Så der er ofte en kuldbrug mellem de forskellige lag. Så ved at have håndledsvarmere på, oplever jeg, at jeg ofte kan undgå alt for tykke handsker/luffer. Håndledsvarmer kan købes færdig, de kan strikkes eller du kan tage en gammel sok, og klippe spidsen af, og bruge den til håndledsvarmer.

Mere om håndledsvarmer her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hovedet

Hovedet kan afgive rigtig meget varme, hvis det er helt frit. Fryser jeg, så tager jeg ofte en hue på for at få varmen.  Det medføre ofte at jeg kan vente med at tage en ekstra trøje på. Er det meget koldt, er det vigtigt at hue, dækker mine øreflipper, fordi de kan godt få frostskader uden man mærker det:

Mere om valg af huer her: [Fif og råd] Valg af hovedbeklædning, generelt

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Halsen
Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Halsen af eventyr og polarfare Erik B. Jørgensen

Som om jeg har beskyttet mig med trøjer, jakker og en god hue og hætte. Så bruger jeg stort set altid en buff eller et rørhalstørklæde, til at lukke endnu mere af ved halsen og hovedet. Det er nøjagtig det samme som ved håndleddene, at alle lagene stopper her.

Der er mere om buff og rørhalstrøklæder (halsrør), i film om hovedbeklædning, som du nok så under afsnittet “Hovedet”. Her er den igen:

Du kan altid købe dyre og fine buff, men hvis du vil have en billige løsning, så se på gamle militær rørhalstørkælder, i uld. Se mere om dem her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Er jeg våd, bliver det koldt

Bliver du rigtig våd, så er det selvfølgelig svære at holde varmen. Har du uldtøj på, holder det bedre på varmen, end meget andet materiale. Så derfor er godt regntøj/skaltøj og godt langt undertøj altid et must på lange ture.

Skulle uheldet være over dig, og du er våd og kold, er her i et fit til at få varmen hurtigt og effektivt. Kan også bruges hvis du har en i gruppen, der er gået helt kold.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Andre råd til at få og holde varmen

Bevægelse skaber varme

Ud over god påklædning og får lukket af for yderområderne. Så skaber bevægelse også varmen. Det er bl.a. derfor man står på ski, ved siden af hundeslæden ved Slædepatruljen Sirius.

Så når jeg begynder at blive kold, så prøver jeg at bevæge mig lidt. Er det tæerne der er kold, prøver jeg i hvert skridt at bevæge min tær. Det samme med fingrene, bevæger jeg dem lidt hele tiden. Det hjælper når jeg får det gjort i god tid og i lang tid. Det er ikke noget der sker hurtigt.

Bevægelse gælder også når jeg er blevet for kold. Fryser jeg tæerne, må jeg hoppe og løbe lidt, men det kræver en stor indsat og lang tid. Fryser jeg fingrene, og de er helt kolde, så skifter jeg ofte handsker først, så de er helt tørre. Derefter skal der bevægelse til, det kan være en af to øvelser.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Pingvinen

Jeg står med strakte arme ned langs side, jeg spænder armen, stritter med fingrene der er helt strakte, og så løfter og sænker jeg skuldrene kraftigt, så blodet pumpes ud i fingrene. Det er den lette version. Ofte må jeg over i næste øvelse.

Møllesving

Er min fingre kolde, så må jeg over i møllesving. Så det er ud i god bredstående stilling, og så slynger jeg en arm rundt i møllesving, den ene og anden vej. Der skal fart på og køres et stykke tid, så kan jeg mærke blodet komme ud i fingrene, og det begynder at prikke og varmen komme igen.

Fryser jeg hele kroppen, må jeg løbe, lave englehop, armstrækker eller en anden øvelse, så jeg får varmen igen. Du kender nok selv en masse øvelser.

Uanset hvilke del jeg fryser og hvilke øvelser jeg har lavet, så glæder det om at have på fokus på bevægelse i området, det næste stykke tid, så kulden ikke får overtag igen.

Herunder kan du se en video, hvor jeg viser pingvinen, møllesving og lidt bevægelses muligheder, når det er koldt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Gode råd til at holde varmen, når temperaturen er 19 grader indendørs

Skal jeg holde varmen indendørs hvor temperaturen ikke er så høj, som det bl.a. sker for mange på kontorer og skoler, hvor temperaturen bliver sat til 19 grader. Mod de normale 21-23 grader. Så ender jeg altid med de samme råd som over her.

