Blogindlægget er opdateret den 1. nov. 2022

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg om mit valg af hovedbeklædning, generelt på alle mine mikroeventyr, ture og ekspeditioner, når jeg skal dyrke friluftsliv/outdoor liv.

Jeg snakker bl.a. om huer, caps/kasketter, rørhalstørklæder/buff, pandebånd og mine mange andre erfaringer. Hvad sætter jeg pris på og hvad går jeg efter.

Jeg uddyber det hele under videoen!

Jeg håber du kan bruge min mange råd og fif her.

Valg af hue, til friluftsliv

Valg af hue til friluftsliv af Erik B. Jørgensen

Der findes mange tykkelser og former af huer. Så du kommer nok til at prøve dig lidt frem, for at finde din yndlings huer. Det er med villige jeg skriver huer, fordi du får ikke en hue, der kan dække alle behov.

Man har selvfølgelig et stort varmetab, fra hoved og hals, hvis man ikke dækker de områder, når man er ude. Så en hue er let at regulere sin temperatur på. En hue er en fantastisk måde at holde varmen på, og ofte kan jeg tage en hue på og det giver så meget varme, at jeg kan vente med at tage en ekstra trøje på. Samt jeg kan let tage hue, hvis jeg sveder.

Jeg har både tynde og tykke huer, huer med ”øre” og forskellige materiale. Så du skal se på dine behov.

En tynd hue, er perfekt en kølig sommeraften, på en god vandretur om efteråret, eller når jeg sover i soveposen, da jeg sjældent lukker soveposen helt til.

Hue til vinterture

Når jeg er på vinterture og vinterekspeditioner, har jeg nogle større krav til mine huer.

Her er det super vigtigt at min hue dækker min øre. Det gør de fleste huer, men jeg oplever at de kravler op, så mine øreflipper bliver blottet, det kan koste forfrysninger. Derfor skal mine huer have ”øre”, så huen kan gå langt ned.

Jeg har en hue i moskusokseuld, som jeg elsker, den er varm, ventilere godt og er let. Moskusokseuld huen, er fra Niviarsiaq Uld, Kangerlussuaq, Grønland.

Ud over Moskusokseuld huen har jeg en gammel hue, ”The North Face, Windstopper Highpoint Hat” hue, i windstopper, der sidder helt perfekt og så stramt at let kan have en hætte oppe og dreje hovedet uden hue drejer med. Som meget andet godt grej er den desværre udgået og ikke ret mange laver huer der er perfekt til de helt kolde ture.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Huer til forskellige aktiviteter

Jeg har faktisk endnu flere huer, da jeg fortrækker forskellige huer, til forskellige aktiviteter.

I kajak vil jeg heller have en hat, med isolering, så jeg får en skygge og noget vandafvisning.Valg af hue, GripGrab, Windproof Skull Cap Women, langt hår, af Erik B. Jørgensen

Når jeg cykler, skal huem være tynd ereog være under min cykelhjelme. Her bruger jeg også mine Aclima tynde huer, eller ”Grib Grap” laver super hue. De har ogsåen model hvor der er hul, til en hestehale, hvis man har langt hår (GripGrab , Windproof Skull Cap Women). Kan fås både med og uden vindstopper. Dem har jeg fået af min kone og synes de er fine, kunne også let bruges til friluftsliv.

Personligt kan jeg også bedst lide at mine hue følger hovedet hele vejen rundt, så den ikke får en top, med ekstra materiale (som en nissehue). Især fordi jeg synes det irriterer når jeg tager min hætte op, i f.eks. regnvejr.

Huer jeg bruger mest:Valg af hue, Moskusokseuld huen af Erik B. Jørgensen

 • Moskusokseuld huen, fra Niviarsiaq Uld, Kangerlussuaq, Grønland
 • Vinterhue, The North Face, Windstopper Highpoint Hat (udgået)
 • Aclima, LightWool beanie (let uldhue)
 • Aclima, WarmWool jib beanie (varmer hue, skal være stor ellers går øreflipperne fri)
 • GripGrab, Thermo Windproof Winter Skull Cap (cykelhue)
 • GripGrab, Lightweight Thermal Skull Cap (cykelhue)

Der findes masser af fine huer derude, så husk at prøve dem godt og skal du på vintertur, så sikre dig at huen ikke kræver op og blotter ørene.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af pandebånd

Valg af pandebånd af Erik B. Jørgensen

Pandebånd er virkelig et dejligt lille ”multitool” til at holde varme på friluftsture. Et er at have en god eller gode huer med på tur, men et lille pandebånd er perfekt at have med også. Et pandebånd kan bruges når det ikke er så koldt og jeg kunne ønsker at beskytte mine øre. Eller når jeg har behov for at kunne svede lidt mere, men mine øre skal være beskyttet.

