Det at være på friluftsture, kan være alt fra helt letvægt, til ture hvor man har bil med, fyldt med udstyr og kun bevæger sig kort. Derfor er det også meget forskelligt hvor meget grej der er med og hvad der er nødvendigt. En fletspade/foldebar spade, er ikke et ”must” på pakkelisten. Men det kan være rigtig rart at have en lille spade med, når kilo og volumen ikke er afgørende.

Skal du på friluftstur, hvor det handler om bål, madlavning og bygge lejr, kan det være godt at have en feltspade med. Til alverdens brug, som (du kan selv finde mange andre ting):

 • Bål
  • Grave bål ned.
  • Lave kanter ved bålet.
  • Grave en jord-ovn.
  • Grav ler, til at lave f.eks. kylling svøbt i ler.
 • Lejr
  • Grave stolper ned.
  • Lave bord.
  • Hul til spildevand.
 • Andet
  • Afvandings kanaler langs telt.

Min datter har også synes det er lettere at have (nok sjovere) en feltspade med på toilet og grave hul til toiletpapiret (ellers bruger vi hælen på den ene støvl til at grave med). Indlæg: Toiletbesøg i naturen [Fif og råd]

Feltspader/foldbar spade kan fået i alverdens afskygninger og prislejer, fra 50-600 kr. Husk at tjek vægten, hvis du skal bære den, da vægten kan være meget forskellig.

 

Brugte og billige feltspader

Der findes brugte militær feltspader til slag, hvis man holder øje. De er billige og solide, men er ikke i den lette ende. Der findes også billige kopier. Du kan også finde en fin ny foldbar spade, med træskaft, med mulighed for at lave hakke-funktion. Det gode ved dem, er skaftet er lidt længere og rar at holde på. Der findes også foldbar feltspader, i ren metal, med 3 led, så den fylder mindre. Her har man også hakke-funktion, men skaftet er oftere lidt kortere, men til gengæld holder man anderledes, da skaftet giver en anden håndfatning, så det er meget smag og behag.

Prisleje: 50-200 kr.

 

Dyre topkvalitet feltspader

Som alt andet, findes der feltspader/foldbar spader i en højre kvalitet og mindre vægt. Her har jeg en ”Glock – Foldbar Feltspade”, med sav, teleskop skaft, hakke-funktion. Den havde jeg også i militæret.

Prisleje: 400 kr. og op efter

 

Små feltspader

Der findes også helt små feltspader, til børn eller hvis den ikke må fylde meget. Her har jeg en lille feltspade, i 3 led, der skal skrues sammen. Den har også en mini-hakke. Den har jeg primært købt til min datter da hun var mindre. Man også bruge en lille ”planteske” hvis det primært er til toiletbesøg og små arbejde.

Prisleje: 30-200 kr.

 

Ting jeg vil gøre/overveje

 • Det er rart at have en taske, holder eller posen til sin feltspade, da den næsten altid er lidt beskidt når den skal pakkes væk. Du kan bare bruge en gammel vandtætpose.
 • Husk at skylde og tørre din feltspade af når du kommer hjem og give den lidt olie. De ruster super let.

—0—

Helt overordnet bruger jeg sjældent feltspader på mine ture. Men jeg har altid en feltspade med, når jeg ved turen er til det, fordi den gør så meget arbejde lettere og mere sjovt.

Erik

 

Relateret indlæg


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

 

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.