God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] af eventyrer Erik B. Jørgensen
Blogindlægget er opdateret den 17. sep. 2022

I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg om de apps som jeg bruger til mit friluftsliv/outdoorliv, både i Danmark, Sverige, Norge, mv. Samt et par enkelte hjemmeside, som jeg selv gør til genveje. Jeg lister også andre apps op, som jeg har støt på og hørt om.

De apps jeg bruger, som primære apps, er mærket med ”grønt”. Det er dem jeg bruger og kan ”stå” inden for.

Husk der er utrolige mange apps, som jeg ikke kender. Mit ordsprog er, hvis du tænker det findes, så skal den nok findes. Så søg godt efter nye spændende apps.

Vejfinding/Navigation apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Navigations app af Erik B. Jørgensen

Herunder vil jeg lige liste de apps op, som jeg bruger til at finde veje og naivere efter.

Topo GPS

Topo GPS er en af min absolut yndlings kort/vejfinding/navigations apps. Fordi du kan købe kort i virkelig god oplysning, til de fleste lande, til en billige pris (omkring de 35 kr. per land). Det er et kort, der minder meget om militær 2 cm kort. Det er let at få et overblik over veje, grusveje og stier, men også f.eks. fortidsminder.

Det er ikke en app jeg bruger til ruten eller navigation, men til at tjekke op på hvor jeg er, få et overblik over området. Jeg føler kortet er letter at få et godt overblik i forhold til Google map og andre apps.

Komoot

Komoot er min primær planlægnings apps, til de fleste mikroeventyr og ture. Da jeg kan planlægge både ture der følger vej og sti eller i terræn. Jeg kan så afvikle ruten på mit ur, telefon eller GPS.

Jeg har lavet en større vejledning til Komoot og hvordan jeg bruger det her:

Der findes en række tilsvarende apps, som jeg ikke kender indgående, men som jeg ved andre bruger. Det kan være apps som:

Google Maps

Hvem kan undvære Google Maps, jeg kan ikke. Jeg bruger den vildt meget på tur. Fordi jeg kan få et overblik, især via satellitkort. Hvordan ser skoven ud, hvor er der lysninger. Mange fortidsminder, attraktioner og andre sjove ting, dukker op, når jeg zoomer ind.

Det samme men at søge efter kirker (vand), supermarkeder, og hvad jeg ellers skal bruge.

My GPS Coordinate

My GPS Coordinate er en lille simpel app, der godt nok ikke er for køn. Men den kan give dig et koordinat, hurtigt og simpelt (så længde jeg har mobildækning). Det kan være super brugbart, hvis man skal kommunikere med andre om hvor man præcist er. Glæder nok mest, de nørder der har været soldat.

Men fordi flest vil et skærmbillede af sit kort og en tegnet cirkel og pil, være nok.

Jeg har samlet mange mere fif og råd til hvordan jeg planlægger min ruter og ture her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Natur og plante apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Natur og plante app af Erik B. Jørgensen

Jeg synes virkelig der kommer mange spændende apps, til at genkende fugle og andre dyr, samt planter, svampe, træ og hvad man ellers stød på. Jeg bruger app, men ikke meget, da jeg ofte ender med at Google mig frem til det jeg søger.

Men jeg vil lige liste nogle af dem jeg har støt på op her:

 • Vild mad, er en app der hjælper med at finde råvare i naturen. Kræver en profil for at bruge den. Se deres hjemmeside her, Vild mad!
 • Plante genkendelse
  • Har leget lidt med disse apps, når jeg prøver at finde ud af hvad en plante eller træ er, nogle gange med gode resultat, mest med at forurettet sag.
   • Snap seed
   • Picture This
   • Plant Snap
   • Garden/Answers
  • Natur Guiden, en guide som Danmarks Naturfredningsforening har lavet. Er en masse inspiration til årstiderne.
  • Opdag havet, er en app fra WWF, som kan hjælpe med at lære hvad mad ser i og ved havet.
  • Fugle
   • Fuglebøger
    • DOFs Fuglebog, fin fuglebog, hvor man kan søge på arterne, eller bruge en række spørgsmål til at få svar på hvilke fugle man ser.
    • Fugle App, simpel app, men de danske fugle
    • Havens Fugle, en app hvor du kan teste dine fugle viden og høre de forskellige have fugle sangstemmer
   • What Bird, en app der kan lytte til fugle sangstemmer og komme med et bud på hvilke fugle det er. Er dog på engelsk.
   • I Naturalist, en app, hvor du logge og indberette ens observationer af fugle og få hjælpe til at artsbestemme en fugl, hvis man har fået et billede
  •  Dyr
   • Dyre App, her kan du finde og læse mere om de mest normale pattedyr i den Danske natur.

