Vestvolden er en fantastisk destination for en vandretur, hvis man vil på en hurtig tur eller opleve lidt af området omkring København. Normalt foretrækker jeg mere øde og naturskønne steder, men denne gang ville jeg udforske Vestvolden, som jeg tidligere har cyklet langs et par gange. Denne gang skulle det gå langsommere, og jeg ville opleve mere – derfor blev det en vandretur. For at gøre det til et ægte mikroeventyr skulle der også en overnatning til, synes jeg. Der er kun én mulighed for dette ved Vestskoven: shelteret Lundhede, hvor man også må slå telt op.
Vestvolden er et sted, hvor historie og natur går hånd i hånd. Den 14 km lange vold strækker sig fra Avedøre i syd til Utterslev Mose i nordvest og er et populært område for både korte og længere ture. Stien langs volden er velegnet for alle aldre og konditionsniveauer, da terrænet er relativt fladt og godt vedligeholdt. Der er både cykelsti og mindre stier, der går op og ned ad voldene.
Jeg udvidede min tur ved at inkludere flere oplevelser og få logistikken til at gå op. Jeg startede med at tage S-toget til Åmarken Station og gik sydpå ad Planetstien i Hvidovre, videre ad Dæmningsstien ved Avedøre. Derfra fortsatte jeg på Vestvoldstien. Overnatningen fandt sted i Vestskoven ved shelteret Lundhede.
Næste dag gik jeg videre langs Vestvolden og kom forbi Hvissingestenen (Sjællands største sten) på vej fra shelteret tilbage til Vestvolden. Lidt længere oppe ad Vestvolden tog jeg en afstikker rundt om Kagsmosen – en lille ekstra rundtur, der bestemt var værd at tage med. Vestvolden slutter ved Utterslev Mose, hvor jeg gik syd om mosen og ind i byen igen til Emdrup Station. Herfra tog jeg S-toget retur til Lyngby.
Endnu et afbræk fra hverdagen og et lidt anderledes mikroeventyr var i hus!
Se min film fra turen her, samt der er meget mere information og historie længere ned.
Naturen
Undervejs møder du en varieret natur med åbne grønne arealer, gamle træer og voldgrave, der flere steder er blevet til små søer. Det skaber et rigt dyre- og planteliv, hvor du kan opleve alt fra sangfugle til andefugle og sejlende insekter. Især om foråret og sommeren er området fyldt med liv, men også om efteråret byder Vestvolden på smukke farver og en rolig stemning, som nu, dog med lidt færre dyr.
Historiske spor
En af de unikke ting ved at vandre på Vestvolden er muligheden for at opleve Københavns forsvarshistorie på tæt hold. Langs stien ser du gamle batterier, bunkere og ammunitionsdepoter, som giver et indblik i, hvordan volden blev brugt som forsvarsværk. Mange steder er der opsat skilte og informationstavler, som fortæller om voldens opbygning og historie. Se mere om historien længere nede.
Praktisk for vandreture
Rute: Turen kan tilpasses, så du kan gå en kortere strækning eller tage hele ruten på én gang, da man er i byen hele vejen. Den er også ideel for cyklister og løbere. Jeg synes bare en overnatning hører til på mikroeventyr.
Faciliteter: Langs volden finder du borde og bænke til pauser, samt enkelte steder med legepladser og picnicområder. Der er et Shelter og telt område ved, Vestskoven, shelter Lundshede, udinaturen.dk, samt enkelte vandposter. De forskellige områder kan du finde på udinaturen.dk
Vestvolden er ikke bare en vandresti; det er en rejse gennem Danmarks historie, hvor du samtidig kan nyde naturens ro og skønhed. Den er perfekt for dem, der ønsker en kombination af fysisk aktivitet, læring og naturoplevelser tæt på København. Både alene med også med børn.
Vestvoldens militær historie
Vestfronten opførtes i årene 1888 til 1892. Det var en små 15 kilometer lang fæstnings vold fra Avedøre ved Køge Bugt til Husum ved Utterslev Mose.
