Kanotur på Skjern Å [Mikroeventyr] med eventyrer Erik B. Jørgensen

En kanotur på Skjern Å, har længe stået på min liste over mikroeventyr, jeg gerne ville have. Men det har trukket ud, da jeg ofte er væk i den periode åen er åben, og som du nok kender så går tiden.

Det er sådan at Skjern Å øver del ”kun” er åben fra 16. juni til 30. sep. og kun i tidsrummet mellem kl. 8-18. Så min mulighed for at tag turen i å, begyndt at nærme sig en deadline. Jeg havde et hul i kalenderen, efter et foredrag. Nu var det op til vejrguderne om det har noget der gav mening. Jeg ville gerne have rimeligt vejr, hvis jeg skulle padle ned af Skjern Å, så ingen dags regn eller en god vestenvind, da modvind aldrig er sjovt. Det så faktisk lovende ud, i hver tilfald de første dage. Så var det bare om at få bestilt et gæstekort og få pakket.

Efter et foredrag tirsdag, kunne jeg køre til Vester Mølle, hver Skjern Kanofart holder til og det er her fra og ud til Ringkøbing Fjord, man må sejle på Skjern Å.

Her kunne jeg lægge min kano og udstyr af. Tag mit gæstekort, til de næste dage (koster 50 kr. per dag). Det største problem i denne tur logistikken, er afhentning ved slutningen. Derfor kørte jeg til målet på min tur, Skaven Havn. Her satte jeg bilen og en sød mand, gav mig et lift retur til Vester Mølle. Det gav en times tid, til at vende verden. Tak for liftet!

Så var jeg endelig klar til start, men jeg havde lidt travlt, da åen lukker kl. 18. Så klokken 16.30 padlede jeg afsted, mod Hastrup Rast 6 km borte. Det var times og planlagt, da jeg lagde ind ved Hastrup Rast kl. 17.59.

Skjern Å, har ikke sin start ved Vester Mølle. Åen har sit udspring oppe i Tinnet Krat, ikke langt fra Gudenåens udspring. Her løber der en bæk ud til Rørbæk Sø, der ender ved Vester Mølle og forsætte ca. 90 kilometer ud til Ringkøbing Fjord. Det er dog ikke tilladt at padler på Rørbæk Sø, da det er en privat sø, og derved kun lodsejer der må sejle på søen. Jeg havde overvejet om jeg skulle vandre fra udspringet ned til Vester Mølle, men gav ikke meget mening, når det var en kanotur det handlede om. Så skulle det være mere af princip.

Efter en nat på Hastrup Rast, kunne jeg padle videre ned ad åen lagt i let dis og en pænt kølig luft.  Solen begyndte hurtigt at varme og jeg fik det skønneste vejr resten af dagen. Jeg var så heldig at se kronhjort, rådyr, isfugl, mange fiskehejre, ænder og masse af køer, der græsser langs bredden. Skjern Å overraskede mig meget positivt. Den er mindre end forventet, så jeg var tæt på naturen, når jeg padlede ned ad åen, med træ ud over vandet, skov, eng og masser af fine sving. Endda også lidt let løbende vand men mikro fald. Jeg var glad for min kanofærdigheder. Tænker folk første gang i kano må komme til at følge de er i radiobiler. Jeg stoppede efter 39,5 km selv om klokken kun var 17.15.  Men der var 13 kilometer til næste rast plads. Så jeg slog mig ned i fint lille shelter, ved Skarrild By, med min kære the.

Jeg fik en super fin tur ud af resten af Skjern Å, til Skaven Havn, næste dag. Det var lidt mere overskyet, men jeg slap for regn. Åen blev breder men forsat fin natur og masser af fugle. Så igen isfugl, masser af fiskehejre og mange rovfugle, samt utroligt mange lystfisker, der gav nogle småsnakke mens jeg passerede. Det blev til godt 53 km før jeg var fremme i Skaven Havn lidt over 18 tiden. Det er tilladt at være på Skjern Å, mellem klokken 7-20 på den sidste lille del. Derfra pakkede jeg sammen og kørte den lange tur, hjem til Lyngby, mens jeg kunne glæde mig over endnu et fedt mikroeventyr og oplevelser i banken.

