Thule til Thule – oplevelser i ukendt land

– i Knud Rasmussens fodspor på ski og kite

Et eventyr om to venners tur i det nordlige Grønland. En tur som bød på mange op- og nedture, ekstreme belastninger af krop og sjæl, en unik og enestående natur og historien om en noget uventet afslutning, da min bedste ven, lægen, selv får blindtarmsbetændelse efter 83 dage og 2700 km på ski, og vi pludselig står i en redningsaktion, der blev mere spændende end godt var.

Det er en ærlig historie om kærligheden til Grønland, om tanker, sjove historier, uheld, samarbejde og naturen – alt sammen med fortællinger om myter, historien i de områder vi passerer og med flotte billeder, videoklip og musik. Gør jer klar til et uforglemmeligt eventyr!

Foredraget fortæller om planlægningen af turen ”Thule til Thule”, som ændrede sig til Kangerlussuaq (Sønderstrøm Fjord) til Thule.

Turen foregik på indlandsisen fra Kangerlussuaq mod Nordøst til Vildtland, en tur på 1900 km og 50 dage før vi igen så land. Over isen brugte vi kites (drager) til at trække os frem i ekstreme kuldegrader. Dette frembragte sjove og spændende historier.

Ved ankomsten til Vildtland og Thule varden, fra Knud Rasmussens ”Thule Ekspedition”, var vi den første ekspedition, der var kommet hertil i 80 år. Herfra gik turen ned igennem Vildtland, Independencefjorden, nord om Grønland til Lock Wood Ø – her hvor turen tog en uventet drejning – blindtarmsbetændelsens indtræden. Her får du en levende beretning om den længste helikopterredningsaktion i verdenshistorien.

Undervejs fortælles om livet på disse ødede egne, vores oplevelser, udfordringer, sejre, nederlag og ikke mindst når ens egen drøm bliver til et mareridt. Her var det kun viljestyrken og modet, der holdt os oppe. Men heldigvis endte det hele lykkeligt!

Foredraget understøttes af enestående billeder af naturen i en næsten ubeskrivelig verden, som kun få kommer til at opleve i virkeligheden.

Foredraget henvender sig til alle med det håb, at tilhørerne vil forfølge deres egne drømme og mål, prøve grænser og få en oplevelse fra Grønland, fra områder, som er næsten uberørt af mennesker.

Hent materiale | Book foredragPraktisk info | Bog om turen

Blogindlæg fra og om ekspeditionen finder du her |

Erik er en vældig dygtig taler, som har sat sig godt ind i sit stof, og man oplever ikke, at han går i stå, eller må ty til æhhh og øhh for at få sit stof frem. Veltilrettelagt må man sige også hvad angår de mange smukke billeder, som supple-rer foredraget.

Det blev et åndeløst spændende foredrag, som blev afviklet i et tempo, så man var nødt til at være ”til stede” hele tiden, men af det hele fremstod et billede af en person, som var havnet i et miljø, hvor han havde styr på tingene og virkelig kunne ”leve livet”, og efter at man havde fulgt ham gennem alle opgaverne og havde set den natur, som han skildrede gennem de ledsagende billeder, kan man nok forstå, at luften ikke var høj nok i Ørbæk.

Jørgen Gadegaared