Blogindlægget er opdateret den 24. marts 2020

I denne omgang ”fif og råd” vil jeg prøve at give mine råd til håndtering af myg og evt. midges/knot når man er på tur. Hvis der var vidundermidler, så var dem der havde fundet dem blevet rige. Så jeg kan ikke give den perfektløsning, men kun fortælle hvad jeg gør.

Først skal det siges at jeg er et meget privilegeret menneske, fordi jeg er meget myggestærk. Er jeg sammen med andre mennesker, så rør myg mig stort set ikke. Bliver jeg stukket så hæver jeg ikke og kan tag rigtig mange stik. Måske er det fordi jeg har fået mange stik igennem årene, eller min blodtype. Men jeg klagere ikke.

Her er en lille film, hvor jeg forklare de emner jeg kommer mere ind på herunder:

 

Her er en lille video fra “Yukon River, Eventyrlige Yukon” i 2016, der fint fortæller, hvad der skal undgås.

 

Beskyttelse mod myg og midge [Fif og råd]

Jeg kommer ind på følgende herunder.

 • Beskyttelse mod myg og midge
  • Myggenet/midgenet (hovednet)
  • Myggejakke
  • Netbukser
  • Handsker
 • Midler mod myg
  • Myggespray / Myggeolie
  • Myggerøg / mygge-spiraler
  • Elektroniske myggeskræmmer
 • Myterne
 • Midges / knot
 • Undgå myg, Placere din lejr med omtanke

 

Myggenet/midgenet (hovednet)

Et myggenet/midgenet er det mest simple og letteste at have med på tur. Det lille net koster ikke meget og fylder/vejr ingen ting at have i rygsækken eller i lommen.

Når de små venner ankommer, så er det let at trække nettet over hovedet og beskytte sig lidt, samtidigt med man lukker sin jakke til.

Myggenet fås også med hat i, ringe og alt muligt, der skal holde det fra ansigtet. Jeg foretrækker dem helt simple og så bruge en cap/bøllehat under nettet i stedet.

Gode råd til myggenet/midgenet

 • Brug en cap/bøllehat under myggenet/midgenet, det holder nettet bedre væk fra ansigtet, så myggene ikke kan stikke igennem, og jeg ikke får myggeolie i øjnene.
 • Køb finmasket net. Der findes både myggenet og midgenet. Midge er meget mindre af myg, derfor kræver de net der er mere finmasket. Da jeg kun gider at have et net med, så har jeg mest en midgenet med. Den eneste fordel ved at vælge et myggnet, er maskerne er lidt større og giver minimalt mere luft. Det er så små penge ekstra og rat at have beskyttelse mod alt. (Fin-masket net er ca. 1001 huller per tomme).
 • Sprøjt din myggespray/olie direkte på nettet, fordi så for du det ikke på huden og nettet får mere og mere spray på sig. Opbevare dit net i en lille pose, så sprayen ikke kommer på dine andre ting.
 • Tag myggenettet på som ”hårnet” så det beskytter nakke og ørene. Det gør jeg ofte, fordi jeg synes jeg får det for varmt, ved at have det fuldt på, men ved at bruge det som hårnet, så kravler myggene og midge ikke ind i ørene og jeg er beskytte i hovedbunden og nakken.

 

Myggejakke (kropsnet)

Næste skridt i beskyttelsen, er en dedikeret myggejakke, ofte er de for tunge at have med, men de kan være rigtig gode. Jeg har brugt dem på kano- og kajakture, hvor vægten ikke gør så meget, eller ture/ekspeditioner hvor det bliver varmt, f.eks. havde jeg en med på “Alaska på tværs“, men det er fordi der var rigtig mange myg og varmt.

Grunden til at de er gode, er når det er varmt. Kan man være beskyttet og få noget luft. Fordi hovednettet bruger jeg ofte sammen med en tykkere jakke. Det er ofte for varmt på en god sommerdag.