Det ekstra fede ved et pandebånd er det kan bruges til mange flere ting. Jeg kan få ekstra beskyttelse ved mine øre og pande, ved at tage det under eller uden på min hue. Jeg kan også bruge den som næsevarme, uden jeg behøver at dække min mund til. Eller jeg kan bruge det som et lille halstørklæde til at lukke lidt mere af ved halsen.

Jeg har også brugt mit pandebånd som knævarmer eller håndledsvarmer om natten, hvis jeg har haft lidt ondt på en tur og ønsker lidt mere varm til et led.

Så mange aktivitet vil et pandebånd være mere fornuftigt end en hue.

Pandebånd kan købes færdig i mange afskygninger, du kan også lave dem selv af militær rørhalstørklæder (skal være dem i ren uld). Så kan du klippe de størrelser du vil have.

Især når jeg cykler synes jeg ofte pandebånd er fint, når jeg også køre med hjelm.

Pandebånd jeg bruger

 • Stykker af rørhalstørklæder (absolut mest)
 • Aclima, Lars Monsen Anárjohka Headband
 • Endurance, Marlin (til cycling)

Valg af pandebånd, • Aclima, Lars Monsen Anárjohka Headband af Erik B. JørgensenValg af pandebånd, militær rørhalstørklæde af Erik B. JørgensenValg af pandebånd, Endurance Marlin af Erik B. Jørgensen

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af rørhalstørklæde / buff

Valg af rørhalstørklæde, buff af Erik B. Jørgensen

Jeg synes lige jeg vil næven rørhalstørklæde og buff også. Da de kan bruges både som pandebånd, hue og lukke af for hals og hoved.

Som tidligere nævnt elsker jeg de militær rørhalstørklæder i uld, da jeg kan klippe dem i mindre stykker, så de både kan være ren pandebånd eller buff størrelse. De kommer i en længde af 1 meter, forstå slet ikke størrelse, men perfekt da de let kan klippes til mindre stykker.

Jeg har også færdig lavet buff, primært i uld.

Rørhalstørklæde / buff jeg bruger mest:

 • Rørhalstørklæde, militær (klippet til)
 • Aclima, LightWool headover / buff
 • Moskusokes rørhalstørklæde, strik af Niviarsiaq Uld, Kangerlussuaq, Grønland

Se også mit indlæg omkring rørhalstørklæde her: Rørhalstørklæde

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af cap/hat/kasket

Valg af cap og kasket af Erik B. Jørgensen

En god cap er første stadie før hue, eller en god afskærmning mod sol eller regn. Det er ikke meget jeg bruger en cap. Men jeg kan godt lide at have en med på tur.

Især når jeg er i kajak eller kano, bruger jeg en cap meget, da der er meget genskin. Her har jeg ofte capen sikret med en snor til min flydevest. Især i kajak har jeg oplevet vindstød der blæser min cap af.

I regnvejr kan det også være rart med en cap, under regnhætten, da det holder hætten godt og giver ekstra skygge.

Jeg har også en cap, der er lavet så den let kan foldes sammen, når den ligger pakket ned, den er fra Montane, GR Sun Cap

Jeg har også prøve at gå med bøllehat, det er dejligt da den beskytter mere mod solen, men jeg har aldrig fundet mig helt til rette med at gå med dem.

Caps jeg mest bruger:

 • 5.11, Flag Bearer Cap Black
 • Montane, GR Sun Cap

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af balaclava (elefanthue)

Jeg har nogle enkle balaclavaer, men bruger dem ikke meget. For mig er det kun aktuelt på vinterture og vinterekspeditioner. Men jeg bruger det sjældent, det skal være ekstremt koldt, fordi jeg synes det giver for meget fugt ved mine kinder. Så jeg vil heller have en hue og så et rørhalstørklæde/buff ud over. Ofte har jeg ikke noget ved min kinder, da jeg ikke fryser særlig meget i mit ansigt.

En balaclava kan være super at sove med, da den ikke falder så let af som en hue og den kan tages op og dække næsen, når det er meget koldt.

Balaclava (elefanthue) jeg burger

 • Moskusokes balaclava, strik af Niviarsiaq Uld, Kangerlussuaq, Grønland
 • Aclima, HotWool balaclava

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Valg af hovedbeklædning i regnvejr

Når det er regnvejr, gælder de samme ting. Men her kan du se min video med gode fif til hvad jeg bruger på hoved og hænder i regnvejr.

Se hele indlægget her: [Fif og råd] Regnvejrs fif, hovedbeklædning og handsker

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber min tanker, fif og råd kan hjælpe dig på vej, til at finde din kombination af hovedbeklædning til dine ture.

Erik

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.