Det at være på tur og ude i naturen er fantastisk. En stor del af det at være på tur er også bål og lejrliv, det kan kræve ofte en eller flere gode økser.

I dette indlæg vil jeg fortælle om mine tanker og overvejelser bag mine valg af økser til frilufts-/outdoor-liv. Du kan se video her og læse meget mere her under:

 

Gode start økser

Det er let og forholdsvis billigt at anskaffe sig sin første økse, når man skal på sine første ture. Personligt ville jeg gå i et byggemarked og se på deres økser, de har ofte nogle helt fine billige økser, i forskellige længde. Kan fås for under 100 kr. Mange friluftsbutikker har også billige øvelser omkring de 300-400 kr.

Du kan også finde fine økser, på loppemarkeder og aktioner.

Det er en rigtig god måde at finde ud af hvad man kan lide ved en økse og om man kommer til at bruge den på sine ture fremover. På den måde spilder man ikke en masse penge.

 

De dyre økser

Elsker man friluftsliv og har været godt i gang længe. Så synes jeg også det er på sin ret, at se på de dyre økser, med bedre stål i øksehovedet og bedre tilpasset økseskafter.

Mange friluftsbutikker har disse økser. Her kan du fine en økse der ligger helt perfekt i din hånd, med kort eller langt skaft, og en vægt der passe de aktiviteter du vil lave. F.eks. en let økse hvis du vandre, en god lang økse der er dejlig at bruge, når du har plads til at medbring en tunger økse, på småture eller kanotur.

Du kan også få forskellige udformninger på øksehovedet, alt efter hvad du bedst kan lide og skal lave.

Her kan du få en god økse fra 400 kr. og op efter, alt efter hvor speciel økse man vil have.

De økser jeg har er:

  • Lille økse, til rygsækken og datter. “Gränsfors Bruks”, vægt 650 gram, længde 36 cm.
  • Lille økse, kraftigt skaft, er en “Hultafors”, model “Ekelund jagtøkse, vægt 1210 gram, længde 50 cm.
  • Den lidt længere økse er en “Hultafors”, model “Qvarfot skovøkse”, vægt 1250 gram, længde 65 cm.

 

Taktiske økser

Er du en person der evner at ødelæg det mest grej, eller bare ønsker en økse, der kan holde til vildt mange ting og er lidt anderledes end de andres. Har du de ønsker, kan du se på de taktiske økser, de er lavet til militær- og politibrug, så de er lavet til at slå med, brække ting op med og bruge som økse. Du får også lov til at betale for taktiske økser, da det er et speciel produkt, koster fra 1.000 kr. og op efter.

Jeg har en, det er for at teste det af, og til lidt vildere ekspeditioner. Men langt de fleste vil få mere ud af en god dyr økse og en bedre økse, til de behov man har.

Tidligere test: Test af Gerber Økse, Downrange Tomahawk

 

Special økser

Der findes også en række små speciel økser, der er meget sjove. Jeg har en lille en med hammer og koben, den er rigtig fin til arbejde med små projekt, hvis man bygger lejer med søm. Der findes øksehoveder, du kan medbringe uden skaft, også montere på en pind, du finder når du kommer frem. Samt man kan også købe kopier af gamle økse, som vikingøkser, mv. De fås i alle prislejrer.

Mennesker er kreative, så der kommer hele tiden nye økser frem.

Økser jeg har:

  • Økse med koben og hammer, (ikke navn) søg på “Økse med koben og hammer”
  • Viking økse, “Dansk økse”. (Kræver blankvåben tilladelse). Kan købes i flere butikker og flere mærker.

 

Økser til håndværk

Er du mere til at lave håndværk, som snitte forskellige ting, tilrette stolper, kløve meget brænde og bruge sin økse som et rigtig arbejdsredskab. Så findes der økser til alle formål. Det er der andre der er meget klogere på. Så ville jeg undersøge nærmere, hvilke økser der er bedst til det du skal lave. Så er det ikke ovenstående økser du skal gå efter. Flere og flere friluftsbutikker får også økser til håndværk.

Her kan det f.eks. være, Gränsfors speciel økser.

 

Macheter som økser

Der findes også en række macheter, som kan virke som økse. Overordnet vil jeg altid fortrække en økse, da den har en god vægt fordeling og gør arbejdet godt. Men til mange ting, som afgrening og andet arbejde, kan en machete være helt perfekt. Især kan det være den kan løse flere problemer på ens tur, end en økse kan.

Det kan også være et godt supplement, sammen med en økse.

Den machete jeg har er:

  • Condor TOOL & KNIFE 18″ VILLAGE PARANG Machete W/ Leather Sheath

 

Kniv i stedet for økse

Jeg har rigtig mange ture, hvor jeg ikke gide slæbe en økse, så kan løsningen være en stor kniv i stedet. Da man godt kan lave lidt ”økse” arbejde med den, til et lille bål, eller hvad jeg skal lave.

Her kan du se mere om her: Valg af knive, til friluftsliv/outdoor [Fif og råd] (Anmeldelse kniv)

 

—0—

 

Jeg håber denne lille guide kan få dig godt på vej, til dit valg eller dine valg af økse/økser.

Erik

 

Relateret indlæg

 


 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.