Anmeldelse af vandbeholder, Dromedary Vandpose fra MSR, tur

Blogindlægget er opdateret den 10. juli 2020

Jeg har altid brug for vand på mine ture. Ofte har jeg også brug for at have vand med, det sidste stykke til en lejrplads, eller i længere tid, på kano- og kajakture, hvor der kan være langt i mellem godt drikkevand.

Her under vil jeg se på nogle af de vandbeholder/vanddunk jeg har brugt og holder af.

 • Dromedary Vandpose fra MSR
 • ”Waterbag” fra Ortlieb (min ynglings, da den er let)
 • ”Water Sack” fra Ortlieb
 • ”Water Bag”, fra Fjällräven

 

 


Anmeldelse af vandbeholder, Dromedary Vandpose fra MSR

Igennem de sidste mange år, har jeg brugt 1-2 stk. 10 liters Dromedary Vandpose fra MSR (De er dog lige kommet i et nyt design, dem kender jeg ikke) på mine ture/ekspeditioner (øverst billede). Til at tage vand i når jeg skal i lejr.

Det er primært på kano- og kajakture jeg bruger dem, da jeg ofte skal bruge meget vand. Dromedary Vandpose er super god og let at bruge.

Dromedary Vandpose er lavet meget solidt og har nogle gode bærestropper rundt i kanten. Det bedste er låget, fordi den kan åbnes på 3 måder, det store hul, et mindre hul og en lille tud. Så vandposen er let at fylde og let at tag vand af.

Dromedary Vandpose vejr lidt mere end tilsvarende da en 10 liters pose vejer 284 gram.

Så når jeg ikke skal have den i rygsækken, så har jeg altid 1 eller 2 Dromedary Vandpose med.

En af dem har jeg også lavet en forbedring på, da jeg har syet rygsæk-remme på, så den er let at have på ryggen.

Første gang jeg så dem var i Jægerkorpset, hvor vi havde dem i patruljerne. Siden har jeg haft dem selv. I kajakken kan den ligge nede mellem min ben eller ved sædet. Når jeg så opdagere rent vand, kan jeg fylde den og lægge den mellem mine benene og padle videre.

Under “Skandinavien rundt i kajak” havde jeg ofte mellem 5-15 liter vand i kajakken, da der kan være langt mellem drikkevand.

Under vores tur “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, var Yukon River fyldt med jord, så der skulle vi tag vand fra de små side bække, så derfor tog vi altid vand, når vi kunne.  Derfor havde vi altid mellem 20-30 liter vand med os. Så vi kunne slå lejr, når det var nødvendigt og ikke skulle søge efter vand først.

Der findes også tilbehør til den. Jeg har bruse systemet til den, så man kan tage et lille bad. Det virker fint, dog ender jeg mere med at bruge en gryde og en drikke dunk med lunket vand. Fordi jeg har vandbeholder fyldt med mit drikkevand.

Der findes også drikkesystem til den, hvis man vil drikke direkte af den. Det gør jeg ikke, da jeg har brug for at rense det vand jeg tager.

Det er en tungere pose, så skal jeg vandre langt, bruger jeg ofte en ”Waterbag” fra Ortlieb.

 

 

Data, Dromedary Vandpose fra MSR

Anmeldelse af vandbeholder, Dromedary Vandpose fra MSR

 • Fremstillet: Seattle, USA
 • Materiale:
  • Cordura-500 (100% nylon)/ TPU, 2 og 4 liter poser
  • Cordura-1000 (100% nylon)/ TPU, 6 og 10 liter poser
  • BPA-fri
  • Kan klare fra kogende vand til frossen vand
 • Foring: Posen er let forret, delt i to poser, så den kan klare koldere temperature
 • Størrelser
  • 2 liter
   • Vægt: 179 g
   • Mål: 20 x 42 cm
   • Pris ca. 299 kr.
  • 4 liter
   • Vægt: 196 g
   • Mål: 25 x 48 cm
   • Pris ca. 319 kr.
  • 6 liter
   • Vægt: 247 g
   • Mål: 28 x 56 cm
   • Pris ca. 359 kr.
  • 10 liter
   • Vægt: 284 g
   • Mål: 34 x 60 cm
   • Pris ca. 399 kr.
  • Ekstra detaljer:
   • Låg, 3 åbne/luk måder
   • Håndtag, ved åbning, så let at holde når posen skal fyldes.
   • Bærestropper: Rundt i kanten, hele vejen rundt.

 

Ekstra tilbehør

Der findes en del ekstra tilbehør til Dromedary Vandpose som:

 • Låg med hane
 • Brusesystem
 • Drikkesystem

Jeg har skrevet et kort indlæg om Dromedary 2 liter, fra “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10” her ”Vandposer til kajak

 

 


Anmeldelse af vandbeholder, vandpose ”Waterbag” fra Ortlieb

Anmeldelse af vandbeholder, vandpose ”Waterbag” fra Ortlieb, tur

Ortlieb er et mærke jeg virkelig godt kan lide, de laver rigtige gode produkter. Jeg har deres kortposer, vandtætteposer, store vandtætte tasker og fototaske.

Jeg har også deres vandtætteposer ”Waterbag” i 10 liter. Den er meget simpel, har et låg og 2 bære stropper i hver ende, den har et klik spænder som kan åbnes, så du kan hænge den op over noget.

Den bruger jeg når jeg vandre, da den er meget let og er meget mere solid end jeg havde forventet, da den virker så tynd.

Den har dog et stort minus, dens låg. Låget er fint når du skal have det helt af og fylde den, men når du skal have vand ud, har de lavet et dreje låg, der har låg oven på, det er meget upraktisk, synes jeg (derfor er der et andet låg på, når du ser ovenstående billede).

