I denne omgang ”fif og råd” fortæller jeg om behandling af vabler. Jeg forklarer, hvordan jeg forebygger vabler – bl.a. ved at bruge to par sokker. Jeg viser også, hvordan jeg stikker en vabel med en kanyle, og hvordan jeg bruger Tensoplast (7,5 cm) og sportstape til at forebygge eller behandle øm hud.
Blogindlægget er opdateret den 31. marts 2025
Alt det uddyber jeg herunder.
Men du kan også se det overordnet i videoen her:
Indholdsfortegnelse
- Skal vabler behandles?
- Hvad kommer vabler af?
- Forebyggelse af vabler
- Gå fodtøj ordentligt til
- Sokker
- Forebyggende tape
- Tensoplast
- Sportstape
- Kunstig hud
- Silikone dutter til tær
- Sådan stikker du en vabel
- Vabel under beskyttelses tape
- Efter behandling af vabler i lejren og på hviledage
- Relateret indlæg
Skal vabler behandles?
Hvordan man behandler sine vabler, er nærmest en hel videnskab. Som soldat har jeg oplevet alle tilgange til vabler. For eksempel de græske specialstyrker, som gik videre med deres vabler og nægtede at stikke dem. Det resulterede i nogle pænt store vabler, efterhånden som de fortsatte.
Min holdning er: Så snart du mærker, at noget begynder at gøre ondt – og du har mulighed for at gøre noget ved det – så gør det. Det giver færre skader og mindre smerte.
Reagerer du tidligt, kan det være nok at rette en sok, tage en lille sten ud af støvlen, sætte lidt beskyttende tape på i form af Tensoplast eller sportstape – eller stikke en lille vabel, så væsken kan komme ud, og den ikke udvikler sig. Hvis du begynder at humpe, kan det hurtigt give følgeskader og overbelastning.
(Mere om at stikke en vabel længere nede.)
![Behandling og forebyggelse af vabler [Fif og råd] Blodvabel af Erik B. Jørgensen](https://komud.dk/wp-content/uploads/2018/01/behandling-og-forebyggelse-af-vabler-fif-og-raad-blodvabel.jpg)
Eksempel på én, der har gået for længe med en vabel uden at gøre noget ved den – så den endte som en kæmpe blodvabel!
Hvad kommer vabler af?
Vabler opstår, når der er gentagen friktion mellem huden og noget andet – det kan være en sok, en støvle eller andet udstyr, der gnider mod huden. Friktionen får de yderste hudlag til at løsne sig fra de dybere lag, og kroppen reagerer ved at danne væske i det mellemrum som en form for beskyttelse.
Væsken fungerer som en slags støddæmper og beskytter det underliggende væv mod yderligere skade. Men det kan hurtigt blive smertefuldt – især hvis vablen sidder et sted, du fortsat belaster.
En vabel kan også udvikle sig til en blodvabel – det er blot en dybere skade, hvor friktionen har ramt blodkar, og væsken i vablen derfor er blandet med blod. De gør ofte mere ondt og tager længere tid om at hele.
Forebyggelse af vabler
Gå fodtøj ordentligt til
Træning og god forberedelse hjælper altid. Gå dine støvler til på træningsture, og væn din krop til fodtøjet og belastningen inden de længere ture.
Sokker
Sokker er også en videnskab. Gode sokker beskytter altid bedre end et par tilfældige.Se min råd til valg af sokker her:
Forebyggende tape
Tensoplast
Som jeg viser i videoen, er tape i forskellige former – især Tensoplast – godt til at beskytte fødderne, når jeg ved, det bliver hårdt. Jeg bruger Tensoplast primært på tværs af forfoden bag tæerne og over hælen, fra svangen og et godt stykke op. Det er en god idé at runde hjørnerne på tapen, så den sidder bedre fast. Det er svært at sætte tape på tæer.
Sportstape
Sportstape bruger jeg mod mindre slid og rød hud – f.eks. på oversiden eller siden af foden. Hvis noget irriterer, og jeg får rød hud, så sætter jeg lidt tape på tidligt i forløbet.
Tensoplast er bedst, hvis der er hul, fordi det kan ånde lidt bedre.
Kunstig hud
Jeg har også kunstig hud med på længere ture – mest til større vabelskader, som jeg heldigvis ikke har haft i mange år. Hvis uheldet er ude, giver det en ekstra beskyttende overflade, især hvis man har mistet noget hud og kød.
Jeg bruger ikke Compeed – jeg synes, det er for tungt et produkt. Jeg er mere til Duoderm, især kunstig hud, som kan klippes til fra firkantede flager.
Silikone dutter til tær
Hvis du får vabler eller tryk på tæerne, kan det være svært at få tape til at sidde fast. Her kan man bruge små silikonedutter, som beskytter tæerne.
Læs mere i dette indlæg:
Se meget mere om hvordan du undergår smerter i dine fødder i dette indlæg:
Sådan stikker du en vabel
En vabel skal stikkes, især hvis du skal gå videre eller arbejde videre – ellers bliver den bare større og mere smertefuld.
Det vil svie lidt, når der kommer luft ind til det blottede hudlag.
Stik vablen i begge ender. Har du én under trædepuden, så stik den i retning mod tæerne og hælen, så væsken presses ud, når du går.
Stik ikke kun et lille hul – det lukker hurtigt. Brug helst en kanyle, som er meget skarp. Skær evt. forsigtigt hullet lidt større med kanylens spids – bare 2-3 mm.
Fjern aldrig hele vablen eller huden ovenpå. Den gamle hud beskytter det nye hudlag.
Er det en stor vabel, så sæt tape over bagefter for at beskytte den.
Mindre vabler, fx på tæerne, kan bare stikkes, og væsken presses ud – så kan du gå videre.
Uanset hvad, kommer det til at svie lidt, når du skal “gå det varmt” igen.
Husk: Hvis en vabel bliver rød, hæver og får pus, så er den betændt. Så skal du stoppe. Rens med sæbevand, fodbad og hold pause. Ved infektion skal du måske have lægehjælp.
Se min video hvor jeg sikker en rigtig vabel her:
Vabel under beskyttelses tape
Du kan godt få en vabel under Tensoplast. Jeg prøver stadig at stikke vablen, uden at fjerne tapen.
Det gør det sværere, og jeg kan ikke stikke i kanterne. Men jeg kan se den gennem tapen og mærke mig frem.
Fordelen ved at lade tapen sidde er, at huden ikke rives op, og den nye hud får fred.
Efter behandling af vabler i lejren og på hviledage
Generelt er luft det bedste, når det gælder vabler og slidsår. Huden har godt af at kunne ånde og hele uden at være pakket ind i tape og sokker. Har jeg tape på, tager jeg det dog kun af, hvis jeg har en hviledag eller er vejrfast. Det giver ro til at få vasket fødderne, få noget luft til huden og vurdere skaderne ordentligt.
Når jeg skal sove, smører jeg ofte fødderne ind i Helosan – en tyk salve, der blødgør og hjælper med at gøre huden mere elastisk. Jeg bruger den især på de steder, hvor huden er presset, hård eller begynder at danne hård hud. Det gør, at huden ikke sprækker eller bliver for stiv næste dag.
Om morgenen vurderer jeg situationen igen. Enten smører jeg med Helosan en gang til, eller også sætter jeg nyt tape på, alt efter hvordan huden har det. Jeg prøver altid at sikre, at huden er fugtig og elastisk, inden jeg begynder at gå igen – ellers øger man risikoen for nye vabler og revner.
Hvis jeg har fået nye vabler under den tape, jeg allerede har på, forsøger jeg at stikke dem uden at tage tapen af. Det kan være lidt besværligt, men det er som regel bedre end at flå tapen af og risikere at rive den yderste hud med. Jeg mærker mig frem og ser, hvor væsken samler sig under tapen – og stikker så forsigtigt med en kanyle.
Når jeg skal fjerne tape på en hviledag, gør jeg det så skånsomt som muligt. Ofte har jeg fødderne i lunkent vand i nogle minutter, så tapen slipper lettere, og huden ikke bliver trukket med af. Målet er altid at bevare så meget hud som muligt – også selv den ser grim ud – for det giver bedre beskyttelse end et åbent sår.
Håber du kan bruge mine råd – og forhåbentlig undgår alt for mange vabler.
Erik
Relateret indlæg
- Hjælp mod smert i fødder under vandring (Træning, indlægssåler, behandlinger, støvler, sokker, fodrodsknogle, mv.) [Fif og råd]
- [Fif og råd] gode råd til at snøre dine støvler
- Sådan vælger du vandrestøvler, [Fif og råd]
- Valg af sokker til vandreture, anmeldelse
- Andre guider og gode råd
Indlægget er opdateret: 31. marts 2025
Hej Lars
Det er det helt korrekt det du har linket til.
Håber det vil hjælpe dig :-)
Vil du evt. smide er link til netop den du bruger. Når jeg søger tensoplast tape synes jeg mere det er noget stofagtigt noget der kommer frem og ikke det ‘voks’ agtige du har. Er dette brugbart?
https://www.fysiosupplies.dk/tensoplast-4-5m-x-7-5cm