Der findes rigtig mange apps inden for det område, også købe apps. Du kan også få svampeguider, mv.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vejr apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Vejr app, Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige af Erik B. Jørgensen

Godt vejr på tur er altid dejligt, eller for det mindste havde noget lund styr på, hvad der kommer til at ske.

YR

For mig er YR min vejrapp, den er den jeg bruger, især deres Map/radarfunktion, hvor jeg kan se regnbygerne og hvornår de forventes at komme eller passere. Når vejret er ekstra vigtigt for mig, så tager jeg vejret på flere punkter rundt om mig, hvis alle er ens, så holder det. Men er de meget forskellige, så bliver vejret nok ustabilt og svært at forudse.

Har jeg brug for endnu bedre vejr nu og her. Så bruger jeg denne app som kontrol

Aero Weather

Aero Weather, er en app hvor du kan se vejret på åbne lufthavne. Jeg ser på dem tæt på, her kan jeg se deres vejr nu og her. Det kan jeg sammenligne op mod hvad YR, siger flere steder. Passer alt overens, så tør jeg regne med det.

Jeg bruger det kun, til lange kryds i kajak, hvor vejret er ekstra vigtigt.

Andre vejrapps

 • DMI, jeg synes ikke den virker for mig. Få gang bruger jeg den som kontrol op mom YR
 • Vejr & Radar, bruger den ikke så meget mere efter YR fik radar/Map
 • Live Vejr radar, også en jeg brugt mere tidligere for at få radar

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Færdigheds apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Færdigheds app af Erik B. Jørgensen

SAS Survival app (Betaling)

En sjov lige app, med masse af sjove gode råd til bål, shelters og ting at lave i naturen. Jeg bruger den til at repetere og huske mine færdigheder. Mere om den her:

Fiskeri Knob

Fiskeri Knob er en lille app, der lige viser de enkelt knob til at binde mine kroge, blink, mv. på. Mest fordi jeg fister sjældent, så jeg har brug for at huske det hver gang.

Knots 3D (betaling)

Jeg har i mange år øvet knob, især i forbindelse med optagelsen til Jægerkorpset. Jeg synes forsat det er sjovt, men jeg glemmer ofte navnende eller en lille detalje, så en god app er dejligt. Den her koster penge, men er på dansk og det synes jeg er dejligt.

Drømmer om der kommer en funktion, hvor man kan skrive sine egne noter, til knobet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandsports app friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Vandsport app a Erik B. Jørgensen

For mig er vandsport primært kajak. Når jeg er i kano eller packraft, er det mere vejret jeg følger med i.

Sejlsikkert

Sejlsikkert er godt tænkt app, hvor man kan få gode råd til at sejle sikkert, samt se vejr og strøm. Personligt synes jeg ikke den fungerer for mig, da deres vejr og strøm kort ikke er gode nok. Jeg kan ikke få et ordentlig overblik, ved deres små pile.

Derfor laver jeg mine egen app/genvej til Strøm fra DMI, se herunder.

Strøm DMI

Jeg har lavet mine egen genvej/app, direkte ind til DMI strøm, her kan jeg virkelig godt se hvordan strømmen er, især da deres farvekoder og pile, virkelig gør det overskueligt og godt. Dækker Danske farvande og hele Østersøen

Tidevann

Tidevann er en app jeg har brugt rigtig meget i Norge, da tidevandet var del mere her. Den kan også bruges i Vadehavet. Det er desværre ikke en ret god app, mere. Før hen kunne jeg søge steder og se frem. I dag er det ud for lokation, så jeg håber på den en gang, bliver god igen.

Heldigvis er der en anden bedre app, herunder.

Tidevand nær mig

Tidevand nær mig, er den nye app, jeg bruger til tidevand. Her kan jeg søge og gemme de steder jeg bruger mest.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Danske apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Danske app af Erik B. Jørgensen

Shelter

Shelter er en super app, der henter og samler information omkring overnatningssteder, som shelters, teltpladser og skove med friteltning. Den henter data fra Skov og Naturstyrelsens hjemmeside ”Udinaturen.dk”, af en eller årsag har den også pladser der ikke er på udinaturen.dk og omvendt. Så husk at tjekke begge steder i din planlægning. I appen, kan du læse hvad pladsen har af faciliter, som WC, vand, mv. Hvis du er heldig, har andre også lave anmeldelser og lagt billeder op af plads om område (Lige en opfodring til du også gør det samme!)