Vestvolden er en del af Københavns gamle befæstningsanlæg og blev opført mellem 1888 og 1892 som en del af hovedstadens forsvar. Den strakte sig over 14 km fra Avedøre til Utterslev Mose og skulle beskytte København mod angreb fra vest. Vestvolden blev anlagt som et avanceret system med volde, grave og batterier, og den var på sin tid en af Europas mest moderne befæstninger.
I samme periode som Vestvolden blev opført (1880’erne-1890’erne), blev der anlagt flere andre befæstningsværker omkring København for at styrke forsvaret mod angreb fra forskellige retninger. Bl.a. Lyngbyfortet, jeg ofte besøger, da det lille i min baghave.
Disse anlæg var en del af den såkaldte “Københavns Landbefæstning,” der skulle beskytte hovedstaden fra både land- og søsiden. Nogle af de vigtigste anlæg inkluderer:
Bagsværdfortet
Opført i 1892-1893 som en del af den nordlige forsvarslinje.
Fortet havde til opgave at forsvare mod angreb fra nord og kontrollere vejene fra Hareskov og Lyngby.
Det var et moderne betonfort udstyret med kanonstillinger og ammunitionsdepoter.
Gladsaxefortet
Bygget i 1893-1894 som en del af samme linje som Bagsværdfortet.
Fortet havde en strategisk placering for at beskytte mod fjender, der måtte forsøge at omgå Vestvolden fra nordøst.
Lyngbyfortet
Anlagt i 1887-1892 som et centralt punkt i den nordlige forsvarslinje.
Fortet kunne samarbejde med Bagsværd- og Gladsaxefortet for at skabe en stærk forsvarslinje.
Høje Gladsaxe Batteri
Et mindre batterianlæg fra samme periode.
Det fungerede som en støtteposition til de større forter i området.
Kanonstillinger langs Furesøen og Dyrehaven
Langs naturlige barrierer som Furesøen og Dyrehaven blev der anlagt mindre stillinger og batterier for at udnytte terrænet i forsvaret.
Søforterne
For at beskytte indsejling mod København anlag man tre søforter Trekroner, Middelgrundsfortet (1890-1894), og Charlottenlund Fort, der var en del af det samlede forsvar af Københavns havneindløb og Øresund. Fra 1910 begyndt også anlægget af Flakfortet.
Køge Bugt-linjen (Mosede Fort)
Opført i 1913-1916 (lidt senere, men besluttet under samme periode som Vestvolden).
Mosede Fort blev anlagt ved Køge Bugt for at beskytte København fra syd, især mod landgang fra havet.
Kongelundsfortet
Opført i 1914-1916. som en del af Københavns befæstning.
Fortet blev anlagt for at beskytte hovedstaden mod angreb fra søsiden og kontrollere indsejlingen fra syd.
Det var et moderne kystfort med kanonstillinger og underjordiske faciliteter.
Overordnet Forsvarsstrategi
Sammen med Vestvolden dannede disse anlæg en forsvarskæde, der skulle beskytte København som en befæstet by. Strategien var at skabe et “lukket” forsvarssystem med naturlige barrierer som søer og moser kombineret med moderne militæranlæg. Anlæggene mistede allerede i 1920’erne mistede den sin militære betydning, da fly og moderne artilleri ændrede krigsførelsen fundamentalt efter Første Verdenskrig.
I dag er Vestvolden et populært rekreativt område med stier, grønt areal og historiske levn, der giver besøgende et indblik i Københavns forsvarshistorie.
Data fra turen
- Torsdag den 21. nov.: 19,1 km, 4,5 time
- Fredag den 22. nov.: 14,3 km, 3 timer
Link til området
- Overnatning, mv.
- Info om Vestvolden
- Planetstien i Hvidovre
- Hvissingestenen (Sjællands største sten), wikipedia.org
- Kragsmosen, wikipedia.org
Tak for du læser og ser med. Jeg håber du finder en masse inspiration her og rundt på min hjemmeside generelt.
Erik
Relateret indlæg
- Oversigt over mine Mikroeventyr og ture
- Andre ”Mikroeventyr”
- Andre vandreture
- Kom godt i gang med friluftsliv
Indlægget er opdateret: 23. november 2024

Læg en kommentar