I det her indlæg vil jeg fortælle om min tanker og overvejelser når jeg skal vælge vandrebukser, både til sommer og helårsbrug, og til alt slags brug som vandreture, ture, mikroeventyr og ekspeditioner.

Du skal dog være opmærksom på at vi alle er meget forskellige, så bukser sidder meget forskelligt på os. Så har du ikke prøvet mærket for, så tag ud og prøv mærket og de modeller du synes er fede.

Hvad lægger jeg vægt på helt overordnet

De helt overordnet ting for mig, når jeg skal have vandrebukser er:

  • Pasform og livvidde, min bukser skal side godt om livet og ikke være for tykke rundt om livet, på grund af mange lommer
  • Der skal være mulighed for et godt bredt bælte
  • Lange bukseben, ikke noget være end bukser der stumper
  • Gode dybe stillommer, gerne med lynlås
  • Gode lårlommer
  • Er det tykke bukser, er det rart med udluftningsmuligheder

Alt det vil jeg uddybe herunder. Men først en lille film om det jeg lægger vægt på!

Hvad skal dine vandrebukser/outdoorbukser bruges til?

Det først du skal gøre dig klart er hvad du skal bruge dine vandrebukser/outdoorbukser til! Med det tænker jeg på om du ”kun” vandre på stier og veje, eller du også går væk fra stierne og ud i vildmarken.

Gør du det på alle årstider, eller kommer du mest ud i det varme halvår.

Hvad er dine præferencer, medhensyn til løse eller stramme bukser, mange lommer/ingen lommer. Sådan er der en hel masse overvejelser du lige skal tænke igennem.

Der er også økonomi, fordi har du brug for de dyreste vandrebukser til at starte med, eller kan du gå i det du har, et par arbejdsbukser, eller skal du bruge dine bukser så meget at du bare skal have det bedste.

Skal dine vandrebukser lige så meget bruges til dagligdagsbrug som til ture, eller er det bukser kun til ture.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Materiale

Materiale valg kan være en svær, synes jeg, fordi jeg hører alle de forskellige mærkers hurraord om de har udviklet deres helt egent unikke materiale og det kan holde til en kampvogn køre på det og det har så mange fiber per cm, mv.

Det skal nok være korrekt, men jeg kommer aldrig til at prøve alle mærker og alle slags materialer, så hvad kan jeg sammenligne med?

Fjällräven her deres G-1000® stof de slår på. Det er stærkt stof, som består af 65 % polyester og 35 % bomuld, som de andre mærker har deres versioner af. Fjällräven har også fået G-1000 Air Stretch, fremstillet af økologisk bomuld og delvist genanvendt polyester

Lundhags har deres LPC-stof, der indeholder 65% genanvendt polyester og 35% økologisk bomuld.

Haglöfs, har bl.a. deres Climatic™ stof, 94 % polyamid, 6 % elastan, med hurra-orderne: særdeles holdbart, glatvævet skudgarnsstretch, 205 g/m², bluesign®-godkendt.

Når det så er sagt, så synes jeg også jeg får hvad jeg har betaler for, når jeg holder mig til de store mærker. Når prisen går op, bliver materialerne og kvaliteterne bedre. Det store spørgsmål er så, hvor meget har du brug for? Og hvor mange penge vil du bruge.

Skal du bare have nogle solide vandrebukser, så kan du også se på gamle militærbukser eller arbejdsbukser. De er også solide og har ofte gode lommer.

Personligt hænger jeg mig ikke så meget hvilke materialer det er, så længe det er fra de store outdoormærker.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrebukser til herre, damer og børn

Lige som vi har forskellig størrelse og går efterforskellige pasform, så findes langt de fleste modeller i vandrebukser også i herre og dame modeller, men forskellige udformning.

Damemodellerne har ofte lidt mere volumen omkring hofte og baller. Flere af dem har også kortere ben.

Så husk at prøve modsat køn modeller, hvis du har svært ved at finde nogle gode vandrebukser, fordi det er ligegyldigt hvilke køn bukserne er til, hvis de sidder bedre på dig.

Der kommer også flere og flere vandrebukser modeller til børn, til stor gavn for børn, men også mindre personer.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Pasform, livvidde, volumen

Vi er alle forskellige som personer, derfor giver det nok sig selv at vi alle ikke passer de samme bukser,.

Vi har også forskellige præferencer og livvidde. Jeg hader bukser der strammer eller sidder tæt ved lårene og lysken. Så følger jeg man lås og skidt tilpas. Derfor har jeg ofte et par bukser, der nok lige er et nummer for ”stort”.