Det eneste minus appen har, er at skove med friteltning, bare står som tekst, og ikke er tegnet op på kortet. Det er lettere at overskue på ”udinaturen.dk”

Ud i naturen

Som du nok har læse af ovenstående, så kan jeg ikke komme uden om udinaturen.dk, fra Skov- og Naturstyrelsen. Selv om det ikke er en app, så har jeg den altid klar og bruger den ofte.

Brug min baghave

Brug min baghave, var også en overnatnings app, men den formidler ikke offentlige lejrpladser og skove, men folks private ejendom, hvor du kan sove i telt, til mere luksusløse forhold, men alle overnatninger er gratis!

Dog har de nu nedlagt deres app, så du må tage den over hjemmesiden, og lave genvej selv. Jeg har aldrig benytte muligheden, da jeg godt kan lide de lidt mere øde steder.

Her kan du se hjemmesiden:

Find Ejeren

Find Ejeren er ny app. Det er ikke en jeg bruger meget, men som er hyggelig, god og sjov at have. Jeg bruger den mest til at sikre jeg er i Statsskov, eller er kommet over i privat skov, de få steder hvor det kan misforstået. Så jeg sover lovligt.

Den kan også bruges, hvis man ser noget der ikke er godt, dyr der er løbet ud, hegn der er gået i stykker, og andre ting der skal reageres på hurtigt. Så kan jeg prøve at finde ejeren på den måde.

Hjemmeside, leder også til deres app:

Gå nye veje, Ulovlige skiltning og barriere

Desværre oplever jeg også ulovlig skiltning i vores natur, eller skilte der virker lige på kanten. Det er sådan at man gerne må gå og cykle på faste stier, grusveje og veje rundt i vores land. De præcise regler kan du læse mere om her: gaanyeveje.dk

Er du i tvivl eller ser noget der ikke er i orden, så kan du indberette det her. Det synes jeg vi skylder hinanden. Lige som vi skylder hinanden at tage hensyn til naturen, dyrene og privat ejendom, når vi færdes i naturen.

Du kan indberette tvivl som skiltning og barriere her: gaanyeveje.dk/stop-skiltskoven

Det er godt nok en app, men jeg har også en genvej til hjemmesiden.

Geo Caching

Geo Caching, er ikke noget jeg personligt bruger ret meget. Men det er en måde at få nogle mål at gå efter. Geo Caching er en folk, der lægger små poster/skatte ud i naturen eller byerne. Så kan man finde dem via en GPS, eller sin telefon, hvis der er dækning.

Det kan være en sjov aktivet og en god måde at få børn til at have nogle mål på turen.

Det er noget der findes i hele verden, så du kan tage det med dig.

Natur Eventyr

Natur Eventyr er en hjemmeside og mest app, hvor det handler om at gøre turen i naturen til et lille eventyr. App har en masse ruter, rundt i vores Danske natur, der gør turen til et eventyr, med oplevelser, fortælling og små overraskelser for især de små børn og børnebørn, og selvfølgelig for de voksne også.

Det er ikke en app jeg selv bruger, da jeg mest er til at planlægge mine egne ture. Men har du brug for inspiration, ikke har tiden eller færdigheder, så er ”Natur Eventyr” en god muligt for at få en ture i naturen med dine børn eller børnebørn.

Lokal apps i Danmark

Rundt i vores land, er der lavet mange fine ruter, både til vandring, cykel, Kano, mv. Vi har også dejlige områder. En del af disse ruter/områder, har lavet deres egen app, hvor man kan få mere information, kort, overnatningsmuligheder, mv.

Så skal du ud og opleve noget, så husk også at søg om der findes en app, til mere information.

Det skal dog siges at jeg synes kvalitet af dem er meget svingende.

Herunder er der nogle eksempler på apps, til ruter og områder:

 • Hærvejen, en klassik rute, der er udvidet de sidste år, til både cykel og vandrerute, der kan tages hele vejen ned igennem midten af Jylland. Her kan du se hjemmeside, også med app (PS: min app virker ikke mere, skal opdateres): Hærvejen, hjemmeside
 • Skjoldungerne, er en såkaldt ”Nationalpark” på Sjælland. Appen kan give lidt inspiration, men igen en af dem, der ikke giver så meget, synes jeg: Nationalpark Skjolungerne hjemmeside
 • Kongeaastien, en natursti langs den store Kongeå. Fin lille app, med ruten, WC, overnatning, mv. Forbudt for hunde og cykler. Her kan du se mere: Kongeåstien hjemmeside
 • Naturlandet, er en hjemmeside/app der giver inspiration til aktiviteter i alle form, på den skønne Lolland/Falster. Appen har bl.a. et kort, hvor man kan filtrere, efter det man vil, som vandring, overnatning, mv. (mangler dog ordentlige rutekort). Se mere her: Naturlandet, hjemmeside
 • Istidsruten, er en nyere rute på Sjælland, der ser spændende du. De har også en app, med kort, og mere info. Se mere om den 390 km, lange cykelrute her: Istidsruten, hjemmeside
 • Thy, har både en hjemmeside og app, med masse af information og inspiration, til dette skønne områder i Nordvest Jylland. Dog kunne deres kort godt være bedre. Se mere her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Svenske apps til friluftsliv/outdoor

Når turen går til Sverige, så bruger jeg selvfølgelig alle mine standard apps, især TOPO GPS.

