Currently set to Index
Currently set to Follow

Justering af rygsæk, [Fif og råd]

Justering af rygsæk af Erik B. Jørgensen

Blogindlægget er opdateret den 24. dec. 2022

I mange år har rygsækken været en del af mit liv, fra mine ungdomsår på fjeldet, i militæret, i Slædepatruljen Sirius og især i Jægerkorpset (av). Efterfølgende har jeg været på mange ture, fra de små ture med let rygsæk, til de lange ture som “Alaska på tværs”, hvor jeg har mellem 25 og 45 kg på ryggen.

Jeg har også lavet et indlæg hvis du skal købe rygsæk, “Valg af rygsæk” kan ud se her!

Uanset hvilke ture er det vigtigt, at min rygsæk er korrekt indstillet/justeret, så den belaster min krop mindst muligt.

Først og fremmest indstiller jeg rygsækken groft, så den passer til mig. I løbet af dagen, så finjustere jeg mange gange, remme skal strammes op og kroppen skal belastes på andre måder. F.eks. når skuldrene eller hoften bliver ømme, så omjusterere jeg igen det hele.

Her kan du se min video om justering af rygsæk, alt uddybes længere nede i indlægget. Samt der er ekstra fif og råd.

Indstillinger af rygsækken

Når du skal indstille rygsækken for første gang, er det en god ide at løsne alle justeringsremmene. Undervejs på din tur kan du finjustere din rygsæk ud fra dine grovindstillinger.

Ryglængde

Ryglængde går fra toppen af hoftekarmen, til hvor ryggen går over i nakken. Groft sagt, hvis du tager hænderne i siden, så hviler de fleste personer hænder på hoftekarmen. Derfra kan du placere tommelfingrene på ryggen. Det er nederste punkt, af ryglængden. Øverste punkt er der, hvor rygsøljen går over i nakken. Der er et lille ”bump” på rygsøljen nederst på nakken. Det er en den grove ryglængde du kan indstille efter.

Undervejs på mine ture, prøver jeg mig frem med forskellige ryglængder, ved at stramme lidt ekstra op eller løsne lidt op for at mærke efter, hvad det gør ved kroppen. Jeg oplever altid, at jeg må sætte et mærke, hvor jeg kan lide at have ryglængden, fordi remmene giver sig lidt undervejs.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Justering af rygsæk, find ryglængde af Erik B. Jørgensen

Hoftebælte

Når du har rygsækken på, så læn dig en lille smule frem, tag rygsækken op på hoftekarmen og spænd hoftebæltet let til. Husk hoftebæltet skal være ca. dér, hvor du ville sætte hænderne i siden.

Der skal være lidt luft fra spændet på begge sider, til det faste på hoftebæltet. Når hoftebæltet er lukket, så du kan juster ud og ind i løbet af dagen alt efter hvor meget tøj du har på.

Der er også forskellige bredder og højder på hoftebælter. Så det er vigtigt du mærker efter hvordan hoftebæltet føles på din krop, før du køber din rygsæk. Her er kvinder og mænd ofte forskellige.

Ude på siden af hoftebæltet på større rygsække, er der ofte 1-2 små stropper, der kan justere rygsækken ind til kroppen. De skal spændes ind, når du går af sted og rygsækken er pakket. Det gør at hoftebæltet sidder bedre til og rygsækken kommer lidt tættere på ryggen nederst. Min oplevelse er, du skal spænde de små stropper helt ind, mens du har rygsækken på. Her finjusterer jeg ikke.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Justering af rygsæk, hoftebælte af Erik B. Jørgensen

Skulderstropper

Næste trin er at justere skulderstropperne ind ved at trække lige meget i skulderstropperne, så rygsækken ikke sidder skævt. Her kan jeg selv godt lide at stramme skulderstropperne rigtig meget ind og så evt. løsne lidt, hvis det var for meget. Jeg føler, at min rygsæk stort set altid sidder bedst, når skulderstropperne er strammet helt ind.

På nogle rygsækmodeller kan man også justere bredden af skulderstropperne, alt efter hvor bredskuldret du er. Jeg har haft god erfaring med at justere bredde lidt på lange vandreture for at belaste kroppen lidt forskelligt. Jeg har set justeringerne med knapper, velcro og remme.

På større rygsække har skulderstropperne foroven to små justeringsremme. De trækker lastrummet og vægten ind mod kroppen. Det giver en mere tæt fornemmelse, samt føler jeg også at vægten mærkes lidt lettere ved at stramme dem op.

Du skal du være opmærksom på, at de små justeringsremme ikke strammes så meget op, at de faktisk løfter skulderstropperne. Det sker ofte, hvis ryglængden er indstillet for lang. En lille regel er de små stropper skal være i ca. 45 grader vinkel. Personligt strammer jeg dem altid godt ind, når jeg er sikker på ryglængden, er korrekt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Justering af rygsæk, Skulderstropper af Erik B. Jørgensen
Justering af rygsæk, top skulderstropper af Erik B. Jørgensen

Brystremmen

Brystremmen sidder på skulderstropperne. Den skal bruges til at holde skulderstropperne inden på skuldrene.

Brystremmen skal sidde i toppen af brystkassen. Den er ofte let at justere i højden. Jeg strammer den let til, så synes jeg den sidder bedst. Hvis jeg strammer for meget, trækker det hele for meget sammen, og er den for løs får jeg mere ond i skuldrene, da skulderremmen godt kan vandre for langt ud på skuldrene.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Justering af rygsæk, brystrem af Erik B. Jørgensen

Andre råd og fif

Stram alle stropper ind

Når du har pakket din rygsæk med vægt, så er det altid en rigtig god ide at spænde alle løse stropper ind. Det gør læsset sidder bedre, og rygsækken ikke hopper. Jeg hader hvis der hænger alt for meget og flagrer rundt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vægtfordeling i rygsækken

Personligt kan jeg godt lide, at have det tungeste grej i rygsækken højt, fra midten af ryggen, ind mod skulderblade og op. Nederst har jeg soveposen og tøj og andet, der er lidt lettere. Når det er sagt, så pakker jeg mest efter, om alt kan være der og ligger godt.

