Nu har jeg i mange år brugt nødsender, satellittelefon og PLB på mine ekspeditioner, som sikkerhed og til at sende positioner og dagbøger hjem.
Jeg kan ikke lade vær med at bemærke at flere og flere går rundt med f.eks. Garmin InReach, hængende og dingle på sin rygsæk. Samt jeg får en del spørgsmål om det.
Derfor vil jeg skrive lidt om min mening om det hele.
Når jeg bevæger mig ud i vildmarken, så går jeg meget om i sikkerhed. Det er godt for mig selv at jeg kan blive fundet hvis der sker noget, men det absolut vigtigste er jeg skylder redningsmandskabet det. Hvis nogen skal sætte livet på spil for at redde mig, så skylder jeg dem at jeg kan give dem de bedste betingelser for at hente mig. Ud over det vil jeg have et driftssikkert system.
De senere år er der kommet en del nye systemer, jeg kan se mange tager til sig. For mig virker det dog som om, der ikke er så mange tanker bag.
PLB, Personal Locator Beacon / Nødsender
En PLB = ”Personal Locator Beacon” er en lille nødsender, der kan sende nødsignaler på 406MHz nød frekvens, i minimum 24 timer. Via satellit og jordstationer til redningscenter rundt i verden og alle større fly og skibe i nærheden, der også lytter med.
De nye af dem sender også en GPS-position med, så de kan se hvor den kalder fra.
De fleste PLB, kræver et VHF bevis, så de er kodet med et unikt kaldesignal og ”skibsnavn” men de kan også bruges på land, der bare for de kan se hvem der kalder og hvem ens pårørende er. Man kan få en PLB til ca. 3.000 kr. og de har batteri til en 6-7 år. Det koster ikke noget abonnement eller andet. Når batteriet løber ud, så kan det ikke betale sig at skifte, men man skal købe en ny.
I dag er en PLB virkelig ikke ret stor og kan klar en masse tæsk.
Nødsender/Tracker (inReach og SPOT)
Så er der nødsender som SPOT, de gamle InReach og de nye Garmin inReach SE®+ og inReach Explorer®+, de er IKKE en PLB. De er nødsender og meget mere. Det der er kendetegnet for dem, er at de kan flere ting. De kan tracke din rute og hvis den på et kort til pårørende, du kan sende små beskeder hjem og nogle af dem kan du også modtage små beskeder.
Det giver selvfølgelig en rigtig god sikkerhed og er sjovt for mange der hjemme, at de kan se hvor du/I færdes.
De nye modeller virker også som GPS med kort osv. det lyder smart. Men de er dyre og de kræver meget dyre abonnementer på måned, for de virker.
Men det er her jeg savner mange flok overvejer hvad de vil med dem. Jeg har brugt dem igennem mange år, primær for jeg kan vise tracking funktionen på min hjemmeside, så folk kan se hvor jeg er. De nye kan jeg også bruge som GPS. Men jeg ser dem IKKE på nogen måder som en rigtig nødsender, jeg har altid en PLB med.
En tracker sender ikke nødsignaler som en PLB, de sender til deres egen centraler, der sidder langt væk. Så de lokale redningstjenester får ikke besked, heller ikke fly og skibe rundt om dig. Deres redningscentral, ser så på de oplysninger du har tastet ind, så tager de en vurdering om de tror det er et rigtig nødsignal, f.eks. ved at ringe til dine pårørende og høre om du er på tur. Så tager de kontakt til en lokal redningstjeneste, der kan komme ud og redde dig, hvis de også vurdere det er en redning.
Der har desværre været eksempler på at det har ført til diskussion mellem forskellige landes redningstjenester, så der er gået mange timer før en redning.
Tænk også over om du kan aktivere den hvis du ligger i vandet og så tro på et nærliggende skib kommer eller et fly der flyver over, når de ikke får nødsignalet?
Jeg er sikker på det nok skal blive bedre, når de bliver mere udbredt. Men det bliver aldrig godt nok for mig. Fordi ligger jeg i havet med min kajak, eller jeg er faldet og kommet meget galt af sted, kan jeg ikke vente. Hvis jeg trækker en PLB, så er det et rigtig nødopkald til alle omkring med, som skibe, fly og nationale-redningstjenester, de kan se hvor og hvem jeg er, og alle vil starte redningen med det samme.
En tracker er også en rigtig dyr løsning, med et abonemt omkring de 300 kr. om måneden (En fordobling efter Garmin købte InReach) Derfor køber jeg det kun på måned basis, men så låser GPS. Så kan du overhovedet ikke bruge din Garmin enhed, i mellem ture som normal GPS.
En anden ting jeg lige skal have frem. Jeg undre mig at nogen har deres nødsender/tracker hængene på deres rygsæk løst (meget ofte reklame videoer). Nu er den nye Garmin inReach også GPS, men noget så vigtig har jeg ikke hængende løs på min rygsæk. Den er i min lomme, så kan jeg tage den frem og se på den. Jeg vil være bange for at få den revet af, taber den eller skade den.
Satellit telefon
Ud over min PLB til nød, min ”nødsender” til tracking, har jeg på alle ture/ekspedition ud i ødeområder en satellit telefon med, for min egen skyld og for andre.
Jeg bruger den ofte til at lægge mine dagbøger op på min hjemmeside, det er arbejdsdelen. Men jeg har den med hvis der skulle ske noget. Så kan jeg få råd og vejledning, til f.eks. medicin eller reparation. Jeg kan orientering om ruteændringer eller forsinkelser. Men det vigtigst er jeg kan ringe efter hjælpe hvis der sker noget. Der kan jeg bruge min nødsender i virkelig nødstilfælde. Men brækker jeg et ben, så kan jeg ringe og fortælle redningsmandsket hvad der er sket, hvordan landingsforholdene er, og evt. sige at en redning ikke behøver at være nu og her hvis været er dårligt. Det synes jeg at jeg skylder folk der skal sætte deres liv på spild, for at redde mig.
Det koster noget, men når det findes og er let, så bør man. En satellit telefon kan lejes flere steder. Så det bliver ikke meget dyre, hvis man dropper tracker og nøjes med en PLB og en lejet satellit telefon.
Jeg får ofte den modargumentation at i gammel dag, der drog eventyr ud i det ukendte og ingen viste noget, før de kom tilbage nogle år efter. Det kan godt være, men i dag findes teknologien. Den gang tog de også den nyeste teknologi med, de havde specielt bygget skibe, specielt udviklet proviant og det nyeste udstyr til forskning. De tog alt hvad der kunne gøre deres rejse mere behagelig og sikker med. Det bør man også i dag, fordi det er den tid vi lever i.
Man kan stadig tage i naturen for at være alene, så kan man bare pakke nødsender og satellit telefon væk og ikke bruge det, andet man kommer i nød. Så kan man lege gamle dag i mens.
—–0——
Det er min holdning og erfaringer igennem årene.
Erik
Relateret link
- [Videosvar 16.] Erfaringer med satellit telefoner
- Ældre indlæg
Indlægget er opdateret: 22. april 2020

Hej Jonas Tak for din kommentar og betragtninger. Lyder til vi er ening😊
Et lille input fra Search & Rescue-arbejdet omkring PLB vs. Garmin InReach. Udlukkende ift. egentlige nødsituationer.
Når der indløber en PLB alarm til redningstjenesterne i Grønland, bliver alle relevante myndigheder alarmeret straks. Det reageres der på, og myndighederne koordinerer fra første færd omkring en indgået alarm igennem COSPAS-SARSAT systemet. Dvs. redningsmyndighederne står med et ansvar for at komme til undsætning. Faktisk står halvdelen af verdens redningscentraler og ringer til hinanden i starten af en alarmering, hvor positionen ikke er bekræftet endnu, og det derfor er relevant for mange forskellige redningscentraler at være opmærksomme på om der er en mulig SAR under optræk.
Hvis der alarmeres via Garmin InReach, kan der hurtigt gå politik i det som du skriver i indlægget. Og i 2021, GDPR – i dialogen mellem Garmins redningscentral og redningsmyndighederne.
Jeg kender til flere cases, jeg har ‘heldigvis’ ikke selv oplevet det, hvor det forsinker og besværliggør en redningsaktion at alarmeringen ikke går direkte til redningsmyndighederne. Ligeledes, så sender maritime EPIRBs og lignende på de gængse nødfrekvenser til søs – hvilket gør at de omkringliggende skibe fx. kan komme til nøds. Noget en Garmin InReach ikke gør for dig.
For mig at se er PLB en nødvendig failsafe. Den går ikke i stykker og løber ikke tør for batteri. Hvis andre midler kunne række redningsmyndighederne, så kan den også. Hvis den ikke kan, så kan de andre midler heller ikke række.
Og husk nu, for guds skyld, at undgå falske alarmer på PLB’er. 50% af de COSPAS-SARSAT vi modtager i Grønland er falske alarmer.
For god ordens skyld, vil jeg gerne gøre det klart at jeg udtaler mig som privatperson :)
Herligt Simon. Tak for oversigten.
Der bliver nævnt lidt forskellige geografier i kommentarerne vedr. PLB.
Så jeg vil lige dele denne officielle oversigt, som er værd at tjekke:
http://www.cospas-sarsat.int/en/beacon-ownership/national-beacon-regulations-for-serial-coded-plbs
Her kan man fx se, at brug af PLB er tilladt til lands, til vands og i luften i Sverige, Norge og USA.
Nogle lande tillader ikke brug fra landjorden, fx Japan (heller ikke DK, hvor man skal ringe 1-1-2).
Man ville jo stadig bruge den som sidste udvej.
I fx Schweiz videresendes alarm til politi, og der er ikke ansvar eller garanti for redning ifølge oversigten – her nævnes satellittelefon som en bedre løsning. Så man kan altså også slå op, om der reelt er “infrastruktur” til at understøtte PLB det givne sted.
Velbekomme. Du kan også undersøge om at leje en, eller låne dig frem.
Tak for det hurtige svar, så må jeg igang finde ud af hvilken lysning der er best og som budgettet rækker til
Hej Magnus
Personligt synes det ville være åndsvagt ikke at have en form for nødsender eller satellittelefon, med når du er på en så lang tur. Området er populært men så mange er der ikke altid. Du kan også gå lidt væk fra sporet for at sove eller se noget og komme galt afsted.
Når det findes og til rimelige penge, så ville jeg altid tag det med.
God tur
Erik
Hej Erik
Jeg skal næste sommer alene 30 dage til Lapland, og op og gå kungleden plus en masse ekstra toppe langs ruten, så mit spørgsmål er om du synes at det ville være uforsvarligt at spare en form for nødsender væk. Nu hvor at selve Kungsleden er relativt populær og der derfor er ret mange mennesker på selve ruten. Dette gælder selvfølgelig ikke på samme måde når man tager top turene langs ruten.
Hilsen Magnus 17 år
Tak, for svar – og i øvrigt for en god og informativ side. Jeg er lige begyndt på dine podcast – virkelig gode og spændende!
/Søs
Hej Søs
Tak for dit spørgsmål. Det kan jeg ikke svare på, da det er de enkelt landes myndigheder der laver reglerne.
Men personligt tager jeg min med (den er registeret til min kajak og derved mig). Skulle uheldet være ude og jeg trækker den, tænker jeg det kan godt være det er “ulovligt”, men da den sender nødsignal, så kommer der nogen og henter mig. Så kan det være jeg får en bøde, men jeg er blevet reddet.
Men det er helt op til dig, hvad du tør, ellers ville jeg henvende mig til den Danske Ambassade i det pågældende land.
Erik
Hej Erik
Hvad så, hvis man ikke ejer en båd? Ift en PLB. Skal på tur i det nordlige Sverige til sommer, og der er brugen af PLB lovlig selv uden skib. Men i flere Europæiske lande kan den kun brugers, hvis den er registreret til et skib. Så fx tager jeg på noget vandring på de kanariske øer – her er PLB ikke tilladt. Og hvad gør man så, hvis det gå rigtig galt?
/Søs
Ok. Tak for tip ?
Og lige over!
Hej Mads
Jeg ejer selv mine satellittelefoner, men lejer et SIM-kort når jeg skal afsted.
Det er muligt at leje en satellittelefon, flere steder. Men det er ikke billigt.
Ofte er leje også minimum 3 måneder. Når jeg lejer SIM-kort er det også minimum 3 måneder.
Skal du til Grønland, vil jeg leje den der oppe, da den kan leje på dags og ugebasis, ved KTC, mail: hhm@ktc.glhhm@ktc.gl
Skal du andre steder hen, vil jeg kontakte Polaris Electronics, i Aalborg. De er specialister i det.
Håber du finder en god løsning.
God dag
Erik
Hej Erik
Jeg har i flere tilfælde haft min Spot gps tracker med på ture til Grønland og Lapland. Nu overvejer jeg en satellit telefon til næste ekspedition.. Hvilke erfaringer har du med at leje sådan en, og hvor gør du det?