Brænder i teltet, varme og sikkerhed på vinterturen, af polarfare og Siriusmand Erik B. Jørgensen

På vinterfjeldet er det essentielt at være tør og varm, – at have noget at drikke og at sove godt. Det er fundamentet for at kunne opretholde et højt aktivitetsniveau over længere tid. Derfor vælger jeg altid at tage min multibrænder med ind i inderteltet.

Blogindlægget er opdateret den7. april 2024

Det er en praksis, der giver mig mulighed for at udnytte min tid, varme og brændstof mest effektivt og tilføre en ekstra dimension af komfort til mine ture og ekspeditioner. Denne metode kræver dog ekstrem agtpågivenhed og stringente rutiner med multibrænderen, så jeg ikke brænder teltet eller andet af, hvilket ville få alvorlige konsekvenser.

Der er så mange fordele ved at have multibrænderen inde i teltet, noget jeg har værdsat siden min tid i Slædepatruljen Sirius tilbage i 1999-2001.

Der var ikke noget som at sidde i vores bomuldstelt med minus 44 grader udenfor, og høre multibrænderen summe, have 20 grader ved multibrænderen, 25 grader ved tørrenettet, 10 grader på maven og minus 10 grader på ryggen. Det er hygge, indtil det er tid til at gå på toilettet!

Der er ingen grund til overhovedet at sidde ude i apsis og smelte sne til vand, og ikke nyde varmen inde i teltet og samtidigt kunne tørre alt mit tøj!

Nedenstående artikel handler om multibrænderen, men der gælder det samme for gasbrænderen, men i min verden er gasbrænderen uegnet til vinterfjeldet. Du kan dog alligevel bruge alle principperne, hvis du bruger gasbrænder.

Dog larmer de fleste multibrænder noget mere end gasbrænder, samt det kræver mere øvelse at bruge.

Ordforklaring til indlægget

 • MultibrænderBrænder i telt, ordforklaring, multibrænder af Erik B. JørgensenDet er en brænder, som både kan brænde gas, benzin og en del også diesel. Når jeg skriver om fuel her i indlægget, bruger jeg altid rensebenzin eller Heptan (også rensebenzin), fordi det brænder helt rent, med høj varmeværdi og lugter ikke. Oktan-benzin lugter og soder mere, sådet er kun til nød jeg bruger det. Det samme med diesel, og det er aldrig godt inde i teltet.
 • Fuelflaske (brænderflaske, brændstofflaske): Det er den flaske, hvor man hælder sit brændstof, mest rensebenzin, ned i, for det kan komme over i multibrænderen. Fuelflasker fås fra 0,3 liter til 1,5 liter. Jeg bruger mest 1 liters flasker og på store vinterekspeditioner 1,5 liter. Flasken er ofte lavet i aluminium, så den er let og kan holde til trykket. (se billede ovenover, rød "Primus" flaske)
 • Pumpe: Pumpen er den top, der skrues ned i fuelflasken. Den har en pumpe, så man kan pumpe luft ned i fuelflasken via en envejs-ventil. LuftenBrænder i telt, ordforklaring, pumpe, af Erik B. Jørgensen presser så brændstoffet ud igennem et andet rør, videre i en slange der kommer fra multibrænderen. Slangen sættes ind pumpen, så fuel kan presses over i multibrænderen. Alle pumper har også en regulator, hvor man kan åbne eller lukke for pumpen over til multibrænderen. Husk når du åbner regulatoren, altid at åbne den helt og så skrue lidt retur, så kan du altid mærke den kan dreje lidt, når du skal lukke, og den ikke står i maks, så du kommer til at dreje den forkerte vej og ødelægger den.
 • Brænderplade: En træplade eller anden form for plade, hvor multibrænder og fuelflasken kan ligge på. Beskrives i detaljer længere nede.
 • Trangialåg: Et rundt låg/pande som jeg bruger. Trangia er et mærke, men det kan også være et låg fra andre mærker.
 • Snesæk: En pose/taske hvor jeg skovler sne i, så jeg let kan tage sneen ind i teltet, når det skal smeltes til vand (beskrives nærmer længere ned i indlægget).
 • Kulde-gaven: Det hul jeg graver i apsis, når der er dyb nok sne, så det er let at gå ned og ind i teltet, så jeg let kan stå op i apsis. Jeg får mindre is og rim på ryggen, når jeg går ud og ind af teltet. Vigtigst er dog, at kulden falder ned i hullet og trækker lidt kulde ud af teltet.