Så jeg tager mit låg fra min Dromedary Vandpose fra MSR, så er den perfekt. Du kan også købe et andet låg til den hos Ortlieb, men det er helle ikke så helt så godt som det fra MSR.

Jeg har nu brugt den over en 3 år, den har været med på “Alaska på tværs“, “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige“, “Yukon River, Eventyrlige Yukon” og en masse andre ture.

Den holder forsat.

Den fylder ikke ret meget og er let at rulle sammen, når jeg vandre har jeg den liggende i sidelomme på rygsækken. Så når jeg nærmere mig lejr, så vurdere jeg hvor meget vand der er i området. Er der ikke så meget vand, så tager jeg vand og fylder posen, når jeg har muligheden og går det sidste stykke op hvor jeg vil have lejr.

På cykelture bruger jeg også ”Waterbag” i 10 liter, her kan jeg tage vand før lejren og have vandposen op cykel, men er der ikke plads, har jeg fundet ud af at de to bærehåndtag også kan bruges som rygsæk, det er ganske udemærket at cykle med på ryggen, har gjort det op til 8 km.

Under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10” og “Skandinavien rundt i kajak” har jeg også brugt dem i 2 liter version. Jeg kunne ikke få dem i andre størrelse den gang. Det gode er de kan gemmes væk alle mulige steder. Flere gang under “Danmark rundt i kajak, isvinteren 2009-10” havde jeg bare en 2 liter isterning, men det hold de også til.

Jeg vil dog altid fortrække de store poser, da de er lettere at bære og fylde og en 10 liter pose, kan jeg altid fylde mindre i hvis det er.

”Waterbag” fra Ortlieb er min ynglings vandpose, hvis jeg skal vælge.

 

Date på ”Waterbag” fra Ortlieb

Anmeldelse af vandbeholder, vandpose ”Waterbag” fra Ortlieb

Ekstra tilbehør

Ortlieb og har lavet to ekstra ting til deres Waterbag, du kan se dem nederst på deres side her.

 • Drikkesystem
 • Låg, lille luk, med træk/skub lukning.

 

 


Anmeldelse af vandbeholder, vandpose ”Water Sack” fra Ortlieb

Jeg har også haft Ortlieb ”Water Sack” i en 4 år. Det er en vandtætpose på 10 liter, der har en låg i bunden til at tage vand ud af.

Jeg ikke Ortlieb ”Water Sack”, som en rigtig vandbeholder, fordi med en rullelukning, har jeg ikke lyst til at have vandet liggende, så skal der nok komme noget ud.

Men skal du lige hente vand ved lejren, er den super let og man kan bruge den til andet i løbet af dagen.

Det jeg mest har brugt den til er som nummer 2 vandtættepose, over noget vigtigt udstyr, fordi den vil altid være lidt våd, når den også bruges til vand.

Min primære tanke med den var at bruge den til bad. Fordi jeg kunne fylde den, og lad solen varme den sort pose, så vandet blev mere lunt. Det var ikke helt praktisk for mig, så jeg endte med at vaske mig med vand fra en gryde og lidt lunkent vand i en drikkeflaske, det virker bedre for mig.

Jeg har dog endt med at bruge den vandtættepose rigtig meget fordi den er solid og så har jeg muligheden for at bruge den til bad og vand, når jeg er på tur.

Den har dog desværre også det låg jeg ikke lide. Men det går.

Men som en rigtig vandbeholder, vil jeg ikke købe den.

Data, ”Water Sack” fra Ortlieb

Anmeldelse af vandbeholder, vandpose ”WATER SACK” fra Ortlieb

 • Materiale: Nylon (PS17L)
 • Størrelse: 10 liter
 • Vægt: 190 gram
 • Farver: Sort og blå
 • Pris ca. 250 kr.

 

 


Anmeldelse af vandbeholder, ”Water Bag”, fra Fjällräven

Siden min første “Far og datter i Vildmarken”, har jeg haft et 2 stk. Fjällräven ”Water Bag” en 15 liters vandpose/beholder. Den er yderst simpel i brug. Når den skal bruges tages den frem og foldes ud. Man tager fat i bærehåndtaget og holder den ned i et vandløb, eller trækker den frem og tilbage i en sø. Så fyldes den hurtigt. Når den er fuld løfter du den bare op, så kan du sætte den på jorden forsigtigt, så løber der ikke noget ud, da den er kontureret sådan, at vandet bare kan stå. I toppen er der en velcro lukning, så man lige kan lukke til, for snavs og det ikke sprøjter med vand når man går med den, den bruger jeg aldrig.

Den er super fin til ture, hvor du ved der er vand tæt på lejren og du derfor først skal hente vand når du er i lejr. Så er den yderst effektiv.

Den er utrolig let og gør hvad den lover. Den kan dog vælte eller sættes skævt, så den klapper sammen og vandet løber ud. Jeg skal bare tænke over det når jeg sætter den.

Manglen er selvfølgelig at den ikke kan lukkes, omvendt er det meget lettere end andre beholder og er praktisk og let at bruge.

 

Data, ”Water Bag”, fra Fjällräven

 • Materiale: 70D polyamide
 • Størrelse: 15 liter
 • Vægt: 70 g
 • Detaljer
  • Kan stå selv
  • Håndtag
  • Stænklukning i velcro. Beskytter mod skidt og vand sprøjter ud på dig.
 • Farve: blå
 • Pris ca. 250 kr.

 


Afslutning

Det var lidt af de vandbeholder/poser jeg har brugt og forsat bruger. Håber du får godt gavn af det.

Erik

Blogindlægget er opdateret den 10. juli 2020, udgivet 27 marts 2017, opdateret 11 nov. 2019

Relateret indlæg

 

 


 

Indlægget er opdateret: 9. marts 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen