På vinterfjeldet er det alt afgørende, man er tør, varm, få drikke og sovet godt, for at kunne holde aktivitetsniveauet i længere tid.
Derfor tager jeg altid brænderne med ind i inderteltet, for at udnytte min tid, varme, brændstof og give ekstra komfort. Det kræver selvfølgelig ekstrem agtpågivenhed og gode brænder rutiner, fordi hvis noget går galt, brændet et telt meget hurtigt, med store brandskader til følge.
Noget jeg har sat pris på, lige siden min tid fra Slædepatruljen Sirius.

Slædepatruljen Sirius
Når brænderne skal helt med ind i indertelte, har jeg altid på mine vintertelte, lavet er hul i bunden af mit indertelt, så brænderne kan stå i hulet, så evt. spildt brændstof kan løbe væk, samt man har mulighed for et “affaldshul” til spildvand.
Når jeg har sat teltet op, søger altid for at sneen er jævn og stampet i hulet, brænderne er monteret på en træplade, eller hvad man ønsker, så de ikke smelter væk ned i sneen. Når jeg starter brænderen op, sikre jeg mig at flasken er skruet 100% på, så der ikke løbe ekstra brændstof ud nogen steder, jeg sætter afskærmning rundt om brænder.
I mine normale teltet, laver jeg ikke hul i midten, her sætter jeg brænderne i et Trangialåg, som virker som spildbarke, hvis der skulle løbe brændstof ud. Trangialåene, kan jeg placere direkte oven på inderteltets bunden, hvor jeg vil have dem stående, de bliver ikke varme.
Jeg har altid gryde klar med sne og lidt vand i, samt et løst låg liggende klar, hvis noget går galt, i opvarmningen af brænderne.
Så kan opvarmning af brænderen starte, hvis det går galt og der kommer høje flammer, er det ment at smide gryden over og bruge låget til, at holde over hvis flammerne gå op andre steder. Hvis flere brænderen køre, skal man holde øje, hvis en brænder går ud, og brændestoffet står og løber ud. Det kan give nogle slemme selv antændelser (har jeg kun set få gange). Sker ofte hvis ud putter for meget sne i en gryde, fordi der kommer meget kondensvand uden på gryden, der kan løbe ned og slukke brænderen.
Når man har tørrenet over brænderne, gælder det om at sikre at en sok eller andet ikke falder ned i brænderen. Derfor er reglen også, aldrig have en brænder kørende hvis man forlader teltet. Se meget om “Tørrenet i telt her”
Hvis man passer på alle de her ting, giver det en dejlig varm aften i teltet, da varmen holdes noget bedre inde i inderteltet, man kan snakke sammen, mens man for lavet vand, samt ens tøj i tørre nettet bliver dejligt tørt. Det er også her det gælder om at tænke frem og evt. skrue ned for brænderen, hvis man er godt med, så er der varme lidt længere.
Hvis man er rigtigt smart så har man en taske/pose man putter sne i og tager med ind i teltet så man ikke skal åbne og lukke varmen ud hver gang man skal have sne. En god ide er at sætte den ud i forteltet, når du er færdig, det afgiver en masse kulde, når du skal sove. På vinterture bruger jeg tasken til teltet til snesæk, selv om den bliver lidt frossen af det, men det gør ikke det store.

Brænder i teltet på vintertur/ekspeditioner
Kulilteforgiftning
Angående kulilteforgiftning skal du selvfølgelig have stor respekt, men i alle årende har jeg prøvet det en gang, og det var på grund af en ny slags gryder, der laver uren forbrænding.
Du skal være opmærksom, når du varmer din brænder op, da åbne flammer giver mere uren forbrænding, her oplever jeg ikke de store problemer, fordi jeg stadig er ved at indrette teltet, og teltet er fyldt med ren luft.
Når brænderen har kørt længe, kan der komme islag på indersiden af yderteltet, det kan lukke for luftgennemstrømning. Derfor har jeg ventilationerne åbne i begge ender af teltet, det er kun i storm jeg lukker, op mod stormsiden.
Jeg har oplevet nogle gange at brænderen begynder at brænde dårlige, flammen bliver svagere og svagere. Eller hvis en brænder går ud og jeg vil tænde den, så kan jeg ikke tænde en tændstik, så ved jeg den er gal, så er det bare at få åbnet inderteltet og få luftet ud. Det oplever jeg ikke når det er plusgrader, her kan teltet let ånde.
Du skal selvfølgelig også altid kikke til dine brænder. Brænder de godt, lyder de som normalt og er det en multibrænder, skal den pumpes.
Prøv det, hold godt øje og brug sund fornuft. Men PAS på! Se også mit [Videosvar 3.] Undgå co2 forgiftning i teltet
Her er en video med mit lejrliv under “Danmark rundt i kakaj, isvinteren 2009-10”
Velkommen til en ny verden, med varme i teltet.
Erik

