I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg, hvordan du kan få rent vand på din tur, når du er ude og dyrke friluftsliv. Vandrensning er en vigtig ting at kunne, når man er på tur, fordi det er så dumt at blive syg af vand, når det er så let at rense, uden bismag.

Jeg vil komme ind på følgende:

  • Find dit vand!
  • Hvad renser vi vand for?
  • Vandrensnings muligheder
    • Mekanisk filter, vandrensning
    • Manuel/flow filter, vandrensning
    • Drikkeflasker/filtersugerør, vandrensning
    • Elektronisk vandrensning, UV-lys
    • Kog dit vand
    • Medicinsk/kemisk vandrensning
    • Primitiv vandrensning
  • Hvad består de fleste filter og vandrensningssystemer af?
  • Beholder til vandhentning og vandopbevaring

Men først lige en lille video:

 

Find dit vand!

Alt efter hvor du er i verden, kan det være mere eller mindre svært at finde vand. Det bedste vand er vand der løber, stille og roligt. Da urenheder i vandet lettere bliver renset naturligt fra, ved at det bundfælder. Generelt er det godt at se om vandet er klart og ser indbydende ud, men husk du kan ikke se vira og bakterier.

Når jeg er på fjeldet på Grønland eller i Sverige og Norge, så er det let at finde vand. Da der ofte er masser af små og store vandløb. Selv om langt det meste vand er rent og fint så renser jeg forsat vandet. Jeg har flere gange oplevet at gå en tur, og se et dødt dyr ligge i vandet lidt længere oppe.

Men der er områder hvor der ikke er vand i lang tid. F.eks. da jeg gik “Alaska på tværs“, var der lange strækninger uden vand. I kajak kan der også være langt til vand, især i den Svenske skærgård, fordi der er mange øer uden vand.

Det jeg altid søger for, er at have en drikkedunk med vand, så jeg har vand til et par timer. Om jeg vandrer, padler eller cykler, så holder jeg øje med, hvor ofte jeg ser muligt drikkevand i området. Fordi ser jeg meget vand, forventer jeg også at jeg let kan få vand senere. Ændrer terrænet sig, husker jeg at tanke op igen, fordi vandudbudet nu kan ændre sig.

Når jeg cykler, er jeg blev mester i at vide hvor der kan være udendørs vandhaner, det er kirker, landbrug og andre steder der arbejdes.

I kajak og kano, har jeg faktisk skulle bruge lang tid på at finde godt vand. Det lyder måske lidt underligt, når man padler på vand. Men i kajak er det saltvand, så der har jeg altid en 10 liter vandpose mellem benene. Den er som regel tom når jeg padler af sted. Igen holder jeg øje med hvor mange vandløb der kommer ud i havet i løbet af dagen. Mange steder er der så få vandløb ud, at jeg vælger at tanke vand, så snart der er fint vand og padler med det resten af dagen, så jeg ikke skal bruge tid på at lede efter vand når jeg slår lejr.

Vi oplevede også problemer med vand, på vej ned ad Yukon River under “Yukon River, Eventyrlige Yukon“. Der kom så meget silt (sand) i vandet, at det ikke kunne renses. Når vi padlede ud i de små vandløb, lå der død laks i stort tal. Så pludseligt var det svært at finde rent vand. Så her tankede vi vand, så snart vi så et lille rent vandløb. Der var nogle gange kun 3-4 små vandløb på en hel dag.

Finder du et lille vandløb tæt på din lejr, men der kun er så lidt vand du ikke kan tanke, så kan du grave et lille hul eller lave et lille vandfald, hvis det er muligt. Så kan du selv skabe mulighed for at samle vand op. Husk at lade vandet løbe igennem et stykke tid efter dit arbejde, så skidtet bundfælder sig eller løber væk, før du tager vand.

Vand om vinteren er noget helt andet, her samler jeg sne eller is ind og smelter det til vand. Det bliver derfor kogt og bliver renset ad den vej. Så om vinteren har jeg ikke et vandrensningssystem med.

 

Hvad renser vi vand for?

Vira/virus

En vira/virus er en mikroorganisme. Den kan ikke formere sig alene, men kræver en vært, f.eks. dig hvis du drikker den. Virus er i bund og grund genetisk materiale (DNA eller RNA), der er omgivet af en proteinkappe, der beskytter den. Hvis du drikker den, er virussen i stand til at hægte sig fast på en af dine celler og derefter trænge ind i dem. Det er især let for en virus at trænge ind i dine luftveje, eller i tarmene, hvor dit vand ender. Vupti så kan du f.eks. pludselig have ”Hepatitis A.”.

