Telt anmeldelse, Fjällräven Akka Endurance 3

Telt er altid en videnskab, hvilke former, osv. er man til. Jeg kan mægtigt godt lide tunneltelte, når der ikke er rent klippe. Fordi de er lette at sætte op alene og i hård vind og de har god plads inden i (alt efter størrelse) men de har flere lige sidder. Samt jeg vil altid have telte der kan sætte op, i en bevægelse. Hvor indertelt og ydretelt rejses på samme tidspunkt.

Jeg har brugt Hilleberg og Helsport telte, på mine mange ekspeditioner. Men jeg blev noget forelsket i Fjällräven’s Akka Endurance 3, fordi det er så gennemtænkt og har et godt indendørs areal når jeg / vi er længe af sted.

Så det skulle være vores telt på ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”.

Det krævede et telt der var rimeligt plads til 2 personer, da vi skulle være mange timer i vores telt, samt de detaljer, som to indgange, mulighed for regnslag, tørrenet, osv. vil være super godt på en lang tur. Hvor teltets vægt ikke gør det store.

Akka Endurance 3, vejr 4,2 kg det er ikke et let telt, men i forhold til hvad jeg fik, synes jeg det er 100% rimeligt. Til lange ekspeditioner, eller bare vi er to af  sted, kan det let forsvares. Er det til rent sommer, vandre brug, er det for tungt, hvis man er alene, men er man to, er det fornuftigt nok.

Akka Endurance 3, er fyldt med detaljer, som jeg vil prøve at gå igennem her:

 • Lavet af 30D Triple-Rip polyester, som er silikonebelagt på begge sidder og 100% vandtæt.
 • Den nederste kant er forstærket, så kan holde til at lægge sten på, skovle sne op, m.v.
 • Udvendige stangkanaler, som jeg elsker, ved uheld går der ikke hul i selve teltdugen, samt det er letter at få stængerne i. Kanalerne er ekstra store, så på ekstra krævende ture, kan der sættes dobbelt stænger i. Kræver, dog ekstra tilbehør, med dobbelte teltstangfødder.
 • Godt med barduner 8 stk. der er lavet super, da de er dobbelt snor, så de fordeler trækket og er let at sætte uden om pløkker, ski, sten, gren, osv.
 • To indgange, helt vild fedt, at der kan luftes ud, vender vinden, skifter der bare sidde. Samt det er hurtigt at pakke ud og ind, når to personer kan arbejde.
 • Stængerne er ekstra kraftige og farvekodet. Farvekoden går igen, ved stangkanaler.
 • Der er reflekser på alle steder du skal arbejde. Stangkanaler, teltåbninger, ventilations huller og selve plastklodsen på lynlåsene er selvlysende i mørke. Det gør det super let at sætte op i mørke og let at finde frem til. Men bare i det daglige brug, gør reflekser og farvekode, det er lynhurtigt at finde stangkanaler, osv. ved opsætning.
 • God justerings muligheder, både ved teltstangfødder og ved pløkkeholder i enderne. Samt bardunerne justeres let og hurtigt.
 • Der er gode lynlåser i teltet, men snor på, så de er lette at få fat i.
 • En stor dejlig apsis, til opbevaring af grej, madlavning, kuldgrav om vinteren, osv. Elsker store apsis, fordi det giver så meget ro i telt, når alt kan være derude og det er let at komme til.
 • Tørresnor øverst i apsis og indertelt.
 • Ventilations hulerne i begge ender af teltet, er afstivet så de altid står åbent, der er lynlås i begge ende, både til at står fuldåbent, med myggenet eller hele lukket. Det gør der er super nemt at udluftet og lukke til, hvis vinder drejer eller frisker op. Det samme er der i inderteltet, så det er let at komme til den en udvendige ventilations kanal.
 • Indgang er dejlig stor med dobbelt ”dør”, da der både kan lukkes til og der er myggenet. Myggenettet kan let rulles væk og sikres så det er væk, de dage det ikke bruges.
 • Inderteltet, er sat godt fast med mange stropper til yderteltet. Så det står pænt og indertelt og ydertelt kan sættes op samtidigt. Det er dejligt i regnvejr og i det daglige, da det går stærkt.
 • Indgangen i inderteltet, er også med dobbelt lynlås, så der er myggenet eller lukket. Indgangen falder ned i bunden af teltet og kan ikke lynes ud til en af siderne, det var jeg lidt irriteret over, nogle gange, fordi indgang let slæbes med ud og ind. Men det vendende jeg mig hurtigt til. Så jeg fik den gemt væk under underlag, osv.
 • Inderteltet sidder flot og stramt, kunne dog godt tænke mig en ekstra strop på midten af inderteltet ud til yderteltet, fordi indertelt kan godt hænge en lille smule.
 • Inderteltet har små lommer, så det er let at ligge småting fra sig.
 • Tilbehør
 • Akka Enduerence 3, er fyldt med små detaljer til ekstra tilbehør. Hvilke viser hvor langt frem de har tænkt.
 • Inderteltet, har små stropper til at sætte tørrenet op i. Eller selv sætte ekstra tørresnor op.
 • Tørrenettet havde jeg med, et fint net, men lommer der kan hænge ned. Lommerne sidder dog lidt i vejen hvis man er høj. Men fungere super til vores tøj, osv. Fed detaljer at de har tænkt det ind. (ser mere her under)
 • Udvendig er der stropper til at på sætte et regnslag / ekstra teltdug / presenning kaldt Nunjes Tarp. Der giver ekstra overdæk. Det er super smart, fordi det er så hurtigt at sætte på og det giver 3 m2 ekstra . Vandet løber fint af, hvis det sætte rigtigt op. Det var dejligt på varme dage, hvor regnen fladt, at vi forsat let kunne gå ud og have bål i kanten, hvis det var det vi ønskede.
 • Andet tilbehør der kan fås er ekstra lommer (Organizer Wall) eller Gear pocket og forstærkningsgulv.
 • Dejlige solide pløkker, men snor i. De er lidt skarpe, men de er stjerneformet, og jeg har ikke bukket en eneste.

