Gudenåen, kanotur på Danmark længste vandløb [Mikroeventyr] collage med Erik B. Jørgensen

Velkommen til det indlæg om Gudenåen, her kan du finde min beretning og film fra min ture ned ad hele Gudenåen, samt du kan få en masse information og råd om Gudenåen, så du selv kan få en fantastisk ture på dele af Gudenåen eller hele Gudenåen. Du kan også ente GPX-spor over rute og lejrmuligheder.

Blogindlægget er opdateret den 28. juni 2024

Beretning og film fra min tur ned ad hele Gudenåen

En tur/mikroeventyr jeg har haft på min liste meget lang tid, er en tur ned ad hele Gudenåen. Fra Udspringet til Tørring og vider i kano fra Tørring, over Ry, Silkeborg, Randers og helt ud til havet i Udbyhøj. Det er en lang tur, der tager en fem dage, for mig. Men ofte når jeg har den tid, er jeg længere væk. Men nu var det lykkes at få tid i kalender og reserveret tiden.

Derfor var forventningerne store til turen, og endnu større forhåbninger til vejrudsigten og den noget regnfulde sommer.

Efter at have lagt mit grej ud, fået bilen til Udbyhøj Syd, og et lift retur, kunne jeg starte turen ved Gudenåens udspring i Tinnet Krat. En sjov lille ting, er at Skjern Å udspring (den mest vandrige å i Danmark) kun er få hundrede meter fra Gudenåens udspring (den længst å i Danmark).

Derfra kunne jeg gå de ca. 11 km af fine stier til Tørring. Her kunne jeg hoppe i kanoen og tag hul på den første strækning man må sejle på. Strækningen fra Tørring til Klostemølle, var først åben dagen før, den 16. juni, da den er begrænset i periode og krævede jeg havde købt et gæstemærke. De næste fire dag, arbejde jeg mig ud igennem Gudenåens forløb, fra den mindre å, til de store søer Mossø, Julsø, Borresø og Brassø, ud til den store brede å, der løber hele vejen ud til Randersfjord. På vejen ned ad Gudenåen, kom jeg forbi byer som Ry, Silkeborg, Ans, Bjerringbro, Langå og Randers. Jeg fortsatte hele vejen ud igennem Randers Fjord til Udbyhøj Syd, for at opleve hele Gudenåen, fra udspringet til havet.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Se min film fra turen her:

Data fra turen ad Gudenåen

Gudenåen, kanotur på Danmark længste vandløb [Mikroeventyr] dag 1-5 kort af Erik B. Jørgensen
  • Mandag den 17. juni: 11 km vandring og 11 km kano
  • Tirsdag den 18. juni: 44 km, 10 timer
  • Onsdag den 19. juni: 44 km, 10 timer
  • Torsdag den 20. juni: 53 km, 9t50min
  • Fredag den 21. juni: 17 km, 3t50min

Skal du selv padle ned ad Gudenåen, så overveje hvor mange timer du vil være på vandet, hvor stærke du er. Du kan i gennemsnit forvente at padle ca. 4 km/t over en dag. Ofte lidt langsommere på de store søer. At gøre som mig vil jeg sjældent anbefale, da der også skal være tid til hygge i lejren.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Fakta om Gudenåen, og muligheder i kano, kajak og SUP

Gudenåen, kanotur på Danmark længste vandløb [Mikroeventyr] Fakta om Gudenåen, og muligheder i kano, kajak og SUP, af Erik B. Jørgensen

Gudenåen er Danmarks længste vandløb med en længde på omkring 150-160 kilometer, alt efter hvor man læser.

Gudenåen har sit udspring ved Tinnet Krat, tæt på Tørring i Østjylland, og løber gennem flere byer, herunder Ry, Silkeborg, Bjerringbro og Randers, før den munder ud i Randers Fjord og til sidst Kattegat ved Udbyhøj.

Åen er vigtig for både rekreation og turisme, og den er populær til kano- og kajakture, fiskeri samt vandreture. Du kan tage en kanotur som jeg, vandre af pramdragernes rute, eller bare nyde naturen fra en campingplads, på en fisketur eller på den måde du vil.

Gudenåen har et rigt dyreliv og en varieret flora og fauna, hvilket gør den til et vigtigt økosystem i Danmark og giver mange fede oplevelser undervejs.

Historisk set har Gudenåen været en betydningsfuld transportvej og har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af de omkringliggende byer og områder. Det kan ses ved de gamle papirfabrikker, mv. som har udnyttet vandkraften som Vilholt, Klostermølle, sporene fra den stor gamle papirfabrik i Silkeborg og Tange Elværk. Op langs Gudenåen, fra Randers til Silkeborg, har man trukket pramme ind, med råvare og alt hvad der skulle bruges i byerne, samt sendt produkter ud igen.

Læs om historien ved Gudenåen her:

Der finder også ”sport” afsted på Gudenåen. Hvert år finder det store ” Tour de Gudenåen” løb afsted i september hvert år. Et løb for kanoer, kajakker og SUP’er, med mulighed for at padle 23, 42 eller 70 km. Se mere her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

GPX-fil over Gudenåens forløb

Her kan du download min GPX-fil over hele forløbet ad Gudenåen, og delt op i følgende strækninger i linket herunder:

  • Gudenåen: Udspring – Tørring, vandretur, den kan du let selv planlægge, ca. 11 km, kan du selv planlægge i en af planlægnings app’ene
  • Gudenåen, kanotur, etape 1, Tørring til Klostermølle, 41 km
  • Gudenåen, kanotur, etape 2, Klostermølle til Silkeborg sluse, 28 km
  • Gudenåen, kanotur, etape 3, Silkeborg til Bjerringbro, Kjællinghøl Teltplads, 41 km
  • Gudenåen, kanotur, etape 4, Bjerringbro, Kjællinghøl Teltplads til Randers bymidte, 30 km
  • Gudenåen, kanotur, etape 5, Randers bymidte til Udbyhøj Syd, 28 km
  • Samlet GPX-spor hele vejen:
    • Gudenåen, kanotur, Tørring til Udbyhøj syd,168 km
    • Gudenåen, kanotur, Tørring til Randers bymidte, 140 km

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Overbæring på Gudenåen

Når du padler hele Gudenåen, forefindes der endnu, fire steder, hvor der er forhindringer, dog er alle forholdsvis lette at komme forbi

  • Vestbirk Vandkraftværk, overbæring ca. 150 meter. Der forefindes kanovogne.
  • Ry, slæbested, fin rampe op og ned på den anden side, ca. 15 meter
  • Silkeborg, sluse. En sluse midt i byen, koster 25 kr. per kano, betales i kiosken.
  • Tange vandkraftværk, længere overbæring ca. 400 meter. Kanovogne forefindes, ved isætningsstedet.

Der er detaljerende kort, over overbæringerne, og forløbet op til og efter i det overordnede kort over Gudenåen her:

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Overnatningsmuligheder langs Gudenåen

Hvis du vil på kanotur, kajaktur eller SUP tur ned langs Gudenåen, er der en lang række overnatningsmuligheder langs Gudenåen, både fra de gratis lejrpladser, til de billige primitive shelterpladser, der koster et lille beløb, til lidt mere luksus på en række Campingpladser langs Gudenåen. Du kan også se mange af lejrpladserne på udinaturen.dk samt en del af Kanoudlejerne.

Her er alle de pladser jeg har kendskab til, husk det kan ændre sig:

Du kan også få dem frem på ”Gudenåkort” her: Gudenåkort, www.kort.oplevgudenaa.dk

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Waypoints til overnatningssteder langs Gudenåen

Her kan du downloade min liste med waypoints over overnatningssteder langs Gudenåen. Husk selv at tjekke op på om pladsen forsat eksistere og hvad det koster at overnatte det enkelte sted. Se link til de enkelte pladser i afsnit her over.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Gudenåen, kanotur på Danmark længste vandløb [Mikroeventyr] Erik B. Jørgensen i sin kano

Transport langs Gudenåen

Desværre kræver en lang kanotur noget transport før eller efter. Det kan gøre med egen bil, bus, Flexbus eller taxa.

Bil, transport Gudenåen

Personligt køre jeg mest ud med min bil, til mål først. Jeg kan godt lide at vide når jeg kommer frem, ikke skal til at transportere mig. Du kan altid prøve at få nogen til at køre dig, eller hvis I er flere af sted, køre ud med en bil. Dog er også andre muligheder.

Dog tilbyder flere af kanoudlejerne også transport af din bil til mål-sted. De har hver forskellige muligheder, krav og priser, men en rigtig fin service. Du kan selv se hvem der passer dig bedst:

Bus, modstrømbussen, Gudenåen

I sommerperioden er der en gratis modstrømsbus, der kører mellem Klostermølle til Tørring, med flere stop undervejs, så man kan komme retur. Den er gratis for alle og så vandrer, og der er 50 pladser efter første til mølle-princippet. Se mere her ved ”Tørring kanoudlejning”, kano-udlejning.dk: Modstrømsbus

Flextur-Bus, service ved Gudenåen

I området langs Gudenåen er du i området for Flexbus/Flextur/Flextrafik. Du kan bestille en Flexbus, fra A-B, på et givet tidspunkt du ønsker at blive kørt. Så får du et tidspunkt inden for rimelig tid, du kan blive hentet. Husk det er en Flexbus, så giver det mening tager de også andre med. Jeg har prøvet det i Nordjylland og det fungerer så fint.

Taxa, langs Gudenåen

Du kan selvfølgelig også bestille en Taxa men det er nok den dyreste løsning. Jeg har dog ikke prøvet det selv.

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Jeg håber du kunne finde en masse inspiration i dette indlæg. Så er det bare ud på tur selv, i mindre eller større målestok.

God fornøjelse

Erik

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Facebook Indlæg fra turen

Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Indlægget er opdateret: 19. juli 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.