Her kan du se mine gode råd, de uddybes herunder

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Her kan du se et indslag fra Aftenshowet på DR, hvor jeg fortæller om at holde varmen (ca. 10 min). Jeg uddyber alle punkter herunder!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bevægelse giver altid varme

Jeg søger for at bevæge mig løbende. Cykler eller går jeg, før jeg er fremme, så har jeg allerede blod rundt i kroppen, og kan holde varmen bedre.

Når jeg har pause, kan jeg tag trapperne eller en hente kaffe/the lidt længere væk, ellers udnytter jeg at jeg skal have varmen, til at træne lidt. Så kan jeg lave lidt rygøvelser, mave og armstrækninger, eller øve min håndstand.

Så nu er der ingen undskyldning, for ikke at få lidt ekstra træning i løbet af dagen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tøj/Påklædning

For at holde varmen, kræver det tøj, gerne flere lag, og det skal være løstsiddende tøj, fordi det er luften mellem dine lag, der giver dig varmen.

Så glæder det om at lukke af for yderområderne. Så på fødderne kan du tage ekstra tykke sokker på, det kræver en større sko ellers sutsko. Du kan tage håndledsvarmer på, for at lukke af ved håndledende. Det samme kan du gøre ved hals og hoved, ved at bruge en buff og hue.

Se afsnit over, med min gode råd til at holde varmen ude, da det er samme tricks og jeg har uddybet det hele deroppe.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tæppe og varme dunk

Et dejligt tæppe, kan altid hjælpe, når du sidder stille og bliver kold. Det er perfekt at have under bordet, så ben og fødder får et ekstra lag.

Den gode gamle varmedunk eller solide drikkedunk kan også komme i spil, ved at hælde varmt vand i og have imellem benene. HUSK altid at tjek om dunken kan holde til det, før du tager en ny dunk i brug, da du ellers kan få skoldninger, hvis vandet løber ud og ind i tøjet.

Det kræver dog du husker at koge, vand når strømmet er billigt, eller spar man ikke meget.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Drik varme drikke

Det hjælper altid at drikke varmedrikke, i forhold til hvis du drikker noget koldt, da kroppen ellers bruger energi på at varme væsken op. Igen kræver det du koger vand eller laver kaffe og putter på termokander, når strømmen er billige.

Du vil også opleve at du ofte bliver lidt kold efter et større måltid, da kroppen sender blod til maven for at fordøje dit måltid. Men du skal ikke stoppe med at spise af den grund, fordi maden giver energi og varme, over dagen. Så du kan være opmærksom på det, ellers spise flere mindre måltid over dagen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Andre måder til at holde varmen

Der er også lidt andre måder lettere at holde varmen og få lidt hjælp.

El-tøj/varmetøj

Der findes i dag en masse lækkert varmetøj, der kører på batterier. Min kone har i mange år, brugt en vest, der varme via batteri. Vi har begge vest, sokker og handsker. Men hun har også langtundertøj med batteri. Jeg bruger det ikke så meget, men min kone bor næsten i det, halvdelen af året.

For det skal give mening, så kræver det du lader batterierne, når strømmen er billige, ellers spar du ikke så meget. Men ofte vil det være billigere at varme dig selv op, end hele rummet.

Der findes flere mærker der laver varmetøj på el, bl.a. ”Nordic Heat” og ”Lenz”.

Se nogle af mine/vores test her

Tilbage til Indholdsfortegnelse

God form

Hvis man er godt polstret på kroppen, så isolere fedt selvfølgelig. Men at være i god form, hjælpe også på at holde varmen, fordi ens blodgennemstrømning er bedre og ens hjerte pumper mere blod rundt. Men er man helt ned i en meget lav fedtprocent, så vender det igen, så fryser man også let. Så hold dig i god form, og være ok med du har en normal fedtprocent.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Myterne om kulde

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Myterne om kulde af Erik B. Jørgensen, foto Rene Schütze

Ud over man ikke kan tilvende sin krop til kulde, som min far lærte mig. Så hjælpe det at opleve kulde igen og igen. Det kan man se med vinterbader. Samt jeg oplever også at jeg ikke fryser på samme måde, som når jeg har haft folk med på vinterfjeldet for første gang, fordi jeg kender kulden og ændre min påklædning før dem der er med for første gang.