Se Fjällräven’s video om Akka Endurence 3 her:

Nunjes Tarp, ekstra teltdug / presenning / telt fra Fjällräven

regnslag / ekstra teltdug / presenning kaldt Nunjes Tarp til bl.a. Akka Endurence 3. Er tænkt som ekstra tilbehør til teltet eller som selvstændig læskærm. Da de 3×3 meter presenning kun vejrer 460 gram og er lavet i polyesterstof. Så giver de ekstra gram en helt ubeskrivelig frihed. Da det er tørt uden for teltet, når det er regnvejr. Samt vi du gå en top tur, eller en lang dagstur, kan det tages med som reservetelt, læ, osv.

Det sættes super let på teltet, med små øjer og pinde.

Nunjes Tarp, var faktisk noget af det der overraskede mig aller mest overraskende og positivt, på vores ekspedition ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”. Noget jeg blev meget glad for.

Gear loft / tørrenet til Fjällräven telte

Jeg har stort set tørrenet i alle mine teltet, da det er så super dejligt at kan tørre vores tøj og letter holde styr på tingene i teltet. Derfor havde jeg også et Gear loft / tørrenet i mit Akka Endurence 3 telt.

Det er lavet af netstof og måler 100×50 cm. Som sætters op i elastikker. Der er to store lommer der hænger ned, hvis man har behov for det. Er man høj og hopper meget rundt kan de klappes op.

Super fedt at have med, vejr 100 gram.

Kan ikke helt bestemme mig om jeg synes det  er smart det er elastik gear loftet er hængt op i, ville nok heller have det var snor der kunne strammes op, så det ikke giver sig. Men elastikken virkede godt nok.

Med Akka Endurence 3, har du et telt der kan klar det mest og med tilbehør der gør livet letter og dejligere. Et super fedt telt.