 

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Brænder i vinterteltet

Brænder i telt, Brænder i vinterteltet, af polarfarer og Siriusmand Erik B. Jørgensen

For at gøre multibrænderen klar til brug indenfor, har jeg på mine vintertelte lavet et hul i bunden af inderteltet. Det giver multibrænderen en fast plads og sikrer, at eventuelt spildt brændstof kan løbe væk, samtidig med, at det tillader et "affaldshul" for spildevand.

Når teltet er opstillet, sørger jeg for, at sneen i hullet er jævn og stampet, og multibrænderen er monteret på en træplade, kaldet brænderpladen. Dette forhindrer multibrænderen i at synke ned i sneen, og dermed sikrer en stabil platform. Bonussen ved at trykke sneen er også, at sneen ikke kommer så let ind i teltet.

Hvis jeg ønsker at have multibrænderen inde i mit telt, kræver det et lidt større teltet. Jeg bruger mest et 6 personers telt til 2-3 personer. Er jeg alene afsted kan jeg være i et 3-4 personers telt.

Jeg laver kun hul i bunden af det/de telte jeg kun bruger på vinterfjeldet, for det er ikke praktisk at have hul i inderteltet på de tre andre årstider. Ellers kan du læse mine råd længere nede til hvordan man får multibrænderen ind i teltet uden at lave hul.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Brænderplade – træplade til multibrænderen

Brænder i telt, krog eller blolt, brænderplade af Erik B. Jørgensen

En brænderplade er bare en træplade som jeg har skåret ud, som multibrænderen kan stå på og fuelflasken kan hvile på. Når multibrænderen brænder, giver den en del varme nedad, så sneen smelter, hvis den ikke står på et godt og fast underlag.

Du kan lave en luksus-brænderplade, ved at lave nogle huller i brænderpladen, så multibrænderen kan monteres fast, med f.eks. strips, hvis du har en pulk med på turen, og der er plads til det. Det har jeg, når jeg har guidede ture over den grønlandske indlandsis.

Jeg har lavet en ekstra luksus-brænderplade, hvor der er limet skumunderlag på undersiden, så pladen smelter mindre ned, samt har jeg sat nogle små kroge på pladen, så min multibrænder let kan sidde fast, men også let kan tages af (på en anden model er der bolte, da multibrænderen er anderledes). Samt har jeg strips-ringe, som brænderflasken kan køres ind i, så den også ligger mere stabilt i løbet af aftenen (se billede)

Brænderpladen kan også bruges til at trykke sneen fast med, før jeg starter multibrænderen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse Brænder i telt, brændeplader i træ, forskellige typer af Erik B. Jørgensen

Brænder i det ”normale” telt

Brænder i telt, Brænder i det normale telt, af polarfarer og Siriusmand Erik B. Jørgensen

I mine andre telte, hvor jeg ikke laver et hul i midten i inderteltet, da teltene skal bruges til andre ture også, bruger jeg et Trangialåg som ”spildbakke” for multibrænderen. Låget kan placeres direkte oven på inderteltets bund. Denne model bliver ikke så varm, at den smelter bunden. Denne model bruger jeg mest herhjemme i Danmark, eller når der skal lidt hyggevarme ind, når det bliver uventet koldt. Det kræver dog, at jeg har brændstof til det.

Brænder i telt, Brænder i det normale telt, Trangialåg, af Erik B. Jørgensen

Multibrænder i Trangialåg, som spildbakke, i inderteltet på et telt.

Jeg har også lavet en større bund af en bradepande, med skumunderlag under, hvor jeg har to brænder og de to brænderflasker også kan ligge i, da det giver endnu mere sikkerhed i teltet. Samt det gør det let for mig at flytte brænderne rundt under tørrenettet, for at få alt tørt.

Du kan også se jeg har lavet et andet system til at holde brænderen fast, så der ikke er huller i bradepanden, da jeg har limet omkring boltene. Træstykkerne er lavet af en omrøringspind til maling.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Brænder i telt, bradepande underlag til brænder, i "normalt" telt, af polarfarer Erik B. Jørgensen

Bradepande som underlag til brænder i "normalt" telt, med skumunderlag limet på under.

Opstarten af multibrænderen i teltet

Brænder i telt, Opstarten af multibrænderen i teltet, af polarfarer og Siriusmand Erik B. Jørgensen

Som alle andre færdigheder skal man træne. Man skal kunne kravle før man kan gå. Har du aldrig eller næsten ikke brugt en multibrænder, så skal du øve dig mange gange udenfor, før du begynder at tage multibrænderen ind i inderteltet, så du kender din multibrænder, og du ved hvordan den opfører sig, når den varmer op eller skal slukkes hurtigt.

På vinterfjeldet har jeg stort set altid to brændere kørende, for varmen og når der skal smeltes meget sne til vand.

 1. Tag alt det du skal bruge i teltet ind, så du ikke skal ud igen.
 2. Fyld din snesæk med sne og sæt den ind i indertelt. Jeg har en stor taske jeg også bruger til mit telt (læs længere nede).
 3. Sæt multibrænder og flaske sammen. HUSK endelig at tjekke, at pumpen er strammet og ikke rystet løs.
 4. Monter multibrænderen på brænderplade eller låget og placer dem på deres plads i teltet.
 5. Tjek, at multibrænderen ikke er tændt/åben og der løber brændstof ud.
 6. Pump flasken godt op. Når flasken er helt fuld, skal der pumpes ofte i starten.
 7. Tjek, at det ikke drypper fra flasken, i samlingen mellem flasken og pumpe. En typisk fejl, fordi pakningen i flasken er frossen og tør op i varmen inde i teltet, når man arbejder med pumpen.
 8. Læg låg og gryder frem. De er din sikkerhed, hvis du tænder op og flammen bliver for høj, så kan du holde et låg eller gryde ind over, mens du lukker multibrænder og lad den brænde ud. Hvis du kan, så hold gryden højt over flammen, så du ikke soder alt.
 9. Luk brændstof ud til forvarmning af multibrænderen. Det er her øvelse gør mester, så man ikke får for meget brændstof ud, så flammen bliver for høj. Eller for lidt brændstof, så multibrænderen ikke bliver helt varm, så er den meget svær at tænde og den kan sode lidt. Så hellere lidt for meget end for lidt brændstof.
 10. Tænd multibrænderen, når den er varm. Du kan høre, at multibrænderen suger luft ind, det er let at høre, og så er den varm nok. Men lad altid det meste opvarmnings-brændstof brænde ud, før du tænder. Tænd multibrænderen ved at skru så lidt op, så den bliver ekstra varm, inden den får fuld knald.
 11. Hold øje med, om flasken drypper. Drypper der benzin, så stram pumpen i flasken igen. Fortsætter det med at dryppe, skifter jeg til min reservepumpe, som jeg altid har med om vinteren. Så kan du ordne pumpen i ro og mag, ved at rense pumpen, fjerne is, eller ordne hvad der nu er galt, mens multibrænderen forsat kører.
 12. Pump flasken ofte i starten, så der bliver ved med at være tryk i flasken. Når flasken er fuld, er der ikke meget plads til luft. Det er luften, der presser brændstoffet frem, så når flasken er halvtom, skal der ikke pumpes så ofte. Glemmer du at pumpe, varmer multibrænderen ikke det, den kan.
 13. Tjek om multibrænder, brænder rent = flammen er blå og om den brænder ensartet hele vejen rundt, så flammen brænder ren med et blåligt skær. Brænder den urent, kommer der ”forurening”, og ofte vil flammen være mere gul, og flammen vil ofte brænde kraftigere et sted, og det vil svie i øjnene, og du kan få det dårligt. Brænder multibrænderen urent, så tag gryden af, og ryst multibrænderen kort, mens den brænder, da nogle multibrænder har en indbygget rensenål, og det kan hjælpe. Ellers må du have fat i en rensenål. Dysen kan renses, mens multibrænderen kører, hvis du skruer ned. Nogle gange bliver du nødt til at slukke multibrænder kort, for at rense den. Der kan gå lidt tid, før du kan starte multibrænderen op igen, da den skal køle af, så du kan få brændstof ud til opvarmning igen. Er du meget hurtigt kan du godt nå at starte multibrænderen igen. Hjælper det ikke, må du skifte dysen. Husk altid ekstra rensenåle, nye dyser og værktøj med på tur.
 14. Husk at pumpe multibrænderen løbende hele aftenen igennem.

Nu kan du gå i gang med at smelte sne til vand, lave mad og hygge dig i varmen.

OBS!

 1. Gå aldrig ud af teltet med en tændt brænder inde i teltet. Der vælter let noget ned i multibrænderen, og så du mister alt. Skal hilse fra dem jeg kender ved Slædepatruljen Sirius der prøvede det, at det ikke er sjovt at miste alt! Heldigvis var de gået ud for at besøge et andet slædehold, så de kunne få varmen ved dem.
 2. Læg dig aldrig til at sove med en tændt brænder i teltet, da du ikke ved hvad der sker.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fejlfinding, typiske brænderfejl på vinterfjeldet

 • For lidt brændstof til opvarmning. Får du for lidt brændstof ud til opvarmning, bliver multibrænderen ikke varm nok og den brænder ujævnt og soder til fra start.
 • Der kommer ikke brændstof ud af pumpen? Få gange har jeg oplevet at filteret i pumpen, det lille rør der går ud af pumpen, som suger brændstof ud af flasken, er frosset. Er filteret af stof/filt, tager jeg en nål og stikker huller i stoffet/filten.
 • Det drypper mellem pumpen og fuelflasken. Prøv at spænde pumpen yderligere, pakningen kan have været frossen. Få gange har jeg oplevet, at nogen har mistet gummipakningen, når man fylder op med fuel, fordi pakningen er frossen, og sidder fast på fuelflasken og derved falder af pumpen, når man hælder fuel på flasken, da pakningen tør op og falder af.
 • Dysen brænder urent, så flammer kommer skævt ud. Rens dysen og hjælper det ikke, skift dysen til en ny. En dyse kan godt være brændt op.

Få gange kan flammen også være skæv, fordi fordelerpladen i toppen af multibrænderen sidder skævt, men det er sjældent.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Luk ned for multibrænderen

Når det er tid til at lægge sig til at sove, er det tid til at lukke multibrænderen ned.

 1. Sluk multibrænderen på flasken først, hvis multibrænderen har regulator på selve multibrænderen.
 2. Sluk på selve multibrænderen, så snart multibrænderen brænder lidt svagere, så sluk på regulatoren på selve multibrænderen. Lad aldrig multibrænder brænde ud! Fordi så soder dysen til.
 3. Vurder om brænderflasken skal fyldes. Normalt har jeg brændstof nok i flasken til at klare morgen-rutinen, men er jeg det mindste i tvivl, fylder jeg flasken eller skifter den. Så multibrænderen ikke går ud om morgenen lige som den brænder godt. Jeg har altid ekstra flasker med, så jeg ikke skal sidde og fylde flasken om aftenen.
 4. Fyld ALTID fuel-/brænderflasken når du rejser videre! Jeg fylder altid fuelflaskerne op fra min ekstra dunk, før jeg går fra lejren. Det handler om sikkerhed, fordi hvis jeg bliver underafkølet, ramt af en storm, eller der opstår en anden nødsituation, skal jeg kunne starte multibrænderen med det samme! Jeg har også altid tændstikker, der hvor jeg opbevarer min multibrænder, fuel og gryder, så jeg kan tænde op hurtigt! Et lille råd er at fylde dine fuelflasker inde i teltet, når multibrænderen er slukket! Så kan du udnytte den sidste varme i teltet, før du går ud. Husk at bruge et par gamle handsker kun til fuel, da det er svært at undgå at spilde lidt, eller få vand på handskerne, så du ikke skal starte med fugtige handsker. Min ekstra fuel opbevarer jeg i apsis/forteltet, så jeg ikke skal ud af teltet for at få fat i den.