Brænder i telt, på mine forår, sommer og efterårs ture
Relateret indlæg
- Valg af telt til friluftsliv, [Fif og råd]
- Alle telt anmeldelser
- Lejer / telt liv, fra Danmark rundt i kajak -vinter
- Tørre net i teltet
Tidligere udgave af indlæg, fra 11. dec. 2008. Opdatere 12. jan. 2016
Indlægget er opdateret: 3. februar 2022
Hej Berry
Jeg har virkelig mange forskellige brænder.
Du kan læse om mine tanker om valg af brænder her: Valg af brænder til friluftsture
Er det de store vinterekspeditioner, så fortrækker jeg MSR brænderne Dragon Fly eller Whisper Light. Dragon Fly brænder har jeg/vi brugt over mange ture over Den Grønlandske Indlandsisen og vores store “Thule til Thule ekspeditioner”.
Jeg har også en del primus brænder, den jeg bruger til næsten alle mine ture er den her: Test af brænder Primus, OmniLite ™ Ti
Jeg har desværre oplevet problemer med prismusbrænder når det er under minus 30 grader, så soder de til for mig. Derfor bruger jeg MSR Dragon Fly, når det er virkelig koldt.
Se alle min anmeldelser af brænder her: Brænder
Alle brænderne kan købes I de forskellige store friluftsbutikker.
Håber det kan hjælpe dig på vej.
Hej Erik
Hvad er det for en brænder du bruger og hvor får man fat i sådan en ?
Vh. Berry
Hej Aksel
Det er jeg endentlig ikke, jeg har brugt brænder inde i teltet i 15 år nu og jeg har været kultilte forgiftet en gang også en gang for meget, hold op hvor var vi syge. Det var en defekt dyse eller de her varme besparre der sidder under en gryde.
Det handler om at luft ud, hvis brænderne brænder dårligt og holde øje og lyt med flammen.
Jeg har lavet et videosvar om det her [Videosvar 3.] Undgå co2 forgiftning i teltet
Håber det giver lidt bedre svar
Mvh
Erik
Hej Erik
Er du slet ikke bange for kultveilte forgiftning når du bruger din brænder i teltet. Det er jo et lille lukket rum ??
Mvh Aksel
Hej Peter
Godt at høre.
Der kommer meget kondens i mit telt, men det gøre der altid, på grund af mit våde tøj og udstyr.
At jeg så laver mad og tørre min ting giver selvfølgelig mere kondens, men omvendt brænder min brænder også fugt af.
Jeg søger dog altid for at mine ventilationer i enderne er godt åbne og jeg lufter ud. Det er dog ikke noget jeg går ret meget op i, da jeg ikke synes jeg har de store problemer med det.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg er igang med at pløje mig igennem dine bøger, spændende læsning ;-)
Jeg var også lidt nysgerrig på om ikke der kom meget kondens i teltet når du har brænderen inde?
mvh
Peter
Hej Erik
Når du bruger brænder i telt får du ikke ret meget kondens, eller hvad gør du ved det? Har du meget ventiliation mens nu bruger brænderen, og mens i sover? Vilket slags brændstof bruger du?
Jeg har læst at du kan godt lide at bruge bomulds jakke på vinter fjeld. Men hvad med bukser? På din Thule til Thule tur brugte du hård skal bukser. Hvordan syntes du Fjälrävnens g-1000 bukser fungere på vinter ture?
Tak, Tobias
Hej Søren
Glad for artikel var god. Ved ikke hvorfor de skriver “Primusloft”, jeg kalder det “Tørrenet” med det er det net jeg har syet ind i mit telt, hvor jeg tørre mit tøj.
Læse mere om tørrenet her:
https://komud.dk/telt-pa-danmark-rundt-i-kajak-vinter/
https://komud.dk/tørre-net-i-teltet/
https://komud.dk/brænder-i-telt/
Håber du får noget ud af mine artikler.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg har med stor interesse læst din artikel i “Kano og & kajak”, og her stødte jeg på et udtryk, som jeg ikke kender. Hvad er et “primusloft”?
Med venlig hilsen Søren