 

Bakterier

Bakterier er encellede mikroorganismer. De har også kun en cellevæg, der gør dem ekstra robuste. De kan i forhold til virus godt formere sig selvstændigt, f.eks. i det vand, hvor de ligger og venter på dig i. Bakterier har kun et enkelt kromosom, men de kan faktisk udveksle arvemasse med andre bakterier, hvor de er og derved udvikle sig til noget nyt.  Før du går i panik, så har du selv i tusindvis af bakterier med dig, på og i din krop. Så langt de fleste bakterier gør os godt. Bare ikke alle dem der kan ligge og vente på dig i vandet.

Bakteriesygdomme kan være:

  • En bakterie, der kan give diarré lang tid efter du har fået den ind i kroppen/drukket. Det gode er, at du kan få en vaccine netop mod kolera, hvis du skal til steder hvor der er kolera. Andet er for dumt.
  • Legionærsygdom. Legionellabakterien, trives rigtigt godt i vandinstallationer rundt i verden, når vandet er lunkent og stillestående. Legionellabakterien kan give kraftig lungebetændelse.
  • En tarmbakterie. Colibakterier fra dig selv eller andre, der kommer i dine urinveje, så har du glæde af blærebetændelse. Det har jeg selv prøvet, og det gør av. Heldigvis havde jeg medicin til at behandle det.
  • Der er stafylokok, der kan gå i sår.
  • Salmonella, der giver opkast og diarre.
  • Kampylobakter, der giver opkast og diarre.

 

Protozoer

Protozoer/protister, er også encellede organismer. Det er mere en betegnelse for hvad det ikke er, så protozoer er ikke virus, alger, svampe, eller dyr. De kan overleve længe i koldt vand og desværre give os mennesker, dyr og planter en del sygdomme. Deres kendetegn er at de kan bevæge sig selv.

De gør en masse godt for vores miljø ved at være i vandet og jorden, men nogen af dem kan vi ikke tåle, og det er især nogle af protozoerne der er parasitter i forurenet vand, der kan gøre os syge.

En af de parasitter kan være ”Giardiasis”, der giver slem diarré og opkast, og kan let blive længerevarende. Giardia overføres ofte til mennesker via drikkevand og madvarer.

 

Sporer (svampe)

Der kan også være forskellige sporer i vandet. Det er svampe der spreder sig via sporer, i stedet for frø. Sporer er så små, at vi mennesker ikke kan se dem. Der er flere svampe der lever i vandet og spreder deres sporer via vandet. Nogle af de svampesporer kan også gøre en syg, men det renser eller dræber de fleste filtre også.

 

Vandrensnings muligheder

Herunder vil jeg komme ind på en hel del af de muligheder der er for at rense vand, via filter, teknik og kemi. Jeg har brugt alle kategorier, men der findes mange flere produkter inden for hver kategori jeg aldrig har testet.

Der findes også mange måder at dele filtrene op på. Jeg gør det på den måde der giver mening for mig, så jeg har delt det op i:

  • Mekanisk filter, vandrensning
  • Manuel/flow filter, vandrensning
  • Drikkeflasker/filtersugerør, vandrensning
  • Elektronisk vandrensning, UV-lys
  • Kog dit vand
  • Medicinsk/kemisk vandrensning
  • Primitiv vandrensning

 

Mekanisk filter, vandrensning

Mekaniske filter er for mig et filter, hvor jeg selv skal presse vandet igennem, med tryk eller en pumpe. Fordelen ved et mekanisk filter er at jeg kan presse mere vand igennem filter og under højre tryk når jeg selv hjælper til. Det giver den fordel at jeg kan have et filter med mange flere lag, der renser vandet. Det har dog ændret sig lidt igennem de sidste år, da filtrene er blevet bedre og bedre.

En anden fordel er, at når du har renset dit vand, så kan du frit drikke dit vand, af en kop eller drikkedunk. Det gør at de fleste drikker mere, når det ikke er ”hårdt” at drikke.

En anden fordel er også. at du ikke skal vente på vandet selv løber igennem, det er op til dit eget arbejde hvor meget vand der kommer igennem.

Jeg har selv brugt mekaniske filter i Nepal under vandring, samt på tur i Skandinavien, men jeg bruger mest manuel/flow – og sugerørsfilter.

Et mekanisk filter bruges på den måde, at der er en cylinder hvor der er et udskifteligt filter. De fleste filtre kan rense omkring 1.000 liter vand. I toppen af cylinderen er der en pumpe stang, du kan pumpe med. På nogle systemer skal pumpestangen pakkes sammen under transport, andre er så små at de ikke skal. Husk det er moment og store bevægelser der pumper vandet igennem filtret, så det kan godt betale sig at gå efter et system med en god pumpestand, især hvis man er mange af sted.