OBS!!! Når du har fyldt din fuelflaske, så sikre dig, at pumpen er spændt godt, og pump den godt, før du lægger den væk. En pumpet flaske gør, at pumpen har svært ved at løsne sig og bumpe løs i løbet af dagen. Det er surt at miste en flaske fuel! Men det sker desværre.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fuel/brændstof - forbrug på vinterfjeldet

Det store spørgsmål er altid, hvor meget fuel/brændstof man bruger på vinterfjeldet. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget komfort man vil have. Her er det igen træning og erfaringer, der spiller ind. Dengang jeg var ved Slædepatruljen Sirius brugte vi 3-5 liter om dagen, men det var store brændere, det var ekstremt koldt og vi prioriterede luksus.

De mange gange jeg har guidet folk over den grønlandske indlandsis, har jeg påregnet 0,33 dl fuel pr. person pr. dag. Fordi flere personer bor sammen og kan udnytte varmen sammen, påregner jeg, at 3 personer har en liter og 2 personer har 0,7 liter. Nogle dage bruger man dog mindre og andre dage mere.

HUSK altid at tjekke dit fuel-forbrug hver dag. Jeg gør det ved at hælde fuel-flaskerne sammen i en, hvis jeg bruger flere brændere, så jeg ved præcis, hvor meget der er brugt hver dag. Så kender jeg mit forbrug og står ikke langt inde på turen og opdager, at vi har brugt alt for meget.

Når jeg har været i Nordøstgrønland på store ekspeditioner, ved jeg vi bruger lidt mere brænderstof, når det er meget koldt og under minus 40 grader i lange perioder.

Derfor har jeg altid en god position ekstra fuel med som sikkerhed.

Jeg har også oplevet, at en kunde ikke have skruet låget ordentligt fast på en dunken med fuel, og som lagde dunken på hovedet i apsis. Det er ikke sjovt at mangle 10 liter fuel næste dag. Derfor har jeg i dag max. 5 liters dunke med, og jeg er meget opmærksom på, hvordan de opbevares.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Sne-sæk, have sne med ind i inderteltet

Brænder i telt, snesæk, pose, af polarfarer og Siriusmand Erik B. Jørgensen

Hvis man er forudseende, kan man medbringe en taske eller pose til at indsamle sne i som kan tages med ind i teltet, så man ikke skal lade den dyrebare varme sive ud, hver gang man skal hente mere sne. Jeg bruger en god stor taske, som jeg bruger til mit telt, når jeg er på pulktur. Når teltet er slået op, kan jeg fylde tasken/posen med sne, og så kan min sne-sæk bruges til to ting. Selvfølgelig bliver tasken våd og frossen, med det har ingen betydning for teltet. Ofte fylder jeg sne-sækken med den sne jeg graver ud til kulde-graven, i apsissen.

Når jeg fylder sne i tasken, undgår jeg helst løs sne, men tager halvfast sne, som jeg kan dele i mindre stykker, der kan passe ned i gryden, så det er let at tage sne.

Sne-sækken/tasken anbringer jeg i inderteltet i midten ud mod apsis, så den ikke skal ind over alle mine ting.

Efter brug og når du har det vand du skal bruge, er det en god ide at placere sne-sækken/tasken i forteltet/apsis, for at minimere kulden indenfor, mens man sover. Samt at sne ikke står og smelter mere en højst nødvendigt i fodenden af teltet.

I et mindre telt, kan sne-sækken stå lige udenfor inderteltet, så den let kan nås, ved at have åben i bunden af indgangen, men det giver dog mere varmetab.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Undgå kulilteforgiftning, med brænder i teltet

Brænder i teltet, Undgå kulilteforgiftning, med brænder i teltet, af polarfarer og Siriusmand Erik B. Jørgensen

Angående kulilteforgiftning skal du selvfølgelig have stor respekt for det, men i alle årene jeg har haft multibrænder i teltet, har jeg kun prøvet at blive rigtig dårlig en enkelt gang, og det var på grund af en ny slags gryder, der lavede uren forbrænding.

