Erik B. Jørgensen sidder og fortæller om en masse GPS'er i naturen, til Valg af GPS til friluftsliv:outdoor

Jeg vil i dette indlæg forklare mine valg og tanker når jeg vælger GPS’er til mine forskellige aktiviteter med friluftsliv, som vandreture, skiture, cykelture, kanoture og kajakture.

Der vil være mange meninger derude, samt der kommer hele tiden ny modeller GPS’er og opdateringer. Jeg håber det her kan få da til at afdække dine behov og så vælge GPS ud fra det.

Hvad skal du bruge din GPS til?

Det helt afgørende når du vælger GPS til dit outdoorliv, er hvad du skal bruge den til?

Især hvis du vil spare penge. Min oplevelse er at de fleste køber de dyreste modeller. Hvis du køber de dyre og største modeller, så er du dækket godt ind, men de fleste bruger ikke halvdele af funktionerne.

Det helt stor problem når man vælger GPS, er for mig at jeg faktisk først lære min GPS ordentlig at kende efter jeg har brugt den i lang tid.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Aktivitet GPS’en skal bruges til

Personligt synes jeg der er stor forskel på hvilke aktivitet jeg skal bruge GPS’en mest til, da jeg har forskellige behov, om det er vandreture, vinterture, cykelture eller på vinterture.

Samt behovet afhænger også af om jeg bruger min GPS til navigation og data, konstant under ture, eller den er til lejlighedsbrug.

Vandreture

På vandreture, bruger jeg GPS’en lejlighedsvis, til evt. at tjekke navigation. Jeg kan personligt godt lide at tjekke hvor langt jeg har gået i hver pause.

På vandreture går det så langsomt at jeg ofte kan gå længere perioder på fysisk kort eller bare huske ruten. Så jeg bruger kun GPS’en lejlighedsvis og den ligger ellers i lommen.

Ofte ligger den tændt, for at spore min rute (mere om det senere). Andre gange er den slukket, hvis jeg vil spare strøm.

Så når jeg vandrer, behøver jeg ikke en så stor GPS, og kan nøjes med færre funktioner.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Cykelture
Erik B. Jørgensen ligger med alt hans grej og bikepackingcykel rundt om sig, før Bikepacking, Danmark rundt

Når jeg er på cykeltur, så er min GPS en kæmpe del af min tur, da jeg bruger min GPS til navigation og konstante informationer. Så her har jeg brug for en GPS med en stor skærm, og en GPS der er lavet til navigation.

Jeg har prøvet forskellige GPS, men en GPS lavet til cykling er at fortrække for mig.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Kanoture og kajakture
Skandinavien rundt i kajak, foredrag, Erik B. Jørgensen, pause på vandet i sin kajak

Når jeg er på vandet, så kræver det lidt mere af GPS’en, især i kajak, da der er meget saltvand.

Når jeg padler har jeg også min GPS tændt konstant for at få en masse informationer som retning, hastighed, distance, mv. samt noget navigation. På grundt af vandet, kan vise touch skærm have lidt problemer, men det er vane.

Men ofte er det koldt på vandet og man har handsker på, så er en GPS med trykknapper at fortrække.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vinterture
Valg af GPS, vintertur af Erik B. Jørgensen

På vinterture får jeg nogle helt andre behov. Fordi når det er koldt, så skal jeg kunne bruge min GPS med store handsker på. Så her skal jeg bruge store knapper eller joystik.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Batteri levetid

Batteri levetid er også noget der er super vigtigt, især på din lange ture/ekspeditioner. Det er altid svært at afgøre hvor længe en GPS køre på sine batterier, før man får den i hånden.

Jeg har altid valgt GPS’er med AA-batterier til mine ekspeditioner, da det er let at have ekstra batterier med. Men mange af de ny modeller har opladeligt batterier og mange af dem kan køre i lang tid, mellem opladningerne. Desværre er mange af enheder i dag lukket, så jeg ikke kan skifte batterier, jeg skal lade. Det er lidt en skam synes jeg. Men jeg må indrømme at de holder så godt efterhånden, at jeg nøjes med at lade i teltet.

F.eks købte jeg Garmin Oregon 750t til cykling, netop fordi jeg kan skifte batterier i den. Men den brugt 2 stk. AA-batterier på 6-8 timer. Min kæreste havde en Garmin Egde 1030, den kunne køre ca. 16 timer mellem opladninger og det virkede som om den lade hurtigere. Derfor har jeg i dag også en Garmin Egde 1030 til cykling, da den bare fungere så godt til cykling.

Det samme med min Garmin InReach Explore+ den holder også virkeligt godt strøm. Men jeg kan forsat ikke lide jeg ikke kan skifte batteri, i en enhed, der også har nødfunktioner.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

GPS med Touch skærm eller knapper

Billeder af to GPSer med og uden knapper til Valg af GPS, GPS med Touch skærm eller knapperFlere og flere af GPS’erne har touch skærm, det er også super smart, men i mange situationer er det bedre med trykknapper, især på vinterture og kanoture/kajakture når det er koldt og jeg har handsker på.

(Se mere under: Hvad skal du bruge din GPS til?)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

GPS ur eller GPS

Der er kommet flere og flere GPS ure og jeg har selv et. Men kan et GPS ur så erstatte din GPS. Personligt er det kun på mindre mikroeventyr hvor jeg er vandretur, hvor jeg ”nøjes” med mit GPS ur til navigation. Er jeg på en kort cykeltur eller kanotur/kajaktur, så har jeg rigtig GPS med.

Men så snart jeg skal på længere ture og bruge min GPS mere, så bruger et GPS ur for meget strøm og har for lille skærm. Så jeg har altid en rigtig GPS med på ture og ekspeditioner.

Jeg vil sige at et smart ur, nok kunne klare de behov jeg har. Det må jeg teste på et tidspunkt.

Jeg kommer med et særskilt indlæg omkring ”Valg af ur til friluftsliv”.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Billede af GPS ur i brug, til Valg af GPS, GPS ur eller GPS

Kort til GPS

Når du har anskaffet dig en GPS, så er næste ”problem” om du har de korrekte kort, så du navigerer og bruge din GPS ordentligt. Jeg har købt mange af Garmins kort til de områder jeg skal lave ekspeditioner i. Det er gode kort, men man får også lov til at betale for dem, de er pænt dyre. Men til ekspeditioner, skal det bare være i orden.

Desværre er Garmins planlægnings system ”Base Camp” så ubehjælpeligt dårligt, at jeg skal have en GPS med det korrekte kort tilkoblet, for at arbejde med kortet. Jeg savner meget jeg kunne registrere min køb og så tilgå dem online.

Hvis du køber kort fra Garmin, så holde godt øje med hvad du køber, ofte har jeg fundet kort over et helt land, til samme pris som et mindre område. Samt jeg har fundet søkort over hele Skandinavien. Men Garmin ændrer hele tiden deres kort.

Der findes også mange steder man kan hente gratis kort, til sin GPS. Det har jeg også gjort og de er rigtig fine til mange områder. Men de dækker ikke alle områder.

Her er nogle af de bedst steder, efter min mening:

 • Frikart.no, de har kort for hele Europa der er lette at downloade og lægge på sin GPS.
 • Garmin Open Streetmap, har kort, der kan downloades, over det meste af verden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fysisk kort eller papirkort?

Jeg elsker fysiske kort og har ofte rigtig kort med på mine lange ture. Men jeg må indrømme at bruger fysiske kort mindre om mindre, fordi jeg har gode kort på min GPS og på min telefon.

De fysisk kort, bruger jeg meste til det store overblik. F.eks. i kajak, der bruger jeg bil-kort i 1:200.00 eller 1:400.000, så jeg jeg kan se langt frem, alt fin navigation bruger jeg GPS til.

Fordi på de lange ekspeditioner er det håbløs at have kort i f.eks. 1:50.000 med til hele ekspeditionen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Planlæg din rute, til GPSen

Når du skal på tur og planlægge din rute, før du tager afsted. Så har jeg skrevet et længere indlæg om hvordan jeg gør det her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Der er stor forskel om du skal bruge din GPS til at navigation og især hvilke tempo du kommer med.

I kajakken, kan jeg stort set altid se langt frem og jeg har god tid til at se hvor jeg skal hen. Her behøver min GPS ikke at fortælle mig hvad vej jeg skal og jeg behøver ikke se kort hele tiden. I kajakken, er jeg mest interesseret i at se hastighed, retning, pejling, mv.

På cykeltur er det noget helt andet, her vil jeg gerne have min GPS viser hvad vej jeg skal, fordi der er så mange sving, drej og vejen jeg skal stilling til, og det hele forgår i et pænt tempo. Så der skal min GPS være til navigation på cykel, for at virke godt.

På vinterekspeditioner, bruger jeg mest en GPS i pausen, til at se hvor langt jeg har gået og hvad jeg skal nu. Fordi fremdriften er langsomt, og jeg er ofte i et stort og åbent terræn, der er let at navigere i. Så der ser jeg kun på GPSen en gang i timen.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Gem dit spor

På min mange ture, bruger jeg ofte GPS til at spor min rute hele dagen igennem. Det er sjovt at have bagefter, fordi jeg kan se hvor langt jeg har gået i km og højdemeter. Man kan også bruge det, hvis man vil tilbage i sit spor igen.

Det kræver selvfølgelig jeg har strøm/batterier til at have min GPS tændt hele dagen. Jeg lavet også altid waypointer med min lejrpladser og særlige steder. Så jeg har en hel liste, når jeg kommer hjem. Det synes jeg er sjovt at have.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Udvidet funktioner: Sikkerhed, SMS, venner og familie følge med

Der findes også i dag en masse GPS modeller som har en udvidet funktion. Da de også kan kommunikere igennem satellitterne. Der er Gamins InReach modeller, de kalder dem ”Satellitkommunikator”. De har SOS funktion, de kan sende nogle små SMS beskeder, sende liv tracking af dit spor til venner eller en hjemmeside. Jeg kan også få vejrudsigter og endda sende små beskeder til Twitter. Men sådan en GPS koster abonnement for at bruge disse ekstra funktioner. Det koster et abonnement hver måned, fra 200-600 kr. per måned.

Så tænk dig godt om før du køber en af de enheder, fordi de andre GPS’er har bedre funktioner på alle de andre områder, så du skal have meget brug for de ekstra funktioner.

Jeg har en gammel model “Garmin InReach Explore+”, men bruger den kun når jeg har aktiverer mit abonnement når jeg skal på ekspeditioner, resten af tiden virker den ikke særlig godt til det jeg laver. Så det jeg synes det kræver jeg har andre GPS’er, til dagligt brug, fordi jeg mangler nogle funktioner, skærmbilleder og datafelter.

Jeg vil tro og regner med, de nye modeller har bedre skærme, flere datafelter og alt det jeg savner, men dem har jeg ikke testet endnu.

Alle funktioner/service herunder kræver enheder med abonnement.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

SOS funktion

Garmin’s ”Satellitkommunikator”, har indbygget SOS funktion, hvor du kan aktiver hjælp i en nødsituation. Det skulle virke. Personligt stoller jeg ikke på et privat system, så jeg bruger en rigtig nødsender på ekspeditioner. Du skal gøre op med dig selv om det er fint med dig.

Det har jeg skrevet mere om her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

SMS

Du kan sende små præ-fabrikeret beskeder ud, samt du kan skrive med venner og familie.

Du kan også sende beskeder til andre med en Garmin ”Satellitkommunikator” enhed.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

LIVE tracker, venner og familie følge med

Valg af GPS, LIVE tracker, venner og familie følge med, eksempel fra kort med tracking.

Det er den funktion jeg har disse enheder for. Jeg kan sened LIVE spor fra mine lange ture/ekspeditioner, til min hjemmeside, så du og andre kan følge med i hvordan det går for mig.

Det har jeg brugt i mange år, førhen havde jeg det gamle InReach system som Garmin har købt siden.

Det er smart som en som mig, der laver mange ekspeditioner. Men selv om du ikke ønsker at offentlige gøre hvad du laver, så kan venner og familie følge med i hvor du er og hvordan det går.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vejrudsigt

Det er en af de nyere funktioner der er virkelig dejligt. Jeg kan hverdag få vejrudsigter og følge med i vejrets udvikling. Man kan også betale for udvidet vejrmeldinger, hvis man vil have endnu mere detaljeret vejr.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Sociale medier

Det er også muligt at sende små opdateringer til sociale medier, mener kun det er Twitter, du kan sende til for tiden.

Jeg burger en normal satellittelefon til at sende blogopdateringer og SoMe opdateringer på min lange ekspeditioner, fordi jeg kan sende mere tekst og små billeder. Men det kræver mere udstyr og flere udgifter.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Leg med din GPS, Geocaching

Når du nu har en GPS så kan du lege med den og få endnu flere grunde til at bevæge dig ud i vores natur eller rundt i verdens storbyer. Fordi en masse personer har lavet et system der hedder ”Geocaching”. Det er små skatte gemt rundt omkring. Skattene består af en lille æske eller beholder, mend små beskede i. Så kan man lede efter dem, via GPS og skattes koordinater. Du kan også selv oprettet din egen skat i ”Geocaching” systemet.

Du kan også gøre det via din telefon, når der er mobildækning. Du kan læse meget mere her: geocaching.com.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Hvilke GPS’er bruger jeg

Hvilke GPS bruger jeg og har haft fingrene i, jeg har følgende GPS

 • Garmin Egde 1030 (virkelig god cykel GPS, bruger den også lidt i kajakken)
 • Garmin Oregon 750t (brugte for meget strøm, så er lagt væk)
 • Garmin InReach Explore+ (GPS med abonnement, SOS funktion og tracking, kun på lange ture/ekspeditioner)
 • Garmin GPSmap 64st (Den har min kammerat, så jeg bruger 62 st)
 • Garmin GPSmap 62st (En virkelig god serie, god til vinter og kajak, meget bred anvendelig)
 • Garmin Montana 600 (har en stor skærm, men er for voldsom til det meste)
 • Garmin, Astro® 320 (tracker til hund (barn))
 • Garmin GPSmap 78s (Udgået, havde nogle gode takter, men kunnen ikke holde)
 • Garmin etrex Vista HCx (En virkelig dejlig lille GPS, god til vandreture og vinterture.

GPS ur

 • Garmin Fenix 5X (dejligt og godt ur, men meget dyrt, i forhold til smart ure)

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Små fif og råd til GPS

Der er mange små fif til GPS, her tager jeg nogle af de bedst og bredeste.

Sikre dit mikro-SD kort

Garmin GPSmap 62st, GPS anmeldelse, micro SD kort låg, af Erik B. Jørgensen

Garmin har en stor fejl på mange af deres modeller. Deres mikro-SD kort, sidder under batterierne i en lille låge. Men når man skifter batterier, så er det meget let at få åbnet lågen og du risikerer at miste dit kort og ruter. Især når jeg er i kano og kajak hvor et hele gynger og bevæger sig.

Så gør dig den tjeneste at sætte et stykke tape over lågen, så du ikke mister dit kort!

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Lav dine egne datafelter

På alle GPS’erne kan du designe dine egne skærme med de datapunkter du synes er vigtige. Du kan også have flere skærme du kan skifte imellem. Så jeg har forskellige datafelter efter hvad jeg laver.

Især på skærmen med kort, har jeg ofte også to datapunkter, så jeg både kan se på kort og følge med i vigtige punkter, som distance og hastighed.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Kajak hold din kurs

Når jeg padler kajak, og laver længere kryds. Så glæder det om at gøre det så kort som muligt. Det er ikke nok at se på det punkt jeg padler imod, fordi jeg kan ikke se om jeg driver, hvis jeg ikke har flere punkter at holde over hinanden. Derfor går jeg ind på min GPS og køre min markør frem til det punkt jeg krydser imod, og trykker ”GO to”.

I mine datafelter, har jeg distance til mål, så jeg kan se hvor langt jeg har igen. Men jeg har også to felter der er næsen ens. Jeg har ”Pejling” og jeg har ”Kurs”. De er den samme tal, f.eks. 62 grader når jeg starter. Fordelen ved at have begge felter, er at ”kurs” det er de grader du skal padle, nu og her. ”Pejling” er de grader du skal padle fra start punkt. Driver jeg så bliver tallene forskellige. Bliver antallet af grader mindre i kurs, f.eks.  59 grader, så skal jeg holde mere venstre for punktet for at holde en lige retning.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Log dine pauser, som waypoint

På ture, hvor jeg bevæger mig meget lige ud som f.eks. vinterekspeditioner. Så gemmer jeg min sidste pause som waypoint, fordi det er super let at se hvor langt jeg har gået i luftlinje siden sidste pause. Det er især godt på indlandsisen eller områder hvor det bare går lige ud i lang tid.

Det er også let at se om jeg holder kursen. Over den Grønlandske indlandsis, er der GPS punkter jeg går efter, der ligger 300 km fremme. Går jeg f.eks. 92 grader efter det næste punkt, så kan jeg ikke se om vi går helt lige eller slænger lidt, fordi vi skal gå virke lig skævt for garderne ændre sig til et punkt 100 eller 300 km fremme. Ved at bruge vores sidste pause, eller sidste lejr (den jeg bruger mest) så kan jeg let se om vi slinger, fordi jeg vender det bare 180 grader. Så til lejren skal der gerne være 272 grader. Ændre det tal sig, så går vi ikke helt lige, så kan jeg tjekke mit kompas, eller koncentrér mig endnu mere. Lidt nørdet, men kan spare en masse unødvendig kilometer og så lange distancer.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Anbefalinger til GPS modeller

Udviklingen går stærkt så jeg har svært ved at anbefale en, men her er dem jeg ville kikke videre på hvis du skal ud og afsøge market.er:

 • Kajak/kano:
  • Garmin GPSmap serien (med/uden ”Satellitkommunikator”/inReach® teknologi)
   • Bedst nu her, jeg kender: Garmin GPSmap 64st
 • Cykling:
  • Garmin Egde serien
   • Bedst nu her, jeg kender: Garmin Egde 1030
 • Vinterture:
  • Garmin GPSmap serien (med/uden ”Satellitkommunikator”/inReach® teknologi)
  • Garmin etrex serien, kun dem med joystik!!
 • Vandring
  • Garmin GPSmap serien  (med/uden ”Satellitkommunikator”/inReach® teknologi)
  • Garmin etrex serien, kun dem med joystik!!
 • Ekspeditioner
  • Garmin GPSmap 66 (med ”Satellitkommunikator”/inReach® teknologi)
   • Garmin InReach Explore+ som jeg har ser forældet ud i forhold til Garmin GPSmap 66, med ”Satellitkommunikator”/inReach® teknologi
   • Til ekspeditioner vil jeg altid have mulighed for LIVE tracking hjem til, vejrudsigt, mv. også selv om jeg har en satellittelefon med.

Som du kan se, så er det Garmin der sidder på markedet, desværre er der ikke nogen rigtige konkurrenter til at skubbe på udvikling, især af deres planlægnings værktøjer.

HUSK også det er elektronik og udvikling går stærkt, så tjek altid ud om der er kommet nye modeller!

Du kan se alle Garmin’s GPS’er her: Garmin

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.