Se min film fra min oplevelser på Skjern Å her:

 

 


Data fra min tur ad Skjern Å

Kanotur på Skjern Å [Mikroeventyr] 20-22 sep 2022, kort af Erik B. Jørgensen

Her kan du se mine data. Åen har en del strøm, der foræret en del fart. Jeg har padlet en masse kano, så er du ikke erfaren, ville jeg sætte mere tid af.

  • Dag 1: 6,5 km, fra 16.30 til 17.59
  • Dag 2: 39,5 km, fra 08.00 til 17.15
  • Dag 3: 53,3 km, fra 08.00 til 18.15

Samt 99,3 kilometer. Jeg er van til at padle, og var mange timer på vandet, uden mange pauser. Så kan du selv vurdere hvor meget tid du vil sætte af.

 

 


Planlæg din egen tur på Skjern Å

Kanotur på Skjern Å [Mikroeventyr] Leje af kano eller gæstekort

Ønsker du selv at padle Skjern Å i kano eller kajak, så husk det kræver gæstekort, koster 50 kr. per dag, eller du lejer en kano. I min link i næste afsnit kan du se link til kanoudlejning, gæstekort, regler, mv.

Turen kan deles op i mange små etaper, eller du kan nøjes med at tage mindre del strækninger. Du kan tilpasse din tur, til dine færdigheder, lyster og dem du rejser med om det er børn, familie eller venner.

 


Hvornår må du padle på Skjern Å?

Vil du padle fra starten, ved Vester Mølle, må du være på åben fra 16. juni til 30. sep. i tidsrummet mellem 08.00-18.00. Husk forsat gæstekort eller lej en kano.
Kan lejes/købes her ved: Skjern Å Kanofart

Husk altid at tjekke op om perioder og tidsrum ændre sig. Det ved de ved leje eller køb af kano/gæstekort.

 

 


Hvor lang tid tager det at padle Skjern Å?

Mit bud vil være 3 dage, hvis du er ok til at padle kano eller 4 dage, hvis du vil have god tid. Du kan se oppe i data, hvor langt og hvor længe jeg padlede.

 


Hvor mange overbæringer er der på Skjern Å?

Efter det store genslyngningsprojekt fra 1999 til 2012, er der kun en overbæring tilbage, ved Brande Elværk, det er ca. 50 meter og der er to kanovogne på stedet og fint sted til at tage vognen op og rampe til at glide kano tilbage i vandet. Det var før det 5 overbæringer, så dem er du fri for nu.

 


GPX spor med rastepladser over Skjern Å

Her kan du downloade GPX spor over Skjern Å, med de forskellige rastepladser indsat.

Lær at planlægge dine egne ruter her: Planlæg din rute til friluftsture (vandre-, cykle-, vinterture) [Fif og råd]

(Normalt deler jeg ikke mit spor. Men da det er en Å og ikke en rute som så, har jeg gjort det denne gang, ellers er det en del af det at tage på tur/eventyr!

 


Rastepladser og campingpladser langs Skjern Å

Kanotur på Skjern Å [Mikroeventyr] Rastepladser og campingpladser

Der er godt med rastepladser langs Skjern Å, med shelter og mulighed for at slå telt. Der er også mulighed for at overnatte på to campingpladser. Der er også indkøbsmuligheder flere steder.

Rastepladser og campingpladser

 


Link til området og information om Skjern Å

 


Jeg håber det her kan inspirere til en dejlig kanotur.

Erik

 

 

 

Relateret indlæg

 


Facebook Indlæg fra turen

Indlægget er opdateret: 10. februar 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.