KØB IKKE til kajak

På min tur Skandinavien rundt i kajak, valgt jeg at Garmins nye topmodel i håndholdte GPS’er med. Det var Garmin GPSmap 78s, den er lavet specielt som kortplotter til søkort samt den kan flyde.
Så mine overvejelser var at hvis den kan flyde, så må den være vandtæt.
Garmin garanter også den er vandtæt til normal brug på vandet og lige under overfladen af vandet.

Overordnet er den super nem at bruge, som alle Garmin GPSer har den en super nem bruger menu, som er let at finde rundt i, samt jeg kan indstille hver brugerflade lige til mit brug. Skærm er let at se (på nær når der kommer fugt mellem skærmen). Samt den har god hukommelse så jeg let kunne lagre mange spor, waypoint, osv.

Når det er sagt så opleve jeg ting som gør jeg aldrig kan anbefale den til kajak og ekspeditions brug. Jeg ødelage to stk. GPSmap 78s begge gik i stykker efter 55 dage i brug. Først kunne de ikke finde GPS signal, så låste de i menuerne, så slukkende de for altid. Alt det sket på under en dag. Det holder bare ikke når den er såkaldt ”vandtætte”. GPSen lå på fordækket i læg af min dækstaske, så den har fået vand, men ikke meget. Det var helt med villige at jeg ikke havde den pakket vandtæt, når man skriver at noget er vandtæt, SKAL den være det. Det er sikkerhedsudstyr.

Se liste her under med anmeldelse.

Ud over det har jeg desværre oplevet stor mangle på kundeservice ved Garmin. Begge gange jeg sendte mine GPSer ind, vedlage jeg et brev med ønsker og spørgsmål.

Første gange ville jeg gerne have reddet alle min spor på GPSen, samt høre deres holdning. Jeg fik bare sendt en ny GPS uden nogen som helst kommentar. Da jeg ringede ind for at høre om min spor fik jeg bare at vide den var destrueret og ingen viste om de havde forsøgt at redde dem.

Anden gang bad jeg om en ny model, da jeg ikke stoller på den mere. Samt igen deres holdning til de går i stykker. Igen intet svar. Først da jeg ringede ind og skrev til en bestemt afdeling, ringede de. Jeg fik bytte min GPSmap 78s til en GPSmap 62st håber den kan holde. Men igen ingen holdning eller forklaring, hvorfor deres GPS ikke er vandtæt og kan holde til den brug de skriver.

Det skal næves at jeg er stor fan af Garmin GPSer de er så nemme at bruge og kan mange ekstra ting jeg gerne vil. Min gamle Garmin etrex Vista HCx holdt fint til brug i over 80 dage. Fik også fugt mellem skærmene, men ellers kørte den bare. Det er ikke en marie GPS som GPSmap 78s .

Gode ting:

  • God skærm, let at se i alt slags lys (når der ikke er fugt imellem skærmene)
  • Super let betjening, gode knapper, super let menu.
  • Stor hukommelse til spor, waypoint, osv.

Mangler:

  • Snor under batterier så nemmere at tage ud.
  • Ordentlig sikring af micro SD kort i under batterier, falder alt for let ud.
  • Bedre lukning af stik bag på, gummilåge alt for løs.
  • Bruger meget batteri i forhold til ældre modeller.
  • Bruger alt for meget batteri. Opladelige batterier holdt 10-14 timer. I min gamle Garmin etrex VISTA HCx holdt de samme batterier 35-42 timer

Ødelæggende ting (Showstopper)

  • IKKE vandtæt, ødelage to stk. Begge stod af efter 55 dage. MÅ IKKE ske for sikkerhedsudstyr
  • At der kommer fugt mellem de to skærme. Har jeg oplevet på alle modeller indtil videre. Gør det er svært at skærm

https://www.youtube.com/watch?v=1-wLDUubpmY&feature=youtu.be

Vender tilbage med en anmeldelse af Garmin GPSmap 62st, når jeg har testen den godt og grundigt.

Erik

P.S.

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!