Jeg har set en del forskellige modeller. Jeg har set modeller i rent net. De giver luft, men kræver igen at nettet er væk fra kroppen. Det er ikke noget problem så længe man holder sig i bevægelse. Men net modellerne er ikke så stærke, hvis man går og arbejde.

Jeg har i mange år brugt en bug-shirt. Den har bomuldsstof foran og bag på, samt på skuldrene. Så har den net i siderne, for ventilation. Samt net for hovedet, der kan lynes op og i efter behov. Det er smart, især når man skal spise og drikke. Ofte bruger jeg ikke selve net foran hovedet. Da jeg gerne vil kunne se og jeg ikke bliver så generet af myggestikkene.

Min jakke har jeg en fast vandtætpose, så den kan ligge og trække myggeolie ind i sig, så den bliver heler ikke vasket.

Bug-shirt kan fås i mange størrelser, har også haft til min datter i alle størrelser.

Du kan se min anmeldelse med video af Bugshirt ”Mygge jakke, anmeldelse”.

Gode råd til myggejakke/midgejakke

 • Valg af myggejakke
  • Bomuld på slidflager, bedre beskyttelse og holder længere.
  • Vælge jakke, der kan åbne op i hætten/hovednettet, så du kan spise og drikke, samt vælge og kun bruge den til overkroppen.
  • Sprøjt din myggespray/olie direkte på jakke fordi så for du det ikke på huden og jakke får mere og mere spray på sig. Opbevare din jakke i en lille pose, så sprayen ikke kommer på dine andre ting. Jeg bruger en vandtætpose og vasker ikke min jakke, jeg nøjes med at lufte den.

 

Netbukser

Jeg har også set myggebukser og heldragter. Det har jeg aldrig brugt. Da jeg har normale vandrebukser på, når jeg er på tur. Dem kan myggene ikke stikke igennem. Men vil man gå i shorts er det en mulighed at have netbukser. Jeg har bare ikke haft behovet.

 

Handsker

Husk ingen myggejakke og andet beskyttelse ikke dækker dine hænder. Et par tynde læderhandsker er super godt. Samt de er gode arbejdshandsker. Når du vælger handsker, så sikre dig at de ikke er tynde på håndryggen, det er mange handsker. Personligt kan jeg undgå handsker, da jeg som sagt ikke hæver af stikkene.

 

Midler mod myg

Jeg har prøvet et hav an midler mod myg, jeg synes ikke der er så meget der virker 100%.

 

Myggespray / Myggeolie

Det er også et hav af myggespray og olier. I Skandinavien har vi en masse sundhedskrav, som gør en del spray og olier er forbudt, af god grund. Kommer man til Canada og Alaska, har de 100% Dete som er noget mere giftigt. Uanset hvad jeg bruger, sprøjter jeg det aldrig på huden, men net, hat, eller jakken.

Jeg prøver altid at købe det lokale produkter når jeg rejser, de må vide bedst. Men jeg har endnu ikke fundet noget der virker 100%. Noget er klart bedre end andet, men jeg synes også det varier. Så et år virker noget og et andet ikke. Fordi er myg sultne og er jeg det eneste varmblodet dyr i nærheden, så prøver de at spise mig uanset hvad. Samt det virker forskelligt fra person til person.

 

Myggerøg / mygge-spiraler

Røg holder myg væk. Et godt bål kan hjælpe, men det er lidt svært alle steder. Man kan til gengæld købe, mygge-spiraler, som ligger i nogle små pakker. Her kan man brække en grøn spiral ud og sætte op på nogle små stativer der er med i pakken. Når man sætter ild til ende, begynder de at ryge. Røgen virker overraskede godt. Spiralerne er ikke særlig dyre eller tunge. Men de er lidt skrøbelige. Den må jeg har brugte dem mest på, er at have dem stående i indgangen til teltet. Så røgen står i indgangen og i apsis. Det kan virkelig holde myggene ude. Men hvor sundt eller usundt det er ved jeg ikke. Min kæreste er ekspert i at bruge dem. Hun sætter dem ofte ud, når hun har gravet et toilethul. Så går hun væk mens røgen bedre sig. Når den har stået der 2-3 minutter, løber hun hen og går på toilet. Så er der lidt mindre myg.