Men en myte jeg meget gerne vil lægge i graven er! Man bliver ikke syg af at fryse. Det vi bliver syge af, er virusser og bakterier, som vi bliver udsat for ved at omgås andre personer og dyr, der er syge. F.eks. ved Slædepatruljen Sirius var vi aldrig syge, selv om vi frys helt vildt. Men så snart vi fik besøg fra Danmark, så kom der nye virusser og bakterier op, så blev vi syge igen.

Så har du børn, så prøv at lad være med at sige, ”du skal tage jakke på eller bliver du syg”, så de også lære noget forkert. Bare sig ”tag en jakke på, så du ikke kommer til at fryse senere”.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hjælp dit barn med at holde varmen

Sådan kan du holde varmen om vinteren og når det er koldt [Fif og råd] Hjælp dit barn med at holde varmen af eventyrer Erik B. Jørgensen

Jeg har i mange år prøvet at hjælpe min datter til at holde varmen, både i hverdagen og på vores mange ture og ekspeditioner. Jeg har givet hende alle de ovenstående råd, vist hende vejen, men skal jeg være helt ærlig, så hjælper det næsten ikke.

Jeg ved ikke hvor mange gang jeg har fortalt min datter hun skal tage en hue på, for at få det varmer når hun fryser på kroppen, men jeg taler for døve øre.

Det jeg lært stort set fra en start, er at fortælle hvad hun bør tag på af tøj, det virker ikke. Derfra søger jeg for hun har det tøj med hun skal bruge eller kan nå det. Så når hun begynder at fryse, så kan jeg nogle gange se, at tøjet kommer frem og på af sig selv.

Under vores ekspedition "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano, Finland” i 2012, da Karen min datter var 3,5 år, lært jeg det. I starten af ekspeditionen, var det køligt, så jeg sagde hun skulle tag en god fleecetrøje på. Nej det skulle hun ikke, sagde hun. Så det endte med vi padlede afsted i kanoen. Efter 20 min, begyndte hun at råbe op om hun frøs. Jeg sagde hun bare kunne få sin trøje på, nej vi skulle stoppe sagde hun. Jeg tænkte vi har 45 dage, vi tager en stille dag, første dagen. Så vi stoppede og hyggede os. Næste dag skete det sammen, så vi padlede afsted. Efter 20 min ville hun stoppe igen, jeg nægtede. Men hun blev så sur og arrig at efter 30 min, kastede hun op af arrigskab. Ja så måtte vi stoppe. Senere fik vi en snak om hvor dumt det var. Siden den dag, har vi haft en aftale om, at hun styrer sit tøj, men vi stopper ikke hvis hun fryser, hvis det er fordi hun ikke vil tage tøj på. Men forstå principperne bag kulde, begynder først nu at falde på plads i en alder af 14 år.

Så mit bedst råd, er at rådgive dit barn ud fra alt jeg har skrevet her, søger for de har tøj med til at tage på. Så kommer tøjet nok på, hvis det bliver for koldt for dem.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber alt det ovenstående kan hjælpe dig til at holde varmen. Husk altid at være åben over for andres erfaringer, man kan altid prøve det af. Alt virker heller ikke for mig.

For først gang i mange år, er der nu en grund til at ønske sig strik eller lære at strikke, så du kan få håndledsvarmer, huer, sokker og trøjer.

Må du holde varmen derude.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 4. marts 2024

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

2 kommentarer

  1. Erik B. Jørgensen 21. oktober 2022 af 19:37

    Tak. Selvfølgelig sker der en tilvænning til at være i et miljø, med stærk kulde. Men jeg tror ikke på jeg vender mig til kulden, men jeg vender mig til at klæde mig på rigtig og være i meget tøj.
    Hvis man læser de gamle beretninger fra dem der besøgte Inuitter i deres hjem, så var der mega varmt, og de lå næsten nøgne. Så de elskede varme.
    Så tilvænning, ligger i at bruge sint udstyr rigtigt og klogt, efter min mening.

  2. Kenneth 21. oktober 2022 af 19:26

    Rigtig god og fyldestgørende beskrivelse – tak. Ift. tilvænning, oplevede du så ikke en tilvænning til kulde på en 3 mdrs tur på Sirius? Jeg mener, hvis man tænker på inuitterne der futtede rundt 24/7/364 i Independence fjorden for flere tusinder af år siden, så selv med godt tøj, så må de være hærdede og tilvænnede til kulde for at overleve – tror du ikke?

Læg en kommentar

Go to Top