Ind/ud ad cylinderen kommer der to slanger, en slange til urent vand. Den sænker du ned i din vandbeholder, dit vandløb eller hvor du tager vand. Her suger du vand ind igenmmem. Så er der den rene slange der går over i din drikkedunk, eller vandbeholder (KUN til rent vand), her kommer vandet rent ud. Så er det bare at pumpe løs.

Andre mekaniske filtre, virker ved at du fylder en vandblære og skruer et filter på, så presser du vandblære sammen eller ruller den. på den måde presser du vandet ud og igennem filtret. De kan ofte også bruges direkte på en vandhane, via en kobling, så du kan få rent vand på den måde.

HUSK når du pakker den sammen at tage en uren slange af, eller på en eller anden måde søger for den ikke rør ren side. Det er dumt at bruge tid på at rense vand, hvis man selv forurener det hele. Ofte gøre det ikke noget, da det er små, mænger vand, men du kan lige så godt passe på.

De har alle gode filtre, der ofte renser vandet for 99,99% af alle urenheder. Så du får godt og sikkert vand, uden nogen bismag.

Mange af de store mærker laver mekaniske filtre som:

  • MSR
  • Katadyn
  • Sawyer

Men der er så mange andre mærker i alle prisklasser derude.

Produkt jeg har brugt og anmeldte:

 

Manuelt/flow-filter, vandrensning

Der findes også manuel/flow-filter, der renser dit vand af sig selv, via tyngdekraften. De virker lige som de mekaniske filtre, ved at vandet løber igennem en form for filter, der også renser vandet for 99,99% af alle urenheder.

Ofte virker filteret ved at du fylder en stor vandbeholder, som er koblet sammen med filteret. Det hænger jeg så op. Stille og roligt løber vandet igennem filteret og ud igennem en slange i enden. Så er der rent vand. Når jeg siger ”løber” så er det en overdrivelse, det drypper mere.

Så det er ikke et filter til farten, hvor du lige vil rense lidt drikkevand. Det er et filter til lejrbrug, hvor du kan gå og lave alt muligt og du har god tid til at vente på vandet løber igennem. Bonussen er at du ikke skal lave noget, bare holde øje med beholderne.

Produkt jeg har brugt og anmeldte:

 

Drikkeflasker/filtersugerør, vandrensning

Drikkeflaske filtrene er en kategori for sig selv, selv om det faktisk er et mekanisk filter, fordi det renser ved du trykker på flasken eller ved at du suger vandet op med et sugerør.

Det vildt smarte her, er at dit vandrensningssystem er bygget ind i din drikkedunk, så du kan tage vand næsten hvor som helst, og gå videre med det samme. Du renser så dit vand når du drikker og fortsat er på farten.

Ulempen er at jeg skal tvinge mig selv til at drikke nok, fordi det er lidt hårdere at drikke. Jeg kan hurtigt komme til at drikke for lidt. En anden lille ulempe er at de ikke indeholder så meget vand, men omvendt kan jeg tage vand oftere og flere steder.

Jeg har virkelig brugt drikkeflaske-filter i mange år. Fordi det er så effektivt. Jeg brugte det bl.a. under “Alaska på tværs“, fordi jeg kunne holde flow og tage vand lidt mere tvivlsomme steder. Min datter og jeg har også brugt den på mange af vores ture. Jeg har også brugt det med min kæreste i Nepal, så vi ikke behøvede købe flaskevand.

En videreudvikling er ”Grayl – Geopress Vandrensefilter”, en drikke dunk du fylder, og presser sammen, så er vandet renset og du kan letter drikke, vandet ikke skal igennem et sugerør. Den kan dog ikke lave så meget vand per filter, er nede på 250 liter mod de andres ca. 1.000 liter vand. Har du en god gammel drikkedunk du elsker, så har LifeStraw lavet en pakke med 3 forskellige låg til deres filter ” LifeStraw Universal”, så det kan passe på mange forskellige drikkedunke du så kan lave til filterdrikke dunk.

Skal jeg på fjeldet, vælger jeg dog ofte UV-lys, fordi vi så kan drikke uden at skulle suge.

Produkt jeg har brugt og anmeldte:

 

Elektronisk vandrensning, UV-lys

Hvis vandet er rent i sig selv, uden urenheder og skidt. Så behøver man ikke rense sit vand i filteren. Så er det nok at gennemlyse sit vand med UV-lys. Alt efter model tager det ca. 60-90 sek. for at rense en liter vand. UV-lys renser også 99,99% af alle bakterier, vira og protozoiske organismer. Så når jeg har været på fjeldet i Grønland og Skandinaven, hvor jeg ved der er masser af rent vand og jeg kun vil være sikker på at rense det for det jeg ikke kan se. Så bruger jeg ofte UV-lys.

Det er let, og jeg skal ikke suge vandet op, så det er et dejligt lille redskab.