Er jeg alene, går jeg bare ud og ordner det jeg skal, fordi myggestikkene ikke genere mig.

Ønsker du at køre mygge-spiraler, så søger efter en af følgende:

 • Coghlans Mosquito Coil
 • Mygge spiral

 

Elektroniske myggeskræmmer

Der findes også elektronisk myge- og midges-skræmmer, der via lyd skulle skræmme dem væk. Dem har jeg heller ikke set virket. Men det er aldrig noget jeg har set virke. Der findes og elektronisk skræmmer, der skal have en patron, men noget olie, den så udsender. Dem har jeg heller ikke testet.

 

Myterne

Så er der selvfølgelig også alle myterne omkring hvad der hjælper mod myg. Jeg har hørt mange, som hvidløg, ingen salt, vitaminer og alle mulige løsninger. Måske de virker for den enkelte, men jeg har aldrig hørt om noget der virker på alle eller ret mange. Skriv gerne en kommentar, hvis der er noget alternativt der hjælper dig!

 

Midges / knot

Så er der også de små sorte fluer der bider der hedder lidt forskelligt rundt omkring, jeg kender dem som midges, knot og sandfluer. De er vildt irriteret. Kom de først, så synes jeg ikke der er noget at gør, det er kun helt tætte net der virker. Selv på mig kravler de ind over alt og bider. Så når der kommer knot, så trækker jeg hurtigt i teltet og væk. Selv i Skotland, hvor der er mange midges, så vi ikke nogen gode virkemidler ud over net.

 

Undgå myg, Placere din lejr med omtanke

Mit bedst råd er at være opmærksom på hvordan man placerer sin lejr, fordi det kan virkelig gøre en forskel. Vinden er ens bedst ven. Så kan man lægge sig lidt udsat så der er vind omkring teltet, så holder det mange myg væk.

Placere lejren i områder med så lidt vegetation som muligt. Højt græs, buske og skov, tiltrækker myg. Ved at lægge sin lejr på et område med små sten eller kort græs er det færre myg. I Canada og Alaska, da vi padlede der under “Yukon River, Eventyrlige Yukon“, så prøvede vi altid at få lejr på en ø eller en tange, hvor vi kunne kom ud for ende hvor der stort set kun var sten, sand og jord, så var der ikke ret mange myg. Men det er ikke altid muligt.

F.eks. under “Alaska på tværs“, kunne jeg ikke undgå at have lejr i tæt vådområder i helt op til en uge i træk. Jeg har aldrig set så mange myg. Jeg måtte stoppe med at gå ud og tisse, fordi jeg kunne ikke sove 2 timer efter, på grund af alle stikkene. Så jeg tissede i en pose og hældte det ud af teltet.

Her er en lille video der fra “Alaska på tværs” i 2014.

—0—

Jeg håber min små råd kan bruges. Selv om jeg aldrig har fundet en super løsning. Jeg skal bare have andre med på tur, så har jeg verdens bedste mygge-beskyttelse, fordi så stikker de andre.

 

Jeg har mange gange stået i underbukser uden for vores telt under “Yukon River, Eventyrlige Yukon”, og Tine har spurgt er der myg, jeg havde ikke set nogen. Men så snart Tine kom ud og på toilet, fik hun 6-10 stik. Eller min datter får også stikkene hvis hun er sammen med mig. Er hun sammen med andre, stikker myggene de andre. Så vælg din makker klogt :-)

God fornøjelse med de små kravl.

Erik

Blogindlægget er opdateret den 24. marts 2020

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 19. februar 2023