Derfor er det også vigtigt at prøve forskellige slags bukser, når du har muligheden. Jeg oplever gang på gang at forskelige mærker, sidder virkelig forskelligt på mig.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bevægelsesfrihed

Bevægelsesfrihed hænger uhjælpeligt sammen med de ovenstående punkter. Et ømt punkt for mig i en del bukser er, at jeg gerne vil have en del ting i mine stiklommer, en lille kniv, papirlommetørklæder, høretelefoner og en telefon. Det kræver gode dybe stiklommer og lidt mere volume omkring hoften, for jeg ikke mærker indholdet i mine lommer. Især hvis jeg går stejlt op ad en bakke, eller tager lidt ekstra høje skridt.

Ofte kan jeg også godt lide at have et kamera og et evt. kort i lårlommerne. For mig kræver det at bukserne sidder lidt løser, ellers synes jeg hurtigt jeg kommer til at kunne mærke kameraet eller kort, ved hvert skridt.

Derfor tester jeg altid bukser, men høje skridt, lægger ting i lommerne og prøver at squatte ned, for at mærke om jeg har den ønskede bevægelsesfrihed.

Husk at teste/prøv dine bukser med ting i lommen og det bevægelsesmønster du sætter pris på eller skal lave.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Benlængde

Vi har alle forskellige benlængder, for de fleste hænger højde og benlængde rimelig sammen. Du skal dog være opmærksom på at der findes vandrebukser, men rå-længde i benene. Det vil sige at bukserne har ekstra lange ben, og du skal selv lægge de bukser op, så de passer dig bedst. Det har jeg gjort på mange af mine Fjällräven modeller.

Andre modeller og mærker er bukserne ”færdig” når du køber dem. Det gør man kan få dem med elastikker, lynlås, knapluk, gaiterskrog og andre detaljer i bunden ad buksen. Det kræver den passer dig når du prøver den.

Men har du problemer at finde vandrebukser i den rette længde, så se efter de modeller du selv kan lægge op.

Jeg vil meget gerne have lange bukseben, så jeg kan få dem godt ned over støvlerne, så der kommer mindre skidt i støvler.

Flere modeller kan også sættes fast med en krog/gaiterskrog eller bindes til snørebåndene, men det er sjældent nødvendigt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lommer

Lommer det er en hel videnskab i sig selv. Nogle fortrækker ikke at have noget i lommerne og derved ikke har behov for dem. Andre som mig kan godt lide at have en del lommer, nok en gammel skade fra militæret. Dog har jeg ofte mindre i lommerne i dag, fordi jeg ofte vandre med en fototaske på maven, når jeg vandrer, her er der plads til nogle af de ting jeg ellers ville have i lommerne.

Jeg vil have gode stiklommer. Jeg elsker også når mine stiklommer har lynlås lukning, så mit indhold ikke falder ud, når jeg kravler rundt og tager billeder eller vælter rundt i teltet. Jeg kan næsten ikke undvære det efter jeg fik det.

Jeg kan også godt lide gode lårlommer, så jeg kan have evt. kamera og kort.

Til gengæld bruger jeg aldrig baglommer.

Husk at tænke igennem hvad du har behov for og ikke behov for. Samt jeg har oplevet flere par bukser, der har så mange lommer omkring livet at bukserne bliver overraskende varme, på grund af de mange lag, og hurtigt kommer til at side dårligt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Udluftningsmuligheder

Flere og flere vandrebukser kommer med udluftningskanaler, der kan åbnes med en lynlås. Ofte er det på ydersiden af låret eller indersiden. Det kan give noget dejligt luft, når det er varmt. Jeg har i mange år gået efter bukser der kunne lyne benene af, og blive til shorts. Men jeg må indrømme at jeg stort set aldrig gør det på vandreture, fordi jeg kommer igennem områder med buske, brændenælder og andet, hvor jeg ikke har lyst til bare ben.

Jeg har været glad for udluftning, men ikke noget jeg behøver og vælger bukser ud fra.

Bliver det alt for varmt, åbner jeg lynlåsen fortil, det giver overraskende meget luft, samt jeg ruller mine bukser op.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrebukser med for, til den kolde tid

Der findes modeller af vandrebukser der er isoleret med et ekstra lag fór, det kan være rart når det er varmt, men noget lort når det bliver varmt. Derfor vælger jeg aldrig bukser med fór, fordi jeg vil meget heller have vandrebukser hvor der er plads til et par langeunderbukser i uld, eller netunderbukser i uld inden under. Fordi så kan jeg regulere mine lag.

Er det om vinteren og meget koldt, så tager jeg ofte langeunderbukser på, men så skifter jeg mine vandrebukser ud med skalbukser i bomuld eller nogle vandtætte nogle, hvor der er lidt mere plads, men jeg forsat har lommer og det jeg skal bruge.

Samt jeg har også nogle overtræksbukser, lige som en let dunjakke, bare med kunstfyld, de er gode til dagligdagen, når det er koldt og jeg går en tur.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandtætte vandrebukser

Jeg er heller ikke til vandrebukser med vandtætte områder, da jeg synes de bliver for varme. Jeg vil heller have regnbukser med og trække over. Regner det meget en dag, tager jeg et par langeunderbukser på og så regnbukser. Så ryger vandrebukserne i rygsækken i stedet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrebukser til varme lande/perioder

Skal du til lande hvor du ved det er varmt, så har de flest mærker en eller flere modeller vandrebukser, der er ekstra tynde. De har også ofte lette modeller der kan laves til shorts, hvis du har behov for det.

Det kan være virkelig rart med en ultra tynd vandrebuks i de lande.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrebukser med zip-off

Jeg har haft virkelig mange bukser med zip-off, fordi så have jeg altid muligheden for short. Desværre er Fjällräven holdt om på at lave en af mine yndlings modeller som zip-off, øv.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det mest til daglig brug jeg har brug for zip-off, da det sjældent er praktisk at gå i short på tur. Så jeg går mindre om mindre om i om det er zip-off bukser. Da jeg så er hjemme og kan skifte til skorts.

På ture kan jeg smide bukser og gå i underbukser, hvis det kommer en kortvarig hedebølge.

Jeg har også flere gange haft et par gamle løbebukser, som jeg har lavet om til shorts, med på tur. Fordi de er også gode i teltet om aften og kan virke som ekstra isolering under vandrebukser, på dage med kolde vind. De vejr ikke ret meget og er lette at have med.

Det har jeg skrevet om her: Løbebukser til vinterfjeldet og vandreturen, anmeldelse.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bælte og seler

I og med jeg har en del i mine lommer og hader at føle jeg taber mine bukser, så vil jeg have muligheden for at have et godt bredt bælte på. Det kræver mine vandrebukser har gode brede bælte stropper det har de fleste heldigvis. Nogle modeller vandrebukser har også et indbygget bælte. Ofte synes jeg de bælter for smalle og har en tildens til at løbe op, med belastning, så husk at test det, hvis det er.

På lange vandreture, hvor det går meget op og ned, går jeg ofte med seler. Det er bare dejligt min bukser ikke hænger for langt ned og jeg ikke behøver et alt for stramt bælte. Husk evt. at afkorte dine seler, så justeringsspændet sidder lige hvor de skuldrestropper fra rygsækken hviler. Det kan komme til at gøre pænt ondt.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Er der myg!

Husk også at overveje hvor du skal hen. Skal du til områder med rigtig mange myg. Så tager jeg kraftigere bukser på. Samt jeg søger for de er løse i det, så bukser bevæger sig mere hen over huden, så de har endnu svære ved at stikke mig. Bukser der sidder tæt på min ben, fungerer ikke for mig, da jeg synes myggene stikker igennem.

Det samme gælder hvis jeg skal meget uden for stien, og gå i buske, lyng, brændenælder, brombær og andet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Bukser i alle prisklasser

Du kan få vandrebukser i alle prisklasser. Du kan se på de store mærker inden for friluftsliv, de er ofte dyre men vildt lækre. Dog er der også flere mærker der er billigere og ganske fine.

Du kan også vælge at se på brugt militærbukser i overskudslagere, hvis du vil gå i camouflage. Du kan også være heldig de kan fås i sorte eller grønne. Du skal dog være opmærksom på at hvis du ser på nye militærbukser, så er de også virkelig dyre.

En anden mulighed er også håndværker bukser. Her kan du også finde virkelig fine og stærke bukser med fine lommer.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrebukser jeg bruger eller har brugt

Jeg har langt fra teste alle modeller og jeg må indrømme at når jeg finder nogle gode vandrebukser så holder jeg mig til dem. Vandrebukser holder også længe, så der går også lang tid imellem jeg køber nye. Her kan du se mere:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber ovestående har givet dig noget at tænke over når du skal finde vandrebukser og det bliver lettere for dig. Husk også modeller har det med at udgår, så finder du den perfekt vandrebuks, så overvej at købe et par ekstra eller to til lager. Andre gange er det også dejligt nok at blive tvunget over i en anden model/mærke.

Erik

Relateret indlæg

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 10. september 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.