Justering af rygsæk af Erik B. Jørgensen

I mange år har rygsækken været en del af mit liv, fra mine ungdomsår på fjeldet, i militæret, i Slædepatruljen Sirius og især i Jægerkorpset (av). Efterfølgende har jeg været på mange ture, fra de små ture med let rygsæk, til de lange ture som “Alaska på tværs”, hvor jeg har mellem 25 og 45 kg på ryggen. Jeg har også lavet et indlæg hvis du skal købe rygsæk, “Valg af rygsæk” kan ud se her.

Uanset hvilke ture er det vigtigt, at min rygsæk er korrekt indstillet/justeret, så den belaster min krop mindst muligt.

Først og fremmest indstiller jeg rygsækken groft, så den passer til mig. I løbet af dagen, så finjustere jeg mange gange, remme skal strammes op og kroppen skal belastes på andre måder. F.eks. når skuldrene eller hoften bliver ømme, så omjusterere jeg igen det hele.

 

Indstillinger af rygsækken

Når du skal indstille rygsækken for første gang, er det en god ide at løsne alle justeringsremmene. Undervejs på din tur kan du finjustere din rygsæk ud fra dine grovindstillinger.

 

Ryglængde

Ryglængde går fra toppen af hoftekarmen, til hvor ryggen går over i nakken. Groft sagt, hvis du tager hænderne i siden, så hviler de fleste personer hænder på hoftekarmen. Derfra kan du placere tommelfingrene på ryggen. Det er nederste punkt, af ryglængden. Øverste punkt er der, hvor rygsøjlen går over i nakken. Der er et lille ”bump” på rygsøjlen nederst på nakken. Det er en den grove ryglængde du kan indstille efter, her måler jeg fra bunden af hoftebæltet, til hvor skulderstropperne går ud.

Undervejs på mine ture, prøver jeg mig frem med forskellige ryglængder, ved at stramme lidt ekstra op eller løsne lidt op for at mærke efter, hvad det gør ved kroppen. Jeg oplever altid, at jeg må sætte et mærke, hvor jeg kan lide at have ryglængden, fordi remmene giver sig lidt undervejs.

Justering af rygsæk, find ryglængde af Erik B. Jørgensen

Hoftebælte

Når du har rygsækken på, så læn dig en lille smule frem, tag rygsækken op på hoftekarmen og spænd hoftebæltet let til. Husk hoftebæltet skal være ca. dér, hvor du ville sætte hænderne i siden.

Der skal være lidt luft fra spændet på begge sider, til det faste på hoftebæltet. Når hoftebæltet er lukket, så du kan juster ud og ind i løbet af dagen alt efter hvor meget tøj du har på.

Der er også forskellige bredder og højder på hoftebælter. Så det er vigtigt du mærker efter hvordan hoftebæltet føles på din krop, før du køber din rygsæk. Her er kvinder og mænd ofte forskellige.

Ude på siden af hoftebæltet på større rygsække, er der ofte 1-2 små stropper, der kan justere rygsækken ind til kroppen. De skal spændes ind, når du går af sted og rygsækken er pakket. Det gør at hoftebæltet sidder bedre til og rygsækken kommer lidt tættere på ryggen nederst. Min oplevelse er, du skal spænde de små stropper helt ind, mens du har rygsækken på. Her finjusterer jeg ikke

Justering af rygsæk, hoftebælte af Erik B. Jørgensen

Skulderstropper

Næste trin er at justere skulderstropperne ind ved at trække lige meget i skulderstropperne, så rygsækken ikke sidder skævt. Her kan jeg selv godt lide at stramme skulderstropperne rigtig meget ind og så evt. løsne lidt, hvis det var for meget.

Jeg føler, at min rygsæk stort set altid sidder bedst, når skulderstropperne er strammet helt ind.

På nogle rygsækmodeller kan man også justere bredden af skulderstropperne, alt efter hvor bredskuldret du er. Jeg har haft god erfaring med at justere bredde lidt på lange vandreture for at belaste kroppen lidt forskelligt. Jeg har set justeringerne med knapper, velcro og remme.

