Jeg elsker at tag tid  ud til små mikroeventyr. Det giver så meget energi, livsglæde og ny inspiration. Gang på gang bliver jeg imponeret af hvad man kan opleve, alle steder og på kort tid.

Denne gang ville jeg gerne udforske ”Pøle Åen” på strækningen Hillerød til Arresø. Jeg vil gerne se Pøle Åen, da den er tæt på min hjem og her er udsat bæver. Jeg havde 1,5 dage, fra den 1.-2. nov. 2018.

Pøle Åen start lige syd for Hillerød og løber igennem byen. Det skulle ikke være særligt farbart, samt jeg ville ud i naturen, så jeg ville gerne udforske de sidste få km af åen, man må padle (ca. 20 km i alt, står der flere steder). Det er en å, der i mange år er brugt som spilde vands kanal, for Hillerød. Nok også der fra navnet stammer. I 1980 gen slyngede man mange af åen. Samt gravede flere sø ud på åens vej mod Arresø, for at få mere natur og mere rensnings af vandet.

  • Alsønderup Enge (1987)
  • Solbjerg Engsø (1993)
  • Strødam Engsø (1996)

Bæveren blev genudsat i den Nordsjællandske natur i 2006. Her satte man 5 bæver ud. De har nu spredt sig rundt i hele området omkring Arresø og de åer og søer der er i området. I dag mener man der er en 25-30 stk.  Under min tur ned af Pøle Åen så jeg rigtig mange tegn på bæver, masser af veksler, bidemærker og deres huler ind i siden af åen. Dog så jeg ikke nogen jeg larmer, og de er mest nataktive.

På dette mikroeventyr ville jeg gerne teste min nye foldecykel, sammen med min lille en-personers packraft. Jeg har købt en folde MTB, fordi jeg vil gerne bruge min packrafts endnu mere. Men ofte kommer jeg for langt ud af en å eller sø, til at kunne gå tilbage til bilen. Derfor ville det være rigtig fint at kunne bruge min packrafts både på vandreture, men også på ture hvor jeg kan cykle hjem og på den måde kan transportere mig længere og hurtigere. Der er så mange fine åer og søer herhjemme, der var venter på et lille mikroeventyr.

Denne gang cyklede jeg var vores hjem i Lyngby. Jeg havde planlagt en naturskøn rute, til Hillerød. Det blev til 33,5 km, til Nord for Hillerød, hvor jeg også kunne cykel langs det første stykke af Pøle Åen. Senere hoppede jeg  i min packraft og padlede af sted.  Natten tilbragte jeg ved en lille bålplads og område til telt.

Ved Arresø gik jeg i land og pakkede om, så jeg kunne cykle hjem, blev til 40 km cykeltur hjem.

Sikke et mikroeventyr. En herlig tur, men våd. Jeg fik testet mit udstyr. Der er lidt små rettelse, til de næste tur. Men jeg er imponeret af både min foldecykel og packraft.

Du kan se en film fra min tur her:

 

Pøle Åen generelt

Pøle Åren generelt er meget lavvandet og med en del sten. Vandstanden virkede meget lav, mens jeg var der. Åen veksler mellem 1,5 – 3 meter i breden. Der var masse af små sten, væltede træ, og afskåret siv. Der går en del stier langs åen i det øvre løb, hvis du vil vandre eller cykle.

Alsønderup Engsø, er meget lavvandet, men Pøle Åen her fra og til Arresø, bliver noget dybere og berede, nu 2-5 meter bred og let at padle.

Sejlads på Pøle Åen

Drømmer du om at ville padle Pøle Åen, så må du kun padle en lille del af den. Fra Alsønderup Engsø til Arresø, dog IKKE i perioden 1. jan. til 31. juli. Så det er mest en lille dagtur, der er mulig. Regler kan ses her, ved Naturstyrelsen! (Husk at tjek op det det før du tager af sted).

Der var masser af fiskehejre, ænder af forskellig slag, skarv og mange gæs. Jeg så også isfugl også er der bæverens arbejde at beundre hele vejen.

 

Lerjpladser ved Pøle Åen

Lejrpladser er der ikke nogle at finde på udinaturen.dk, ned til åren (der er to tæt på hvis du vandre). Men jeg så overnatningspladser følgende steder:

  • Solbjerg Engsø, nordkant. Her var bålplads og fint fladt græs. Samt lille shelter. (til vandreture)
  • Strødam Engsø, nordkant, tange med bålplads og mulighed for teltning. (til vandreture)
  • Arresø, hvor Pøle Åen løber ud, er det border og en rasteplads, med stort græsareal. (Ved dog ikke om man må sove her)

 

Mit udstyr

Her er lige lidt om noget af det udstyr jeg brugte.

–0–

Håber det kan være lidt inspiration. Der er mange gode steder rundt i vores land. Husk “Eventyret starter i din baghave”

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.