Du skal være opmærksom, når du varmer din multibrænder op, da åbne flammer giver mere uren forbrænding, her oplever jeg ikke de store problemer, fordi jeg stadig er ved at indrette teltet, og teltet er fyldt med ren luft. Får jeg varmet for meget op, og der har været store flammer, eller uren forbrænding, lufter jeg bare lidt ud.

Når multibrænderen har kørt længe, kan der komme islag på indersiden af yderteltet, det kan lukke for luftgennemstrømning. Derfor har jeg ventilationerne åbne i begge ender af teltet. Det er kun i storm jeg lukker op mod stormsiden, fordi så blæser det og der kommer for meget sne ind af udluftningen.

Jeg har oplevet nogle gange, at multibrænderen begynder at brænde dårligt, flammen bliver svagere og svagere. Eller hvis en multibrænder går ud og jeg vil tænde den, så kan jeg ikke tænde en tændstik, så ved jeg den er gal. Så er det bare at få åbnet inderteltet og få luftet ud. Det oplever jeg sjældent, men når det sker, så skynder jeg mig at få åbnet inderteltet ud mod apsis, så jeg kan få noget mere ilt ind.

Du skal selvfølgelig også altid kigge til din multibrænder. Brænder den godt og ren, lyder den normalt, og er det en multibrænder, skal den pumpes, men det er let at høre, når en pumpe skal pumpes noget mere.

Se også mit [Videosvar 3.] Undgå co2 forgiftning i teltet

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Udnyt varmen, få et tørrenet i teltet!

For at udnytte varmen endnu mere og helt optimalt, sætter jeg altid et stort og godt tørrenet op i midten af teltet over multibrænderen. På den måde kan jeg bruge varmen til at tørre alt mit tøj, støvler og om morgenen, tørre ydersoveposen eller andet der er brug for.

Jeg bruger altid et grovmasket net, så jeg kan hænge sokker, handsker, mv. op i maskerne. Er nettet med meget mindre masker, kan jeg kun lægge noget ovenpå nettet. Er der kun snore, falder tingene lettere ned. Jeg køber normalt et havenet til planter i byggemarkeder som Bauhaus. Det har maskestørrelse ca. 5x5 cm. Dine ting tørrer også lettere, når de hænger og ikke ligger. Støvler lægger jeg på hovedet op i nettet.

Med et tørrenet over multibrænderen er det vigtigt at sikre, at ingenting falder ned i multibrænderen. Det er en fast regel aldrig at forlade teltet med en kørende multibrænder. Det kan ikke undgås, at noget falder ned ind i mellem, men er man hurtigt, sker der ikke noget. I storm skal tingene sikres ekstra godt eller tages helt ned.

Men der er ikke noget som at tage tørt og lunt tøj på om morgenen, når man skal afsted igen.

Normalt lader jeg mit tøj være i tørrenettet om natten, det er kun det mest nødvendig jeg har med i soveposen. Den smule rimfrost der kommer på tøjet, tørrer let, når multibrænderen startes op om morgenen.

Du skal dog være OBS på, om dit telt kan holde til vægten fra tørrenettet. Jeg forbedrer/syer ofte mine telte lidt om.Meget mere om tørrenet i telt her: Tørrenet i teltet

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Her er en video med mit lejrliv under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10”

Jeg håber, at dette giver dig mod på og indsigt i at lære din multibrænder godt at kende, og få multibrænderen ind i teltet, så du kan nyde varmen og fordelene.

Prøv det, hold godt øje og brug sund fornuft.
Men PAS altid på, - det er åben ild!

Velkommen til en ny verden med varme i teltet.
Erik

P.S: Du kan også se et interview, med mig, om ”Brænder i telt” i Opdag Verden, februar-marts nummer 11, 2024

Indlægget er opdateret: 7. april 2024