Produkt jeg har brugt og anmeldte:

 

Kog dit vand

Hvis du ønsker rent vand, er der også muligheden for at bruge den gode gamle metode, at koge dit vand. Generelt siger man at vandet skal koge et minut. Jeg renser selv rigtig meget vand ved kogning, fordi på mine ture, så er alt vand til varm mad og al den the jeg drikker, renset ved kogning.

Den kræver igen at vandet er så rent jeg har lyst til at drikke det, fra starten. Fordi er vandet beskidt og masser af urenheder, så bruger jeg fortsat et filter før.

 

Medicinsk/kemisk vandrensning

Jeg bliver nød til at sige man også kan rense sit vand med kemi. Alle der har været soldat, kan højst sandsynligt huske smagen af klor-tabletter (Sølvioner kombineret med klor), og ens små bøvser efterfølgende.

Det er en mulighed at rense sit vand med kemi, men jeg kan simpelthen ikke se hvorfor, når der findes så mange gode filtre, til en fornuftig pris.

Har du aldrig prøvet det, så lav dig en dejlig liter vand med klor-tabletter, så er du nok ovre det.

 

Primitiv vandrensning

Man kan i teorien også rense sit vand med primitive midler fra naturen, i en nødsituation. Jeg har prøvet det flere gange, på øvelser i Jægerkorpset og for sjov efterfølgende. Men man skal godt nok være langt væk og i meget store problemer før det er nødvendigt.

Måden du kan rense vand på primitivt, er f.eks. at lave et stativ, og lave 3 hængekøjer hvis du har noget fin stof.

I den øverste hængekøje lægger du et tykt lag af græs, mos eller andet, der kan skabe et grovfilter. I den næste hængekøje lægger du sand, og i den tredje hængekøje, lægger du en masse trækul, fra dit bål. Så kan du hælde vand i den øverste hængekøje, og vandet bliver filtreret finere og finere ned igennem de tre hængekøjer. I bunden kan du så have noget at samle dit rene vand op i.

Hvis du finder f.eks. en sø, men den er uren. Så kan du også grave et større hul ca. 1 meter fra søen. Så der siver vand ind i hullet fra søen. På den måde for du jorden, sandet og rødder til at rense vandet en lille smule, når det siver fra søen/vandløbet over i hullet.

Det er sjov viden, men der er ikke mange mennesker der har haft behov for det. Ofte kan det også bedre betale sig at finde en nødlejr med et rent vandløb, hvor man tager chancen og drikker vandet.

 

Hvad består de fleste filtre og vandrensningssystemer af?

Langt de fleste filtre jeg har beskrevet herover, har nogle materialer der går igen.

De fleste filtre er bygget op sådan at vandet skal igennem flere lag. Man siger at des mere rent vand man vil have, des flere forskellige lag skal vandet igennem.

 

Grov filter

I næsten alle filtre er der et grov filter først, der tager de største urenheder. Det kan være plastik, og andre materialer, der er holdbart og solidt.

 

Fin filter

Der findes ofte også et ekstremt fint filter efterfølgende, de forskellige firmaer har deres egne hemmeligheder, så det er svært at sige hvad det er. Men det er ofte en form for ”Ceramic microfilters”. Det er et filter med ekstremt små huller, under 0,2 microns (måleenhed). Det gør at bakterier ikke kan komme igennem, da bakterier har en størrelse mellem 0,2-5 microns.

 

Aktivt kul (carbon)

Et af lagene er ofte aktivt kul. Aktivt kul fjerner forurenende stoffer, lugt og dårlig smag super godt. Det handler igen om at få vandet til at løbe igennem noget. Aktivt kul er meget porøse og det gør at det får en ekstrem stor overflade, på grund af at det er huller og sprækker over alt. Så selv om det ser tæt ud, kan vandet løbe stille og roligt igennem og urenhederne bliver tilbage i kullet.

Kul tager ikke alt, men kul tager utroligt meget, bl.a. organiske forureninger, THM’er, pesticider og herbicider.

Ofte er aktivt kul lavet af kokosnødskaller

 

 

Beholder til vandhentning og vandopbevaring

Her kan du læse om hvilke beholdere og metoder til vandopbevaring jeg burger: Valg af vandbeholder til ture og ekspeditioner (anmeldelse).

Du kan selvfølgelig altid bruge vandtætte poser, og alt muligt andet.

—0—

Jeg håber det giver dig lidt inspiration til hvordan du kan vælge at rense dit vand. Der er frit valg på alle hylder, så længe du ikke gør det med kemi, for så er du for dum ;-) Det er altid sjovere at være på tur, end på toilet!

God fornøjelse.

Erik

 

Relateret indlæg

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 9. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.