På større rygsække har skulderstropperne foroven to små justeringsremme. De trækker lastrummet og vægten ind mod kroppen. Det giver en mere tæt fornemmelse, samt føler jeg også at vægten mærkes lidt lettere ved at stramme dem op.

Du skal du være opmærksom på, at de små justeringsremme ikke strammes så meget op, at de faktisk løfter skulderstropperne. Det sker ofte, hvis ryglængden er indstillet for lang. En lille regel er de små stropper skal være i ca. 45 grader vinkel. Personligt strammer jeg dem altid godt ind, når jeg er sikker på ryglængden er korrekt.

Justering af rygsæk, Skulderstropper af Erik B. Jørgensen

Justering af rygsæk, top skulderstropper af Erik B. Jørgensen

Brystremmen

Brystremmen sidder på skulderstropperne. Den skal bruges til at holde skulderstropperne inden på skuldrene. Brystremmen skal sidde i toppen af brystkassen. Den er ofte let at justere i højden. Jeg strammer den let til, så synes jeg den sidder bedst. Hvis jeg strammer for meget, trækker det hele for meget sammen, og er den for løs får jeg mere ondt i skuldrene, da skulderremmen godt kan vandre for langt ud på skuldrene.

Justering af rygsæk, brystrem af Erik B. Jørgensen

Andre råd og fif

Stram alle stropper ind

Når du har pakket din rygsæk med vægt, så er det altid en rigtig god ide at spænde alle løse stropper ind. Det gør læsset sidder bedre, og rygsækken ikke hopper. Jeg hader hvis der hænger alt for meget og flagrer rundt.

 

Vægtfordeling i rygsækken

Personligt kan jeg godt lide, at have det tungeste grej i rygsækken højt, fra midten af ryggen, ind mod skulderblade og op. Nederst har jeg soveposen og tøj og andet, der er lidt lettere. Når det er sagt, så pakker jeg mest efter, om alt kan være der og ligger godt.

Jeg har oplevet flere kvinder, der bedst kan lide at have vægten lidt lavere og omkring hoften. Prøv dig frem. Det er meget en smagssag.

Ud over det kan jeg godt lide at have vægt foran, næste fif.

 

Placere vægt foran

For at få en endnu bedre oplevelse, når jeg går med rygsæk, så placerer jeg en masse vægt foran, det føler jeg aflaster min krop. Foran har jeg ofte en fototaske, her har jeg batterier, satellittelefon, multitool og hvad jeg kan få plads til, af tunge ting. En anden fordel, er jeg får taget mange flere billeder med mit gode kamera, når det er så let at komme til.

Det er forholdsvis let at få sat nogle klipspænder på de fleste rygsække og rundt om livet, har jeg en elastik, der holder tasken ind til kroppen når jeg går. Så er fototaske super let at tage af i pausen.

 

Hviletricks med rygsæk

Her er et lille tricks når du går med en tung rygsæk og stave: når du lige skal vente på nogen eller stå og nyde udsigten lidt, så tag dine stave og sæt ind under rygsækken bag til. Så kan rygsækken lige stå og hvile lidt på staven, mens du venter.

 

Tænk fremad, sid på rygsækken i pausen

Justering af rygsæk, Tænk fremad, sid på rygsækken i pausen

Jeg pakker altid efter, at jeg kan sætte mig på min rygsæk i bunden, så jeg kan tag en snack, drikke, og lidt ekstra tøj, hue, handsker osv. frem, uden at skulle pakke en masse ud. Alt skal jeg kunne tage, mens jeg sidder og holder pause. På den måde sparer jeg kræfter og hviler bedre.

Her en kort video om det jeg har omtalt her over:

Du kan læse meget mere om kilofordeling og pakning af rygsæk her:

Jeg håber dette kan være lidt til inspiration. Vær åben og prøv dig frem, især når det gør ondt. Det er meget personligt.

Erik

P.S: Artikelen er opdateret 3. okt. 2017, med video. Første indlæg lavet 3. dec. 2015)

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 10. september 2022