Jeg har oplevet flere kvinder, der bedst kan lide at have vægten lidt lavere og omkring hoften. Prøv dig frem. Det er meget en smagssag.

Ud over det kan jeg godt lide at have vægt foran, næste fif.

Se hele mit indlæg om vægtfordeling her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget vægt kan jeg have med på vandretur?2022-09-17T14:17:38+02:00

Hvad du har trænet til, er min lidt flabet svar.

Ofte vil det ikke være behageligt at gå med mere end omkring 25% af sin kropsvægt. Med god træning kan du gå med mere.

Letvægts-vandrer vil sige, at du kan have alt udstyr på en 7-10 kg + mad og vand. Jeg har nok 16-18 kg + mad og vand, da jeg har meget fotoudstyr med. Men det afhænger af hvilke tur jeg skal på.

Hvor meget vægt kan børn have med på vandretur?2022-09-17T14:45:08+02:00

Min erfaring med min datter på mange ture og ekspeditioner er at et barn kan bære:

 • Det antal kilo de er gamle

Eller omkring 20% af deres kropsvægt i starten og lidt mere senere hen.

Det kræver selvfølgelig en god rygsæk, godt fodtøj og udstyr, lige som du selv har!

Placere vægt foran

Billede af Erik B. Jørgensen, der vandre i skoven med rygsæk, fototaske og vandrestave. Foto Claus Lillevang

For at få en endnu bedre oplevelse, når jeg går med rygsæk. Så placerer jeg en masse vægt foran, det føler jeg aflaster min krop. Foran har jeg ofte en fototaske, her har jeg batterier, satellittelefon, multitool og hvad jeg kan få plads til, af tunge ting.

En anden fordel, er jeg får taget mange flere billeder med mit gode kamera, når det er så let at komme til.

Det er forholdsvis let at få sat nogle klipspænder på de fleste rygsække og rundt om livet, har jeg en elastik, der holder tasken ind til kroppen når jeg går. Så er fototaske superlet at tage af i pausen.

Se mit indlæg om vægt foran her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hviletricks med rygsæk

Udviklingsforedrag af Erik B. Jørgensen, rygsæk står, Foto Claus Lillevang

Her er et lille tricks når du går med en tung rygsæk og stave: når du lige skal vente på nogen eller stå og nyde udsigten lidt, så tag dine stave og sæt ind under rygsækken bag til. Så kan rygsækken lige stå og hvile lidt på staven, mens du venter.

Læs og se min film om vandrestave her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tænk fremad, sid på rygsækken i pausen

Justering af rygsæk, Tænk fremad, sid på rygsækken i pausen, Erik B. Jørgensen

Jeg pakker altid efter, at jeg kan sætte mig på min rygsæk i bunden, så jeg kan tag en snack, drikke, og lidt ekstra tøj, hue, handsker osv. frem, uden at skulle pakke en masse ud. Alt skal jeg kunne tage, mens jeg sidder og holder pause. På den måde sparer jeg kræfter og hviler bedre.

Se mit indlæg og video om pause på rygsæk her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Du kan læse meget mere om kilofordeling og pakning af rygsæk her:


Jeg håber dette kan være lidt til inspiration. Vær åben og prøv dig frem, især når det gør ondt. Det er meget personligt.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. marts 2024

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

6 kommentarer

 1. Erik B. Jørgensen 21. februar 2017 af 20:42

  Hej Bjørnar Hvis det er Kajka 100 du tænker på? Så vil jeg sige den kan. Jeg er selv 187 cm høj og den kan laves længere endnu. Så du må ud og prøve den

 2. Bjørnar Sæten 21. februar 2017 af 20:12

  Hei. Eg er over 190 cm og lurer på om den vil passe til meg!? Vanskelig å finne ut nokon størrelsa!? Mvh Bjørnar

 3. Erik B. Jørgensen 7. januar 2016 af 14:00

  Ja den virker fed. Kunne også godt bruge den til normale ture, men som “Alaska på tværs” er den for lille. Fedt du gad skrive om dine erfaringer.

 4. Kennet 7. januar 2016 af 13:58

  Jeg er virkelig glad for min natural balance men hvis du skal bruge mere end 82 liter, og det regner jeg med at du skal, så kan jeg godt se problemet.
  Faktisk er det mest positive med rygsækken at man har alt hvad man skal bruge mens man vandre lige foran sig og bare kan tage det. Så hvis man lige vil have lidt slik, se på sit kort etc så kan alle disse ting være i alle de mange lommer foran. Det er mega fedt :-)

 5. Erik B. Jørgensen 4. januar 2016 af 17:51

  Hej Kennet
  Jeg har faktisk set på den mange gange, tænkt og overvejet.
  Jeg synes bare ikke de var store nok, til det brug jeg ud i. Men de ser super interessante ud. Vil dog gerne prøve en først, synes de mangler lidt sidelommer, toplomme, osv.
  Mvh
  Erik

 6. Kennet 4. januar 2016 af 17:49

  Når nu du godt kan lide at have noget af vægten foran har du så nogensinde overvejet en Aarn rygsæk? https://www.aarnpacks.com/!natural-balance/c2h6)

  Her får du en helt anden måde at fordele vægten på så man kan gå ret op i stedet for at læne sig fremad når man går. Det er virkelig en god oplevelse :-)

  Ellers tak for en fantastisk blog

Læg en kommentar

Go to Top