Brænder i telt

Brænder i telt

På vinterfjeldet er det alt afgørende, man er tør, varm, få drikke og sovet godt, for at kunne holde aktivitetsniveauet i længere tid.

Derfor tager jeg altid brænderne med ind i inderteltet, for at udnytte min tid, varme, brændstof og give ekstra komfort. Det kræver selvfølgelig ekstrem agtpågivenhed og gode brænder rutiner, fordi hvis noget går galt, brændet et telt meget hurtigt, med store brandskader til følge.

Noget jeg har sat pris på, lige siden min tid fra Slædepatruljen Sirius.

Brænder i telt, Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius

Når brænderne skal helt med ind i indertelte, har jeg altid på mine vintertelte, lavet er hul i bunden af mit indertelt, så brænderne kan stå i hulet, så evt. spildt brændstof kan løbe væk, samt man har mulighed for et “affaldshul” til spildvand.

Når jeg har sat teltet op, søger altid for at sneen er jævn og stampet i hulet, brænderne er monteret på en træplade, eller hvad man ønsker, så de ikke smelter væk ned i sneen. Når jeg starter brænderen op, sikre jeg mig at flasken er skruet 100% på, så der ikke løbe ekstra brændstof ud nogen steder, jeg sætter afskærmning rundt om brænder.

I mine normale teltet, laver jeg ikke hul i midten, her sætter jeg brænderne i et Trangialåg, som virker som spildbarke, hvis der skulle løbe brændstof ud. Trangialåene, kan jeg placere direkte oven på inderteltets bunden, hvor jeg vil have dem stående, de bliver ikke varme.

Jeg har altid gryde klar med sne og lidt vand i, samt et løst låg liggende klar, hvis noget går galt, i opvarmningen af brænderne.

Så kan opvarmning af brænderen starte, hvis det går galt og der kommer høje flammer, er det ment at smide gryden over og bruge låget til, at holde over hvis flammerne gå op andre steder. Hvis flere brænderen køre, skal man holde øje, hvis en brænder går ud, og brændestoffet står og løber ud. Det kan give nogle slemme selv antændelser (har jeg kun set få gange). Sker ofte hvis ud putter for meget sne i en gryde, fordi der kommer meget kondensvand uden på gryden, der kan løbe ned og slukke brænderen.

Når man har tørrenet over brænderne, gælder det om at sikre at en sok eller andet ikke falder ned i brænderen. Derfor er reglen også, aldrig have en brænder kørende hvis man forlader teltet. Se meget om “Tørrenet i telt her

Hvis man passer på alle de her ting, giver det en dejlig varm aften i teltet, da varmen holdes noget bedre inde i inderteltet, man kan snakke sammen, mens man for lavet vand, samt ens tøj i tørre nettet bliver dejligt tørt. Det er også her det gælder om at tænke frem og evt. skrue ned for brænderen, hvis man er godt med, så er der varme lidt længere.

Hvis man er rigtigt smart så har man en taske/pose man putter sne i og tager med ind i teltet så man ikke skal åbne og lukke varmen ud hver gang man skal have sne. En god ide er at sætte den ud i forteltet, når du er færdig, det afgiver en masse kulde, når du skal sove. På vinterture bruger jeg tasken til teltet til snesæk, selv om den bliver lidt frossen af det, men det gør ikke det store.

Brænder i telt, vintertur

Brænder i teltet på vintertur/ekspeditioner

Kulilteforgiftning

Angående kulilteforgiftning skal du selvfølgelig have stor respekt, men i alle årende har jeg prøvet det en gang, og det var på grund af en ny slags gryder, der laver uren forbrænding.

Du skal være opmærksom, når du varmer din brænder op, da åbne flammer giver mere uren forbrænding, her oplever jeg ikke de store problemer, fordi jeg stadig er ved at indrette teltet, og teltet er fyldt med ren luft.

Når brænderen har kørt længe, kan der komme islag på indersiden af yderteltet, det kan lukke for luftgennemstrømning. Derfor har jeg ventilationerne åbne i begge ender af teltet, det er kun i storm jeg lukker, op mod stormsiden.

Jeg har oplevet nogle gange at brænderen begynder at brænde dårlige, flammen bliver svagere og svagere. Eller hvis en brænder går ud og jeg vil tænde den, så kan jeg ikke tænde en tændstik, så ved jeg den er gal, så er det bare at få åbnet inderteltet og få luftet ud. Det oplever jeg ikke når det er plusgrader, her kan teltet let ånde.

Du skal selvfølgelig også altid kikke til dine brænder. Brænder de godt, lyder de som normalt og er det en multibrænder, skal den pumpes.

Prøv det, hold godt øje og brug sund fornuft. Men PAS på! Se også mit [Videosvar 3.] Undgå co2 forgiftning i teltet

Her er en video med mit lejrliv under “Danmark rundt i kakaj, isvinteren 2009-10”

Velkommen til en ny verden, men varme i teltetJ

Erik

Brænder i telt, på mine forår, sommer og efterårs ture

Brænder i telt, på mine forår, sommer og efterårs ture

Relateret indlæg

Tidligere udgave af indlæg, fra 11. dec. 2008. Opdatere 12. jan. 2016

Tidligere udgave af %22Brænder i telt%22 fra 11 dec. 2008

7 Comments on “Brænder i telt”

 1. Hej Aksel
  Det er jeg endentlig ikke, jeg har brugt brænder inde i teltet i 15 år nu og jeg har været kultilte forgiftet en gang også en gang for meget, hold op hvor var vi syge. Det var en defekt dyse eller de her varme besparre der sidder under en gryde.
  Det handler om at luft ud, hvis brænderne brænder dårligt og holde øje og lyt med flammen.
  Jeg har lavet et videosvar om det her [Videosvar 3.] Undgå co2 forgiftning i teltet
  Håber det giver lidt bedre svar
  Mvh
  Erik

 2. Hej Peter
  Godt at høre.
  Der kommer meget kondens i mit telt, men det gøre der altid, på grund af mit våde tøj og udstyr.
  At jeg så laver mad og tørre min ting giver selvfølgelig mere kondens, men omvendt brænder min brænder også fugt af.
  Jeg søger dog altid for at mine ventilationer i enderne er godt åbne og jeg lufter ud. Det er dog ikke noget jeg går ret meget op i, da jeg ikke synes jeg har de store problemer med det.
  Mvh
  Erik

 3. Hej Erik

  Jeg er igang med at pløje mig igennem dine bøger, spændende læsning 😉

  Jeg var også lidt nysgerrig på om ikke der kom meget kondens i teltet når du har brænderen inde?

  mvh
  Peter

 4. Hej Erik
  Når du bruger brænder i telt får du ikke ret meget kondens, eller hvad gør du ved det? Har du meget ventiliation mens nu bruger brænderen, og mens i sover? Vilket slags brændstof bruger du?
  Jeg har læst at du kan godt lide at bruge bomulds jakke på vinter fjeld. Men hvad med bukser? På din Thule til Thule tur brugte du hård skal bukser. Hvordan syntes du Fjälrävnens g-1000 bukser fungere på vinter ture?
  Tak, Tobias

 5. Hej Erik,

  Jeg har med stor interesse læst din artikel i “Kano og & kajak”, og her stødte jeg på et udtryk, som jeg ikke kender. Hvad er et “primusloft”?

  Med venlig hilsen Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *