Currently set to Index
Currently set to Follow

Hvor meget skal jeg have med på vandretur eller andre friluftsture? [Fif og råd]

Hvor meget skal jeg have med på vandretur eller andre friluftsture? [Fif og råd] af eventyrer Erik B. Jørgensen

Jeg får virkelig ofte spørgsmål om, hvor meget man skal have med på sine ture ud i naturen, om det er vandre-, cykel-, kano- eller kajaktur.

Spørgsmålene kan handle om hvor meget mad man skal have med, hvor meget vand, hvor mange kilo kan man gå med, hvad må man maksimalt veje, og spørgsmål i mange andre former.

Jeg er super glad for den tillid folk giver mig, når de spørg mig. Jeg skal prøve mit bedst for at svare herunder.

Du kan også se dette indlæg: Kom godt i gang med Friluftsliv – Vejledninger, gode fif og råd, fra mine mange ekspeditioner og ture

Der er ikke noget rigtig og forkert i friluftsliv, næsten!

Der er ikke noget rigtig og forkert i friluftsliv, næsten! Foto Rene Schütze. Tine Henriksen og Erik B. Jørgensen under Bikepacking, Danmark rundt

Først vil jeg gerne pointer at jeg ikke kan give et bestemt svar, fordi for mig er der ikke noget rigtig og forket i friluftsliv, men små forbehold.

Du skal finde ud af hvad du vil med dit friluftsliv, hvad er dine forudsætninger, hvad har du af udstyr, hvordan er din form, og meget mere. Alt det skal afgøre hvad du gør.

Nogle vil påstå at du skal være letvægts rejsende, andre du skal tag det med du vil, andre vil sige du skal gå langt, andre vil sige hyg dig et sted. Deres mening kan være lærerige, givende og kloge, men du skal selv ud og prøve det hele af, og finde din veje, form og lyst i friluftsliv/outdoor!

I starten handler det bare om at komme i gang, så start med det udstyr du har, før du køber løs.

Jeg vil lige tag min forbehold for rigtigt og forkert. Husk kun at efterlade fodspor, det vil sige, ryd op efter dig, tag dit affald med, grav dit toiletpapir langt ned (eller tag det med). Tag hensyn til dyrene og deres liv og til sidst tag hensyn til andre i naturen, så skal du holde fest med høj musik, findes der pladser og steder til det, det behøver ikke være en fest i et shelter hvor der er andre mennesker. Kort sagt tænk dig om, gør du det er der næsten fri leg, inde for de regler der ellers er.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget vægt kan jeg have med på vandretur?

Hvor meget vægt kan jeg have med på vandretur? af Erik B. Jørgensen

Vægt på vandretur, er nok et af de spørgsmål jeg får mest. Jeg kan godt forstå man søger efter det. Men det er så svært at svare på. Mit svare glæder for alle former for friluftsaktiviteter.

Hvor meget vægt kan jeg have med på vandretur?2022-09-17T14:17:38+02:00

Hvad du har trænet til, er min lidt flabet svar.

Ofte vil det ikke være behageligt at gå med mere end omkring 25% af sin kropsvægt. Med god træning kan du gå med mere.

Letvægts-vandrer vil sige, at du kan have alt udstyr på en 7-10 kg + mad og vand. Jeg har nok 16-18 kg + mad og vand, da jeg har meget fotoudstyr med. Men det afhænger af hvilke tur jeg skal på.

Men fortæller vores kilo i rygsækken noget?

Jeg har f.eks. 3-4 kamera med, i form af spejlreflekskamera, drone, mv. Jeg har altid medicinmed, og reparations sæt. Det kan jeg godt lide. Men jeg har også træne meget i mange år og gået rigtig mange kilometer med rygsæk, så en rygsæk på 20-25 kg følelse let for mig. Er jeg på tur med min datter, i en uges tid. Så prioriterer jeg altid der ikke mangler noget, så vi har rugbrød og leverpostej med på dåse, og alt muligt andet som man normalt ikke tager med, så der har jeg ofte en rygsæk på 40-50 kg. Det er åndsvagt og unødvendigt, fordi det er for tungt, jeg lider. Vi kunne bare gå ruter, hvor vi kunne få mad undervejs, skære ned på maden. Men det gider jeg ikke.

Andre vil skære helt ned på alt, gå og små sulte, fordi de synes det er så fedt at skære helt ned på udstyret og gå og glæde sig til mad.

Hvad du har trænet til, er min lidt flabet svar.

Ofte vil det ikke være behageligt at gå med mere end omkring 25% af sin kropsvægt. Med god træning kan du gå med mere.

Letvægts-vandrer vil sige, at du kan have alt udstyr på en 7-10 kg + mad og vand. Jeg har nok 16-18 kg + mad og vand, da jeg har meget fotoudstyr med. Men det afhænger af hvilke tur jeg skal på.

Uanset hvad, håber jeg alle tænker på deres sikkerhed, og tager udstyr med til uventet ting, som sygdom, kommunikation (tænker nødsender eller satellittelefon hvis der ikke er mobildækning), alt efter hvor man er.

Går jeg langt ud i ødemarken, kræver det mere udstyr end når jeg går en officiel vandrerute, hvor der er mange andre.

Oven i alt det her, så kan du ikke gå med en tung rygsæk hvis du ikke har trænet det, så det handler også om hvad du træner og lægger i forberedelserne.

Så er du nybegynder eller har børn med og ikke kan slæbe det. Så kan man også ændre transportform. F.eks. tag en kanotur, og gå dagsture fra lejren og på den måde tilpasse sin tur til forudsætninger og behov.

Men skal jeg give et råd, så er det dejligt at være så let som muligt, i dit setup, det giver frihed.

Jeg har samlet min bedst råd til vandring, med træning, udstyr, mv. her: Undgå vabler og ondt i kroppen under vandring/march, fif og råd

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget vægt kan børn have med på vandretur?

Hvor meget vægt kan børn have med på vandretur? af Erik B. Jørgensen
Hvor meget vægt kan børn have med på vandretur?2022-09-17T14:45:08+02:00

Min erfaring med min datter på mange ture og ekspeditioner er at et barn kan bære:

  • Det antal kilo de er gamle

Eller omkring 20% af deres kropsvægt i starten og lidt mere senere hen.

Det kræver selvfølgelig en god rygsæk, godt fodtøj og udstyr, lige som du selv har!

Når børn skal med på ture, som vandretur, så er det vigtigt de får en god oplevelse. Men min oplevelse er også at de gerne vil bidrag og gå med noget selv. Nu har jeg rejst rigtig meget med min datter. Hun er som børn er flest, kan hun slippe gør hun det. Men jeg har altid synes det er vigtigt hun har haft sin egen rygsæk, og en rygsæk der ligner en min. Da hun var 3 år og nogle år frem, gik hun kun med sit legetøj. Efterhånden kom der mere og mere i rygsækken, samt vi kunne gå længere og længere.

Min oplevelse er hun kan gå med de kilo som hun er gammel. I løbet af turen, aflaster jeg ofte lidt, fordi jeg ofte har maden, og dermed bliver lettere end hende per dag, i procent. Det har været omkring de 20% af hendes kropsvægt de først år og lidt mere de sidste år.

Få mange flere fif her og inspiration fra vores forskellige ture: Rejser med barn i naturen

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget vægt kan børn have med på vandretur? rygsæk af Erik B. Jørgensen

Hvad skal man have med på friluftture?

Hvad skal man have med på friluftture? Erik B. Jørgensen klar til bikepackingtur

Jeg får også rigtig mange spørgsmål om hvad man skal have med på tur, om jeg har pakkelister, mv.

Alt det har jeg en holdning til for mig selv. Men for mig er det at tage stilling selv og prøve ting af alt afgørende.

Hvad skal man have med på vandretur?2022-09-02T09:09:27+02:00

Du skal selvfølgelig have sovegrej, lejrudstyr, tøj, mv. Min holdning er dog, at du skal tage det med du har testet og prøve dig frem til.

Tag på små mikroeventyr og få dine egne erfaringer op på den måde byg din egen pakkeliste op, så du ved hvorfor du har ting med og kan bruge dem!

HUSK ALTID kommunikationsudstyr, det skylder du andre, hvis du kommer galt af sted!

Derfor deler jeg ikke pakkelister, fordi jeg synes det er vigtig at tage på træningsture, hvorfor ikke nyde en masse små mikroeventyr og få erfaringer og udvikle sin pakkelist, til en større tur.

Du skal vide hvorfor du har ting med. Ved at tænke over hvad der kan ske på din tur, tager du også stilling til om du vil have det med eller undvære det. Hvor meget vil du kunne behandle af skader, og hvad kræver det af medicin og førstehjælp. Hvad vil du kunne reparere, kræver det sygrej, tape, m.v.?

F.eks. da jeg vandrede “Alaska på tværs“, så have jeg letvægt telt, men mit regntøj, var skaltøj der var kraftigt, fordi jeg gik uden for sti og vej, så jeg gik igennem en masse buske og hårdt terræn, det skulle mit regntøj, kunne holde til. Det behøver det ikke hvis man går på vandresti i Norge, så kan regntøjet være tyndere.

Jeg kan selvfølgelig godt spørge ekspert også, på lange cykelture, må jeg spørge cykelmekanikeren hvad jeg skal have med af reservedel. I kajak og kano har jeg glasfiber-reparationssæt med, som jeg også har spurgt fagfolk til. Det samme med medicin, der har jeg gode læger ind over.

Drømmer du selv om store ture ud i vildmarken, så håber jeg også lysten til at træne og få erfaring først, er tilsted. Som jeg altid siger “Eventyret starter i din baghave”!

Hvordan laver man en pakkeliste, til f.eks. vandreture?2022-09-02T09:11:27+02:00

Du laver din bedste pakkeliste, ved at tage på små mikroeventyr. Før og efter hver tur, opdatere du din pakkeliste, med de erfaringer du har gjort. På den måde lære du også hvorfor du har ting med. Samt det gør ikke så meget at mangle noget på en kort tur.

På den måde får du udviklet de helt egen pakkeliste!

En ting SKAL du have med på tur!

En ting SKAL du have med på tur! Kommunikation, af polarfare Erik B. Jørgensen
Hvad skal du ALTID have med på tur!2022-09-02T12:00:53+02:00

Medbring ALTID kommunikationsgrej, så du kan kalde efter hjælp, eller oplyse du er forsinket. Er der ikke mobildækning, så tag en nødsender/tracker eller en satellittelefon med.

Det skylder du redningsmandskabet, der evt. skal sætte deres liv på spil for at finde dig!

En kæphest for mig, er du SKAL have kommunikation med! Uanset hvor du er, skal du kunne kalde hjælp. Så vil du uden for mobildækning, så mener jeg du bør tage en nødsender og/eller en satellittelefon med. Hvorfor skal du det? Det skal du fordi du får ikke lov til at forsvinde, så kommer du ikke hjem, så vil folk lede efter dig, de mennesker sætter deres liv på spil, for dig. Derfor skylder du redningsmandskab, at du kan kalde hjælpe. Nødsender kan sende et nødsignal og ikke mere, men redningsmandskab skal kun lede et sted. Har du en satellittelefon med, kan du også ringe og sige, hvad der er sket, hvordan vejret er, landingsforhold mere. En del nødsender har også tracker i dag, så folk kan se hvor du går, samt du kan sende små SMS’er hjem og fortælle hvis det er noget.

Jeg har ofte en tracker med, så de også der hjemme ved hvor jeg er løbende.

Jeg har hørt alt for mange, sige i gamle dage, havde de ikke nødsender og satellittelefoner, så det skal ikke med. Nej men havde de haft det, havde de også taget det med. Jeg synes man skylder redningsmandskab de bedste betingelser, hvis de skal ud og hente dig!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget mad skal jeg have med på tur?

Hvor meget mad skal jeg have med på tur? af Erik B. Jørgensen

Jeg tænker du på nuværende tidspunkt kender mit svar. Det skal du selv ud og finde ud af, og teste dig frem til. Jeg håber grunden til du vil ud i vores herlig natur, er for at få oplevelser. Tag på mikroeventyr, så du kan prøve dit udstyr af. Det gør ikke det store at være på tur i to dage og mangle mad, det er mere noget lort hvis du er 8 dage på fjeldet eller 4 måneder i Nordøstgrønland. Så tag på ture, og test dig frem.

Jeg spiser forholdsvis meget og jeg gider ikke sulte, så må jeg slæbe det mere. Andre ved jeg ikke spiser så meget på tur og kan roligt spare og derved være lettere.

Husk altid at have reservemad med, hvis ture trækker ud, eller bliver hårdere end du forventer. Kan bare være lidt, men er så rart at have.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvor meget vand skal jeg have med på tur?

Hvor meget vand skal jeg have med på tur? af Erik B. Jørgensen

Vand er det samme, tag på træningsture/mikroeventyr, finder du ud af hvor meget vand du skal gå med. Men der er også rigtig stor forskel på hvor let det er at få rent vand. Er man på fjeldet i Sverige og Norge, er der vand over alt. Herhjemme kan man altid tage forbi en kirke, og se om der er vand på overnatningspladserne på udinaturen.dk, men der kan være længere mellem godt vand.

Jeg har ofte 1-2 liter herhjemme og på fjeldet en 0,5-1 liter vand, på vandretur.

I kajak har jeg mellem 10-20 liter vand, så jeg har til et par dage og ikke skal bruge tid på at finde vand. På kanoture, renser jeg i vand i lejren, eller tag vand op til.

Vinterture, kan jeg smelte sne til vand, men det kræver så mere brændstof.

Når det er lejr tid, fylder jeg min vandblære med en 6-8 liter vand, så jeg har til mad og the.

Se mere her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber du kan bruge min erfaringer, husk at lytte åbent til hvad andre gør, men i den proces husk dig selv på igen og igen, ”der er ikke noget rigtig og forkert”. Gør det på den måde du nyder det mest, så må andre tænke hvad de vil og lad smarte kommentar passer.

God tur

Erik

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Del dette indlæg! Vælge platform her:

Om forfatteren:

Eventyrer, foredragsholder, forfatter og guide. Jeg har valgt at skrive en masse om mine oplevelser, ekspeditioner og give mine erfaringer fra mig her. Du vil finde en del grammatiske-/stavefejl. Det er ikke et udtryk for manglende interesse eller grundighed, men blot et resultat af en normal ordblindhed. Er det noget der står uklart, så sig endelig til.

2 kommentarer

  1. Erik B. Jørgensen 2. september 2022 af 21:25

    Tusind tak. Det glæder mig du kan bruge det jeg laver😊

  2. Carsten Grønne 2. september 2022 af 21:10

    Dejlig informativ side du her har lagt op. Læst med interesse. Tak

Læg en kommentar

Go to Top