Cykeltur Kiruna, Sverige til Oslo, Norge [Bikepackingtur] med eventyrer Erik B. Jørgensen

Denne sommer stod det igen på cykeltur. Min kone Tine og jeg havde set på flere muligheder. Vi fandt dog ud af, at vi ikke havde lyst til at flyve ud, da der var strejker og en del problemer med bagage rundt omkring. Vi havde ikke lige lyst til at stå og mangle vores cykler. Vi begyndt derfor at se på cykelture i Skandinavien, og det var ikke svært, da vi før havde talt om bikepackingruten “European Divide Trail”, nordlige sektion der løber fra Göteborg, Sverige til Jakobselv, Norge, 2.800 km. Hele ruten løber fra Portugal til Jakobselv, Norge i alt 7.600 km. Vi havde ikke tid til det hele så vi måtte se hvordan det kunne sættes sammen. Jeg synes det lød spændende, fordi ruten går ned igennem midten af Sverige, hvor den binder en masse områder sammen som jeg har været i. Vi var godt klar over vi skulle være indstillet på meget lange grusveje ned igennem de uendelige skove i Sverige, der også kaldes ”Den grønne tunnel”.

Det hang også sammen logistisk, da vi kunne undgå fly.

Vi lavede turen lidt om så det hang sammen med vores lyster og tid.

Så planen var at start i Kiruna, herfra cyklede vi 100 km af egen ruten, før vi ramte “European Divide Trail”, som vi så fulgt syd over, via bla. Jokkmokk, Arvidsjaur og Strömsund. Efter godt 1.700 km gik ruten tæt forbi grænsen til Norge, her ville vi havde 3 muligheder. Hvis vi var i tidsnød, kunne vi leje en bil i Sälen og køre hjem. Vi kunne cykle til Oslo og tag færgen hjem, eller cykle videre til Göteborg, men det så ikke ud til at være muligt at nå.

Det var en god plan synes vi.
P.S: Vi endte med turen fra Kiruna til Oslo

I vores film fra turen er der mange flere informationer som:

  • Hvad gør vi med mad og drikke
  • Hvilke steder besøger vi
  • Hvordan var det med myg og knot/mitter
  • Hvordan er ruten og meget mere.

Se vores film fra turen her (ca. 45 minutter):

 

 


Transporten

Sverige er ikke glade for cykler i togene, af en eller anden grund. Hvis man skal have sin cykel med i toget, skal den pakkes ned i en kasse, med maks mål, på de fleste strækninger. Så det så vi ikke som en mulighed.
Du kan læse mere om reglerne for cyklerne i Svenske tog her, Sydsverige.dk

Jeg har tidligere lejet en bil i Sverige og afleveret den et anden sted under “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige” i 2015. Det blev løsningen igen.

Så vi endte med at tag til Helsingør med tog og på cykler. Derfra tog vi færgen til Helsingborg. Her havde vi lejet en bil, så vi kunne køre op til Kiruna, med vores cykler og udstyr.

I Kiruna lufthavn, afleverede vi bilen og startede vores tur.

Transporten hjem var enkel, da vi cyklede til Oslo og tog færgen til København. Hvor vi kunne cykle det sidste stykke hjem.

 


Data på vores tur

Cykeltur Kiruna, Sverige til Oslo, Norge [Bikepackingtur] ruten

  • Cykeldage med hviledage 22 dage
  • Kilometer i alt 998,1 km
  • Samlet stigning 208 meter
  • Gennemsnitlig opstigning 828 meter per dag
  • Gennemsnitlig distance 90,8 km
  • distance 136,8 km
  • Punkteringer 0
  • Grusvej, andel
    • Sverige 85%
    • Norge 10 %

 


Link til mere information til inspiration

 


Vil vi anbefale turen?

Det var en virkelig smuk tur, men mange oplevelser. Men der er mange kilometer på grus vej, ned igennem den ”Den grønne tunnel”. For mig var det fantastisk at få bundet masser af områder sammen, som jeg har været i tidligere. Fra andre ture, ekspeditioner, barndomsminder, områder jeg har været i med Jægerkorpset og Slædepatruljen Sirius, det var super hyggeligt.

Men har man ikke rejst meget i Skandinavien og kun har få ugers ferie om året, så ville jeg aldrig vælge denne tur/rute. Fordi det er for ensformigt og der er så mange andre fine steder, hvis man kun skal opleve det få gange.

Så ville jeg heller rejse mere ude ved kysten, oppe i høj fjeldene, eller i Norge. Da det kan give mere afveksling og større og mere imponerende naturoplevelser.

Få flere råd her, hvis du er nu.

Men har du rejst en masse i Skandinavien eller Sverige generelt og elsker det. Så er det bare afsted, fordi så ved du hvad der venter dig, af skov, myg og de ting ”nybegynder” kan blive overrasket over. Så venter der mange små perler og fine naturoplevelser på ruten.

Vi har nydt de øde veje, ofte mødte vi kun meget få biler i løbet af dagen, når vi var ude på grusvejen.

Håber du kan finde en masse inspiration her og på min hjemmeside generelt.

Erik

 

 

 

Relateret indlæg

 


Facebook Indlæg fra turen

Indlægget er opdateret: 29. september 2022