Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] af eventyrer Erik B. Jørgensen

Vandrestavsguide: Alt hvad du behøver at vide for at vælge de rigtige stave til din næste vandretur

Vandrestave har været en fast bestanddel af mine mange mikroeventyr, tur og ekspedition de sidste mange år, simpelthen fordi det er genialt at bruge vandrestave.

De først mange år, var det med kommentar om jeg gik stavgang, om ældresagen var ude og mange andre uvidende kommentar. Men jeg var ligeglad, fordi det virker.

Kan stadig huske en først vandrestav jeg købt (har den forsat) da jeg skulle til Nepal, tilbage i slutning af 2001, og vandre alene for forberedelse til optagelsen til Jægerkorpset. De mange år som Jægersoldat, savnede jeg godt nok mine vandrestave mange gange. Så når jeg var på tur som civil skulle de med og jeg har brugt vandrestave lige siden, og gik fra en vandrestav til altid at bruge to vandrestave.

I dette indlæg vil jeg guide dig igennem alt jeg kan omkring vandrestave, fra typer, brug, fif og råd.

Blogindlægget er opdateret den 6. nov. 2023

.
.

Indholdsfortegnelse

Overbliks film om valg af vandrestave

Først kan du se mine råd i denne film, husk alt uddybes ned igennem indlægget!:

Brug vandrestave, på alle ture, korte som lange!

Grunden til jeg bruger vandrestave er mange, det forbedrer min krop, så jeg ikke få hævet finger, mindre ondt i skuldrene, samt kan aflaste mine knæ, få bedre balance, samt udnytte dem til pauser, teltstænger eller holder til indgang, dybdemåling af vandløb, og jeg kunne blive ved!

Jeg bruger vandrestave både på korte og lange ture, for hvis det virker på de lange ture, så skal det da udnyttes på alle ture, ellers kan de ultra-kortvarigt sætte i siden af rygsækken.

Gå nu bare med to stave, i stedet for at tag en med, det giver ikke mening når du først er kommet godt i gang med at bruge vandrestave. Ja jeg har været der for mange år siden.

Lidt fordele listet op:


Bedre balance og stabilitet: Vandrestave kan hjælpe med at øge balancen og stabiliteten, når du går på ujævnt terræn eller op og ned ad bakke, da du bliver firehjulstrukket. Jeg bruger dem også til balance når jeg krydser større vandløb/floder.


Mindre belastning på led og muskler: Vandrestave kan hjælpe med at fordele belastningen på hele kroppen, så der ikke kun er fokus på fødder og ben. Det hjælper især mine knæ, når det går stejlt ned, du kan evt. også hold på toppen af vandrestaven, så du lettere kan holde igen nedad.

Det er også sværere at vride rundt på foden, når der er flere aflastningspunkter.

Jeg får også mindre hævet finger, når jeg går langt, fordi jeg får mere bevægelse i finger og hænder, når jeg går med vandrestavene.

En del siger det aflaster kroppen og knæ med 25%, det kan jeg ikke måle. For mig kan jeg mærkede det hjælper og aflaster, det er nok for mig.


Bedre kropsholdning: Vandrestave kan hjælpe med at holde ryggen i den rette position, da jeg ikke synker så meget sammen. På en eller anden måde giver det bedre blodcirkulation til skuldrene, så jeg ikke får så ondt i skuldrene, og derved går jeg ikke og hopper og retter på rygsækken hele tiden.


Bedre orientering: Vandrestave kan være en nyttig hjælp til orientering, da de kan bruges til at måle afstande og til at tjekke dybden af et vandløb eller andre forhindringer, jeg skal igennem eller over.


Bedre sikkerhed: Vandrestave kan være en nyttig hjælp til sikkerheden, da de kan bruges til at undersøge terrænet for faldgruber og andre farer, inden jeg træder ned. Samt jeg bare har bedre balance i ujævnt terræn. I tæt skov holder jeg også vandrestaven op foran mig, så de er med til at tag grene væk fra ansigtet.


Vandrestave er bonusudstyr: Jeg bruger min vandrestave til korte pauser. Skal jeg stoppe op og vente på nogen, eller stå og se på noget, så kan jeg sætte vandrestavene under rygsækken og bruge dem som støtteben/skammel. Jeg kan også lave den ynkelige og bare hænge frem over vandrestavene.

Jeg har også et telt, hvor min vandrestave er stængerne og til mange af mine andre teltet, bruger jeg en vandrestav til at holde indgange op, som et lille halvtag. Eller den kan bruges som reservestang, hvis de behov opstår.

Flere gange har jeg også brugt vandrestavene til at holde mit kamera op ad et træ, eller støtte til en kikkert, hvis du har det med.

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Vandrestav som teltstang og indgang holder, af Erik B. Jørgensen


Bredere kondi og træning (for sødt for mig): Man kan også sige at vandrestave styrker ens arme, og giver bedre kondi. Jeg har aldrig forstået det selv. Ja det hjælper, men jeg er på tur for eventyret og vandrestave er for at hjælpe mig. Min træning lægger jeg i dagligdagen og før min tur. Jeg er ikke på tur for at ”træne”, selv om jeg godt kan lide at bruge min krop. Det er ikke derfor jeg har vandrestave med, det er for alle de tidligere punkter!


Tilbage til Indholdsfortegnelse

Min datter Karen, vil også gerne vise nogle tricks, fra da hun var 6,5 år, tilbage på "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Nordsverige" i 2015, dem kan du se her:

Typer af vandrestave

Der findes mange forskellige typer af vandrestave, der er beregnet til forskellige formål, økonomi og behov.

Nogle af de mest almindelige typer vandrestave er:


Teleskopstave

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Teleskop vandrestave af Erik B. Jørgensen

Teleskopstave er en vandrestav, der kan udvides og skydes sammen (så de bliver mindre), så de passer til den aktuelle længde du skal bruge, lange vandrestave ned, kortere op ad.
De fleste vandrestave er i dag lavet af aluminium eller karbonfiber, som så er delt i to eller tre led/dele. De kan justeres i længden ved hjælp af en låsemekanisme eller skrue-lås, der kan åbnes og lukkes. Langt de fleste vandrestave jeg har brugt, er i tre dele, hvor alle led kan justeres i længden.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Fast foldbare stave

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Fast fold bar vandrestave af Erik B. Jørgensen

Fast foldbare stave, er også delt i to og mest i tre dele, men de er ikke til at justere i længde, men kan kun foldes for transport. Længde justering er i det øverst led lige under håndtaget. Det gør at man kan lave vandrestaven ekstra let, da der ikke er justering i alle led, som en teleskopstav, men kun et sted. Minusset er at stave ikke kan justeres så meget i længden, omkring de 15-20 cm fra model til model og mærke til mærke.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Fastlængdestave

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Fast længde, træstav af Erik B. Jørgensen

Fastlængdestave er stave, der har en fast længde. Jeg oplever det er mere brugt til skiløb, end til vandring, har ikke set nogle med dem i mange år.
Ser jeg dem er det mest i form af en tilsnittet gren, som en stok eller en lang træstav. For mig er det mere noget med traditioner og hygge at gøre, end det er fordi de er mere praktiske.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Ekstra ting og udstyr på vandrestave

Alle typer af vandrestave, kan komme med mange typer af materiale, tilbehør, sjov og mærkelige detaljer.


Materiale til vandrestave

Du kan få vandrestave i forskellige materialer, mest i aluminium eller karbonfiber.
Som alt andet, hænger pris og vægt ofte sammen, det har også noget at sige hvis man skal gå i mange timer med vandrestave, så er det fedt de er lette. Find ud af om du er til vandrestave før du investerer i de dyreste. Du kan evt. låne dig til nogen vandrestave du kan prøve af.
For langt de fleste er det fint at start med de billigere, da du får rigtig meget for pengene.

Tilbage til Indholdsfortegnelse


Håndtag på vandrestave

Håndtag de fleste vandrestave har stort set den sammen type og form af håndtag, selvfølgelig i forskellige materialer, som kork, skum og gummi. Alle typer af materiale kan noget forskelligt og har virket for mig, jeg vælger mest vandrestave ud formen af håndtag og hele vandrestaves fordel, end materiale af håndtaget. Oplever også at alle de store dyre mærker har gode håndtag.
Nogle vandrestave har også lange håndtag, hvor man også kan holde længere nede, for at kunne holde på forskellige måde og man ikke behøver ændre længde. Personligt har jeg aldrig brugt det, da jeg kan ændre længde på vandrestaven på meget kort tid.

Jeg har også haft håndtag med dæmpning i håndtaget, det var for mig salgsgas og viste sig også at være en svaghed. Dæmperen kan også være i et af leddene.
Men jeg kan ikke se der er en belastning der retfærdiggør en støddæmper, den gør vandrestaven tunger, svagere og jeg oplever de kan komme til at knirke/larme lidt mere.
Jeg har heller aldrig set en dæmper i vandrestave fra de store mærker til friluftsliv. De er mere i vandrestave til stavgang og enkelte skistave (virker heller ikke for mig).

Du kan også få vandrestave der har håndtag som en gammeldags stok, hvis du er mere til det. Jeg synes det giver mest mening, hvis man bruger en vandrestav, f.eks. som aflastning til et skadet ben/ryg, på byvandring og i dagligdagen, ikke så meget til vandreture. De sælges heller som par, men som enkelt styk.

Jeg mest til to almindelige vandrestave hvis vi snakker vandreture, men helt normale håndtag.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Støddæmper vandrestave af Erik B. Jørgensen

Længde på vandrestave

Når du vælger vandrestave, skal de passe til din højde. Men du skal også være opmærksom på hvor du skal vandre hende.

Hvis jeg skal i bjerge og ved det går meget op og ned. Så har jeg behov for at mine vandrestave kan gøres meget korte og meget lange.

Vandre jeg i normalt Skandinavisk terræn, behøver jeg ikke så meget justering. Så der her jeg valgt meget lettere vandrestave. der kun kan justeres i et led og kun lidt, ca. 15 cm.

Jeg har også haft flere sæt vandrestave, jeg også har brugt til ski. Skal du bruge dem til ski, skal de også kunne blive lange. Dog kræver det jeg skifter runddeller, dem i bunden, skal være brede, så de ikke går igennem sneen. Men jeg personligt er så meget af sted, at jeg har vandrestave og skistave til vinterture.

Til normal vandring, har jeg dem i en længde, så min underarm er lidt under vandret, når jeg står med en bukket arm og vandrestave lige ned. Er de for højde, synes jeg at jeg lukker for meget af for blodgennemstrømningen, samt løfte dine skuldre lidt, så du spænder mere i skuldre og nakke.

Du vil opleve at mange siger at du skal være vandrestave ud fra din højde, det ville jeg ikke lytte til. Det skal være ud fra din højde, i forhold til din armlængde. Skulle jeg følge rådene, er jeg 187 cm, så skal jeg have omkring 130 cm vandrestave. Men jeg har meget lang arme, så jeg går mest med vandrestave i længden 110-115 cm. Omvendt har min kone korte arme og er 164 cm høje. Det sjove er vi bruge lige lange vandrestav, men det passer med vores arme er lige over de 90 grader begge to.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Remme på vandrestave, skal bruges!

Remmen på en vandrestav er sat på, fordi den skal bruges og er en vigtig ting, for du kan udnytte dine vandrestave og aflaste dine hænder og håndled endnu mere.

Hånden skal igennem remmen, nede fra og op, så du kan ”hænge” din hånd ned i remmen, samtidigt med du holder, om håndtaget. Det gør at du kan skubbe hånden ned i remmen og væk bagud, så du giver mere kraft over til kroppen. Det samme man gør når man løber på langrend ski.

Husk at holde løst på staven, så du ikke går og spænder i underarme, håndled og finger.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrestave er til hænderne og ikke til side af rygsækken!

Når jeg nu har taget vandrestave med, så ser jeg ikke nogen grund til de skal hænge på siden af rygsækken, så jeg ikke får gavn af dem og min rygsæk samtidigt er tungere.

Grunden til vandrestave skal kunne foldes eller gøres kortere på andre måder, er for transport.

Det eneste tidspunkt jeg ikke går med mine vandrestave, er hvis jeg går i en by, på vej ud til området eller på vej hjem. Nogle få gange er de på siden ellers går jeg bare med dem i en hånd.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Reparation af vandrestave

Valg af vandrestave, Reparation af vandrestave, skif spidser

Vandrestave kan gå i stykker, og jeg har også slidt flere par op. De skader jeg har haft er mest spidsen i bunden, der bliver slidt op, eller knækker efter lang tids brug, jeg har også haft enkelte stropper der er gået i stykker, i en syning eller en tynd strop/snor er knækket efter mange timers brug. Så er det så heldigt at de fleste vandrestaves producenter, har reservedel man kan købe.

.

.


Skift spidser/bunden på vandrestave

Valg af vandrestave, Reparation af vandrestave, skift jernspidserSpidser bliver slidt op over tid, eller kommer til at side fast imellem klipper, fortovsfliser og andre små huller. Det kan brække spidsen, men mest bliver spidsen vredet mange gange over tid, så den til sidst for et træthedsbrud. Du kan også købe ”bløde” spidser til vandrestave hvis du går mest fortov og vej. Så lammer de ikke så meget. Jeg har aldrig brugt det.

Der er groft sagt to spidser. Et er den helt lille jernspids der sidder helt nederst og er den du sætter i jorden. Den bliver af gode grunde slidt over tid. Den er lavet så smart på de fleste modeller at du kan skrue den af, og sætte en ny i, så længe du ikke slider den helt op i selve spidsen.

F.eks. har Black Diamond, deres “Tech Tips – Carbide” der kan købes flere steder.

Den større skade er hele spidsen bliver slidt op og/eller mør. Så kan man købe en helt nu spids, forholdsvis billigt. Spidsen er hele den nederste plastikdel, inkl. jernspidsen. Den kan man så skifte ud. Ifølge de producenter jeg har set, skal man stikke vandrestave i kogene vand, indtil den er varmet op, så kan den drejes af og udskiftet. Personligt har jeg brugt en varmepistol, spidsen bliver hurtigt løs. Jeg har også valgt at give spidsen en lille klat lim indvendigt når jeg skifter den, for at være sikker på den bliver, men tror ikke det er nødvendigt, da den bliver kilet godt fast.

Det er overraskende let og hurtigt at skifte.

Husk at se godt efter på dine gamle vandre stave hvilke slags og type spidst du skal bruge.

Jeg har f.eks. skifte spidser på:

Valg af vandrestave, Skift spidser, bunden på vandrestave, Flex Tech TipsBlack Diamond, Trail Trekking Poles, de burger spidsen “Black Diamond Flex Tech Tips”

.

.

.

.

.

Valg af vandrestave, Skift spidser, bunden på vandrestave, Z-Pole TipsBlack Diamond, Trail Trekking Poles, de har en anden slags spids som hedder: ”Black Diamond Z-Pole Tips”

.

.

.

.

.


Andre reparationer af vandrestave

Valg af vandrestave, Reparation af vandrestave, nye stropperKnækker snore eller stropper kan de let syes på symaskine eller udskiftet med snor. Nogle producenter sælger nye håndtag, stroppe-systemer, mv. på deres hjemmeside.

Der kan også købes nye runddeller, hvis du skal i sne, så de ikke går ned i sneen, og det sammen kan du købe mindre til vandring, hvis du har stave, der har været brugt til vinterture.

Efter mange års tro tjeneste kan selve vandrestave knække, det kan også ske ved et dumt styrt. Men så vælger jeg at købe nye vandrestave. Men du kan altid gemme de gamle til reservedele.

Et lille råd husk når du køber udstyr at notere mærke, model navn, og evt. årstal. Så er det så meget lettere at finde reservedele efter mange års brug. Fordi det er ikke altid let at finde ud have model navn er, på udstyr der er godt slidt og efter mange års brug.

Håber det her kan give dig lidt mod på at reparerer dit udstyr.

Se også mine indlæg:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Mine vandrestave igennem tiden

Her kan du se alle de vandrestave jeg har haft igennem tiderne. Kan være der mangler et par, men synes alle skulle være der. Sjovt at se tilbage på.


Vandrestave jeg har haft, har og bruger


Komperdell, Carbon.C3 Cloud (tredelt teleskop vandrestave) 2023

Vandrestave til friluftsliv:vandreture [Valg af] [Fif og råd] Komperdell, Carbon.C3 Cloud af Erik B. Jørgensen

  • Vægt: 374 gram per par
  • Længe fra og til: 105-140 cm
  • Sammenfoldet mål: 67 cm

Denne gang har jeg igen valgt tredelt og stave der kan justeres i et større spænd, da de også er lette og jeg får et større arbejdsområde med dem. Jeg har ikke brug for de kan blive meget små, da jeg altid har dem i hånden.

Min kone har haft vandrestave fra Komperdell, så nu fik jeg også lyst til at prøve dem, dog i en nyere version.


Black Diamond, Distance Carbon FLZ, (110-125 cm) (tredelt fast foldbare stave) 2021

Vandrestave til friluftsliv:vandreture [Valg af] [Fif og råd] Black Diamond Distance Carbon FLZ af Erik B. Jørgensen

  • Længe fra og til: 110-125 cm
  • Sammenfoldet mål: 37 cm
   • Anden størrelse
    • (Længde 125-140 cm, vægt 385 gram, Sammenfoldet mål: 37 cm)

Det er en super let vandrestav der har taget over på alle mikroeventyr og vandreture. Det er virkelig en lækker vandrestav. God til Skandinavisk terræn. Skulle jeg virkelig i bjergene ville jeg have en tredelt teleskopstav, så jeg kan gøre den både kortere og længere.

Købte den til "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland, da den var let at have med i kajakken.

Samt jeg brugte dem under "Finland på langs – til fods" efter omkring 2.200 km var de godt slidte. Men med nye snore i håndtagsstropperne og nye spidser, så kan de forsat.


Trekmates, Wanderer Lock Vandrestok (tredelt teleskop vandrestave) 2017

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Trekmates, Wanderer Lock af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 350 gram et stk.
 • Længe fra og til: 63,5 x 140 cm.

En stok vandrestav jeg har købt til at lege lidt med.

Har brugt den lidt på byvandringer hvor det går meget op og ned.

Den er fin (går kun med en) men har svært ved at bruge den i byer, kan virke lidt underligt, og så meget giver det ikke.

Så den kommer ikke altid med.


Black Diamond, Alpine Carbon Cork WR Poles (tredelt teleskop vandrestave) 2014

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd]Black Diamond, Alpine Carbon Cork WR Poles af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 486 gram per par
 • Længe fra og til: 61-130 cm

En fin vandrestave og en topmodel tilbage i 2014.

Har været med på "Alaska på tværs", mange andre vandreture og brugt til dæktræk træning i mange år, til den blev slidt op.

Fik den knækket ned i bunden, da tappen der går i jorden var slidt og bukkede så den knækkede til slut.


Black Diamond, Trail Trekking Poles (tredelt teleskop vandrestave) 2012

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Black Diamond, Trail Trekking Poles af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 490 gram per par
 • Længe fra og til: 63,5-140 cm

Det var en af de bedste vandrestave da jeg fik den i 2012, til "Far og datter i Vildmarken, 45 dage i kano".

Jeg har brugt den meget, men den røg lidt på hylden, da jeg fik en anden.

Men den er fundet frem igen, ikke så meget til vandreture, men jeg bruger den når jeg træner til vinterture og trækker dæk.

Den er forsat super, men der er kommet bedre til mit brug. Da jeg også har skiftet spidserne.


Black Diamond, Traverse Ski Poles (todelt teleskop vandrestave) 2012

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Black Diamond, Traverse Ski Poles af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 608 gram per par
 • Længe fra og til: 105-155 cm
  • Var ikke gode til vandring, bruger dem forsat på skiture

En super god todelt ski stave.

Brugt den få gange til vandreture, men der fungerer den ikke så godt, primært fordi stropperne er lavet til større handsker så de kan ikke strammes så hårdt op.

Bruger der forsat som stave når jeg står på Telemarkski.


Masters, Kompressor 145 Trekking Poles (tredelt teleskop vandrestave) 2007

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Masters, Kompressor 145 Trekking Poles af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 670 gram per par
 • Længe fra og til: 64cm – 145 cm

En vandrestav, der som alle andre også kan laves om til skistav. Var en skistav som jeg overtog pænt mange af. Den har støddæmper i håndtaget, selv staven er ok, men støddæmper er jeg ikke fan af. Giver ikke så meget, men larmer lidt.

Samt har haft en del der er knækket ved håndtaget, på vinterture, men de kunne forholdsvis let laves igen. I min verden er støddæmper fuldstændig unødvendigt.


LEKI, Makalu (tredelt teleskop vandrestave) 2001

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] LEKI, Makalu af Erik B. Jørgensen

 • Vægt: 275 gram per stk.
 • Længe fra og til: 65cm – 140 cm

Min først vandrestav, hvor jeg kun gik med en de først år. Samt mange gange var den på rygsækken.

Er lagt på hylden for mange år siden, men er forsat fin, nu når jeg står og ser på den. Først tur jeg havde den med på var en vandretur i Nepal alene, som træning til optagelse til Jægerkorpset.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber den vandrestavguide og mine erfaringer kan hjælpe dig på vej til at få de rigtige vandrestave eller bare komme i gang med at bruge vandrestave.

Velkommen i klubben.

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Vandrestave til friluftsliv/vandreture [Valg af] [Fif og råd] Billeder med vandrestave, af eventyrer Erik B. Jørgensen

Indlægget er opdateret: 6. november 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.