Naturkartan

Naturkartan er den Svensk app jeg bruger mest. Den har et ok overblik, med kort, hvor jeg kan filtre for ruter, overnatning, vand, mv. (Husk shelter på svensk er ”vindskydd”). Virker desværre ikke svælig godt i det Nordlige Sverige.

Den er især god til at se hvor naturreservaterne er, så jeg kan se om jeg må sove der eller ej. Fordi i mange naturreservater gælder Allemandsretten ikke, så det skal du huske at undersøge.

Vindskyddskartan

Vindskyddskartan er en app, der giver oversigt over alle shelters (vindskydd), det er en betalings app. Jeg bruger den ikke da jeg synes at ”Naturkartan” dækker mit behov.

Allemandsretten i Sverige

Ja det her er ikke noget med en app eller hjemmeside, men husk at sætte dig ind i allemandsretten, hvis du rejser i Sverige. For selv om der i grund for er fri bevægelse og overnatning, er der regler og hensyn at tag.

Læs mere her og mange andre steder:

Lokal apps i Sverige

I Sverige findes der også en række app, for områder og ruter. Her er et par eksempler.

 • Vandra i Skåne, en lokal app, der viser ruter i Skåne, med beskrivelse. App er fortiden forsvundet.
 • Vandra i Karlshamn, det er mest for at vise et eksempel på at der også findes app, hvis man vil gå i en by og opleve byen, på den måde.
  • Vandra i Karlshamn, Appel store (forsvundet, kan være kommer igen)
  • Vandra i Karlshamn, Google Play (forsvundet, kan være kommer igen)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Norske apps til til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Norske app af Erik B. Jørgensen

Norge er også et fantastisk land at rejse, det er for mig mest ude i de ødefjelde det forgår, så her er der ikke så mange apps. Men jeg bruger forsat ”Komoot” og ”Topo GPS” til at navigere.

UT

Ut.no er også en app. UT, til at hjælpe mig med at finde ruter samt hvor der er hytter. Især deres hjemmeside er god i planlægningsfasen, men appen er også altid med mig.

Lokal apps i Norge

Jeg har ikke brugt så mange lokal apps i Norge. Men de fleste ski steder, har udmærket apps, der dækker både sommer og vinter aktiviteter, ruter, mv. Ofte er det mere til guide oplevelser og lidt mere luksus.

Gausta app, er et eksempel på sådan et app. Et område jeg næste hvert år er på skiferie i, men som også kan byde på mange fede sommer ruter, både vandring, kano og MTB.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Finske apps til til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Finske app, af Erik B. Jørgensen

Jeg har endnu ikke støt på nogle app til Finske forhold. Her er det mere deres hjemmeside

Finsk kort

Skal du se kort, bruger jeg selv forsat ”Topo GPS” (nævnt under Navigation), hvor jeg har købt kortet over Finland, det har en ekstra fed ting, da det har pile på vandretning i elv/floder. Det er en fed lille detalje.

Ellers kan du se på disse korthjemmesider

Grønlandske apps til friluftsliv/outdoor

God apps til friluftsliv:outdoor [Fif og råd] Grønlandske app af Erik B. Jørgensen

De fleste tur og ekspeditioner jeg har haft i Grønland, er med gode gamle kort, eller GPS med ruter. Men selv heroppe, dukker der apps op. Så hold øje i fremtiden, da jeg er sikker på der kommer flere.

 • Kujataa, en fed app, som jeg brugte og lærte om på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland”, hvor min datter og jeg padlede i dobbeltkajak i Sydgrønland, for at besøge det skønne område, men også gå i opdagelse i historie med Nordboer (Vikinger) og Inuit historie. Her giver appen Kujataa, et godt historisk overblik.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Afrunding

Det var lidt om de apps jeg bruger, samt enkelt hjemmesider. Jeg håber du kan finde en masse inspiration her. Skriv også genre hvis du har andre apps du bruger.

Husk der er så mange andre inspirerende app derude, så husk at søg for de områder du skal til, især også transport app, hvis du skal med bus eller tog.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 11. december 2023