Erik

Relateret indlæg

17 Comments on “Telt anmeldelse, Fjällräven Akka Endurance 3”

 1. Hej Lau,

  Du har sikkert købt dit telt nu, men jeg kan ikke lade være med at komme med en kommentar. Jeg har et Abisko Lightweight 2. Det er et fremragende telt at gå med hvis man er alene, eller har en af de mindre unger med. Det er også fint i kajakken fordi det ikke fylder noget. Nu har jeg så købt et Akka Endurance 3. I mit Abisko tør jeg helt ærligt ikke tænde en brænder i det, for at varme op eller alve mad – teltet er for lavt til den brug efter min smag. Jeg brugte sidst mit Abisko på en tur med min 7 årige og der fungerede det helt optimalt, men vi havde heller ikke så meget baggage med og maden blev lavet over bål.

  Det jeg glæder mig mest til med Akka Endurance 3 er – ud over mere plads – et godt telt til vinterbrug, mere plads og mulighed for at kunne lave med med brænder indendørs. Ja, det vejer lidt mere end Abisko Lightweight serien, men det er også et mere holdbart telt til alle årstider.

 2. Hej Lis
  Tak for dit spørgsmål og beklager det sene svar, jeg er lige kommet hjem fra Grønlands, hvor jeg har guide en gruppe over Indlandsisen.

  Som du skriver laver Hilleberg super fede telte. Jeg har også være meget glad for ovenstående telt, som dog er lidt for tungt til dig.

  Jeg tager selv et Nordisk telt med til Alaska her til sommer. Det er en helt ny model, 3 persons telt på omkring 2 kg. Men jeg kan ikke udtale mig om deres telte, da jeg ikke har testet dem. Jeg har dog kikket og mærket og synes deres teltet er meget interessante.
  Finnmark 2 ser ud for mig som om det skal sættes op i to omgange, det kan jeg ikke selv lide, jeg vil kunne sætte indertelt og ydertelt op i et, især i regnvejr.
  Det med at inder og ydertelt røg hinanden sker, men det har rigtig meget med jeres opsætning at gøre. Jeg har ikke haft de store problem og et telt bliver vådt, hvis det er meget vådt ude eller over flere dage.

  Selv om jeg ikke har et bestemt bud, håber jeg det kan være en hjælp
  Mvh
  Erik

 3. Og ellers så let som muligt 🙂 Der må gerne være plads til at rygsække kan ligge tørt, og lidt plads til madlavning vil være fint.

 4. Hej Erik,

  Måske du kan hjælpe mig. Står og skal købe et telt der både skal bruges til vandring og kano i Norge og Sverige. Har flere års erfaring med Hilleberg, men de er dyre synes jeg. Jeg har kig på Nordisk efter at have læst din blog – kan de godt holde til en god storm i Norge/Sverige. Kender du Nordisk Finnmark 2 PU ? Kan se at flere af deres telte går “lige ned”, dvs. at det er nemmere at have 2 liggeunderlag ved siden af hinanden, selv et 2 pers. telt. Synes det tit er et problem. Synes også mange telte bliver “flade” i enden, og at det så gør at teltdugene rammer hinanden, og det bliver utæt. Vægten skal max være 3,5 kg, kan du evt. anbefale et telt? Vh Lise Søndergaard

 5. Hej Lau
  Godt at høre.
  Jeg har desværre ikke praktiske erfaringer med Lightweight-serien. Ja vægt er super vigtigt, især hvis du skal vandre.
  For mit vedkommende vil jeg vælge Lightweight-serien, hvis du skal vandre og du ikke skal så meget på vintertur.

  Fordele ved Endurance er du får et telt der er lige højt hele vejen igennem, det giver bedre telt tid og du får dobbelt indgang, men den udluftning og komfort det giver.
  Du får også udvendige stangkanaler, der øger sikkerheden hvis en stang knækker. Samt der er kræftiger kanter.
  Det ville jeg vælge hvis du skal bruge det hele året rundt og ikke skal vandre alene med det.

  Højde i indertelt
  Du skal være opmærksom på højde i inderteltet, jeg personlig vil gerne have 100 cm, jeg er også 187 cm høj. Lightweight-serien er kun 90 cm og Endurance er 95 cm.

  Jeg personligt har været super glad for de detaljer der er i Endurance serien. Min tur til Alaska til sommer hvor jeg skal gå alene, vi jeg have et telt under 2 kg, da jeg skal bære det og er alene. Her kommer jeg til at bruge et telt fra Nordisk.

  Derfor tænk godt over hvad du skal lave og om du skal gå langt.

  Håber det er en hjælp.

 6. Dejlig anmeldelse 🙂

  Har du erfaring med Abisko Lightweight-serien?

  Vakler lidt mellem Akka Endurance 2 og Abisko Lightweight 2.
  Skal bruges til enten solo eller duo ture i både Danmark, Norge og Sverige.

  Normalt vis, slæber jeg gerne på lidt ekstra for at få ekstra holdbarhed og kvalitet – men 1100 gram er jo også en smule.

  Men jeg elsker hyggen og camp-delen på en vandretur – så måske jeg allerede har givet mig selv svaret…

 7. Hej Søren
  Så passer teltet fint. Det er super til en på længere tur. Samt to personer på vandre tur.
  Jeg propper bare telt ned, uden at tænke så meget på det. Dog er det lige foldet lidt sammen ind, så bardunerne ikke filter alt for meget sammen.

 8. Hej Erik
  Jeg skal bruge teltet sommer vinter primært i kajakken men jeg skal dog ikke udelukke en enkelt vandretur med fruen kan komme på tale.
  Jeg havde ikke lige tænkt på at skille tingende ad så det ikke fylder så meget..
  Ruller du teltet når det skal pakkes eller er det ok bare at stuffe det ned.
  Mvh
  Søren

 9. Hej Søren
  Det fylder ca. 50x25x20 cm. Men det er svært at sige, fordi hvis det er til kajak, tager jeg stængerne ud for sig selv og lægger teltet ned i en vandtæt pose jeg kan presse luften ud af, så fylder det ikke så meget.
  Mvh
  Erik

 10. Hej Erik
  Mange tak for dit svar.
  Kan du huske hvor meget det fylder når det er pakket ned?
  Mvh
  Søren

 11. Hej Søren
  Ja det ville jeg, et 3 personers telt vil jeg altid vælge til vinter en mand, fordi det kræver en del plads at have brænder, osv. Det er ikke stort nok til 2 mand på en længere vinter tur.
  Jeg vil selv ikke have lave telt, da der ikke kan være tørrenet, samt om vinter en man meget i teltet, så vil jeg have en god højde. Men igen det kommer an på hvor høj du er.
  Mvh
  Erik

 12. Hej Erik

  Det lyder som et fed telt.
  Vil du tage det med på en længere kajak tur sommer/vinter ene mand? Eller kan du anbefale et andet til netop dette.
  Jeg har set på Abisko light 3, vejer ikke så meget, men er meget lavt.

 13. Hej Thomas
  Det kan du have ret i. Ikke lige tænkt på at tage den med, men selvfølgelig skal den også med.
  Tak
  Erik

 14. Erik, mangler du ikke at linke til din egen video af teltet?

 15. Hej Keld
  Godt sprøgsmål.
  En kuldegrav, er et hul man graver om vinteren. Så kulden i området omkring teltet “Falder ned i”.
  I apsisen i teltet, graver jeg ofte et hul / kanal, ca. 50 cm ned, hvis det er muligt, i samme brede som indgangen og hen forbi inderteltet. Så er det meget letter at stå i apsisen og sætte sig ind i inderteltet. Det gør at den kulde der står i apsisen og rundt inderteltet, vil søge ned ad og varme opad. Det kan give lidt mere varme i bunden af teltet eller sagt på en anden måde, lidt mindre koldt.
  Mvh
  Erik

 16. Hej Erik
  Fin anmeldelse, lyder til at være et super telt, men hvad søren er en kuldgrav? Forsøgte at google det, uden held.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *