Jeg får mange spørgsmål omkring hvilke ur jeg bruger på mine ture og ekspeditioner. Det skal jeg nok komme tilbage til.

Men jeg vil med det samme sige, at jeg ikke går ret meget op i ure, det er noget der bare skal virke. Jeg er dog gået fra de helt primitive ur over til tekniske ure i min dagligdag og på mindre ture.

Her er en lille film, hvor jeg forklare de overordnet ting. Du kan læse mere længere nede.

 

Krav til mit ur!

Der er også stor forskel på om mit ur skal bruges på lange ekspeditioner eller til mindre ture og i dagligdagen.

 

Ur til ekspeditionsbrug

På mine lange ture og ekspeditioner, har jeg mere simple krav til mit ur. Det skal vare virke og kunne få ting.

Krav til ekspeditions ur:

 • Lang batteritid.
 • Funktioner
  • Klokken
  • Nedtælling
  • (Alarm)
  • Lys, har alle

Klokken

Mit ur skal primært bruges til at se hvad klokken er. Er det meget koldt, skal jeg have en rem, der gør jeg kan have det uden på mine trøjer, så jeg ikke skal ind bag alt mit tøj for at se klokken. Derfor har jeg også ofte et ur placeret et centralt sted, f.eks. et ur på korte ved hundeslæde, på dækstasken i kajakken. Men i dag kan jeg ofte se klokken på min GPS, der kører hele tiden, på nær på meget kolde vinterekspeditioner.

 

Nedtælling

Nedtælling, er jeg meget glad for at have. F.eks. når jeg guidede ture over den Grønlandske Indlandsis, så skiftes vi til at gå foran i 15 minutter, for at trampe spor til hinanden. Ved at have et ur med nedtælling, kan jeg sikre mig at alle får lige meget eller lige lidt tid foran. Det gør jeg ikke kan slappe lidt mere af, med det kan deltager også. Jeg oplever at når folk bliver trætte, kan man hurtig følge man får mere tid foran end andre. Men når de kan høre mit ur, så opstår der ikke tvivl. Jeg bruger det også selv på hårdere ture, for at huske pauser.

 

Alarm

Det er rart at have, og jeg sætter den ofte, dog er alarmen ofte svær at høre. Så ofte ligge uret tæt på mit hoved. Samt jeg har et andet vækkeur sat.

 

Lys

Uret skal også have lys, men det har alle ure jeg har set.

 

Lang batteritid

Jeg har brug for et ur, der ikke skal have strøm. Derfor får jeg skiftet batteri før en ekspedition, så er der strøm til flere år.

 

Barometer

Barometer kunne være rart/dejligt, men jeg gider ikke et større ur, for at få det med. Samt i dag kan jeg hente vejrudsigt hverdag via mine InReach GPS, så barometer trykket er ikke så vigtigt mere.

Ud fra ovenstående, vælger jeg altid et helt primitiv Casio ur, når jeg er væk længe. Det ur jeg har brugt i mange år, er et Casio SDB-500w. Det er faktisk utroligt hvor svært det er at finde et ur med nedtælling. Nedtællingsfunktionen bruger jeg også når jeg træner nogle gange.

Anmeldelse af mit Casio SDB-500w her: En eventyreres outdoor ur, Casio SDB-500w

 

 

Ur til ture og dagligdagsbrug

Når det gælder mit ur i dagligdagen og til mine mange mikroeventyr og ture, er kravene noget andet og større.

I min dagligdag vil jeg gerne have en masse tekniske funktioner, til min træning, opkald, vejfinding/navigation, mv. Derfor bruger jeg også et smart ur. Jeg vil med det samme sige jeg ikke har test en masse ure.

Krav til dagligdags ur:

 • Træning
  • Tidstagning
  • Puls
  • Ruter
 • Dagligdag
  • Ur/klokken
  • Lys
  • Opkald notifikationer
  • SMS notifikationer
  • Kalender alarmer

Krav til ur til mikroeventyr og ture

 • Klokken
 • Ruter og kort, til let navigation på vandreture, mv.

 

Træning

I min dagligdag er jeg super glad for mit ur kan bruges til alt. Løber jeg en tur eller laver andet kondi træning ude, kan jeg let start mit ur og loge min træning. Når jeg træner cykling og kajak, har jeg dog en rigtig GPS så jeg kan få en større skærm og det er let at se kortet.

Jeg har dog brugt mit ur til intervaltræning i kajak, fordi jeg kunne lave nogle træningspas, det var lettere end at lave det på GPS’en.

 

Smart ur

Jeg kan godt lide det er et smart ud, så jeg kan se opkald, SMS og andre notifikationer på mit ur, uden at skal have telefonen op. Det kan mange forskellige ure.

Jeg har også ændret min urskive, så jeg for sjov kan se udvikling i barometer trykket, men jeg må indrømme jeg ikke bruger det ret meget.

 

Navigation

Når jeg tager på min mange mikroeventyr og ture, så er jeg blevet virkelig glad for at se min rute på mit ur. Det glæder når jeg træner ukendte steder eller er på vandretur.

Jeg har en ”Komoot” app på mit ur, så jeg let kan overføre min ruter til mit ur. Vil du se et eksempel, så se min film her (start 6m54sek.): Vandretur, Hoverdal Plantage [Mikroeventyr]

(”Komoot” er et ruteplanlægnings værktøj, se mere her: Planlæg din rute til friluftsture (vandre-, cykle-, vinterture) [Fif og råd])

Dog bruger uret en del strøm og skal lades hver dag til hver anden dag. Det er ikke et problem på mindre ture. Jeg medbringer altid powerbanks og evt. solceller.

I dag bruger jeg et Garmin Fenix 5X, men det er et virkelig dyrt ur. Så man skal bruge det meget hvis man skal gå denne vej. Jeg er selv i tvivl om et normalt Appel eller Samsund smartur, ville kunne næsten det samme. Men mit Garmin Fenix 5X, holder virkelig godt og er vandtæt og kan tag rigtige mange tæsk.

 


Andre ure

På min lange ekspeditioner har jeg lidt ekstra ure med.

 

Løst ur, med snor

Jeg har ofte et løst ur med på lange ekspeditioner, for let at kunne se klokken. De gange jeg har kørt hundeslæde, har vi et ur ved kortet, så det er let at se klokken, uden at skulle have handsker af. Jeg har også haft et ekstra ur på min dækstaske, når jeg padler kajak, men i dag har jeg klokken i et datafelt på min GPS.

 

Vækkeur

På min små mikroeventyr og normale ture, bruger jeg min telefon som vækkeur, men på lange ekspeditioner, hvor det er svære at få strøm og der ikke er telefondækning. Så er det let at have et helt simpelt vækkeur med. Så jeg er sikker på at komme op og min telefon kan lægges langt væk. De små vækkeure lammer meget mere end mit lille ur, så jeg let kan høre det, også når jeg er langt nede i flere lag soveposer.

Jeg bruger et Casio PQ-10, det eneste minut er det bruge speciel batterier, men de vare i flere år.

 


Hvilke ur skal du vælge

Udvikling går hele tiden stærkt hvis du vil over i smarture. Så først og fremmeste glæder det om at afdække dine behov. Derfra er det ud og se på ure og finde det du finder bedst. Det skulle gerne holde i mange ur, så næste gang du skal have ur, er det forfra igen.

Jeg håber mine tanker og valg kan hjælpe dig til at finde et fedt ur.

God fornøjelse.

Erik

 

Relateret indlæg

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 21. marts 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.